čtvrtek 14. září 2017

13 komnat První republiky

Výstavu Retro v pražském Národním muzeu jsem plánovala navštívit tak dlouho, až ji definitivně uzavřeli. Rozladění zmizelo, až když jsem zjistila, že má Praha výstavu s podobným historickým zaměřením ještě jednu. Nese poetické jméno "13 komnat První republiky" a navštívit ji můžete až do konce října v Tančícím domě.

Expozice nás zanese do let 1918 až 1938, období Čapkových románů, T. G. Masaryka a bot baťovek. Výstava je rozčleněná do 13 menších tématických okruhů, které jsou rozprostřeny ve čtyřech patrech Tančícího domu. Podnikání, móda a film patří mezi ty nejvýrazněji zastoupené.

Hned při vstupu nakouknete do prvorepublikové kavárny, na kterou navazuje originál vozu Tatra, užitný design, zastoupený třeba obaly od čokolád Orion, a části zaměřené na politiku, Sokol a spisovatele. Věděli jste, že slovo "robot" vymyslel Josef Čapek, aby jej jeho bratr Karel poprvé použil ve hře R.U.R, odkud pak přešlo do angličtiny a tím i do dalších jazyků? Dalšími dvěma českými slovy, které angličtina používá, jsou původně husitské zbraně houfnice a pistole.

Z dalších prvorepublikových zajímavostí mi zůstalo v hlavě, že trafiky byly přidělovány válečným veteránům, protože tabák se směl prodávat jen s povolením a plnil tedy funkci jakési doživotní renty, že při focení se namísto blesku používal hořčíkový prášek a že první československou známku navrhl malíř Alfons Mucha za jediný večer.


V cestovatelské části, která je vyfocená na prvním z obrázků, mě zaujal původ cestovních nálepek, se kterými se můžeme setkat u starších kufrů. Nálepky se datují právě do počátku 20. století, kdy se cestování začalo rozmáhat i ve střední třídě. Cestovní nálepky vydávaly jednotlivé hotely; fungovaly jako reklama. Geniální marketingový tah, řekli bychom dnes.

V dalším z pater výstavy si můžete prohlédnout dobovou módu, a to jak originály ze slavného salonu Hany Podolské, tak i kostýmy z dílny České televize, použité k natáčení filmů a seriálů zasazených do tohoto období: Saturnin, Četnické humoresky a další. Jedno celé patro je věnované Emě Destinové, slavné operní pěvkyni, a vrchní filmové patro vás provede životy Adiny Mandlové, Voskovce a Wericha a třebas i Spejbla a Hurvínka.


Ačkoliv ve skutečnosti nejsou expozice nijak rozsáhlé, výstava je jako celek dobře rozvržená a nabitá zajímavostmi. Líbila se mi hlavně praktická část z běžného života střední třídy - historky o podnikání, cestování a podobně. Pozastavila jsem se jen nad popisem některých předmětů, napsaných místy dost neodborně až srandovně (věty jako "Pivařům to bylo šumák"), a také nad chybějícím překladem do angličtiny. Zrovna do Tančícího domu míří spousta cizinců, určitě by překlad ocenili. Velice by mě zajímalo srovnání s výstavou Retro, která měla výrazně větší publicitu. Byl někdo ze čtenářů na obou výstavách? Jaké máte dojmy? 

V ceně vstupného na 13 komnat je rovnou i vyhlídka z terasy Tančícího domu, kde jsem byla poprvé, takže mě tento bonus velmi potěšil. Jakožto student jsem za vstup platila 100 Kč.

výhled z Tančícího domu

Více informací na webových stránkách výstavy ZDE.
13. komnat První republiky můžete navštívit do 25.10.2017.

Chodíte na výstavy? Jaké máte nejraději?

7 komentářů:

  1. Já si nemůžu pomoct, ale tahle doba pro mě není až tolik atraktivní. Chápu, že za dob První republiky byl poměrně velký postup společnosti kupředu, ale mám takový pocit, že nám filmaři ukazují většinou tu "bohatší" část společnosti. Přitom ne všichni se měli tak úžasně :-). Takže má prostě pocit, že nám tu dobu ukazují malinko zkresleně.

    To ale nic nemění na tom, že výstava musela být zajímavá. A jestli tam měli originály, tak jéje! :D V tančícím domě se teď s výstavami roztrhl pytel. Ještě jsem tam nebyla, ale jsem docela zvědavá, jak to vypadá uvnitř :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s myšlenkou, že výstava i filmy ukazují z dob 1. republiky jen to "lepší". Sama jsem nad tím uvažovala. Na druhou stranu, co ukázat jiného? Domky dělníků ani potrhané natřikrát přešívané šaty se nejspíš nedochovaly.

      Na Tančícím domě je nejhezčí právě ta terasa. Líbilo se mi, že je na ni vstup v ceně výstavy, ačkoliv se nachází v úplně jiné části budovy.

      Vymazat
    2. Haha, jo, máš vlastně pravdu :D.

      Sakra, jednou se tam vydám, fakt :-).

      Vymazat
  2. Zajímavé, zajímavé. Drobnosti z každodenního života můžu. A přiznám se, že v tomto případě by mě nalákali už jen na ten vstup na střechu. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Střecha je super! Miluji vyhlídky a zvlášť ty, kde je součástí rooftop kavárna. :)

      Vymazat
  3. Výstava vypadá zajímavě, ale stejně mě nejvíce zaujal ten výhled z terasy. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro výhled se do Tančícího domu vyplatí zajet podívat i jen tak. Pokud si dáš na terase drink, tak je to i bez vstupného. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!