pátek 24. září 2021

Jih Tenerife: výlety

Poslední článek z letošní dovolené na Tenerife, ve kterém se podíváme na zajímavá místa na jihu ostrova: lávová pole Malpaís de Rasca, mlžné lesy Corona Forestal, horu Montaña de Guaza a na závěr navštívíme jednu z místních ZOO.

Vtipné je, že většinu míst jsme objevili čistě náhodou. Až poté, co jsme se sem nahodile vypravili na průzkum, jsme zjistili, že se jedná o zachovalé přírodní rezervace, o kterých zkrátka jen turisté nevědí. Podobné výlety plné nečekaných objevů mám ráda, tak snad inspirují i vás!

Vulkanickou přírodní rezervaci Malpaís de Rasca jsme měli doslova za domem, a právě sem jsme nejčastěji podnikali podvečerní procházky. Na první pohled působí lávová pole vyprahle a smutně, vždyť ne nadarmo "malpaís" v překladu znamená "špatná země". Kaktusy, kameny a všudypřítomný prach; neutěšené útesy přecházející do divokého oceánu. Když se však zdejší krajina zabarví večerním sluncem a prozáří ji nazlátlé světlo, začne být kouzelná. Navíc její specifický ráz umožňuje život mnohým endemitním druhům. 

Malpaís de Rasca

Párkrát jsme došli až k ukázkovému majáku Punta Rasca (též Faro de Rasca), stojícím jen pár metrů od nejjižnějšího cípu ostrova. Původní maják na témže místě stával již od roku 1895. Ticho, narušované jen fučením větru a šuměním rozbíjejících se vln, jsem si tu při západu slunce vychutnávala moc ráda. 

Punta Rasca

Kousek za domem jsme měli i druhou vycházkovou destinaci, horu Montaña de Guaza (435 m.n.m.), kterou jsme zdolali opakovaně a hned ze dvou stran: ze severu od dálnice Autopista del Sur a z jihu od Palm-Mar, kde jsme bydleli. Severní trasa byla zajímavější. Pěšina pozvolně stoupala postupně se měnící krajinou s ohromnými kaktusy a sukulenty, zajímavými kamennými útvary a místy i korytem vyschlé řeky. Trasa není moc udržovaná, a tak to byl vcelku dobrodružný výstup.

Montaña de Guaza

Nahoře se nachází vysílací věže, na které není přístup, a tím, že je hora roztáhlá do šířky, tak ani výhled není z vrcholku tak velkolepý, jak bych očekávala. Za ty obří kaktusy to ale každopádně stálo. 

Z jihu výšlap připomínal lezení na tabulovou horu. První úsek byl extrémně strmý, zato poté už se šlo takřka po rovině. Kaktusů v této části roste málo a cesta vede pustou vyprahlou plání, kde není před horkým jižním sluncem kam zalézt. Objevili jsme, že odsud zkratkou můžeme za dvě hodiny dojít pěšky do Los Cristianos, kam jsme jezdili autem po dálnici půl hodiny. Jižní část hory byla sice nudnější, o to působivější však nabízela výhledy ze srázů na moře a blízká města.

sukulenty na Montaña de Guaza

Poslední náhodnou zastávkou byl les Corona Forestal, kterým jsme projížděli na cestě do Garachica. Aniž bych tušila, že se jedná o největší chráněné krajinné území na Tenerife, věděla jsem, že sem se chci rozhodně vrátit. Krajina se měnila před očima, atypické kameny jako vystřižené z měsíční krajiny střídaly lávová pole, piniové háje, koberce žlutých kvítek a mlžné lesy.  

Corona Forestal

O pár dnů později jsme za výchozí bod vybrali vesnici La Montañeta, za kterou se nacházel pěkný vstup do rozlehlého borovicového lesa. Les byl tichý, svěží a voňavý. Místy se v něm převalovala mlha a zemi pokrýval koberec staletého jehličí. Corona Forestal přinášel vítanou změnu od vyprahlého pobřeží a krásnou příležitost k odpočinku brouzdáním po nedotčené přírodě. 

Corona Forestal

A nakonec ještě jedna turistická atrakce. Na Tenerife se nachází hned několik ZOO a zábavních parků se zvířaty. My jsme si vybrali Jungle park v Las Aguilas, který jsme měli nedaleko. ZOO je poměrně malá, ale nabízí jiné druhy zvířat, než máme u nás, a je pěkně řešená. Líbilo se mi, že se nezaměřuje jen na zvířectvo, ale i na květiny, konkrétně orchideje a kaktusy. Ze zvířat mě bavili krokodýli, plameňáci, dikobrazi a průchody mezi volně puštěnými opicemi. Uprostřed se nachází skvěle zpracovaný lanový park s dřevěnými visutými mosty, a i když už mám dětské roky dávno za sebou, nedalo se odolat. 

Jungle park

Jungle park ale láká návštěvníky hlavě na vystoupení cvičených zvířat. My jsme skrze řádící koronavirus (návštěva se datovala do března 2021) hromadné akce vynechali, nicméně za ty tři hodiny, co jsme v ZOO strávili, se konala show s dravci a tuleni. Show jsou již v ceně, vstup však byl sám o sobě drahý a blížil se ke 30 EUR na osobu. Navíc mě trochu zklamalo, že si v objektu nebylo kam sednout na něco dobrého, takže shrnuto a podtrženo, znovu bych do zdejší ZOO nešla. Věřím však, že pro děti může být návštěva hezkým zpestřením dovolené, zvlášť když se zadaří vidět i některé ze zvířecích představení.

Jungle park

A tímto bych celou kanárskou sérii uzavřela. Děkuji za vaše přečtení i hezké komentáře. Tak kam se vypravíme příště?

Související články:
předchází: Západ Tenerife
všechny články z Tenerife

12 komentářů:

  1. Boudicko, zdravím. Se zájmem jsem si přečetla Tvoje příspěvky o Tenerife, tento i minulý. Krásná inspirující krajina i fotografie. Tak kampak se vypravíš příště ? Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Lenko. Následovat budou články z Polska, německé Rujány a Jeseníků. Letos už to nikam na delší dobu nevidím a příští rok je zatím daleko. Nápadů by každopádně byla spousta. :)

      Vymazat
  2. Báro, zajímavá krajina, tedy spíš krajiny, protože každá je jiná. Ale svůj půvab mají jak kaktusy v kamení, tak lesy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec jsem nečekala, jak moc je Tenerife pestré. Kanáry jsem měla zafixované jako pláže a kamenitou sopečnou krajinu.

      Vymazat
  3. Ta sopečná krajina vypadá velmi zvláštně, myslím, že tam by se mi opravdu líbilo. Není to takovým tím obvyklým způsobem jednoduše krásné, ale má to své velmi specifické kouzlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak. Krásně se na těchto vycházkách pustinou čistila hlava. Zvlášť, když tam nikdo moc nechodil.

      Vymazat
  4. To je opravdu krása. Ty sukulenty a lávová pole, to je něco úžasného ♥♥

    OdpovědětVymazat
  5. Myslím, že tam by se nám taky mohlo líbit. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je tam hezky. Jestli jsou děti domškoláci, tak to ani není nereálné, pronajmout si na Kanárech na měsíc byt a utéct na chladný podzim nebo časné jaro do teplejších krajů. Pár rodin se 2 i 3 dětmi jsme takto potkali.

      Vymazat
  6. Baru, krásný fotky i povídání, jak už jsem psala u ostatních článků z Tenerife, těším se, až se tam vypravím a určitě si otevřu tvůj blog pro všechny tipy!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ady, děkuji. Budu moc ráda, pokud články pomůžou při plánování vlastní cesty.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!