čtvrtek 25. května 2017

O technice

12 days of grumpy v Boudicčině podání aneb zrad není nikdy dost
Out of topic článek, ale musela jsem se někde vyventilovat.

Před 3 lety jsem si pořizovala nový a výkonný notebook. Po mnohých doporučeních padla volba na Lenovo se skvělými referencemi. Milé zlaté Lenovo ovšem fungovalo přesně do chvíle, než jsem z Windows 8 (a to nechceš) přešla na Windows 8.1. Wifi připojení se v tu chvíli stalo značně ošemetnou záležitostí: někdy fungovalo, většinu času však ne. Však kdo by potřeboval internet, že.

Pomáhala jsem si různě: kabelovým připojením, ovladači zadanými přes příkazový řádek, přepnutím operačního systému do Ubuntu. Můj počítač zaměstnával mnohé IT známé i celé reklamační oddělení, kde mi sice zformátovali disk a vyměnili touchpad (ten totiž taky nejel), ale s wifi nezmohli nic. Pomohl až přechod na WIN 10. Zázrak, já měla plně funkční počítač!

zdroj

Letos v zimě mi začal systém padat. Neočekávané restarty a chvíle, kdy se při zapnutí OS vůbec nenačetl, exponenciálně přibývaly. Minulý měsíc jsem se konečně domluvila se svým technicky zdatným kamarádem a přenechala mu počítač na testování, zatímco mi půjčil notebook jeho. Očekávali jsme nutnost výměny harddisku, což mi ani nevadilo, aspoň bych měla SSD. Tolik k výchozí situaci.

Minulý týden to začalo. Prvně mi v práci vyměnili notebook za nový superrychlý ultrabook. Nestěžovala jsem si, ačkoliv jsme instalací programů zabili dvě odpoledne. Na čtvrtek a pátek jsem si vzala home office, sice s lehkou nedůvěrou, ale funkčnost vzdálených přístupů a bezpečnostní certifikáty jsem si přece v práci ověřila. To půjde.

Ráno jsem si nachystala domácí IT koutek: na jídelní stůl naaranžovala externí monitor, myš, klávesnici a konvici s čajem. Až v tu chvíli jsem zjistila, že monitor k ultrabooku nezapojím, neb má úplně jiný výstup na kabel. A že propojovací kabely mám sice na oba typy výstupů, ale nejdou mezi sebou vzájemně kombinovat. Uaaa!

Vztekle jsem se pobalila, posmutněla nad čajem, co chladl v konvici, převlékla se do pracovního a odfrčela do kanceláře. Odpoledne jsem strávila sháněním správné redukce, protože když nevíte, co přesně potřebujete, tak se hledá špatně. Nakonec se však zadařilo. A příště už to bude lepší.

Nebylo. O víkendu mi kamarád volal, že moje milé zlaté Lenovo nebude potřebovat vyměnit harddisk, ale celý chipset, a že na to si v domácích podmínkách netroufá, nehledě na vysokou cenu opravy. Převzala jsem si tedy počítač, že jej zanesu do servisu. Doma jsem zjistila, že mu jako bonus, hádejme co? Nefunguje wifi. (Jo a zase přestal fungovat ten už jednou měněný touchpad.)

zdroj

Opět nic nepomáhalo, zatímco ve mně pomalu kypěla žluč. V pondělí padlo rozhodnutí vyměnit celý počítač za nový a spolehlivý kus. Výběr jsem tentokrát nechala na tatínkovi, odsouhlasila nové krásné HP, nadiktovala si SSD disk a těšila se na nového společníka.

Ve čtvrtek jsem jela z města, četla si zprávy na telefonu, když najednou mobil zablikal a vypnul se - a už jej nikdo nikdy nezapnul. Mimo ztrátu veškerých nezazálohovaných dat jsem se tak najednou ocitla bez telefonu - a taky bez hodinek, přístupu k internet bankingu, bez map, jízdních řádů a hlavně bez budíku, takže jsem další ráno šla do práce na desátou, ehmm. Inu, připravit se o notebook i telefon v průběhu jednoho jediného týdne, tomu říkám umění.

Naštěstí Alza funguje svižně a v pátek už jsem měla na pobočce nachystaný nový Xiaomi. Sice jsem si plánovala za bonus v práci koupit boty, ale co už. Xiaomi je obrovský, ale jinak k němu nemám výtku, neb vydrží nabitý tři dny plného zatížení, z čehož jsem byla jako v Jiříkově vidění. Proč jsem o jeho existenci nevěděla dříve?!

Těšila jsem se, až mi taťka přiveze i nainstalovaný nový počítač a já budu mít konečně funkční výbavu. Nový telefon a nový notebook, vždyť kdo to má? No a teď ta perlička na závěr: nové krásné HP vydrželo být bezporuchové přesně 2 hodiny. Takže story pokračuje - a se vší reklamační parádou.

Díky za mé kamarády s erárními notebooky.

A jak se dneska máte vy?

8 komentářů:

  1. Koukám, že se ti ta elektronika pěkně kazí. :D Heleď to si vždycky říkám, že už to není možný a že člověk pak musí mít v sobě něco, co tu elektroniku ruší. Tohle je fakt slušný, když se rozbije notebook a mobil chvilku po sobě.
    S tou wifi je to někdy potíž, hlavně to bývá hodně často tím přijímačem přímo v zařízení. Já třeba mám dobrý dosah wifi, ale bráchova přítelkyně ho má slabý. A teď mi táta dal krabičku s androidem na zapojení k televizi, protože si koupil lepší a dva dny jsme si na tom krásně pouštěla youtube, sice to déle načítalo, ale šlo to a třetí den mi to nešlo, psalo to chyba v připojení, brácha to zkusil dát do továrního nastavení a nic. Ještě to musím zkusit zpátky v obýváku, jestli to půjde a je to jen špatným signálem (to by se pak dal zesilovač) nebo se stalo něco v té krabičce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Tohle je fakt slušný, když se rozbije notebook a mobil chvilku po sobě."
      A tím spíše, když se rozbijí 2 notebooky po sobě, telefon a firemní notebook taky nelze zprovoznit. Prokletí prostě. :D

      Vymazat
  2. Už jsem něco postřehla na FB. Na mě, co nedá bez telefonu a notebooku ani ránu to je docela síla. Hlavně ten telefon, bez toho jsem jako bez ruky :-D. Máš ale hodně kamarády, že notebook půjčí, já bych asi náhradní neměla :-). Co se stalo s tím novým počítačem? Tak ať se ti zase brzo vrátí ;-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nový notebook měl problém s klávesami, špatný zdvih a jedna zůstala po pár minutách provozu úplně promáčklá. Naštěstí to byl asi jen vadný kus - peníze vrátili takřka okamžitě a už bych měla mít na cestě nový. Snad budeme tentokrát úspěšnější. :)

      S tím telefonem to bylo náročné, taky v něm mám prakticky vše. Naštěstí jsem aspoň většinu kontaktů měla zazálohovaných na Googlu, takže jsem o ně nepřišla, a ostatní data zůstala nedotčená na SDčku.

      Vymazat
  3. No nazdar. Musím si udělat zálohy! :D
    Tak snad aspoň ten mobil bude šlapat jako hodinky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zálohovat, zálohovat a vše aspoň na dvě místa! Jak já byla tentokrát za cloud vděčná. A děkuji moc. Také doufám, že už jsem si technickou nepřízeň na dalších pár let vybrala. :)

      Vymazat
  4. Bože můj. Si říkám, že by to dneska s těmi počítači už mělo být snazší sakra!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si říkám, zvlášť, když nešlo o žádné levné šunty za pár tisíc. U nového chybového notebooku naštěstí po pár dnech vrátili peníze a teď mám jiný, taky HP. Musím to zaklepat, zatím funguje bez chybičky, tak se jen tiše modlím, ať mi pár let vydrží.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!