středa 15. prosince 2021

Čajové ochutnávky XIII

V posledním letošním čajování jsem se zaměřila na zimní čaje plné bylinek a prohřívajícího koření. Dáte přednost čaji zelenému, ajurvédské směsi nebo mléčné masale?

  • Kusmi Tea - Imperial Label
  • Pickwick - kolekce Joy of Tea
  • Sonnentor - Štěstí je mít přátele
  • Himalife - masala (milk tea)


Kusmi Tea - Imperial Label

Dlouho jsem v Praze chodila kolem načančaného obchodu Kusmi Tea, rusko-francouzské značky prémiových čajových směsí, které si v polovině 19. století oblíbil i sám ruský car. Sypané čaje dostanete balené v barevných plechových dózách, které působí velmi luxusně. Nedávno už jsem neodolala, do obchodu nakoukla a malou plechovku si odnesla domů. Vybrala jsem příchuť Imperial Label, aromatizovaný zelený čaj z původní ruské kolekce Russian Blends.

Kusmi Tea - Imperial Label

Překvapila mě dost kořeněná vůně, ve které jsem zachytila anýz a lékořici. Ve vůni nálevu už jsem více vnímala pomeranč a skořici - pro zelený čaj je to docela netradiční kombinace, že? Chuť se odvíjí od délky louhování, od lehce štiplavé až po pořádně ostrou, co prohřeje celé tělo. S každou další vteřinou koření nabírá grády. Co musím ocenit, že čaj nehořkne (nenechávala jsem však louhovat déle, než předepsané 4 minuty) a i v záplavě aromatu je stále cítit silný zelený základ. Imperial Label je silná a nabíjející směs pro pošmourné chladné dny, která potěší milovníky výrazných kořeněných chutí.

Kusmi Tea - Imperial Label

Čaj je zdařilý, ale vzhledem k jeho ceně, kdy 25 g vyšlo na 170 Kč, bych očekávala větší pecku. Chyběla mi jiskra, nějaký nezvyklý tón v chuti nebo vůni, který by z popíjení udělal výjimečný zážitek. Kusmi Tea pro mě proto zůstává i nadále v kategorii luxusních značek, u kterých se platí spíše za jméno. Krásná plechovka potěší jako elegantní dárek, do běžného domácího provozu je to však rozmařilost.

Kusmi Tea - Imperial Label

Pickwick - kolekce Joy of Tea

Troufám si odhadnout, že Pickwick je v Česku jedna z nejrozšířenějších značek. Čajů mám doma plno, ale když jsem v Tescu objevila zbrusu novou kolekci Joy of Tea, tak moc mě nadchly roztomilé obaly se zvířátky, až jsem si dvě krabičky odnesla domů. A protože čaje mile překvapily i po chuťové stránce, brzy jsem naklusala ještě pro další dvě příchutě. Čaje jsem do ochutnávek připravovala do konvičky, ale nezalévám ji celou, jen max 0,3 litru.

Pickwick - Joy of Tea

Earl grey citrus - černý čaj s s pomerančem, anýzem a citronem. Nálev je svěží a chuťově neotřelý, lehký a koření v něm téměř není znát. Na rozdíl od klasického bergamotu je v něm cítit spíše pomeranč, což je příjemná změna. Čaj bude výborný jak na celodenní popíjení, tak i k jídlu. Tato příchuť mě potěšila asi nejvíce a doma zmizela jako první.

Berry dreams - rooibos s lesními plody a kapkou citronu. Nálev je lehký a se znatelně bylinkovým základem, ale na rozdíl od většiny rooibosů má díky přidanému ovoci příjemný šmrnc. I zde můžu hodnotit pozitivně.

Ginger spices - jemně kořeněná směs s citronovou trávou, anýzem a citronem. Vůně je téměř neznatelná, zázvoro-citronová. Nažloutlý prohřívající nálev rozhodně zvládne delší louhování než uvedených 3-5 min. Příjemný čaj na zimní večery, který bude dobře chutnat samostatně nebo dochucený medem, avšak zároveň neštípe jako čaj z čerstvého zázvoru.

Green jasmin - osvěžující zelený čaj s jasmínem s hruškou. Vždycky mě překvapí, když na doporučené přípravě zeleného nebo bílého čaje vidím 100 °C. I v tomto případě jsem zalévala vodou 85 °C, jak se na zelený čaj sluší, a bylo to tak akorát. Čaj je velmi osvěžující a nehořkne, jak je u zelených Pickwicků časté. Nálev je chuťově plný a vyladěný, skvělý na samostatné popíjení kdykoliv během dne. Moc mi chutnal.

Celá kolekce mě příjemně překvapila. Čaje mají propracované složení a po všech 4 krabičkách se u nás jen zaprášilo. S výjimku Ginger spices (na zázvorový čaj preferuji čerstvý zázvor) bych si koupila znovu všechny. S cenou kolem 70 Kč za 15 čajů se jedná o příjemnou střední třídu, dostupnou i v běžných obchodech. 

Pickwick - Joy of Tea

Sonnentor - Štěstí je mít přátele

Nenechte se zmást německým jménem, čaje a koření Sonnentor jsou vyráběné na Jižní Moravě kousek od rakouských hranic v rámci udržitelného zemědělství. Už jen pro jejich filozofii akcentující udržitelnost a důležitost BIO produkce mám tuto značku velmi ráda. Druhým důvodem jsou nápadité chuťové kombinace a krásná balení. Krabičku porcovaných čajů poeticky pojmenovanou Štěstí je mít přátele jsem dostala a potěšila mě už jen svým názvem. Balení se 17 nálevovými sáčky vyjde na 90 Kč.

Porcovaný čaj ukrývá netradiční kombinaci v ajurvédě posvátné bazalky tulsi, arónie, ostružiní a dalších bylinek. Směs je nasládlá, vonící zlehka kouřově. Tulsi vyhledávám hlavně navečer. Její chuť je konejšivá a báječná na zklidnění před spaním. Čaj se musí nechat dlouho louhovat, klidně i přes 10 minut, ale pak jde o chutný a zároveň lehký nálev, který nechává dost prostoru pro vyniknutí jako tulsi, tak i našich domácích bylinek. Tuhle krabičku rozhodně hodnotím jako milý dárek! 

Sonnentor - Štěstí je mít přátele

Himalife - Masala tea

Kdo ještě neznáte masalu? Kdykoliv jdu do čajovny, vždycky se najde někdo, kdo si tuto voňavou sladkou záležitost, co má blíže ke kakau než klasickému čaji, objedná. Pod slovem masala můžeme označit téměř jakoukoliv směs koření indického původu, nás však zajímá to čajové, dátá masala, ze kterého se připravuje slazený kořeněný čaj podávaný s mlékem. Populární je nejen v Indii, ale i v mnoha dalších kulturách po celé Asii. Já jsem si jej oblíbila na Srí Lance, kde místní Tamilové prakticky nepijí nic jiného. Tam se spíše setkáme s pojmenováním milk tea, v západních zemích jsou pak rozšířené i názvy yogi tea nebo chai. Základ zůstává stále stejný.

Koření na milk tea můžeme koupit buďto samostatně, nebo ve variantě pro lenochy, namíchané s černým zlomkovým čajem, což preferuji i já. Zde jsem sáhla po nepálské variantě masaly, nabízené českým obchodem Himalife. Balení o 100 g vyšlo na sympatických 170 Kč. Masala mi navíc přišla krásně zabalená v dárkovém látkovém pytlíku. 

masala od Himalife

Himalife směs se skládá z CTC černého čaje, muškátového oříšku, anýzu, bobkového listu, skořice, badyánu, hřebíčku, zázvoru, černého pepře a kardamomu. Každý region má vlastní recepturu, a tak se může přesné složení a vzájemné poměry koření v různých směsích lišit. Pokud směs neobsahuje černý čaj, je nutné jej přidat při vaření.

Jak se masala připravuje? Zásadně na plotně! Já ji dělám na objem 250 ml následovně: půl hrnku vody a půl hrnku mléka společně přivedeme k varu (pozor, ať mléko neuteče). Přidáme 2-3 lžičky masala směsi a necháme další 2 minuty povařit. Nakonec směs přes sítko slijeme a dochutíme pořádnou porcí cukru nebo medu.

příprava masaly

Pravý milk tea je výrazný, ale moji přípravu berte jen orientačně. Každému chutná jiný poměr koření, cukru a mléka, a samozřejmě také záleží, jak silná je samotná směs. Mléko lze navíc úplně vynechat a připravit si jen klasický kořeněný černý čaj.

Osobně jsem dlouho měla masalu zaxifovanou jako nápoj, který si dávám jen v čajovně. Posledních pár měsíců ji však úspěšně vařím i doma a zvláště teď v zimě po ní sahám čím dál častěji. Vůně je krásně objímající a připomínající vánoční perníčky, hutná sladká chuť zklidní a prohřeje tělo. Masala je skvělým společníkem do chladných dnů. Jen pozor na pozdní večerní popíjení, pro základ v černém čaji obsahuje masala i dost kofeinu. 

masala od Himalife

Jaké čaje máte přes zimu nejraději vy?  

Číst další čajové ochutnávky

17 komentářů:

  1. Vďaka za článok! Na ochutnávanie čajov sa dal momentálne môj muž a nebudem klamať – ja mám v tom pekný chaos. Som skôr tím káva, ale úprimne mu nechcem pokaziť radosť. :D A tak s dovolením použijem niekoľko tvojich tipov a pustím sa do prípravy doma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Tak kdyby byly nějaké kávové tipy, tak ty zase uvítám já! Mám moc ráda čaj i kávu.

      Vymazat
  2. Já na čaje moc nejsem, i když jsem teď nucená je pít, když kafe nemůžu, takže jsem nakoupila vánoční směs a piju to :D

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani bezkofeinové? To musí být nepříjemná situace... Snad se ti podaří objevit nějaký čaj, co ti bude opravdu chutnat.

      Vymazat
  3. Báro, já nejraději černou nebo zelenou klasiku bez příchuti. Zelený jsem se na HO naužila pít studený a docela mi v této podobě zachutnal (černý mi studený moc nechutná). Pak mám ráda earl grey, zelený s jasmínem a v poslední době jsem si hodně oblíbila zelený s grepem. Ale když to má nový přebal, tak vypiju skoro všechno :). Od Kusmi jsem měla jejich advenťák (byla to pěkně drahá legrace, byť jsem ho kupovala ve výprodeji po Vánocích) a dostala jsem kdysi tři krabičky (samozřejmě těch sáčkových, ne sypaných) od syna k Vánocům (tuším to byla Tsarevna, Anastasia a Earl Grey).
    Doufám, že pilně ochutnáváš i čaje ode mne a že se tam našlo i něco, co ti chutná :)
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, děkuji za komentář. Zelenou a černou klasiku mám také ráda, i když poslední dobou hodně inklinuji ke kořeněným a silným bylinkovým čajům. Na Tsarevnu od Kusmi jsem koukala, ale nechám si spíše zajít chuť. Za tu cenu si zajdu pro sypané čaje do čajovny.

      Čaje z ochutnávek poctivě popíjím, děkuji za ně. Nejvíce mě zatím zaujal vanilkový rooibos z Kauflandu. Tam bych tak chutný čaj nečekala. :)

      Vymazat
  4. Ach, masala, můj zamilovaný čaj-nečaj :-) Osobně provozuji i verzi s minimem kofeinu, jen je třeba černý čaj nejdřív na 20 vteřin (opravdu přesně) samostatně zalít horkou vodou, pak zase rychle slít a teprve potom přidat do celkové směsi. A pak už jenom spokojeně mlaskat i v šest hodin večer :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, díky za doporučení. Před pár týdny jsem shodou okolností dostala tip od kamaráda, že černý čaj v masale lze nahradit honeybushem. Tradiční masala to už sice nebude, ale na večerní sezení by to mohla být příjemná alternativa. Po čtvrté odpolední se kofeinu vyhýbám, ani zelený nebo bílý čaj už si nepřipravuji, jinak jsem večer hrozně naspeedovaná...

      Vymazat
    2. Vida, to je zajímavá alternativa! Píšu si :-) Normální masalu si odpoledne v zásadě nemůžu dát (s kofeinem přestávám už od druhé hodiny, protože mi to trvá kolem osmi hodin, než se odbourá) a škrtnout ji úplně by byla veliká škoda.

      Vymazat
  5. Kusmi už jsem postřehla také, ale přijdou mi tak strašně moc drahé, že jsem se k nim ještě neodvážila - bojím se, že budu za tu cenu doslova vytočená, protože budu čekat bombu a ona to bomba nebude. Naopak mě zaujal ten Pickwick. Už jsem ho u nás v Tescu postřehla také, koukala na něj a nakonec ho nechala v regálu. Nooo, tak já se pro nějaký z nich vrátím :-D. To mě zase doma muž pochválí, už takhle je místy na nervy, že otevře skříň a padaj na něj čaje :-D. Rozhodně tam ale nechám ten se zázvorem, jelikož mám ráda čaje z čerstvého zázvoru, ty pytlíkové mi nikdy nechutnají :-(. Sonnentor čaje nejsou špatné, ale asi mám víc raději čaje od Grešíka O:-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že Kusmi za ty peníze nestojí. To spíše ty hezké nové Pickwicky. :)

      Ano, Grešík je určitě taky super!

      Vymazat
  6. Chai jsem dlouho kupovala v M&S, ale teď jsem přešla na chai z DM. Navíc má základ z rooibosu, takže ho piju i po večerech a hrozně mi to vyhovuje :-) Pravda, mám ho jako klasický pytlíkáč; časy, kdy jsem kupovala masalu v čajovně a připravovala ji na sporáku, už jsou dávno pryč.
    Zaujaly mě ty Pickwicky, po těch se zkusím někdy podívat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chai z DM znám a taky jej hodnotím jako vyšší nadprůměr. Měla jsem těch sáčkových už několik a nejvíc mi chutná asi klasický. Masala to sice není, nicméně navečer je skvělý. Také jsem kvitovala s povděkem, že v něm není kofein.

      Vymazat
  7. Milujem čaje, už roky nepijem kávu, takže viem oceniť kvalitu a chuť :-)
    Super článok. Od značky Kusmi Tea mi asi najviac chutí zelený s lupienkami ruží...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aďko, děkuji za tip, třeba dám Kusmi ještě šanci. :)

      Vymazat
  8. Přes zimu piju také hlavně kořeněné čaje, skořice, hřebíček, anýz... lahůdka! Anebo bylinkové čaje na zdraví, ty také přijdou vhod. Z tvého výběru mě zaujala hlavně masala, mám ji moc ráda. Se značkou Pickwick mám spíše špatnou zkušenost, aspoň když dojde na ovocné čaje - hodně je šidí, přidávají do nich ibišek a chuť kvůli tomu není nejlepší. Tak jsem ráda, že tě balení čajů od Pickwicku nezklamalo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, já byla z nové série Pickwicku také mile překvapená. Přesně jak píšeš, mám úplně stejnou zkušenost.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!