čtvrtek 20. srpna 2020

Zázemí letiště Praha

Moc se o tom neví, ale Letiště Václava Havla v Praze pořádá pro veřejnost poutavé exkurze svým zázemím. 

Prohlídky jsou vhodné jak pro fanoušky létání a cestování, kteří mají možnost vidět chod letiště z jiného úhlu, tak i pro děti a širokou veřejnost. V nabídce je 7 prohlídkových tras a speciální individuální exkurze pro fotografy. Exkurze provedou návštěvníky interiéry i exteriéry, s důrazem na popsání letecké techniky a chodu letiště jako takového.

Jedné z exkurzí, konkrétně trasy 2 (Exkurze exteriérů letiště a Záchranné požární stanice), jsem se zúčastnila s rodinou koncem července. Všechny prohlídky začínají u terminálu 3, který jinak slouží pro odbavení soukromých letů, kde si nás převzal pan průvodce a po úvodních oficialitách nás nahnal do vyhlídkového autobusu. 

Na samém začátku exkurze jsme si mohli prohlédnout terminál č. 4, který využívají vládní delegace. Původní historická budova s řídící věží, sloužící mezi 30. a 60., roky má dnes status památky; je však zvenčí v dost zanedbaném stavu.

terminál 4

Zajímavé bylo vidět letištní hangáry, ze kterých běžně letadlům koukají "zadky", a konzervaci stojících letadel se zakrytými motory a návleky na snímacích trubicích rychlosti. Letadlo může stát zakonzervované maximálně 14 dnů, poté je nutný servis v hangáru, jako kdyby normálně létalo.

hangáry

Byl nám vysvětlen rozdíl mezi Boeingy a Airbusy, fungování naváděcích čar, tankování paliva, logika load control i jak dlouho si průměrná aerolinka drží jedno letadlo, než jej prodá dál. Viděli jsme Boeing Petra Kellnera, malá sportovní letadla a taky jednoho atypického Bombardiera.

Bombardier s vrtulemi

Zajímavá byla i část s hasičskou technikou. V současnosti má letiště dvě hasičské stanice, na kterých pracuje cca 100 lidí. Vybavené jsou nejen na požáry, ale třeba i na zásah na palubě letadle s infekcí. Nejzajímavějším "kouskem" byl však bezesporu Panther, hasičský speciál s hrotem k proražení trupu letadla. Aby se nestalo, že probodne i cestující, je vybaven speciální termokamerou. Fotku nemám, autobus stál ze špatné strany. ;)

A jak zamával s provozem letiště Covid-19? Před pandemií létalo zhruba 450 letadel denně, v půlce července to bylo chabých 30 letů. Co mě překvapilo, byl vysoký nárůst soukromých letů. Bohatší rodiny, které by dříve letěly na dovolenou linkově, se dnes raději domluví a letí soukromým letadlem.


Z exkurze mám spoustu postřehů a fotek. Vše bylo jednoduše popsané, aby se chytaly i děti, a měli jsme plno možností klást doplňující otázky. Prohlídku jsme v rodině ocenili všichni a ráda ji doporučím dále.

Exkurze je nutné zarezervovat předem přes internet. Platba probíhá na místě spolu s ověřením cestovních dokladů, které jsou nutné pro vstup do zázemí letiště. Více najdete na webu prg.aero/exkurze

Zajímal by vás provoz letiště? 

Více článků s tipy, co dělat v Praze

11 komentářů:

  1. O tom jsem ani netušila, že mají exkurze. Zní to hodně zajímavě a určitě to msuelo být fajn. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na letišti jsem byla už kdysi dávno s nějakou návštěvou, ale byli jsme jen na vyhlídkové terase.
    Jinak pokud vím, na letišti mají velké problémy i nájemci komerčních prostor (obchody, restaurace...) - s poklesem letů jim markantně klesly tržby.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to rozhodně. Pro celý sektor je to velký průšvih...

      Vymazat
  3. Páni, toto znie vážne zaujímavo! Musím sa priznať, že by som niekdy naozaj chcela letieť súkromným lietadlom. :) Myslím, že táto exkurzia je pre mňa dobrý nápad na darček. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dávala exkurzi jako dárek taťkovi, nakonec jsme se na ni vypravili ve třech a bylo to skvělé.

      Vymazat
  4. Tak Kellner má vlastní boeing?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Boeing 737-7HZ(BBJ), taky mě to zarazilo. Málo sledujem bulvár. 0:)

      Vymazat
  5. To by bylo něco pro mě, létání mě fascinuje a mám moc ráda atmosféru na letištích. Kolik já jsem toho nasledovala u fligthradaru... Ale představa, že bych měla do letadla nastoupit a letět mě děsí, ze země mi to stačí. :-D
    Díky za inspiraci, už jsem se dívala, že mošnovské letiště tuhle možnost v omezené míře nabízí taky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, Tlapko, že jsi našla něco blíže u vás. :)

      Vymazat
  6. Děkuji vám za zajímavý článek. Máte pravdu, že do takových prostor se člověk běžně nedostane. Ale je to dobře, zabezpečení a bezpečí cestujících se nesmí podceňovat. Já osobně létám jen velmi nerada a vždycky mě to stojí hodně sil, ale letiště Václava Havla mám paradoxně velmi ráda a líbí se mi ten "cvrkot" lidí, který tam vždycky panuje. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu!