pondělí 6. prosince 2021

Z Roztok do Únětického pivovaru

Roztoky jsou můj nejoblíbenější výletní bod v okolí Prahy. Vede odsud množství vycházkových tras, přičemž ta nejvděčnější z nich nás zavede do Únětického pivovaru. Nachozenou ji mám ve všech ročních obdobích a stále se mi neomrzela.

Roztoky u Prahy jsou městys nacházející se na levém břehu Vltavy při ústí Únětického potoka. Dostupnost z Prahy je po všech stránkách vynikající. Z Dejvic sem autobusem dojedete za 15 minut a z pražského Masarykova nádraží navíc do Roztok jezdí i vlak. 

Místní osídlení se datuje až do mladší doby kamenné, nejvíce však Roztoky prokoukly na přelomu 19. a 20. století, kdy se díky výstavbě železniční dráhy staly oblíbeným rekreačním sídlem pražské smetánky. Mimo to se v Roztokách nachází zámek, kde dnes sídlí Středočeské muzeum. 

My se společně vypravíme do Únětic, které jsou z Roztok vzdálené 4,5 km. Cestou, linoucí se Tichým údolím a Roztockým hájem, provede naučná stezka, seznamující návštěvníky se zdejšími živočišnými a rostlinnými druhy, geologií území i archeologickými nalezišti, které se poblíž Roztok rozkládají. Vždyť právě podle Únětic byla pojmenovaná celá únětická kultura, datující se po doby bronzové.

Začínáme v Tichém údolí, nejstarším vilovém letovisku v okolí Prahy. První vily zde začali stavět už v polovině 19. století pražští obchodníci a továrníci židovského původu. Z Roztok se stalo živé výletní místo a centrum pro obchodní jednání i setkávání umělců. 

zdroj: Muzeum Roztoky

Po 2. světové válce některé stavby začaly chátrat, jiné se podařilo citlivě zrekonstruovat a zachránit pro další generace. Několik z nich je na seznamu kulturních památek. Zřejmě nejznámější je bývalá Maxmiliánka, toho času známá výletní restaurace situovaná do anglického parku s tenisovým kurtem, kterou však v blízké době čeká zbourání kvůli havarijnímu stavu. Zde je fotka jiné, dosud zachovalé vilky. Schválně, poznáte ji na pohlednici výše? 

vila v Roztokách

Tichým údolím protéká Únětický potok, na kterém od 12. století stávalo hned několik mlýnů. Z většiny se do dnešních dnů dochovaly jen zbytky náhonů a zdí, jen Trojanův mlýn dosud slouží - už ne na výrobu mouky, ale jako zemědělské stavení a oblíbená svatební lokace. Mimochodem, právě kolem Trojanova mlýna za dob prvních Přemyslovců vedla obchodní stezka Via magna, spojující hradiště na Levém Hradci s Pražským hradem a pokračující dále z Evropy do Byzance.

Vlhké svahy a údolní louky Únětického potoka, dříve vysekané a využívané jako pastviny, jsou dnes znovu zarostlé. Potok přirozeně meandruje a vytváří záplavové nivy. Část trasy prochází klidným lesem, kde ticho narušují jen víkendoví turisté.

kolem Únětického potoka

Brzy přicházíme k prvním domkům a také k Únětickému rybníku, na kterém se prý v zimě dá bruslit. Já jej zamrzlý ještě nezažila, tak třeba letos?
 
Únětický rybník

Prostupujeme městečkem, až dokud nás turistická značka nedovede do cíle. V Únětickém pivovaru na zbloudilé pocestné čeká odměna ve formě oroseného půllitru nebo dvou. Pivo tu vaří pravděpodobně již od 16. století, pivovar však byl v roce 1951 uzavřen a znovuotevření proběhlo až v roce 2011. Posezení je příjemné a spokojení jsme byli i s jídlem. Ještě o něco lépe však vaří v Roztokách, konkrétně v italské restauraci Da Giorgio, kterou najdete hned u vlakového nádraží. 

Únětický pivovar

Nazpátek se můžeme vrátit buďto stejnou cestou, nebo si trasu prodloužit přes Úholičky a Žalov až k Levému Hradci, významnému raně středověkému hradišti. Podobně lze i kdykoliv během cesty odbočit, projít se po pěšině vinoucí se po druhé straně potoka nebo vylézt na buližníkové skály na některou z vyhlídek. 

Z Prahy je to sem coby kamenem dohodil, přesto zde dýchá klid a pohoda. A to množství zajímavých zastavení na tak krátké trase! K dalším výletům může posloužit cyklostezka, nacházející se přes řeku na úrovni Roztok. Abyste se do Klecan na opačném břehu dostali, je třeba použít přívoz - zážitek nejen pro děti, ale vlastně i pro nás dospělé. 

Naposledy jsem Roztoky navštívila před pár týdny, to byl ještě krásně teplý podzim. O víkendu bychom je už měli zasypané prvním sněhem a kdo ví, třeba i ten Únětický rybník brzy zamrzne? Tak kdo se přidá na příští výlet?

Související články:
Praha neznámá
Tipy na výlety po Česku

19 komentářů:

  1. Až budu mít někdy cestu do nebo kolem Prahy, musím se tam zastavit - okouknout vilky a hlavně se projít kolem Únětického potoka, ta fotka z tama vypadá skvěle!

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za hezký tip :-) Klecany znám, hráváme tam s orchestrem (nevím, proč zrovna tam, ale je to už dlouholetá tradice), no a Úholičky vlastně taky, i když jen z doslechu, protože táta hraje závodně šachy a takového protivníka jako Úholičky jsem si zapamatovala hned :-) Ale Roztoky jsou pro mě mentálně hlavně nápis na cedulích, co vídám po Praze 6. S takovouhle reklamou se to třeba konečně v dohledné době změní :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, je tam moc pěkně a z "šestky" je to prakticky za rohem. Však můžeme podniknout i něco společně? Na Praze 6 jsme rozbili dočasný tábor, tak to mám kousek. :)

      Vymazat
    2. Páni, i ty, Brute, jsi na Praze 6? :-) To je ovšem krásná náhoda! Já jsem určitě pro :-) Máš na mysli něco konkrétního?

      Vymazat
    3. Čaj, nebo raději procházku? Napíšu. :)

      Vymazat
  3. Báro, prima tip na výlet. My vlastně tuhle stranu Prahy nemáme moc (resp. skoro vůbec) probádanou, takže se budu snažit na něj nezapomenout a v průběhu zimy a brzkého jara, kdy výletíme spíš v okolí Prahy, tímto směrem vyrazit.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás je to přesně obráceně. Tím, že se teď zdržujeme na Praze 6, tak podnikáme hodně výletů tímto směrem a naopak druhou stranu Prahy nemáme prochozenou skoro vůbec. Roztoky ale stojí za zajížďku, je tam opravdu hezky.

      Vymazat
  4. Myslím, že sem vyrazíme hneď budúci víkend. :) Nie je to od nás až tak ďaleko a rozhodne to má svoje čaro. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Užijte si procházku! A budu ráda, když pak napíšeš, jak se vám tam líbilo. :)

      Vymazat
  5. To vypadá krásně! Miluji všechny takové procházky, takže věřím, že i mně by se tam líbilo. Prahu téměř neznám, takže jsem ráda, že mohu takhle alespoň podle fotek poznat hezké nové místo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, Baru, děkuji. :) Je mi jasné, že toto je tip spíše pro Pražáky, ale myslím, že ve sledujících je jich docela dost, tak to třeba někdo ocení.

      Vymazat
  6. Skvělý tip na výlet. Určitě až bude super počasí, tak tam vyrazíme! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to tam moc krásně a nejsem si úplně jistá, ale nejspíš jsem tam už byla.. přeci jenom já to mám kousek :-) Místa v přírodě naprosto miluji. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky, taky. Jsem pokaždé až překvapená, jak moc je okolí Prahy hezké a že není třeba jezdit nikam daleko.

      Vymazat
  8. To je super, děkuju za tip! Tam se určitě někdy vypravím. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu!