pátek 24. března 2017

Čajové ochutnávky II

Čajový seriál pokračuje! Přes zimu jsem měla možnost ochutnat spoustu nových čajů, z nichž největším zážitkem byly určitě pravé "čajové perly", svázané do bambusového závitku. Na jaké další čaje se dnes zaměříme?

  • Yunnan Tuan Cha - čajové perly
  • Bigelow pytlíkové čaje
  • Krtečkovy dětské čaje
  • Pečené čaje

Yunnan Tuan Cha 

Čajové perly, jak se tomuto zajímavému čaji říká, jsou součástí tradiční čínské medicíny již cca 400 let. Čaj zabalený do seschlých bambusových listů léčí nachlazení, žaludeční problémy, močové kameny a pomáhá i při otravě. Navíc v něm najdete vysoký obsah draslíku, sodíku, zinku, železa a mědi. Čaj jsem přihodila do košíku během objednávání japonských rýžových koláčků na e-shopu Susi.cz. Za 50 kč perly slibovaly 5 porcí čaje.

bambusový zámotek

Perly jsou zabalené do listů bambusu; po vytažení z ochranné fólie vydávají příjemnou vůni. Čaj jsem si připravila do zhongu a nešetřila jsem s ním; podle návodu na přípravu na první ochutnávku padla skoro celá jedna perla. Už během očmuchávání jsem seznala, že příště čaje musím dát výrazně méně. Perly chutnaly opravdu hořce; tak silný čaj jsem snad ještě nikdy neměla, brr. Další pokusy dopadly lépe, ale ani tehdy mi perly moc nesedly - jsou podivně hořké, s divnou trávovou pachutí bambusu. Na druhou stranu, takový životabudič, jako je Yunnan Tuan Cha, jen tak nenajdete. Jeden čajová perla a nemusela bych celou noc spát.

čaj po vybalení z bambusu

Bigelow: Cinnamon Stick a Raspberry Royale

O mojí oblíbené americké značce jsem již v minulosti určitě psala. Rodinná firma Bigelow byla založená ve 40. letech v Connecticutu. Bigelow čaje jsou zajímavé hlavně nápaditými příchutěmi, takže pokaždé zajásám, když se mi některá dostane do rukou. Nejznámější je Constant Comment, lehce kořeněný černý čaj, který v USA značku proslavil. Já jsem si tentokrát do ochutnávek vybrala pro mě nové příchutě Cinnamon Stick a Raspberry Royale, které mi mamčini kolegové dovezli z USA poprvé. Skořici i Malinu jsem připravovala do konvičky o objemu 0,3 litru a louhovala předepsané 3 minuty. V obou případech jde o černý aromatizovaný čaj.



Cinnamon čaj je po vybalení z pytlíku velmi pronikavě cítit skořicí, po zalití je však vůně těžší, až se téměř ztrácí. Kombinace černého čaje a skořice je hořká a příjemně prohřívající díky nasládlému dozvuku, zkrátka ideální čaj do zimního období, zvlášť, pokud máte rádi netradiční chutě. Já si však pohrávala s myšlenkou, jestli čaj nepřisladit medem; výrazný byl totiž snad až příliš.

Raspberry mě oproti tomu chuťově velice překvapil. Jemná lehká vůně se po zalití stala výraznější a plnější. Po ochutnání jsem čekala nakyslou malinu, ale Bigelow nechal dominovat přirozenou chuť černého čaje, ze kterého je malina cítit jen velmi jemně, zpovzdálí. Ve skutečnosti jde z čaje cítit spíše maliník, než červené plody. Vyvážená a harmonická kombinace čaje, který potěší ráno i navečer. Hned bych si maliníkový čaj koupila, kdyby se prodával i u nás!

Apotheke: Krtečkovy čaje

Nad dětskými čaji z Krtečkovy edice snad každý sběratel čajových pytlíků zajásal, a já nebyla výjimkou. Tak nápadité a zdařilé obaly! Dokonce i visačky zobrazují Milerova Krtečka. Pytlíkové čaje pro děti vyrábí český výrobce Apotheke hned v několika příchutích. Na ochutnání mi je donesla mamka (děkuji, mami!).


Jedná se o klasické dětské čaje, převážně bylinkové nebo ovocné, chuťově nasládlé a nevýrazné. Oceňuji, že nechutnají kysele, naopak jsou velmi jemné a pro děti budou fajn. Nejvíce mě zaujal Zimní čaj se skořicí, směs bylinek a ovoce, trochu zemitá a nasládlá. Chutnal mi i Rooibos s ibiškem, plusové body však dávám hlavně za ty povedené přebaly, ty jsou totiž úplně super.

Krteček a lev

Nature NoTea: Pečené čaje

Pečený čaj není skutečným čajem. Ve skleničce připomínající malou marmeládu se nachází 55ml zavařeného a okořeněného ovoce, které stačí vyklopit do hrnku a zalít horkou vodou. Tuhle sladkou dobrotu jsem si oblíbila už před lety, když se u nás pečené čaje objevily poprvé. Když mi sestřička na předloňské Vánoce do dřevěné kazety zabalila všech snad 15 příchutí, které se daly od výrobce Nature NoTea sehnat, udělala mi velkou radost. Čaje jsem si šetřila, tak se do ochutnávek dostaly až nyní, a to konkrétně příchutě Pomeranč s tuzemákem a Hruška se zázvorem. 


Pomeranč voněl výrazně už po otevření, naopak rum, který dělal 25 % obsahu, byl cítit jen velmi jemně. Šťavnatý pomeranč je sám o sobě v čaji velice výrazný a jemné rumové aroma ho skvěle dochutilo. Lahoda!

Hruška mi oproti pomeranči přišla výrazná méně a avizovaný zázvor jsem s v ní téměř necítila. Nádherně ale voněla a vybírání sladkých hruštiček mě plně uspokojilo. Co mě na pečených čajích baví, je totiž právě vybírání zavařeného ovoce z hrnku: kousků jablek, hrušek, angreštů...

Zimu jsem si s pečenými čaji velice užila. Vynikající byla i zázvorová příchuť, hodně mi chutnala také černá jeřabina a brusinka, mňam. Na pečených čajích navíc oceňuji, že jsou čistě přírodní a bez konzervantů, takže ve srovnání s populárními instantními nápoji jako třeba Horké jablko je pečený čaj úplně jiná liga.

Pečený čaj v hrnku konkurenční značky

Vyrábíte si někdo doma vlastní pečený čaj, z ovoce ze zahrady?
A co jste přes zimu popíjeli vy? :)

7 komentářů:

  1. První dva čaje jako jediné z Tvého výběru neznám, ale vypadají velmi zajímavě. Nebylo by špatné je někdy vyzkoušet :)
    U Krtečkova čaje i u mě vítězily hlavně obaly, ale i chuť nebyla zas tak špatná.
    Vlastní pečený čaj jsem nikdy nevyráběla a ani mě to neláká, takže nejspíš jediné čaje, které budou navždy ležet ve skříni budou ty kupované :D
    Na zimu je výborný kromě čajů také punč (nealko), krásně zahřeje a dobře chutná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Punč znám jen alhokolický, stejně jako přes zimu často neodolám svařáku. To máš fajn, že máte doma zásoby pečeného čaje. U mě se po podobných dobrotách vždy jen zapráší. :)

      Vymazat
  2. Pečené čaje jsou výborné, já jsem je takhle poprvé ochutnala, když mi je sestra koupila k Vánocům a měla jsem z nich radost. Pečené čaje jsem si doma nedělala, ale už dřív jsem projížděla internet, jak se dělají, že bych je zkusila sama. :D
    Ostatní čaje neznám, ale u toho Krtečkova čaje jsou úžasné obaly. :)
    Ten první je hodně zajímavý a říkám si, že třeba bych měla něco, co by mě dokázalo nabudit, já si můžu dát klidně kávu večer a půjdu spát brzy, stejně tak černý čaj. :D
    Koukám, že mám na to ochutnávání, co dohánět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli chceš něco na nabuzení, zkus maté nebo guaranu. :)
      Pečený čaj jsme s mamkou chtěly vyrábět ze zahradního ovoce už někdy před 5 lety, ale zatím vždy ovoce skončilo jen v marmeládách nebo šťávách - taťka byl se zavařováním rychlejší. Tak snad letos to konečně klapne.

      Vymazat
  3. Pečené čaje mám taky moc ráda, ale já spíš ty domácí. Zkoušela jsem ho dělat jenom jednou, ale udělala jsem ho tolik, že ho máme ještě teď :D.
    Krtečkový čaj ta nejroztomilejší věc, jako jsem za posledních několik dní viděla :D. Asi to potřebuju!
    A bambusový smotek mě malinko děsí, asi bych si s tím nevěděla rady :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Závitek nalomíš, oloupeš z něj bambus, hodíš drolící se čaj do zhongu nebo do sítka a zaliješ vodou. Žádná velká věda. :)
      Domácí pečený čaj malinko závidím, u mě by asi dlouho nevydržel.

      Vymazat
  4. Přes zimu jsem pila snad ještě víc čaje než obvykle, ono když je člověk promrzlý, tak se potřebuje zahřát, a čaj je k tomu ideální. :-) Hned bych ochutnala Bigelow, pro černé čaje (a navíc se skořicí, mňam!) mám velkou slabost.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu!