středa 21. července 2021

O lásce k botám

Boty jsou mou velkou slabostí. Ve volných chvílích se bavím procházením e-shopů, tvořím nástěnky na Pinterestu a občas si nějaký nový pár čistě pro radost objednám. 

Ujíždím na modelech, které jsou něčím netypické - ať už jde o použité barvy, netradiční řešení podpatku, kombinaci materiálů nebo třeba jen výrazné šněrování. Ač jsem jinak fanynkou udržitelné módy, bot mám doma rozhodně víc než bych potřebovala. Všechny však aktivně nosím, opečovávám a baví mě je kombinovat s oblečením i dalšími doplňky. Značná část botníku má navíc svůj příběh. 

Loni jsem si třeba jedny netradiční oxfordky od lokální značky Happy Feet dovezla z chorvatské Rovinje. Boty jsou ručně šitý originál a druhých stejných není, cena však odpovídala výjimečnosti a jestli něco nemám ráda, tak jsou to unáhlené nákupy. Milý majitel, co boty večer prodával, mi je chytře odložil stranou, a tak když jsem si nákup do následujícího dne promyslela, mohla jsem si je ráno těsně před odjezdem vyzvednout. Jak já jsem se bála, že obchod neotevřou včas a budu muset odjet bez nich!

Do bot jsem se zamilovala už jako malá holka. Mamka mi líčila, jak jsem ve dvou letech usínala v náruči s novými zelenými sněhulemi, které nahradily plyšáky i panenky. Moje první výrazné boty byly tyto květinové lodičky, které jsem si koupila, když mi bylo 18. I po devíti sezónách se stále řadí mezi moje nejoblíbenější boty. O každý pár se snažím starat - podpatky dostávají nové patníky, čistím je speciální pěnou, používám vosky a impregnaci. Některé se po pár letech odporoučí, tyto nicméně stále drží a dělají radost, ačkoliv stály jen pár stovek.


Obdivuji jehlové podpatky, i když na běžné nošení preferuji podpatky nízké a širší. Jedny sandále na speciální příležitosti ale mám. Trochu elegantní a trochu hravé, zdobené koženými peříčky, co se na slunci lehce třpytí. Sandále jsou od značky Baldowski a pomrkávala jsem po nich několik let, než jsem si je konečně koupila. Bála jsem se, že bude žlutá barva příliš výrazná, ale nakonec jsem zjistila, že se hodí prakticky ke všemu a přitom je mnohem zábavnější než fádní béžová, na kterou jsem měla spadeno původně.


Nejkritičtějším obdobím pro moji peněženku je vždycky léto, kdy se vynoří velké množství krásných sandálů, které bych všechny "nutně potřebovala". Letos to vyhrály tyto barevné od značky Kat Maconie s papoušky a střapci. Jsem zvyklá, že na moje boty občas lidé koukají, ale i mě překvapilo, kolik sandále budí pozornosti na jindy anonymních pražských ulicích.

Miluji extravagantní styl značek Irregular Choice, Ruby Shoo nebo Laura Vita, ačkoliv musím podotknout, že jejich podpatky patří do kategorie krajně nepohodlných, takže vyšší modely jsou mimo hru. Tyto značky se navíc v Česku špatně shání. U nízkých Ruby Shoo jsem riskla doručení z Británie, vysoké Irregular Choice mám z Vintedu, ale potřebovala bych o číslo menší, takže je s těžkým srdcem asi pošlu dál... Škoda, že foťák nezachytí, jak se boty ve skutečnosti třpytí. I když jsou barevně střízlivé, v reálu je nelze přehlédnout.


Krásných lodiček je všude plno, opravdovou výzvou jsou spíše boty zimní - takové, aby nepromokly, měly zateplení, pořádně vzorovanou podrážku... Měla jsem proto velkou radost, když se mi podařilo trefit tyto netradiční kotníkové botky Manitu - kvalitní kůže, měkký kožíšek a podpatek přesně tak vysoký, aby sice přidal k dobru pár centimetrů, ale zároveň jsem o něm ani po několika hodinách nošení nevěděla. Mám je moc ráda.

Byly časy, kdy jsem se snažila nové boty nekupovat. Pak jsem však naznala, že je to vlastně koníček jako každý jiný - celý ten proces od pečlivého výběru, vyzkoušení, nadšení, pokud botky sednout tak, jak jsem doufala, a hlavně radost z jejich nošení. Čert vem minimalismus, boty mě baví a jsou pro mě nedílnou součástí módního sebevyjádření. 

Nakupuji hlavně online, málokdy si totiž vyberu v kamenných obchodech. Snažím se volit české e-shopy, co umožňují vrácení zdarma, před nákupem sleduji velikostní tabulky a mnoho značek už mám vyzkoušených, takže tuším, jak jsou na tom s rozměry a pohodlím. Pro více inspirace, po kterých modelech dále pokukuji, můžete mrknout na můj Pinterest

Jaké jsou vaše nejoblíbenější boty? Máte jeden pár na sezónu, nebo experimentujete? A co boty s příběhem, najdou se i u vás? :)

40 komentářů:

  1. Tak boty mne nechávají zcela chladnou. Můj jediný požadavek je pohodlnost. Pak je nosím pořád - do úplného "roztrhání". A přeferuji nenápadnost. Vlastně jsem tvůj pravý opak :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ač se to možná z fotek nezdá, tak pohodlí rozhodně cením taky! Jsem zvědavá, kolik se v komentářích sejde zastánců nenápadnosti a kdo naopak bude volit extravaganci. :)

      Vymazat
  2. Já jsem spíš teniskový typ, ale mým posledním úlovkem jsou ulítlé balerínky Irregular Choice z Vinted. I přes ne zrovna závratné pohodlí jsem si je díky originálnímu designu zamilovala. :)
    A přesně ty samé zimní lístečkové jsem se před časem snažila objednat z Polska, protože v ČR už podle všeho vůbec nejsou dostupné. Bohužel se údajně ztratily někde po cestě... :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebudeš mi to věřit, ale partner se mi je snažil koupit jako dárek, taky z Polska nebo Německa, a úplně stejná historka o ztrátě. Už od konce zimy se z podvodného e-shopu snaží dostat peníze nazpátek... Já jsem je nakonec trefila na Eobuvi, kde je mezitím doskladnili, a protože jsem o překvapení nevěděla, objednala jsem si je sama. Jsou úžasně pohodlné, nosila jsem je celý podzim a jaro. Držím palce, aby měli nějaké podobné v nabídce i letos. Ze zahraničí je to vždycky risk, už jen když boty velikostně nesednou a nedají se vrátit (říká osoba, které mají zrovna dneska přivézt boty z Hong Kongu :D).

      U Irregular Choice mám spadeno na model Corporate Beauty. Jen čekám, až se objeví v nějaké barevné kombinaci, který by dobře doplnila sbírku. Hezký výběr mají na Spartoo, kde je vrácení zdarma, i když jde balík z ciziny, a bývají tam slušné slevy na starší kolekce.

      Vymazat
    2. Jojo, o objednání z Německa jsem uvažovala taky, ale polský eshop - který už podle všeho ani neexistuje?! - je v té době, asi půl roku zpátky, nabízel s výraznou slevou, což pro mě bylo rozhodující. A peníze samozřejmě zpátky taky nemám. :)) Ráda ale čtu, že jsou botky kvalitní a pohodlné. Značce určitě ještě dám šanci.
      Děkuji za tip na Spartoo. :) IC se mi fakt moc líbí po vizuální stránce, jen s tou praktickou už je to tedy poněkud horší. I když jsem se rozhodla pro balerínky, zrovna dvakrát pohodlné boty nejsou a i jako o číslo větší jsou mi dost těsné. Přesto je ale ráda občas na sebe vezmu, když vím, že toho zrovna moc nenachodím, protože jsou prostě úžasně originální. :D (Mutiny v odstínu Navy, myslím.) A za pár stovek z bazaru... :)

      Vymazat
    3. Jestli jsou Mutiny ty, které si myslím, tak jsou opravdu úžasné! Souhlasím, že IC by, vzhledem k ceně, mohly být o dost pohodlnější. Číslování mají asi nahodilé, ty moje jsou naopak spíše větší než menší.

      Jsem moc zvědavá, s kým diskutuji. Zda se už odněkud známe, nebo ještě ne... Můžu příště poprosit o jméno nebo přezdívku do textu? Děkuji a krásný nový týden přeji! :)

      Vymazat
  3. Páni, to jsou skutečně jedinečné kousky!
    Jsem zvyklá se oblékat relativně výrazně, takže se za mnou lidi na ulici občas otočí, ale musím se přiznat, že co se bot týče, jsem velký suchar. Jak je můj šatník plný nejrůznějších barev, tak boty preferuju univerzální, tedy aby pokud možno ladily ke všemu - a většinou to dopadne hnědou nebo černou. Navíc od doby, co jsem poznala pohodlí tanečních bot, nesnesu většinu špatně vyvážených podpatků z běžných obchodů a v posledních letech mě ještě k tomu oslovily barefooty, takže celkově jdu čím dál tím víc do placata :-) S mým stylem by se proto shodoval jen úplně první pár na ilustrační fotce - jelikož miluju oxfordky, tak takové boty si ve svém botníku dovedu velmi dobře představit :-)
    PS: Ty sandálky na jehlách vypadají sice krutě nepohodlně, ale jsou nádherné. Za těmi bych se na ulici taky otočila! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Maruško. Taky mám dost barevný a vzorovaný šatník, a proto mám doma i jednoduché neutrální boty, co jdou ke všemu. Jakmile to ale outfit dovolí, tak sáhnu po nějakých výraznějších. Boty z článku jsou botky pro radost.

      Po barefootech pokukuji už delší dobu, konkrétně už rok koukám na slovenské Shapen, které mají pěkný design a jsou vyrobené z kůže. Bohužel barvy, které by se mi hodily, jsou pořád vyprodané... Dneska mi konečně dorazily látkové baleríny Vivaia - myslela jsem, že to budou takové skoro barefooty, protože se zdály být velmi flexibilní, ale u zastánců barefootu by asi neobstály, neb jsou dost úzké. Klasických barefootů se trochu bojím, aby si na ně nohy moc nezvykly, ale asi to budu muset prubnout. :)

      Vymazat
    2. Myslím, že se barefootů z tohohle důvodu bát nemusíš, pokud v nějakých nezačneš chodit opravdu pořád po delší čas. Já mám zatím dvoje a s radostí a bez potíží je střídám s normálními botami. Navíc jsou pohodlné hlavně mimo asfalt a jiné nepřirozeně tvrdé povrchy, takže neodolatelné jsou hlavně mimo město :-)

      Vymazat
    3. Budu jim muset dát konečně šanci. :)

      Vymazat
  4. Boudicko, ahoj. Tvoje boty se mě líbí, nejvíce ty poslední zimní, ty bych brala hned. Já musím mít boty hlavně pohodlné kvůli svým zdravotním problémům. A tak mě to dost omezuje, výrobci zdravotních bot by mohli popřemýšlet alespoň o větší barevnosti. Ale občas se najde nějaká výjimka - teď jsem si koupila báječné zdravotní pantofle zlatorůžové. Nebo mám ostře červené, kožené zimní šněrovací boty, i když červenou v oblečení nepreferuju. Prostě se mě moc líbily...Takže mám pochopení...Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, děkuji za milý komentář. Ze zdravotních bot mám skvělou zkušenost se značkou Piccadilly, kde se občas najdou i barevné veselé kousky. Mám od nich dvoje nižší lodičky na běžné nošení. Nejsou sice kožené, ale pohodlí je neskutečné, měkká pěnová vložka se vytvaruje přesně podle nohy a nic netlačí ani po hodinách běhání. Zatím komu jsem je z kamarádek, co jinak lodičky nenosí, doporučila, tak byly nadšené. :) Prodávají je v obchodech s ortopedickou obuví. Jen nevím, jak se šířkou - jsou spíše na užší nohu.

      Vymazat
  5. Nádherné kúsky. :) U mňa prevláda nadšenie z tašiek a ruksakov, milujem, keď do nich môžem vopchať celý vesmír. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Katko. Jak ujíždím na botách, tak s kabelkami jsem střídmější, ty volím spíše decentní. Ono to ani jinak nejde, obojí být moc výrazné nemůže...

      Moc mě těší, že jsi zpátky! :)

      Vymazat
  6. Jee, to je super nápad na článek, to mě moc bavilo!
    Máš krásné botičky, taky jsem spíš na extravaganci nebo neokoukanost. Naprosto jsem se zamilovala do těch žlutých na vysokém podpatku, ty jsou úžasné! Moc krásné jsou ale i ty sandálky s papouškem!
    Život je moc krátký na to, nosit nudné boty, takže za mě palec nahoru.

    Sama miluji hlavně jehly a overknees, ale ty jehly jsou opravdu nepraktické, takže je neunosím tak, jak bych sama chtěla. Oblíbenou značku nemám, ačkoliv se snažím vybírat takové, aby vydržely. Málokde se mi totiž líbí, a tak je nechci po jedné sezóně vyhazovat. Jinak též mám bot více, než bych potřebovala, ale ráda je střídám a mám ráda, když je z čeho k outfitu vybírat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Život je moc krátký na to, nosit nudné boty." - lépe bych to nenapsala, díky!

      Osobně volím převážně širší nižší podpatky, které se dají nosit i normálně do práce. Jednou za čas jsou ale jehly super a vždycky si tu nadčasovou nepraktickou krásu užívám. Za overknees máš můj obdiv, na ty nemám odvahu ani nohy. :)

      Vymazat
  7. Já patřím k lidem, co boty nijak zvlášť neprožívají :) Z těch tvých se mi moc líbí ty letní sandálky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Teri. Každá máme to svoje, u mě jsou to holt boty...

      Vymazat
  8. No, to je slušná sbírka extravagance!(Říkám z pohledu někoho, kdo se v botách jednou odváže a koupí si jen výraznější barvu :D ) Pro mě musí být boty hlavně pohodlné a hodící se skoro ke všemu - mám ve zvyku mít pouze pár párů, které točím dokola, dokud drží. Pro moje haluxy není lehké nakoupit boty, protože je potřebuji širší a já nesnáším každou minutu zkoušení :D Ovšem od května mám své první béžovo-zlaté barefootky a jsem z nich nadšená, konečně obuv pro mě jako pro fyzioterapeuta! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že s haluxy je sehnat vyhovující boty výzva. Barefooty musí být velkou úlevou... Jak jsem psala do komentáře Lence výše, ze zdravotních bot mám skvělou zkušenost se značkou Piccadilly. Pohodlí je neskutečné, měkká pěnová vložka se vytvaruje přesně podle nohy a nic netlačí ani po hodinách běhání.

      Vymazat
  9. Jééé, Boudicca a její boty! :-) Mně se nejvíc líbí ty zlaté s peříčky, ty ostatní jsou na mě už moc :-D. Přiznám se, že boty nakupuju vždy ve chvíli, kdy už nějaké opravdu potřebuji a většinou nějaké, které se mi hodí ke spoustě věcem a nemusím moc dlouho vymýšlet, co k tomu. Několik let jsem se trápila s myšlenkou, že nejsem pořádná dáma, protože často nosím sportovní boty všeho druhu, maximálně nějaké rychlé nazouváky, ale proč se trpápit, když mi podpatky a lodičky přijdou nepohodlné a vlastně se bych musela změnit i celý šatník a nebyla bych to já :-D. Takže volím spíš sportovnější, mám ráda Converse, otevřené boty do města nosím minimálně jelikož trpím představou, že mi někdo šlápne na nohu a zarostě mi nehet a navíc mám pocit, že chodím bosa a že se mi na nohy chytá špína :-D. Aktuálně mezi mé vysněné patřé tmavě modré Converse nizké, protože to je přesně ten styl, co vezmu ke kalhotům i k sukni :-D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář, Káji. Já si tě moc v lodičkách nedovedu na běžné nošení představit, k tobě ty tenisky a street styl prostě patří. Každá máme to svoje a není třeba si dělat násilí. Já zase mimo sport nenosím tenisky, ač je to dnes možná v módě. :)

      Vymazat
  10. Také mám poměrně hodně bot, ale každý pár má svůj specifický účel. Ne že bych měla např. pět párů lodiček, čtyři páry plátěných tenisek apod. Ale když si vezmu "městské" boty do každého počasí, troje boty na hory (každé do jiných podmínek), tenisky na obyčjené procházky, běžecké boty... tak se to pěkně nasčítá.
    O extravagantní kousky samozřejmě nejde. Dokonce mi vadí, že kotníkové Lee Coopery jsou modré, černé bych mohla nosit častěji...
    Ty ptačí sandály jsou opravdu zajímavé, taky bych na tebe koukala... :D
    Každopádně červ vem minimalismus, když tě to baví, tak tě to baví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žijeme v zeměpisné šířce, kde si užijeme horká léta, studené zimy i deštivý podzim, takže je asi zcela normální, že má každý doma bot vícero, zvlášť, pokud se přidají i boty na sport a pro nás ženy nějaké ty lodičky nebo sandálky na speciální příležitosti. :)

      Vymazat
  11. Co kus, to nádhera. A ty divoké letní sandále jsou vtipné, nedivím se, že budily pozornost. Léto z nich jen prýští. Moje nožky si ale zvykly na barefoot a sehnat barefoot boty v extravagantním provedení není úplně snadné, tak to doplňujeme divokými tkaničkami třeba. Osobně podpatky nesnesu, ale sedmiletá se jich už začíná dožadovat, tak jsem zvědavá, jak to dopadne. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Lenko. Barefooty bych také ráda konečně vyzkoušela, chystám se na ně už několik let. A divoké tkaničky jsou náhodou skvělé! :)

      Vymazat
  12. A já myslím, že boty jsou zrovna neobvyklý a zajímavý koníček. Líbí se mi, že to není sběratelství typu "musím mít za každou cenu všechno", ale nákupy skutečně promýšlíš a máš kritéria. Myslím, že tohle je docela umění. Tvých bot si všímám ať už tu nebo i na Twitteru, a někdy žasnu - v dobrém. Jsem v tomto docela málo odvážný člověk, neb můj největší odvaz byl nákup bílých plátěnek s květinovým vzorem.
    S botami celkově mám ale komplikovaný vztah. Na moji nohu je umění něco sehnat - velmi úzká pata, málokteré boty skutečně sedí, ačkoli mají šněrování, pásek, cokoli. U klasických tenisek to ještě jde, ale jakmile jde o sandále nebo lodičky, jsem v koncích. Lodičky mám přesně jedny v basic barvě, abych je mohla nosit k většině šatů. A mrzí mě to, protože kolikrát vidím vyloženě krásné boty, ale prostě... nesedí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to úplně chápu. V případě nekonfekční nohy je prioritou mít botky co nejvíce univerzální, když už se trefí na nějaké, co sedí. To bych to měla stejně jako ty. Ale o to více se můžeš vyřádit na šatech, kabelkách... :)

      Vymazat
  13. Tie netradičné z papagájom som aj ja pozerala lebo sú netredičné a extravagantné a pritom tak krásne :D Ja tiež milujem topánky. Čoskoro budem robiť jeden reels na IG kde budú topánky.

    PREČO NIE JE KAPSULOVÝ ŠATNÍK KAPSULOVÝM ŠATNÍKOM?


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem sama zvědavá, jaké botky se dostanou do tvého výběru! Jsem ráda, že papouškové sandály zaujaly ještě někoho. :))

      Vymazat
  14. Veľmi zaujímavé topánky, väčšina je ozaj originálnych a nezvyčajných :) Super, určite sú skvelým doplnkom každého outfitu :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
  15. Krásné boty, některé jsou na mě moc i na pohled, ale většina se mi vážně moc líbí. Ty Ruby Shoo vypadají naprosto božsky, brala bych je hned, ale trochu se bojím, jak by zapadly do mého šatníku. :-D
    Nákupy bot ráda nemám. Zrovna boty si přes internet kupovat netroufnu, i naživo jich vždycky vyzkouším hromadu, než najdu nějaké, co jsou pohodlné a snesou, že mám jednu nohu o číslo větší než druhou. :-D A to už odhlížím od kritéria financí, za boty, co mi fakt sednou a můžu v nich chodit pořád, už si klidně připlatím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, když s tebou je to komplikované, Tlapičko! Kdyby ses do budoucna odhodlala k objednávce online, tak doporučuji Vivaia, jsou z elastické látky, takže se noze dokonale přizpůsobí, mají půlčísla a i ten rozdíl jedné velikosti věřím, že boty zvládnou. Ideální by bylo asi najít někoho, kdo má na boty stejný vkus a stejný problém, jen s obrácenou pravou a levou. :D

      Vymazat
  16. Máš moc krásné boty. :) Nejvíc mě zaujaly ty papouškové, jsou správně šílené! :) Obecně se mi tvůj styl líbí, je velmi elegantní a osobitý.
    Osobně raději nosím tenisky, potažmo botasky, protože mi přijdou nejpohodlnější a mám poměrně zvláštně tvarovanou nohu, takže mi málokterá bota sedne. Na podpatky mě neužije, protože to moje nohy naprosto zabíjí a nemůžu v nich pořádně chodit. Takže mám jen jedny boty na podpatku (malém), které nosím na plesy a ty už mám asi deset let a pořád dobře slouží a jsou pohodlné. Je to škoda, protože ty botky na podpatcích, co máš v článku, se mi líbí, ale moje nohy by mě za nosení něčeho takového nejspíš zabily. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podpatky mám ráda, ale taky je nenosím každý den. Ačkoliv si moje nohy nestěžují, i ony si musí občas odpočinout v něčem pohodlném. Věřím ale, že zajímavé botky se dají koupit i v nízkém provedení, nebo zvolit právě nějaké mrkaté tenisky. Děkuji za milý komentář, Vendy!

      Vymazat
  17. Krásná sbírka. Ty s peříčky jsou nádherné!
    Já se právě snažím, aby mi botky šly skoro ke všemu a tím pádem jich není potřeba mít tolik. Mám třeba jedny tenisky s fialovými a růžovými květy, ale ty se nehodí skoro k ničemu :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! Mám doma i jednoduché boty, co se hodí ke všemu, ale jakmile to aspoň trochu jde, nosím spíše ty výrazné. Je to pro mě pokaždé radost, moci si je obout. Před každým nákupem dlouho uvažuji, zda je zvládnu unosit. Třeba městské tenisky nosím minimálně, tak mám jen jedny univerzální, aby šly ke všemu a nebyly moc vidět. Ale jak jde o lodičky, polobotky nebo sandále... :))

      Vymazat
  18. Zdravím,

    boty jsou hezké, ale jako na nošení mi přijdou spíše až nevkusné a slouží spíše k upoutání pozornosti, že jsou velice divoké než že jsou elegantní a krásné. Taky na mě působí jako hodně holčičí a z trochu jiné třídy. Nedokáži si představit takové boty nosit například do officu. Kam zmizela elegance a krása... :)

    Každý má ale jiný názor a někdo si nošení takových botek opravdu vychutná.

    Hezký den přeji :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je v pořádku, že každý preferuje něco jiného. Já mám ráda doplňky pestré, netradiční, akorát se o něco hůře kombinují. S botami v práci problém nemají, většinou k těmto výrazným nosím jednoduché oblečení - pouzdrové nebo kolové jednobarevné sukně, jednoduché business šaty. Ve starších článcích o módě mám určitě i nějaké fotky, kde jsou boty zkombinované. K výraznému oblečení už to chce jen jednoduché lodičky nebo oxfordky, jinak by to byla pěkná divočina :).

      Mějte se pěkně!

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!