neděle 8. listopadu 2020

Udržitelná inspirace: šaty a sukně

Kam pro udržitelnou módu? Konkrétní inspirace na šaty, sukně a další základní kousky oblečení.

Článek je pokračováním jarní kabelkové inspirace, a tak navážu v podobném duchu s představením několika módních značek, které šijí v České republice, používají příjemné materiály, jsou cenově dostupné a  jejich modely mají šmrnc. 

Se všemi mám maximálně pozitivní zkušenost a ačkoliv není nad osobní návštěvu obchodu, všechny v dnešní době prodávají i online. Seznamte se s Reparádou, Pangeas, Annou Janskou a již tradiční špetkou inspirace z Fleru!

zleva: sukně Reparáda, sako Anna Janská, sukně Pangeas & triko Reparáda

Reparáda

Kde jinde začít, než v mém rodném městě? Reparáda je brněnská módní dílna inspirující se v retro střizích. V jejich nabídce najdete šaty z luxusních materiálů jako jsou bambusová viskóza, tencel nebo mušelín, ale také množství sukní: jak zavinovací modely z pestrých bavlněných látek, ze kterých nikdy nevyrostete, tak i pasovky na míru. V poslední době začala Reparáda šít i minimalistické modely na denní nošení a těhotenské/kojicí šaty. 

Mimo sukně sem pravidelně chodím pro trička a kalhotky z bambusové viskózy, která je přirozeně antibakteriální, termoregulační a hlavně ohromně pohodlná. Bambus zkrátka miluji, stejně jako propracované reparádnické střihy. Pro nebrněnské funguje e-shop a mimo hlavní showroom má Reparáda i několik dalších prodejních míst, kam své modely dodává.

Reparada.cz

Pangeas

Tvorbu od Pangeas jsem objevila před dvěma lety díky Facebookové reklamě - vida, jak umí být sociální sítě užitečné! Do pestrobarevných sukní jsem se zamilovala. Za zmínku stojí zejména africké sukně, na něž si paní majitelka nechává posílat látky přímo z Tanzánie. 

Mimo Afriku má ale v nabídce i množství jednobarevných delších i kratších sukní, s praktickým zavinováním i na zip, a na přání vám ušije doslova cokoliv. Do oka mi padly i barevné kabátky a palazzo kalhoty, možné je také koupit si africké látky na vlastní tvoření. Pangeas lze občas potkat na jarmarcích a design marketech, jinak prodej frčí přes web.

Pangeas.cz

Anna Janská

Modely od Anny jsou elegantní, ženské a promyšlené do posledního detailu. Košilové i business šaty, hedvábná saka a propracované topy nesou jména latinských bylinek. Od Anny mám své oblíbené khaki sako a vyhlídnuté dvoje šaty, hlavně k ní však chodím na spodní prádlo, vyrobené z bambusu a krajek. Showroom se nachází v Praze, návrhářku však lze potkat i na design marketech. 

AnnaJanska.cz

Kam dál? Na Fler!

Svoje nejoblíbenější šaty mám z Fleru, jedinečného českého serveru pro prodej rukodělných výrobků. Při troše hledání na Fleru najdete množství zajímavých značek. Móda, ať už z hlediska klasické krejčoviny, šperků nebo doplňků, zde má zásadní místo. Nenechte se odradit ne zcela profesionálními fotkami z domácího prostředí, hleďte spíše na hodnocení a popisy zboží. 

Je šití na míru? Uvádí prodávající složení materiálu, gramáž látky? Jaké má hodnocení? Nebojte se vyžádat si více informací, zeptat se materiál, detailní míry, na možnosti jiné barvy, velikosti nebo úpravy střihu. Pokud vás tvůrce zaujme, nahlédněte i do sekce s prodaným zbožím. Často je možné na přání ušít něco podobného přímo pro vás... Ráda bych vám dala tipy na konkrétní švadlenky, ale bohužel moje dvě nejoblíbenější - Janette a Bijoux Simone, z jejichž dílen mám hned několik šatů na denní i slavnostní nošení, nedávno činnost ukončily. Zkusím ale pár dalších, kde jsem objednávala nebo kam aspoň chodím občas nakukovat:  

  • Martasek - jestli sháníte jednoduché šaty a sukně ze silnějších úpletů na míru, miřte sem.
  • MonaRosa - dnes se Mona zaměřuje hlavně na doplňky, já od ní však mám svoji nejoblíbenější sukni.
  • Noctambule - nápaditá trička, halenka i šaty... Aktuálně na rodičovské dovolené, ale snad se brzy vrátí zpátky.
  • Eva France - zajímavé barevné modely (zatím jen koukám)
  • Jarosa - pestrobarevné geometrické šaty včetně těhotenských a kojicích. Krásné jsou zejména zateplené zimní modely (zatím jen koukám).
  • Lusinda - luxusní retro šaty (vyšší ceny, zatím jen koukám)
zleva: sukně Mona Rosa, šaty Bijoux Simone, šaty Martasek

Jo, a pokud jde o nastávající zimu, doporučuji kabáty na míru z brněnského krejčovství Helena Fashion na Jánské. Jsou takřka nesmrtelné! 

Kam chodíte pro oblečení vy? Budu ráda za další tipy, ať už na konkrétní dílny nebo obchody s udržitelnou módou.

Související články:
Udržitelná móda - úvodem
Udržitelná móda - kam pro ni? 
Kabelková inspirace

32 komentářů:

  1. Pěkný a inspirativní článek. :) V nedávné době jsem mimochodem prošla i tvoje starší texty na téma udržitelné módy a musím říct, že mnohé mi usnadnily výběr nového oblečení nebo mě alespoň postrčily tím správným směrem. Dokonce jsem se díky tobě odhodlala navštívit Caresse, jejíž nabídka a úžasné paní prodavačky mě naprosto nadchly. Za to ti patří můj velký dík.

    A abych se taky podělila o něco ze svého příběhu se sukněmi: popravdě řečeno jsem nikdy nebyla zrovna sukňový typ, propadla jsem jim až letos na jaře. Možná jsem do nošení sukní musela nějakým způsobem dospět. :) Téměř všechny, které jsem si od té doby pořídila, ale pochází ze sekáčů a mým posledním a asi nejhezčím úlovkem je ručně šitá taftová v královské modři - "bohužel" ale z vinted, takže tip na švadlenu dát nemůžu. Jednou jsem neodolala a nechala si poslat sukni z jakéhosi čínského eshopu, což mě jen utvrdilo v tom, že alespoň částečná snaha o udržitelnou módu se ve finále vyplatí i po finanční stránce... Protože co z hezkého a relativně levného oblečení, když se za pár měsíců i při dobré péči skoro zničí. Pak ani radost z krásného kousku nebude mít dlouhého trvání.

    Co mě na sukních a šatech vyloženě štve, je častá absence kapes. Ze zkušenosti už vím, že sukni bez kapes vezmu na sebe jenom párkrát, protože mi prostě chybí, takže jde o jednu z hlavních věcí, na které se při nákupu zaměřuji. Tvorba slečen v článku vypadá hezky, ale toto mě od koupě ze stálé nabídky bohužel spolehlivě odradí. Možná ohledně toho časem zkusím oslovit někoho na Fleru.

    Ještě jednou děkuji za přínosný článek a pokud budou vycházet i další, ráda si je přečtu! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já moc děkuji za takto milý a obsáhlý komentář! Další články k udržitelné módě zatím neplánuji, spíše až se mi zase nashromáždí vícero postřehů. Oblečení už teď moc nekupuji, tak nemám takový přehled. Velmi mě potěšila zmínka o Caresse. To ráda slyším, že někomu tento tip pomohl.

      Sukně s kapsami jsou skvělé. Reparáda nabízí sukně i šaty s všitými kapsami, akorát je třeba koukat na střihy, co nejsou zavinovací. A třeba ta moje od MonyRosy je taky s kapsami, přitom to na ní vůbec není poznat. Určitě bych zkusila švadlenky z Fleru oslovit. Věřím, že by tato drobná úprava střihu neměla být problém. Tak tedy kapsám na sukním a pomalé módě zdar! :)

      Vymazat
  2. Já se přiznám, že nakupuju úplně klasicky - tj. v nákupních centrech (obvykle v M&S). Je to i tím, že jsem kalhotová a nejvíc nošeným kouskem v mém šatníku jsou černé džíny. Jen v létě sahám po šatech... Navíc neumím kupovat oblečení na e-shopech - já si musím na věc sáhnout a vidět jí na živo (holt stará škola ;-)). Ale musím říci, žee tvé kousky jsou pěkné, nejvíc se mi líbí ty vínové šaty.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Stáňo! Také mám určitě raději, když je možnost vyzkoušení střihu a osahání látky. Většina návrhářů má dneska ateliér nebo showroom, případně se je snažím odchytit na jarmarcích apod. U šití na zakázku se mi ale naštěstí ještě nestalo, že bych se "netrefila".

      Vymazat
  3. Díky za tenhle přínosný a inspirativní článek! Na modely od Reparády se nemůžu vynadívat a tvoje fotky z prvního trojlístku na krajích, no to je nádhera :-)
    Osobně jsem v poslední době propadla kouzlu sekáčů, obzvlášť Moment Charity Shop. Tam si jednak můžu být jistá, že jde skutečně o oblečení z druhé ruky a jednak jdou peníze z koupě na podporu biodiverzity a další bohulibé projekty :-) Akorát je tedy jen v Praze a Ostravě, do Brna, pokud vím, Moment ještě nepronikl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji za milý komentář :). Na Moment Charity Shop se zaměřím. Aktuálně bydlím v Praze, takže jak obchody zase otevřou, ráda se sem zajdu podívat. Děkuji za tip!

      Vymazat
  4. Tak teda ta barevná sukně od Pangeas je dokonalá! A také se mi strašně moc líbí tvůj třetí outfit na první trojfotce! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji za užitečné tipy, zejména Reparada mě zaujala, netušila jsem, že blízko v Brně podobná dílna existuje, ale určitě ji omrknu. Oblečení většinou nakupuji v tradičních obchodech, občas najdu zajímavý kousek v sekáči, ale tam je potřeba si dávat pozor na kvalitu, některé kousky na první pohled tak nevypadají, ale mohou být docela poničené. Z těch kousků, které sis vybrala, se mi líbí hlavně ty poslední červené šaty, moc ti sluší. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velmi děkuji za milý komentář. Souhlasím, že nákupy v second handech bývají někdy náročné - já jim na chuť moc nepřišla, snad jen když sháním nějaký kostým na večírek nebo na larp a počítám s přešíváním...

      Vymazat
  6. Děkuji za insiprativní článek! :) Zrovna jsem ve fázi, kdy jsem ze skříně vyházela to, co už jsem nechtěla a co mi na mě přišlo "moc dětské / nevhodné", a začínám obměňovat. A tohle jsou skvělé tipy, kam se na nové kousky mrknout!

    Listy snů I Listy pohybu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Jsem ráda, že článek splnil svůj účel. :)

      Vymazat
  7. Moc se mi líbí ty modré šaty od Jany Jánské :)

    OdpovědětVymazat
  8. Skvělý inspirativní článek. :) Ta modrá sukně z pangeas, nádhera, tu chci. :D
    Moc ti to všechno sluší.
    Koukala jsem na odkazy, moc pěkné šaty, které by se mi líbily, jenže většinu z těch, co se mi líbí, bych si na sebe vzít nemohla. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že tam najdeš i něco na sebe, ale úplně chápu, že je lépe si oblečení vyzkoušet. Co zkusit nějaký Design market v Praze na jaře? Mohly bychom zajít společně. A moc děkuji za pochvalu! :)

      Vymazat
    2. Jednou jsem na Design marketu byla a bylo to fajn, určitě bych se podívala znovu. :) Pokud na jaře něco bude, můžeme se domluvit. :)

      Vymazat
    3. Tak jo, budu to hlídat a dám vědět. :)

      Vymazat
  9. Je neuvěřitelné, jaký ty máš o takových eshopech rozhled. Nacházíš je náhodou nebo po nich cíleně pátráš, když sháníš nějaký nový kousek oblečení? Když si Jakub naposledy kupoval trička, tak jsem se zmínila, že jsi chválila bambusový materiál. Jedno si objednal a je spokojená. Já teda bambus stále nemám, ale snad se někdy zadaří. Když sháním oblečení já, nikdy si na tyhle trika nevzpomenu :-D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, jak kdy! Ale přiznám se, že mě to brouzdání a pátrání vlastně dost baví. Občas mi něco zajímavého vyskočí přes personalizované reklamy, hodně tvůrců jsem našla na Fleru nebo na Design marketu.

      Joo, bambus miluji. Nedám na bambusová trika a prádlo dopustit, akorát je třeba se o ně hezky starat, ta viskóza je docela náchylná. Určitě vyzkoušej. :)

      Vymazat
  10. Reparada.cz ta sukně s proužkovaným hořejškem, wooow

    OdpovědětVymazat
  11. Tak tohle je nádhera. Konečně tipy na české a kvalitní produkty, které se mi líbí! Moc děkuju! Tenhle elegantní styl a ty sukně, to přesně můžu a tobě to neskutečně sluší. Přijde mi, že každý dnes nosí jen kecky a oversized věci a to mě nebaví, tohle je tak krásně ženské!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Baru! Ano, také mám mnohem raději ženskou a elegantní módu...

      Vymazat
  12. Tvůj styl je tak elegantní a krásně kombinovatelný!
    Když se dívám na ty fotky, neumím si tě představit doma, třeba nemocnou, v nějakém vytahaném tričku nebo teplákách. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jee, když já žádná vytahaná trička ani tepláky na doma nevedu. Make-up si sice nedělám, ale snažím se mít hezké oblečení i doma, cítím se tak lépe. Příště asi udělám článek na téma domácího oblečení. :)

      Moc děkuji, Tlapko!

      Vymazat
    2. Ano, prosím článek o domácím oblečení!

      Vymazat
    3. Původně jsem chtěla sice upřednostnit udržitelné prádlo, ale promyslím i tu domácí módu, když je o ni takový zájem. :D

      Vymazat
  13. Já mám celý život problém na svou postavu vybrat nějaké oblečení, měřím jen 154 cm a mám velký rozdíl mezi pasem a boky. Takže nákupy byly vždy peklo. Nechala jsem si na sebe pár kousků oblečení ušít a asi v tom budu pokračovat, je to paráda mít něco přímo na míru. Obchody které tu uvádíš, určitě prostuduju. Tvůj styl se mi moc líbí, bohužel bych ale taky potřebovala takovou postavu, to se pak obléká jedna radost :D.



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tedy věřím! Sama jsem už s výškou 160 cm a rozdílem 30 cm pas/boky nekonfekční, ačkoliv bych řekla, že mám postavu jinak docela souměrnou. Sehnat vypasovanou košili nebo slušivé kalhoty je ale nereálné, takže je nenosím. S šitím musím souhlasit, teď jsem si nechávala šít i zimní kabát a je to o něčem úplně jiném než konfekce... Doporučuji mrknout na zmiňovaný Fler, mnoho švadlenek běžně upravuje střihy přímo na míru. A děkuji! :)

      Vymazat
  14. Tobě to vždycky tak sluší! Připadám si divně, že nakupuju jen v konfekci - a to mám hodně nekonfekční postavu, jak asi víš :-D Když se mi ale povede něco koupit, o to větší radost z toho pak mám. Někde jsem četla, že dřív, když ještě neexistovala konfekce a šilo se na míru, tak se nikdo nestresoval tím, jakou má velikost. Prostě měl svoji velikost a bylo. To bych chtěla zažít. A taky bych si chtěla nechat ušít kabát - už dlouho si to říkám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybys chtěla tip na skvělou švadlenu, co se specializuje na vlněné kabáty, tak ráda doporučím. Akorát je z Brna, tak leda by si udělat pár výletů... Dohromady je to na tři návštěvy, součástí je i zkouška.

      My si necháváme šít s mamkou obě dost často. Díky tomu, že jsem dříve mívala na míru šité taneční kostýmy, tak mi to nikdy nepřišlo zvláštní. U úpletů si to "lajznu" i přes internet bez zkoušení. Zatím byl vždy výsledek super. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!