středa 9. června 2021

Jaké je Tenerife?

Říká se, že každý z Kanárských ostrovů je něčím jedinečný. 

Furteventura, přezdívaná "ostrov nejkrásnějších pláží", Gran Canaria, "miniaturní kontinent", Lanzarote, zvané "ohňový ostrov",  Tenerife, "ostrov věčného jara", a trojice menších ostrůvků.

Na Tenerife, největším z Kanárských ostrovů, jsme letos strávili téměř měsíc. Projeli jsme jej křížem krážem, navštívili většinu památek, vyzkoušeli mnoho restaurací, okusili prázdninový mód i běžný pracovní život. Jak jsem ostrov vnímala?

...dostupná evropská exotika

Kanárské ostrovy (Canarias) se nachází jen cca 100 km západně od pobřeží Maroka a Západní Sahary, jedná se však o autonomní region Španělska. Ostrovy jsou příjemnou změnou od Chorvatska nebo Itálie, zároveň si však zachovávají evropský standard a pohodlí cestování po Schengenu: na cestu postačuje občanský průkaz, zaplatíte eury, domluvíte se i anglicky a rodině budete volat za český tarif.

Ceny jsou podobné jako v kontinentálním Španělsku, letenky však výrazně oscilují. V době covidové sem z Prahy létaly výhradně předražené Smartwings, v normálních časech je běžné pokrytí  nízkonákladovými společnostmi, u kterých lze trefit letenky za pár stovek. Jednotlivé Kanárské ostrovy od sebe navíc nejsou nijak vzdálené a lze se mezi nimi přesouvat lodí. Let trvá 5,5 hodiny a ručičky hodinek se posouvají o hodinu dozadu.

jih Tenerife - pobřeží poblíž Palm Mar 

...rozpálené žhavým africkým sluncem

Počasí Kanárským ostrovům dopřává celoroční slunečnou lázeň. Nachází se v subtropickém oceánském podnebném pásu, kde ani v zimě teplota neklesá pod 15 °C. Jsou ideálním kandidátem na podzimní nebo jarní dovolenou v měsících, kdy je v Evropě chladno. Na pobřeží prší zcela minimálně a počasí je celkově vyrovnané, hodně zde však fouká.

V březnu se teploty na Tenerife pohybovaly kolem 20-23 °C. Může se to zdát být málo na "exotickou dovolenou", ale slunce zde svítí intenzivněji než u nás a pocitově jsme se blížili spíše k české třicítce. I když některé dny byly chladnější, většinou se dalo koupat a opalovat. Pláže na Tenerife převažují kamenité, občas jsme trefili i písečnou. Oceán byl klidný a mnohem méně studený, než bych očekávala.

Pro výlety do hor však výše zmíněné neplatí. Turistické stezky se ve vyšších polohách kvůli sněhu otevíraly až začátkem března. Častý byl déšť, ledový vichr a mlhy. Když jsme časně zrána vyjížděli na Teide (3 718 m.n.m.), auto hlásilo bod mrazu. 

mlžné pralesy 

...překvapivě pestré, aneb příroda se vyřádila

Tolik diverzity! Abych byla upřímná, na sopečném ostrově, měřícím lehce přes 2 000 km2, takže jej za pár hodin objedete kolem dokola, jsem toho moc nečekala.

Okolí přímořských letovisek je vesměs všude podobné, pusto a sucho, občas kaktus nebo sukulent. Prázdninová střediska jsou sice v plném květu a golfová hřiště se z dálky zelenají, ale když se návštěvník podívá pozorněji, zjistí, že i palmy jsou uměle zavlažovány, jinak by dlouhé týdny bez deště nevydržely. 

Překvapení začíná, když se vyjede do hor: nádherné stráně pokryté barevnými květy, mlžné lesy plné pěšin lákajících k výletům a ve vyšších polohách lunární krajina tiše spících vulkánů a lávových polí. A to vše na dosah ruky, vzdáleno maximálně 2 hodinky jízdy autem. Tenerife je oblíbené i milovníky cyklistiky, protože užít si toto na kole, to musí být zážitek.

sopečná krajina pod vulkánem Teide

...plné pěkných apartmánů i hotelů

Na Tenerife se většina ubytování v soukromí (2+kk, kabelový internet, vybavená kuchyň, terasa a bazén) pohybovala kolem 1.000 Kč za noc. Rozšířené jsou dovolenkové komplexy, které z dálky vypadají jako hotel, jedná se však o apartmány vlastněné jednotlivci. Uprostřed bývá atrium se společnými bazény, tenisovými kurty, dětským hřištěm... Mimo sezónu byl tento typ bydlení příjemný, v sezóně bych se bála hluku, který se večer nese ze společných částí. Alternativou jsou klasické hotely nebo původní zástavba.

My jsme vystřídali dvě bydlení a v obou případech jsme volili klidné vesnice u moře. Prvních pár nocí jsme pobyli v Los Abrigos, vesničce jen pár minut od mezinárodního letiště Tenerife Sur. Později jsme se přesunuli více na jih do Palm Mar, nacházejícího se kousek od města Los Cristianos. Los Abrigos bylo klidnější, s minimem turistů a více možnostmi na procházky, navíc mě bavilo z balkónu sledovat přistávající letadla :). V Palm Mar jsme zase trefili výborné zázemí, ze kterého se dobře pracovalo. Restaurace byly dobré v obou lokacích, ani jedno letovisko ale nemělo moc hezké pláže a bez auta bychom byli na větší výlety nahraní.

Původně jsme se plánovali více přesouvat, Tenerife je však malé a celé pobřeží lemuje dálnice, díky které se člověk dostane z jihu na severní cíp během hodinky a půl. Nedaří-li se trefit na levné letenky, za zvážení proto stojí varianta příletu s cestovní kanceláří, ubytování na hotelu a po své vlastní ose pouze vypůjčení auta. Celý ostrov se dá procestovat z jednoho výchozího bodu.

Los Abrigos

...náročné na řízení, nenabízí však více alternativ

Plánujete-li pobyt jiný než výhradně plážový, hodí se půjčit auto. Řízení je však náročné. Silnice v horách jsou extrémně úzké a křivolaké, provoz ve městech zase hustý a chaotický. Oceníte auto s funkcí hill start assist, neb kruhové objezdy do kopce jsou téměř pravidlem, svižným zrychlením, protože napojovací pruhy na dálnici často nemají ani 20 metrů, a co nejmenšími rozměry, to kvůli problematickému parkování. Místní auta jsou patřičně otlučená a nejoblíbenějším vozem je bezkonkurenčně Cïtroen Cactus s postranními nárazníky (hned první den jsme pochopili proč). 

Stojí to ale za to. Auto otevře neskutečně možností a jeho půjčení i benzín jsou na Kanárech levné. Za nového Seat Leon na tři týdny jsme zaplatili v přepočtu do 8.000 Kč. Autopůjčovnu Cicar doporučuji, v základní ceně je rovnou i 100% pojištění a druhý řidič, auto bylo v super stavu. Jen pozor, Cicar nepůjčuje auta řidičům, jež nemají řidičák alespoň 2 roky. 

Druhou možností jsou autobusy, které však více nejezdí než jezdí. Taxíky jsou předražené, za 13 minut jízdy jsme zaplatili více než za celý den půjčení auta. Díky tomu je běžnou praxí majitelů ubytování, že turisty na letišti vyzvednou.

zelený sever Tenerife

...lákavé pro milovníky středomořské kuchyně 

Místní strava stojí na čerstvých rybách a mořských plodech, ke kterým se servírují saláty nebo Canarian potatoes, malé brambory pečené ve slupce. Grilovanou nebo smaženou mořskou havěť nabízí všude,  místy naopak může být problém sehnat něco jiného.

Hodně mi chutnala paella, španělské rizoto s mořskými plody, a grilované čerstvé sýry s omáčkou. Časté jsou tapas, malé porce jídla, kterých si objednáte více a sdílíte je se spolustrávníky. K pití se nabízí místní piva (Dorada, Estrella), vína nebo ron miel Canario, sladký kanárský rum. Ve většině restaurací vám zdarma donesou čerstvé pečivo s mojo omáčkami jako předkrm a často jsme dostali také pálenku jako digestif. Velmi jsem si užívala i čerstvého ovoce, zejména pak banánů, které se přímo na Kanárských ostrovech pěstují. 

Oblíbené podniky

  • Palm Mar: El Pescaito Palm-Mar - skvělá levná rybí restaurace, kam chodí jíst místní 
  • Los Abrigos: Notte di Caffé - příjemná kavárna a snack bar s hezkým posezením
  • Taganana: Bibi y Mana - asi nejlepší jídlo na celém Tenerife

ryba v Tagananě

V příštích článcích více přiblížím zajímavá místa. Kanárské ostrovy byly destinací, kterou bych si za necovidových časů cíleně nevybrala, a byla jsem proto moc mile překvapená, co vše Tenerife dokázalo nabídnout a jak moc se mi tu líbilo. Který z Kanárských ostrovů láká nejvíce vás? 

Související články: 
Lockdown v zahraničí
Vzhůru na sopku Teide
Tipy na výlety po Tenerife

26 komentářů:

  1. Páni, to jste se tedy měli jako v ráji :-) Určitě mnohem lépe než v našich depresivních Čechách, kde jsme akorát tak střídali jednu politickou kauzu druhou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano. Nabilo mě to na několik měsíců dalšího fungování...

      Vymazat
  2. Jé, to je krásně napsané! Hned bych letěla. Na Tenerife a Gran Canarii se běhají ultra, tak jsem kdysi jejich návštěvu zvažovala, ale teď už bych to viděla spíš opravdu jen na dovolenou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Eithné! Ultramaratony si na Tenerife nedokážu představit. Ta převýšení jsou šílená i autem, stejně jako změny počasí. I na cyklisty jsem ve zdejších kopcích koukala s nehynoucím obdivem...

      Vymazat
  3. Byli jsme s přítelem předloni na Fuertě a bylo to boží. Kromě jednoho výletu to tedy byla spíš odpočinková dovolená, potřebovali jsme to, ale na Kanáry se chceme co nejdříve vrátit, jedno na který ostrov, a určitě vidět víc. Je to krása, moc hezké fotky a děkuji za silné navnazení se ihned sbalit a někam letět :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvoje články z Fuerteventury si pamatuji! Fotky byly nádherné. :) Když jsme se rozhodovali, na který z ostrovů poletíme, původně jsem chtěla taky právě na Fuertu, ale vyhodnotili jsme, že je opravdu spíše "plážová", a že u delšího pobytu více oceníme pestrost Tenerife nebo Gran Canarie. Nakonec vyhrálo Tenerife díky sopce Teide, na kterou jsme si mohli vylézt.

      Vymazat
  4. Já o Kanárech uvažovala na nějakou podzimní dovolenou, ale manžel se zatím moc netvářil. Letos stejně nejspíš zvolíme Česko, ony Krušné hory nebo Jeseníky mají taky svůj půvab :). Ale díky za inspiraci a potvrzení, že dovolená na Kanárech nemusí být jen povalování u bazénu nebo na pláži :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U Kanárů hodně záleží. Gran Canaria a Tenerife mají možností na výlety hodně, naopak druhá největší Fuerteventura je spíše pro milovníky nekonečných pláží. Takový říjen na Kanárech musí být báječný, to už je v Česku na větší dovolené chladno a na Kanárech bude tak podobně příjemně jako jsme měli my v březnu... Jinak ale souhlasím, že i u nás to má svoje kouzlo. :)

      Vymazat
  5. Super článek a krásné fotky, chtěla bych jich vidět i více! :) Akorát s přítelem přemýšlíme, kam v létě vyrazit. Nalákala jsi mě hlavně na ty hory. Díky za spoustu užitečných informací!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Luci! Článků plánuji více, příští bude právě o výstupu na nejvyšší ze španělských hor. :)

      Vymazat
  6. Tenerife vidím často na IG, ale nikdy jsem tam nebyla, obecně jsem nikdy nebyla ve Španělsku, bohužel.. Ale určitě plánuju!! :)
    Ta teplota je zajímavá, že je míň stupňů, ale pocitově víc. :D A cena za ubytování super tyjo.. za takový byteček i s bazénem.. :) Fotky super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Míšo! Ano, zvlášť během jarní karantény to byla opravdu velmi populární destinace. :D Ono nikam jinam ale příliš jet nešlo, větší exotika byla zavřená a v Evropě ještě panovala zima, zatímco Kanáry už měly krásně letní počasí a fungovaly téměř v normálním režimu.

      Vymazat
  7. Achjo, strašně bych potřebovala dovolenou. A podle fotek a toho jak to máš napsané, mám chuť si zaletět tam:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Tak ať se brzy nějaká dovolená zadaří.

      Vymazat
  8. Boudicko, jak to čtu, hned bych tam jela. Můj muž je o dost starší než já a už se mu nikam moc jezdit nechce.Lákají mě všechny ostrovy, je vidět, že jste si to užili. Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, děkuji. Tenerife bylo opravdu krásné. Manžela chápu, že cestování už pro něj může být náročné. Ten let byl poměrně dlouhý i na mě.

      Vymazat
  9. Vypadá to úplně úžasně. Překvapilo mě, jak odlišné typy krajiny se na Tenerife nachází, když jsem si představila jeho rozlohu. Úplně se mi vybavily mé dávné a bídné pokusy v některých mapách Transport Tycoonu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je krásné přirovnání! Ano, také mě pestrost krajiny příjemně překvapila, na malém vulkanickém ostrově bych ji nečekala.

      Vymazat
  10. Byla jsem jen ve Španělsku, ale Tenerife mě láká už dlouho. Tak snad jednou.. vypadá to skvěle

    OdpovědětVymazat
  11. Jako milovníka lesů mě nejvíc uchvátila fotka mlžného lesa. Přímořské státy mají s rybím jídelníčkem neskonalé štěstí. Sama bych ráda jedla ryby víc, ale po zhlédnutí dokumentu SeaSpiracy se přeorinetuju spíš na sladkovodní ryby :-D. Ta natalíři vypadá ale lákavě :-). Tak jak mě moc nelákají k prozkoumávání přímořské státy, jelikož nějak víc tíhnu k severu a východu Evropy, tak Kanáry mi přijdou dost zajímavé, jen to letadlo. Obdivuju každého, komu létání nedělá problém :-D. Třeba mě ale můj drahý někdy překecá, ten cestuje moc rád :-). Ty jo, jen musím uznat, že Citroen Cactus mi vždy přišlo jako naprosto ohavný auto, ale jestli má někde své využití, tak to vlastně ráda slyším, že je k něčemu dobrý :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky nelétám ráda, ale občas to jinak nejde, když chce člověk ze světa něco vidět. Cactusům jsme se smáli, dokud jsme zlehka nevybrali jednu zatáčku a neodřeli auto o svodidla (naštěstí dřevěná) přesně tam, kde má Cactus bumpery. Ty by se nám bývaly dost hodily. :D

      Vymazat
  12. Taky bych se na Kanáry někdy podívala, asi je mi jedno kam, ale s malým už to nebude tak jednoduché 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak. :) I když myslím, že zrovna Kanáry jsou velmi baby friendly destinace. Viděli jsme plno lidí cestovat i s malými miminky.

      Vymazat
  13. Panejo, takových tipů, díky za ně! Ukládám do záložek, určitě se budou hodit :) Ta rybka na konci vypadá skvěle :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba se hodit budou, to bych byla ráda. :) Tipy na výlety ještě přibydou!

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!