neděle 30. října 2016

Podzimní pábení

První měsíce navazujícího magisterského studia.

Babí léto už je pomalu pryč, zimní semestr se přelil do své poloviny a podvečerní setkávání s kamarádkami u sklenky Aperol Spritz bylo nahrazeno vysedáváním nad skripty z dějin ekonomických teorií. Čas na výlety a relax se ale pořád najde.

Pražská ZOO, návštěva wellness střediska, festival tance Tales of Sahara i nějaké ty sportovní aktivity.

Letošní semestr je v mnohém nezvyklý. Poprvé mám pocit, že studuji něco, co mě baví a v čem vidím smysl. Jako jediná ze čtyř spolužáků, co jsme v červnu odstátnicovali, jsem se rozhodla nepokračovat na francouzském studiu veřejné správy, ale změnit obor na jednooborovu hospodářskou politiku. Ze změny jsem měla obavy, protože jsem na bakaláři neabsolvovala matematiku, ekonometrii ani statistiku. Naštěstí se nás tam sešlo podobně handicepovaných více, tak v tom aspoň neplavu sama. Výsledkem změny je, že poprvé nemám zapsaný žádný předmět, který by mě nebavil, a naopak jsem se nemohla rozhodnout, jak si poskládat rozvrh, abych zvládala vše, co chci.

Protože je nás na oboru málo, vyučující se nám maximálně věnují; už mám dokonce i vedoucího a téma diplomové práce. Hned v prvním týdnu semestru se konalo malé neformální "zahájení", kam si nás vyučující a doktorandi sezvali, abychom spolu u vína probrali možnosti, jakým směrem se dále orientovat. Výsledkem je, že jsem se přihlásila do svého prvního univerzitního spolku, kam bylo dokonce pro vstup podmínkou zvládnout assessment centrum, a teď mě čekají praktické workshopy s tzv. Velkou čtyřkou a dalšími známými firmami. Úvod do auditu od KMPG už mám za sebou a příští týden se jedeme podívat do řídícího střediska LIDLu. :) Druhak jsem začala chodit na ekonomické experimenty, které jsou zajímavé, zábavné a ještě za ně dostáváme zaplaceno.

I přes prezenční studium a přes práci, kde se také děje spousta zajímavých věcí, pořád zbývá čas na výlety. Po dlouhých letech jsem se podívala do pražské ZOO. S Matěm jsme ji za jedno odpoledne stihli projít celou, dokonce i na vyhlídkovou věž jsme vylezli. Nejvíce se mi líbily vydry, žirafy a roztomilá slůňata, tučňáci a taky lemuři. Ti mají volný výběr a když se některému z lemurů zachce, přeskočí k návštěvníkům

Je libo selfie s lemurem?

 Po ZOO jsme vyrazili rovnou na burger do The Tavern a další den na bouldering, abychom aspoň trochu odčinili resty. Maťovy narozeniny jsme oslavili v Brně, rozšoupli jsme se a zajeli na přehradu do wellness centra Infinit Maximus. Maximus je zatím nejlepším wellness komplexem, který jsem navštívila. Mimo klasické vytápěné bazény a vířivku nabízí i slanou mořskou vířivku a větší venkovní bazén, ten je zvlášť takhle na podzim super. Co mě ale nadchlo nejvíce, jsou parní lázně. Jedna turecká, druhá eukalyptová, obě úžasně voní a jak klasické sauny vůbec nemusím, parní lázně si užívám převelice. Dvě hodiny strávené napůl ve vířivkách s piňa coladou v ruce a napůl v parních lázních fungovaly jako balzám na duši. Po návratu jsem ještě připravila steaky z lososa, popíjeli jsme portské a bylo nám fajn. Druhé kolo oslav následovalo minulý víkend u Maťovy rodiny na divokém severu Čech, divokém zejména kvůli dopravě: jen do Prahy jsme na zpáteční cestě jeli 4 hodiny! Už se každopádně těším, co podnikneme, až budu mít narozeniny já.

Maximus wellness resort z ofic. stránek

Celý podzim jsem dost jezdila na kole, po posledním výjezdu mě ale na 2 týdny sklátila nějaká zákeřná viróza. Jen co jsem se otřepala, začala jsem více cvičit, protože nám v práci přidali jako další benefit Multisport karty, což v praxi znamená, že chodím na jumping do svého oblíbeného fitka zadarmo. :) Po dlouhé době jsem taky vyrazila na laser game; tentokrát jsme s kamarády vyzkoušeli prostory Laser Areny Brno na Jánské. Osobně mám mnohem raději Hybešovou, mají lepší zázemí a zbraně, arény jsou dvě a bezpečnější. Soudě podle hodnocení na Facebooku jsem nebyla jediná, komu přišlo, že si hráči v aréně na Jánské přímo koledují o úraz.

Posledním bodem, tentokrát kulturním, byl festival orientálního tance Tales of Sahara, kde maminka vystavovala šperky. Páteční zahajovací noc byla otevřená pro široké publikum, a tak jsem po dlouhé době viděla výběr z toho nejlepšího orientu: klasický egyptský tanec raqs sharki, tribal, dokonce i jedna orient burlesque, více jsem toho želbohu nerozpoznala. Hvězdou večera bylo pánské duo Effendi Dabkeh. Poprvé jsem viděla orient i v pánském podaní....  Byli skvělí! :)
Effendi Dabkeh ze stránek Tales of Sahara

Čím si zpříjemňujete podzim vy? 

11 komentářů:

  1. Ty jo, ty stíháš takových věcí a do toho všeho ještě pracuješ a studuješ :-D. Nemá tvůj den nějak více hodin? :-D

    Pražská ZOO je teď krásná a čím dál lepší. Chybí mi tam pandy! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pandy sice chybí, ale zato máte slůňata a gorilí mláďátka. :)

      Nějaký stroj času nebo vícehodinovej den by se dost hodil. Zatím funguji na úkor spánku a musela jsem odpískat značnou část svých pravidelných koníčků. Holt je to o prioritách a dobrém time managementu. :D

      Vymazat
  2. Obdivuju tě, já mám v práci podstatně menší úvazek a jsem taky v jednom kole. :D Výlety vypadají parádně, wellness mi stačí skromnější, ale do ZOO bych vyrazila hned a dost možná bych se nejvíc zdržela u stejných zvířat jako ty. :)
    Vaše pojetí nového studia zní skvěle, tolik příležitostí! A hlavně, když tě to konečně opravdu baví, dobrá volba zbavit se pajdáku. A palec hore za odvahu pozměnit obor, sama k tomu sbírám teď odvahu a tápu a tápu... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se školy týče, tento týden se psaly první testy, tak uvidíme. Výsledky už jsou v ISu, ale bojím se je otevřít. :D

      Tlapi, ty spoustu času "zabiješ" dojížděním. Já mám práci 10 min z domu a školu stejným směrem 20 minut od vchodu do bytu až do učebny. Dělá to hodně.

      Vymazat
  3. To je super, že tě nový obor baví! :) Ty ekonomické experimenty zní zajímavě, jak to probíhá?

    Obdivuju tvůj time-management, já věčně nic nestíhám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. První pravidelnou brigádu (přes týden po škole) jsem si našla, když mi bylo čerstých 17. Za ty roky už jsem se naučila určovat si priority a fungovat v rámci možností efektivně, i když je pořád co zlepšovat a neustále mám pocit, že něco nestíhám. Ale to tak mají asi všichni. :)

      Minulý ekonomický experiment probíhal na počítačích a šlo vlastně o takový upravený poker. Sázeli jsme reálné peníze, které jsme dostali do začátku, a odhadovali pravděpodobnosti výhry, jenže jsme přitom nevěděli, proti komu kdo hraje (dvojice generoval počítač a v každém kole byl spoluhráč jiný). Co kdo vyhrál jsme si odnesli, pohyhovalo se to cca 150-250 za cca hodinku. Další menší experiment se týkal ochoty riskovat, tam jsme vyplňovali dotazníky a pak hráli miny. Hledej MUEEL MUNI, je to otevřené i pro neekonomy. Zaregistruješ se a pak ti chodí pozvánky na projekty. ;)

      Vymazat
    2. To zní hrozně zajímavě, hodně mi to připomíná experimenty, o kterých píše můj oblíbenec Dan Ariely. Na tu stránku se určitě podívám a pokud seberu odvahu, tak se možná i zaregistruju :)

      Vymazat
  4. Tak přeju ať tě nový obor baví i dál. :)
    Moc pěkné výlety, při studiu toho stíháš dost. Ten wellness zní hodně zajímavě, hned bych se tam podívala a do ZOO bych taky moc ráda šla. :)
    Teď, jak nejsem v práci, tak i přesto, že mám jen 4 hodiny vycházky stíhám toho dost. :D Nějaký ten výlet jsme s přítelem taky podnikli. :) A zítra se chystám odjet do pondělí s kamarádkou k našim.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že si "nemoc" celkem užíváš. :) Hlavně se dej do pořádku, to je hlavní.

      Vymazat
  5. No vím, že jsem brzda, ale všiml jsem si až teď, že máš nový blog :) ať se daří - podle článků to vypadá, že si života užíváš a to je fajn :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že sis sem našel cestu. Života si pravda užívám, mám se fajn. Někdy musíme zajít na pivo probrat novinky! :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!