středa 31. ledna 2018

Drobné tvoření

Ruční práce k životu potřebuji. Uklidňují mě, učí trpělivosti a ještě s hotovými výrobky někomu můžu udělat radost.

Před Vánoci jsem nelenila. Dneska bych vám ráda představila výsledky své poslední práce, konkrétně dva drobné dárečky: gobelínovou výšivku, kterou jsem vytvořila pro maminku, a netradiční lentilkové balení na narozeninové poukázky, kterým se můžete inspirovat třeba i vy. Teď před Valentýnem se úplně nabízí jako snadný a nápaditý dárek pro vaši drahou polovičku.


Lentilkové poukázky

Co vymyslet za dárek pro někoho, kdo si zakládá spíše na zážitcích a klasické dary mu takovou radost neudělají? Internet je plný nápadů na všelijaké poukázky na splněná přání nebo dobrou náladu, kde si vymyslíte různá drobná potěšení, sepíšete je na papírky a vše jen naaranžujete do hezkého balení.

Mě moc zaujal nápad od Cácorky z Prahy s využitím lentilek. Vlastní poukázky vůbec nejsou vidět a obdarovaný je tak objeví, až když začne mlsat. Výroba je celkem rychlá a nenáročná, vlezete se do 30 minut.


Potřebovat budete menší skleněnou dózu (Pepco, Tiger... v nouzi vymytou zavařovačku 😊), adekvátní množství lentilek a několik vámi vytvořených poukázek - srolované papírky by měly postačovat, já poukázky dělala z barevného papíru, který jsem oboustrannou lepící páskou nalepila na špejli a ukončila držátkem. Zvolila jsem totiž zbytečně velkou dózu a bez špejle by se v ní poukázky ztratily. Co se týče lentilek, netroškařila jsem a spotřebovala rovnou 500 gramů (pro srovnání, klasická malá krabička má 33 g).


Lentilky vlastně stačí nasypat do dózy, případně ještě seřadit dle barev, a někam těsně pod povrch zapíchnout poukázky. Tamtadadá, dárek je hotový!

Dáma v makovém poli

Druhý, časově podstatně náročnější dáreček, jsem vytvářela na Vánoce pro mamku. Sadu na gobelínové vyšívání jsem si koupila už před delší dobou v Niťárně Česká Třebová, dlouho mi pak ale ležela ve skříni, než na ni nadešel ten správný čas.


Začátkem října jsem se konečně odhodlala oprášit své chabé znalosti křížkové výšivky. Program na dlouhé večery mi vydržel i na další dva měsíce; dárek jsem dodělávala až těsně před Štědrým dnem. Křížková výšivka je časově náročná a já si navíc vybrala velmi drobný motiv, kde bylo nutné často měnit barvy a propočítávat uzlíky.

Některé detaily byly tak jemné, že jsem je vyšívala podkladovou barvu a pak teprve prošívala barvami už bez viditelné předlohy. Čáru přes rozpočet mi udělal i rozměr obrázku. Když jsem začala shánět rámeček, zjistila jsem, že výšivka nepasuje do klasického foto formátu 3:4. Motiv v horní části výšivky šel naštěstí dobře "nadstavit" a kanava měla dostatečnou rezervu, tak jsem finální obrázek trochu zvětšila, aby seděl do rámu.


Musím říct, že i přes věčně zašmodrchané bavlnky mě vyšívání ohromně bavilo. Celý zbytek prosince a první polovinu ledna jsem trpěla syndromem prázdných rukou, jak jsem si zvykla vyšívat úplně kdekoliv - na návštěvě, ve vlaku... Nejvíce mě ale potěšilo, že mamce dárek udělal opravdovou radost.


Těším se, až se zase pustím do nějakého podobného dílka. Teď mám rozdělaných několik náramků přátelství, na které se skrze vyšívání v posledních měsících nedostalo.

Tvoříte? Pustili jste se někdy do výšivky?

12 komentářů:

  1. To s těma lentilkama se mi hodně líbí ! :D Já vyšívala jako malá takové ty dětské obrázky :D a hrozně mě to bavilo, že bych se k tomu vrátila? :)))

    https://shardofdreams.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem vyšívala naposledy jako malá holka. Až mě překvapilo, jak mi bylo vyšívání blízké, když jsem se teď k němu po letech vrátila. :)

      Vymazat
  2. Jako vůbec by mi nevadilo dostat lentilkovou sklenici :D!
    Takovéhle vyšívání podle předkreslené předlohy jsem dělala na základce. Pamatuji si, že nám učitelka objednávala takové kytičky, bylo to na tvrdém papíře s dírkami a hrozně mě to bavilo :-). Je to uklidňující činnost. Že bych si zase někde něco sehnala? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, to vyšívání do kartonu jsem měla ve škole taky. Úplně jsem na něj zapomněla. Do kanavy je to trochu náročnější, ale pořád velmi příjemný relax. Alespoň dokud se nezamotají bavlnky. :)

      Vymazat
  3. Ty lentilky jsou geniální nápad pro nás, co máme obě ručičky levé a bez prstů, soudě podle našich výtvorů. :D Díky za něj!
    A nedivím se, že mamku dárek potěšil. Musí ji těšit, že jsi na ruční práce šikovná po ní. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Teda, jsi šikovná! :) Já si pamatuji, že jsme tenhle typ vyšívání dělali na základce během pracovních činností a vůbec mi to nešlo, šmodrchalo se to a já z toho byla nešťastná :D pár takových obrázků ale máme doma a vypadá to moc hezky :)

    LENN

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! Jo jo, to šmodrchání hedvábíček je nepříjemné, ale stojí to za to. :)

      Vymazat
  5. To vyšívání je úžasný, moc se mi tyhle věci líbí. :)
    A s těmi lentilkami je to bezva nápad. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Co to je gobelínové vyšívání? Já myslela, že se tomu říká křížkové vyšívání.
    Vyšívala jsem jako malá, ale teď si nějak úplně nepamatuju, jak to tenkrát probíhalo. Pamatuju si, že se snad vzory překreslovaly na čtverečkový papír a vyšívalo se vedle. A vyšívalo se i tak - třeba na ubrus - že se vyšívalo na normální látku přes tu látku na křížkové vyšívání a ta se pak po nitkách vypárala :o

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gobelínové vyšívání je takové, kde vyšíváš na předtištěnou nebo vlastoručně namalovanou látku, kanavu. Využívá se buďto křížkový, nebo půlkřížkový steh, případně jiné. Křížkové vyšívání je typ stehu. Aspoň tak to chápu já.

      Jo jo, to vyšívání s páráním nitek si také pamatuji. Mamka mi takto vyšívala kytky na plesové šaty a já si kdysi vyšívala znak jing jang na mikinu. Kde jsou ty časy. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!