pondělí 30. května 2022

Čajové ochutnávky XIV

V dnešních čajových ochutnávkách převládá několik černých čajů a spousta nečajů; speciálně se zaměříme na africké keře. Není rooibos jako rooibos! 

  • Manna - černý čaj s mateřídouškou
  • Richard Royal Tea - výběr sáčkových čajů
  • Manu Tea - degustační balíček rooibos a honeybush

Manna - Georgian black tea with thyme

Na gruzínské čaje Manna jsem narazila v lékárně. O značce samotné se mi podařilo dohledat jen to, že byla založená v roce 2017 v oblasti Saguramo. Vzala jsem na zkoušku hned několik krabiček, přičemž nejvíce mě zaujal právě sáčkový černý čaj s "horským tymiánem", což není nic než naše mateřídouška. Cena byla příjemná; balení se 20 čaji vyšlo na 62 Kč.

Manna Georgian Black Tea

Mateřídouška, tvořící 20 % složení, čaji dodá nejen vůni prosluněných horských strání, ale i zajímavý akcent chuti. Pro nás to může být netradiční kombinace, ale k černém čaji tato bylinka velmi dobře ladí, zjemní jej a navoní. Navíc je mateřídouška bohatá na vitamíny A, B a C, pomáhá lidem s nemocemi plic a průdušek, jakožto i v boji s nespavostí. 

Výsledný nápoj je voňavý, vyvážený a nehořkne. K čaji s mateřídouškou se budu ráda vracet.

Manna Georgian Black Tea

Richard Royal Tea

Čaje značky Richard se ke mně dostaly díky Stáni z blogu Veverkoviny, které tímto ještě jednou děkuji za zaslání. Dostala jsem pořádný balík s všemožnými příchutěmi. Do ochutnávek na blog jsem vybrala následující čtveřici:
 
Richard

Značka Richard, odkazující k britské tradici královských čajů, pochází trochu překvapivě z Ruska, kde spadá pod stejnou firmu jako pro mě známější Curtis. O historii značky toho na webu mnoho nepíšou, tak se vrhneme rovnou na ochutnávky. Pro mě byly čaje Richard zcela nové. Mé sběratelské já potěšily luxusními přebaly, jak však dopadly v hodnocení z hlediska chuti?

Royal Rose - černý čaj s růží. Těšila jsem se na něj nejvíce a nakonec byla zklamaná, protože čaj je "rusky" silný, hořký a jakýkoliv náznak růže se v něm ztrácí. Ve vůni nebyla růže cítit vůbec, v chuti jen lehce v dozvuku.

Royal Candy Pear - černý čaj s hruškou. Tenhle mi naopak chutnal velice. Hrušku bych ve výsledném nápoji nehledala, snad jen slabě ve vůni, ale výsledný čaj byl zemitý, nasládlý a skvěle karamelový. Chuťově vyvážená směs do pošmourných dní. 

Royal Green and Ginger - zelený čaj se zázvorem a citronem. Tahle směs byla podařená, překvapivě i dost svěží. Citron se zázvorem se zde elegantně doplňují a jeden druhého nepřebíjí. Čaj neštípe, což je u zázvorových příchutí časté, a naopak se hodí i jako osvěžující letní pití.

Alpine Herbs - bylinné kombo skládající se z meduňky, oregana, šalvěje, máty, bazalky, rozmarýnu a levandule. Směs je dost výrazná, působí spíše jako léčivý nápoj než čaj, po kterém bych sáhla na chuť. Šalvěj a máta jsou bohužel jak ve vůni, tak i v chuti dost výrazné a ostatní bylinky nepustí ke slovu.

Ve všech případech se jedná o silné nálevy, které snesou i 0,5 l konvičku. Výrazná chuť buďto zaujme, nebo naopak odradí. Po hruškovém černém čaji nebo zeleném s mátou a citronem bych sáhla znovu, u zbylých dvou jsem naopak byla ráda, že mám jen jeden sáček na ochutnání.

Richard Royal Rose

Manu Tea - rooibos a honeybush

O nové české značce Manu Tea jsem básnila již loni. Jejich čaje i káva se opravdu můžou honosit označením "prémiové", protože mi jich za posledních několik měsíců prošlo pod rukama hned několik a mé nadšení zatím stále roste. 

Nemožnost očichat si čaj (nebo ideálně rovnou ochutnat) v kamenném obchodě Manu Tea kompenzuje množstvím ochutnávkových sad, které jsou pro věčné požitkáře-ochutnávače šikovnou formou, jak vyzkoušet čajů co nejvíc. Já jsem tentokrát sáhla po netradiční variaci afrických keřů.

Ze selekce 10 sypaných směsí jsem do ochutnávek vybrala jen 4, ať nemám otevřené všechny sáčky zároveň. Baleny jsou po 10 g, doporučená příprava v poměru 1 lžička na 1,5-2 dl, zalít vodou 95-100 °C.  Jedno balení mi vydrželo na tři větší hrnky.

Manu Tea rooibos a honeybush

A jaké čaje balení ukrývají? Když se řekne "africký čaj", vybavím si právě rooibos, též redbush. Nenápadný keř, vlastním jménem čajovec kapský (Aspalathus linearis), roste pouze v Jižní Africe. Fermentací získává typicky červeno-hnědou barvu, která může připomínat černý čaj, avšak společného s ním má jen málo. Je přirozeně bezkofeinový a nasládlý, voní dálkami a teplem. Já jej mám nejraději ovoněný vanilkou, která ořechovou nasládlost rooibosu výborně doplňuje.

Zelený rooibos je nasušený tentýž keř, natrhané větve a lístky však neprochází oxidací, pouze se nasuší a podrtí. Chuť je jemná, sama o sobě málo výrazná, a tak se přímo nabízí využívat jej jako základ do směsí. 

Čaj honeybush, který pohladí už jen svým jménem, se vyrábí z keře Cyclopia intermedia, který roste podobně jako rooibos výhradně v Jižní Africe. Chuť i vůně jsou dosti podobné. Honeybush mi přijde výraznější a také sladší, v Česku však není příliš známý.

Už z obrázku níže je patrné, že se čaje z afrických keříků budou lišit. Není rooibos jako rooibos!

Manu Tea rooibos a honeybush

Rooibos extra long cut premium - Drobné tmavé jehličky vytvořily plný a chutný nálev s teplou oranžovou barvou. Čaj mi chutnal ještě o něco více, když jsem lehce zvýšila množství na šálek na 2,5 lžičky. Nápoj je lahodný, netěžkne, vhodný k večernímu popíjení. Nemám co vytknout, je to ukázkový rooibos, příjemná večerní klasika.

Zelený rooibos s vanilkou a citronovou trávou - Intenzivní vůně, která mě uchvátila při rozbalení pytlíku, po zalití zmizela. Zůstal jen lehký světlý nálev, díky přidané vanilce přirozeně sladký a konejšivý. Na mě je tato směs málo zajímavá, ale o to více jej ocení malé děti nebo nastávající maminky, pro které se jedná o ideální pití. Čaj neprochází fermentací, neobsahuje kofein a chutnat bude i zastudena. 

Honeybush bio - Na rozdíl od jehliček rooibosu, tato směs na první pohled připomíná spíše nadrcenou kůru stromu. Barva nálevu je ještě výraznější a tmavší, skoro jako pu-erh, vůně ořechová až dřevitá. Chuť nebude překvapením - opravdu je medová, jak název napovídá, výraznější než u rooibosu, ale stále dost podobná. Pokud vám rooibos chutná, vyzkoušejte i čistý honeybush, nebudete zklamaní.

Aladin - Směs obsahuje 68 % rooibosu, 14 % honeybushe a zbytek tvoří ovoce, v němž dominují višně. Vůni před zalitím byl označila jako letní až tropickou, po zalití převezme dominantní tón medový honeybush. Tento rooibos s chutí třešní bude skvělým pitím na léto, nebo jako celoroční alternativa ke kyselým ovocným čajům s ibiškem, oproti kterým je rooibosový základ Aladina jemnější, ale zároveň si čaj stále drží šmrncovní svěžest a chuť ovoce. Podařená směs!

Chutné byly všechny čtyři čaje. Osobně je pro mě vítězem čistý honeybush, jehož se prostě nemůžu nabažit, ale zaujala mě i ovocná směs Aladin. Co mám na Manu Tea ráda? Možnost navolit si velikost balení od 10 g vzorku až po 1 kg, promyšlené popisky, co od čaje čekat, přesný doporučený postup přípravy, a pak samozřejmě kvalitu dodávaných čajů i kafe. 

Manu Tea rooibos a honeybush

Obvykle dávám do ochutnávek čtyři různé značky, ale dnešní článek je už teď tak rozsáhlý, že poslední ze zamýšlených nečajů odložím až do dalšího dílu. Jaký čaj vás z dnešního výběru zaujal? Chutná vám rooibos, zkoušeli jste honeybush?

Číst více článků o čaji

12 komentářů:

  1. Páni a já si myslela, že rooibos je jen jeden! To jsi mě tedy pořádně vyvedla z omylu :-) Obzvlášť mě zaujal ten ovocný. Ovocné čaje mám ráda, ale s ibiškem raději šetřím, takže tohle zní jako ideální kombinace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ovocné čaje nevyhledávám právě kvůli vysoké kyselosti. Rooibos s ovocem by ti chutnal, je to příjemná alternativa.

      Vymazat
  2. Báro, já rooibos ani honeybush samozřejmě pila (občas ke mně doputuje plný sáček), ale ani jeden z nich nevyhledávám a cíleně si ho nekupuju (stejně jako byliny všeho druhu). V hodnocení Richardů se v podstatě shodneme, u těch alpských bylin zrovna přemýšlím, komu krabičku čajů (vysvlečený z přebalů, které už jsem dávno vyměnila) udám. A připomněla jsi mi, že tu mám od Richarda ještě jednu novou příchuť, tak ti ji dám stranou a až toho bude na obálku, tak zas pošlu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Stáni. Obecně mám bylinky ráda, ale zrovna šalvěj nevyhledávám. Škoda, že je v té Richardovské směsi tolik cítit...

      Vymazat
  3. Já si nedávno koupila pytlíkový rooibos s vanilkou a mám problém to vůbec dopít, je to hrozně zvláštní chuť. Zlaté mé ovocné čaje. Už si cíleně vybírám pouze bez ibišku, a to i sypané, i pytlíkové. Vzhledem k tomu, jaká kvanta čaje denně vypiju, je to ideální varianta - bez kofeinu a nekyselé. Ale pořád si o opravdických čajích u tebe moc ráda čtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám zemitost rooibosu naopak moc ráda a ovocné čaje mě nepotěší, i když ty bez ibišku občas na milost vezmu. Kofeinu se ale odpoledne taky vyhýbám, jenže jak miluji jak čaj, tak i kávu, je někdy náročné se udržet. :)

      Vymazat
  4. Rooibos mám moc ráda také. Výborná alternativa, když mám chuť na čaj a nemám chuť na ovocný ani na černý nebo zelený, protože v těch je v nějakém menším meřítku kofein , ale od dob těhotenství si hlídám, kolik kofeinu denně přijmu. Většinou si je kupuju v provařeném Oxalisu, tam mi jejich rooibos čaje moc chutnají :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že je tu další fanoušek rooibosů! :) ManuTea vyzkoušej, přijdou mi chuťově lepší než Oxalis a díky šikovným popiskům se dá dobře vybrat i na webu.

      Vymazat
  5. Čaj z mateřídoušky mám ráda a ten, co tu uvádíš ty, vypadá velice zajímavě. :)
    Co se třeba týká té maty u těch čajů, tak mě připadá, že ta právě většinou přebíjí tu chuť těch ostatních bylin, protože je dost specifická svou chutí.
    Zkusila bych některý ten Rooibos, ty vypadají dobře. :)

    Já pila hodně zelné a černé čaje, ale poslední dobou mi nějak zelené nechutnají, takže piju černé a mám chuť na bylinkové. Teď jsem dostala tento: https://cdn.notinoimg.com/detail_thumb/oxalis/8595218014038_01/oxalis-kvety-zivota-sypany-caj-s-nasladlou-chuti-lipovych-kvetu-s-dotekem-citronu_.jpg
    A musím říct, že mi chutná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mám pocit, že máta je ve směsích málokdy dobrá. Mám ji ráda samostatně, ale s dalšími bylinkami má tendence ostatní přebíjet.

      Rooibosy jsou povedené, tak jestli máš africké nečaje ráda, určitě vyzkoušej. :)

      Vymazat
  6. Roiboos mám ráda, dávám si ho sice méně často než jiné čaje, ale když dostanu chuť na něco jemného, jde o dobrou variantu. Chutná mi i čistý, ale mám ráda i roiboos s vanilkou anebo s karamelem. Zato honeybush mi nikdy moc nezachutnal, ale to bude tím, že nejsem příliš velkou fanynkou medové chuti. Každopádně další inspirativní článek a připomenul mi, že ti mám schovávat vzácnější pytlíky čajů, pokud na nějaké narazím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rooibos s vanilkou je i můj favorit, samotný jej až tak nevyhledávám. Naopak honeybush jo, protože tu typickou medovou chuť já mám ráda moc. :)

      Vendy, za čajíky budu moc vděčná. Díky, že na mě myslíš!

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!