úterý 13. dubna 2021

Srí Lanka: zapomenuté chrámy

Oblast kolem srílanského města Kandy se vyznačuje množstvím chrámů a náboženských komplexů nevídané krásy. Nakoukněte do Ambuluwawy, Embekka Devalaya a Lankatilaka Vihara.

Samotné Kandy spadá do tzv.  kulturního trojúhelníku, trojice sídelních měst s významnými historickými památkami. V Kandy se jedná zejména o Chrám Buddhova zubu, v Anurádhapuře okolí Svatého města a v Polonnaruwě vykopávky základů královského města ze 13. století. 

Dnes ještě zůstaneme v okolí Kandy. Zatímco městu jako takovému jsem věnovala předchozí článek, chrámy v jeho blízkosti už se do předešlého dílu nevlezly. Všechny tři níže zmíněné památky jsme stihli navštívit během jednoho dne, stačilo si domluvit tuk-tuk a ochotného řidiče.

Ambuluwawa, náš hlavní cíl, se nachází v oblasti Gampola asi půl hodiny jízdy od Kandy. Nejedná se o chrám jako takový, nýbrž o "biodiversity complex", tedy centrum náboženské, kulturní a biologické rozmanitosti. Vítaní jsou všichni návštěvníci, ať už je jejich světonázor jakýkoliv. V blízkosti hlavní věže se nachází buddhistický chrám, velká zahrada s hinduistickým chrámem, mešita i malý kostel. Ambuluwawa byla dostavěna roku 2006 a turistům je zatím spíše utajená. Za naší návštěvy v roce 2019 většinu tvořili místní, zejména mladé páry, které sem míří na rande. Místo je to opravdu romantické; fotky tu jemnou krásu nemají šanci zachytit.

Ambuluwawa

Komplex stojí na strmém kopci, na nějž lze vyjet tuk-tukem, ale my jsme se rozhodli vyjít jej po svých. Byla jsem za toto rozhodnutí ráda, protože ačkoliv jsme nahoru došli splavení, postupné odkrývání zahrad, bohatě zdobených bran a v zeleni ukrytých chrámových staveb, jak jsme se blížili k vrcholu, nám dovolilo užít si zdejší atmosféru mnohem intenzivněji, než kdybychom se nahoru vyvezli.

Ambuluwawa

Většina návštěvníků nahoru míří hlavně kvůli hlavní věži, jež je s výškou 48 metrů viditelná již z dálky. Z věže je nejen krásný výhled na okolní hory (viz úvodní fotka článku), ale výšlap na ni je opravdovým adrenalinovým zážitkem. Věž má totiž tvar spirály, která se postupně zužuje a zužuje, až mizí v mracích. Trochu mi připomíná biblickou babylonskou věž.

Ambuluwawa - věž

Schodiště je v horní části věže natolik úzké, že i já jsem po něm musela jít bokem a doufala, že se nezaseknu. Mnoho lidí se mě ptalo, jak se na něm lidé vyhýbají. Inu, jde to ztuha. Ve stěně je sice několik výklenků, kam se jeden dva lidé schovají, ale pokud se navalí příliš návštěvníků naráz, tak se věž stává neprostupnou. Z tohoto důvodu je dobré vyjet co nejdříve ráno, protože to bývá nejenže nejlepší viditelnost, ale i nejméně lidí. 

Ambuluwawa - věž

Vstupné stojí 300 Rs. (asi 35 Kč) a výlet si užijí i ti, co na věž vystoupat netouží, protože celý komplex je překrásný. Dovolím si ještě jedno srovnání vůči postavě, jako vysoko se špička nachází. Už víte, proč se Ambuluwawě přezdívá "věž v oblacích"?

Ambuluwawa

Druhým navštíveným chrámem byl historický chrám Embekka Devalaya (též psáno jako Ambekka). Chrám nechal vystavět již ve 14. století král Vikramabahu IIIk uctění místních božstev Kataragama a Devatha Bandara. Na první pohled působí spíše jako nenápadný domeček, ukrytý ve stínu staletého stromu.

Embekka Devalaya

Chrám je výjimečný tím, že je postavený převážně ze dřeva. Zejména v hlavní části, Hevisi Mandapaya, jsou jeho trámy bohatě zdobené dřevořezbami a obložením, znázorňujícím božstva i běžný život na středověké Srí Lance.

Embekka Devalaya

Návštěva Embekky nebyla dlouhá, ale o to zajímavější. Tak krásné, umně propracované dřevořezby se vidí jen málokdy a chrám je unikátní i na srílanské poměry, kde se zajímavé náboženské stavby nachází na každém druhém kroku. 

Embekka Devalaya

Posledním byl honosný buddhistický chrám Lankatilaka Vihara. I tento chrám pochází ze 14. století, na rozdíl od Embekky je však zděný. Stojí vysoko na kopci a zastupuje typickou sinhálskou architekturu svojí doby.

Lankatilaka Vihara

Lankatilaka byla asi nejhezčí buddhistický chrám, který jsme navštívili. Ticho, klid, propracované sochy a malby na stěnách interiérů, lotosová jezírka a drobné překrásné detaily v celém areálu, kde jsme byli jedinými návštěvníky, jen usměvavý mnich nám přišel odemknout běžně zavřené části chrámu. Stačí tiše našlapovat a obdivovat.

Lankatilaka Vihara

Chrám Lankatilaka je znázorněný i na srílanské pětistovce. 

Lankatilaka Vihara

A na závěr ještě jedna opičí rodinka. V oblasti Kandy se opice lidí sice nebály, ale držely se v uctivé vzdálenosti, žádné kradení svačin jako o pár dní později v Dambulle. Velmi mě bavilo je pozorovat. 


Související články:

10 komentářů:

  1. Ta první fotka je skutečně okouzlující. Skoro jako z nějakého fantasy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, tento pocit jsem měla na Srí Lance na vícero místech. :) Děkuji!

      Vymazat
  2. Srí Lanka - docela cestovatelský sen. Teda, já bych chtěla kamkoliv k moři. Do nějaké exotiky. Nikdy jsem zatím nebyla mimo Evropu a ani v té jsem toho tolik neprocestovala, tak bych to docela ráda napravila - až bude zase život normální, jestli někdy. :-D
    Krásné fotky! :)
    Vlasta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Vlasti. Srí Lanka je krásná. Pestrá, bezpečná, relativně levná, turista se snadno domluví anglicky. Na první cestu mimo Evropu úplně ideální destinace. Snad se nějaká exotika brzy zadaří - budu držet palce!

      Vymazat
  3. Báro, ráda jsem si přečetla další díl srílanského cestopisu. A ta věž i výhled jsou fakt úchvatné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Těžko říct, které místo na Srí Lance bylo nejhezčí, každopádně věž by určitě byla jedním z favoritů.

      Vymazat
  4. Ta bílá věž musí být vážně zážitek! Hlavně ten uzoučký chodníček :D Připomenulo mi to nejužší uličku ve Stockholmu, bylo tam na šířku přibližně stejně místa :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to pak ještě ulička? Není to spíš mezera mezi domy? :D

      Ač netrpím strachem z výšek, to uzoučké schodiště bylo silné kafe i na mě. Výhled ale nádherný a zážitek na celý život.

      Vymazat
  5. Moc krásný článek s hezkými místy. Ta věž se mi takhle na pohled líbí, ale teda nevlezla bych na ni. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Vůbec jsem se nedivila, když někdo raději zůstal dole. Ač na závratě z výšek netrpím, tohle byl docela náročný výstup i pro mě. Na Facebooku jednu dobu z Ambuluwawy kolovala dost psycho videa. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!