sobota 8. srpna 2020

Kokořínsko a hrad Houska


CHKO Kokořínsko je krásným koutem naší země, nabízejícím plno možností na výlet. S kolegyní Dančou jsme za cíl zvolily Jestřebické pokličky a hrad Housku.

Oblast plná hradů, rybníků a malebných lesů, které se poeticky přezdívá Máchův kraj, začíná cca 50 km severně od Prahy. Rozkládá se na dvou nenavazujících územích: zhruba mezi Mělníkem a Českou Lípou, kde je hlavní dominantou hrad Kokořín, a pak mezi Doksy a Ralskem kolem Máchova jezera.

My jsme náš sobotní výlet začaly kousek od Vojtěchova na parkovišti Pokličky - rozcestí, odkud jsme se pěšky vydaly podél mokřadů Pšovky. Mokřady, které se v oblasti Kokořínska nachází, dosahují pro diverzitu rostlinných i živočišných druhů mezinárodního významu. Navíc fungují jako přirozené regulátory toků vody, chránící oblast před suchem i povodněmi.

K Jestřebickým pokličkám jsme dorazily po necelé hodince chůze. Jedná se o pískovcové útvary se svrchní vrstvou odolnější vůči erozi, která opravdu vytváří jakési skalnaté poklice. Podobných "pokliček" je na Kokořínsku ještě několik. K těm jestřebickým vede dosti prudký výšlap po kořenech a kamenech, který může mnohé návštěvníky odradit. Odměněny jsme však byly krásným výhledem a možností pokochat se touto hříčkou přírody i z výšky.

Jestřebické pokličky


Okružní trasa v délce cca 7 km (přesná trasa zde) dále vedla přes Kokořínský dol, louky plné kytek a vesnice Vojtěchov a Jestřebici. Byla jsem mile překvapená, jak krásné jsou zdejší domky a chaloupky. Je vidět, že je o ně s láskou postaráno.


Odpoledne jsme ještě autem přejely na hrad Housku. Houska, založená už ve 13. století Přemyslem Otakarem II., je jedním z našich nejstarších hradů. Původně nedobytná gotická tvrz prošla množstvím stavebních úprav, takže dnešní podoba je spíše renesanční. Trefily jsme se zrovna do víkendu, kdy na hradě probíhal středověký jarmark a součástí prohlídky bylo i představení historického šermu, divadla a tanců. 

hrad Houska


Hrad vyrostl na strmé skále, jejíž některé části byly zabudovány přímo do obvodových zdí. Podle pověsti je postavený přímo na průrvě vedoucí až do zemských hlubin - a tak se hradu často přezdívá "brána do pekla". Na místě průrvy dnes stojí hradní kaple s freskami ze 13. století, kde se často konají svatby. Během komunismu bylo plánováno využití hradu jako lázně, k přeměně však naštěstí nedošlo a hrad byl v restitucích navrácen soukromým majitelům.

Prohlídky Housky byla obsáhlá, svižná a navíc doplněná o dvě zdařilá představení. Tato památka potřebuje návštěvníky, aby majitelé mohli investovat do další obnovy, a tak hrad vřele doporučuji na návštěvu. Moc se mi zde líbilo! 

hrad Houska, nalevo fresky z 15. století

Na Kokořínsko se plánuji brzy vrátit, však z Prahy to je kousek a ne nadarmo zdejší kouzelná krajina učarovala i Karlu Hynku Máchovi. Osobně se už dlouho chystám na Bezděz i Kokořín, tak snad se brzy zadaří.

Kde letos výletujete vy? 

Bezděz vyfocený z Housky

13 komentářů:

  1. Nám letos výlety nějak nevycházejí :(. Minulý víkend jsme byli tedy na skok v Luhačovicích, ale v červenci to bylo totálně plonkové. Manžel měl pracovně zabrané dva víkendy, takže jsem jen pochodila okolí chalupy, kde jsme byly s mámou samy. Snad nám něco víc vyjde v srpnu.
    Na Housce jsem byla před lety (taky tam byl zrovna jarmark - mám z něj odrátovaný kamínek na šňůrce) a taky se mi tam líbilo. V oblasti Kokořína jsme byli myslím dvakrát, ale zrovna na Jestřebských pokličkách ne - volili jsme jiné trasy (na západ od Pšovky). Takže Jestřebské pokličky jsou tip na nějaký výlet v budoucnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že Kokořínsko bude krásné celé, ať už se člověk vydá kamkoliv. Snad to teď bylo/bude s výlety lepší. Luhačovice musely být taky fajn, četla jsem článek. :)

      Vymazat
  2. bydlím kousek od těchto výletu a dost často se tam rádi vracíme ♥ velice mě potěšil článek :) letos jsem byla na horách než začala ta situace a potom jsme byli uybtované kousek od Soběhrd :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To musí být paráda, bydlet poblíž tak krásné přírody!

      Vymazat
  3. Na Kokořínsku je krásně. :) My byli před lety na Mšenských pokličkách. U Jestřebických jsem nebyla. A na Housce jsem byla před pár lety.

    My letos výletujeme tak různě a ještě nás čeká prodloužený víkend v Harrachově. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mšenské pokličky jsou hned kousek vedle. Původně jsme chtěly jít i na ně, ale nějak jsme přešly odbočku... :D

      Vymazat
  4. Díky za připomenutí jedněch z nejlepších cílů pro výlety z Prahy. Kolem pokliček je několik skalních hradů - jeden je myslím hned vedle. Skalní hrad je můj oblíbený turistický žánr v Čechách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To budou asi Nedamy...? Souhlas, skalní hrady jsou fajn cíl na výlet.

      Vymazat
  5. Tuhle oblast mám moc ráda, a Houska má super atmosféru a super kastelána :) Já už se v srpnu nepodívám nikam, furt pracuju a o volnu jezdívám za klidem domů, ale i tak jsem toho stihla v červnu a červenci docela dost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kastelán na Housce nás provázel a je opravdu výborný, návštěvník si celý výklad užije od začátku do konce. Koukám podle komentářů, že je tento hrad celkem známý - já o něm přitom dosud skoro neslyšela. :)

      Vymazat
  6. Aaaa, tam jsem měla být před rokem. Chystaly jsme pro studenty několikadenní exkurzi po stopách Máchy, ale "jaksi" z toho sešlo. :-D Tak díky za nahlédnutí aspoň tímto způsobem.
    A na samotný Kokořín bych se chtěla podívat už jen proto, abych mohla používat hlášku: "Když to srovnám s výletem na Kokořín..." :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kokořínsko je krásné a opravdu silně provázané s Máchovým odkazem. Musela by to být skvělá exkurze. Tak třeba to klapne za pár let, až malá trochu povyroste. :)

      Vymazat
  7. Ahoj, hrad Houska je jedno z mých nejoblíbenějších míst v Čechách. Celkově miluji celý Liberecký kraj a jeho okolí. Každoročně s mou nejlepší kamarádkou jezdíme na pár dní do Treehouse a děláme výlety po okolí. Hrad Houska i Bezděz jsou naštěstí poměrně blízko, takže už se těším na léto, až se tam zase podíváme.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu!