středa 28. února 2018

Čajové ochutnávky IV

Pozdně únorové mrazy lákají zalézt si do peřin s pěknou knihou a horkým čajem. Jaké dobroty jsem připravila do prvních čajových ochutnávek tohoto roku?

  • Pu-erh s květy chrysantém
  • Teekanne Four Senses - pyramidové čaje
  • Hyson - sypaný čaj Soursop
  • Hùng Phát - vietnamský lotusový čaj

Pu-Erh Mini Tuo Cha Bada Shan
Ovoněné květy chrysantém

Pu-erh, též pchu-er, je druh čínského černého čaje. Díky dlouhé a silné fermentaci má nálev temně hnědo-červenou barvu a svéráznou zemitou chuť. Čaj se zpracovává lisováním do tzv. "hnízd", kulatých pevných výlisků, které v čajových obchodech koupíte zabalené v jemném papíru. Pu-erh má údajně spoustu zdravotních účinků, já jsem si jej však oblíbila hlavně pro jeho chuť. Tento konkrétní kousek pochází z čajovny, jde o tmavý čaj z provincie Bada, dle tradičního receptu ovoněný květy chrysantém. Ty jsou viditelné i pouhým okem při pohledu na slisovaný čaj:

Pu-Erh Mini Tuo Cha Bada Shan

Pu-erh je poměrně náročný na přípravu, aby nezhořkl. Tmavý pu-erh zalévám vždy co nejteplejší vodou do předem nahřátého nádobí a louhuji jej cca 15-20 vteřin. Osobně se mi špatně odhaduje množství, protože v lisované podobě působí objem mnohem menší, než když je čaj klasicky sypaný. Tentokrát jsem si ale dala na přípravě záležet a čaj se velice povedl.

Květy chrysantém nasládlým náznakem zjemňují jinak velmi hutnou a zemitou chuť tmavého pu-erhu, zároveň ale čaj chutí ani vůní nijak nepřebíjí. Harmonická, velmi příjemná kombinace, která mě velmi potěšila. Příště si dělám zálusk na pu-erh s růžovými lístky nebo rýží. Je skvělé moci na chvíli vypnout a věnovat se jen přípravě a následnému vychutnávání čaje!

Pu-Erh Mini Tuo Cha Bada Shan

Teekanne Four Senses

Značku Teekanne určitě nemusím představovat; na našem trhu jde o jednu z nejvýraznějších stálic. Vznik se datuje už do roku 1882, kdy byla v německých Drážďanech založená mateřská společnost. Jen o 10 let později začalo Teekanne jako první prodávat "tea blendy", míchané čajové směsi, a v Evropě se stalo průkopníkem moderních čajových sáčků.

Čajové pyramidy z edice FourSenses, určené pro rakouský trh, mě zaujaly už svým elegantním černým obalem. Alpenkraüter představuje čaj z alpských bylinek, Winterzauber je ovocný punčový čaj. V pyramidových sáčcích byly zřetelně vidět nasušené bylinky a kusy ovoce.

Teekanne FourSenses

Vůně bylinkového Alpenkraüter čaje mi přišla velmi příjemná a uklidňující. Z bylin jsem ucítila zejména mátu, meduňky a na pozadí trochu fenyklu a chrpy. Tato kombinace je ideální na večerní posezení, je velmi lehká a pomáhá s trávením. Díky mátě je čaj osvěžující a dobře se popíjí, zároveň však ale ničím nevybočuje od dalších bylinných směsí na trhu. Winterzauber měl vůni podstatně intenzivnější - skořicovo-rumovou, vskutku vánoční, a tak jsem se na něj dost těšila. Na můj vkus ale byl příliš kyselý. Z čaje je intenzivně cítit šípkový základ a pomeranče, koření se v záplavě kyselosti téměř ztrácí. Je to škoda, protože Teekanne vánoční čaje dělat umí. Velmi ráda mám třeba jejich rumový Magic Moments.

nalevo Winterzauber , napravo Alpenkraüter

Hyson - Soursop Tea

K Hyson čajům z kolekce Big Leaf se ráda vracím. Jde o sypané čaje v reprezentativních 100 g dózách, které se vyznačují překvapivě velkými lístky a úžasnou multifunkčností - čaje, které si můžu po ránu narychlo připravit do litrového hrnku, ale stejně tak si je odpoledne vychutnám v gaiwanu, kde nálev dostane možnost plně rozvinout svou vůni a chuť. Hyson je zkrátka ideální značka čaje pro čajomily, co občas trochu spěchají.

Tuto značku nemám doma poprvé, černý čaj s příchutí Nut magic už jsem dokonce měla i v ochutnávkách (zde). Tentokrát jsem sáhla po čaji zeleném s příchutí Soursop, česky jde o ovoce s názvem graviola nebo též anona ostnitá. Čaj po vybalení hodně intenzivně voní touto ovocnou exotikou, snad až příliš, přeci jen jde o dodatečnou aromatizaci. V nálevu však ovoce přehnaně cítit není a naopak jde o velmi svěží, výborně vyladěný čaj, který si ráda koupím znovu, zase třeba s jinou příchutí.

Srílandská značka Hyson se zaměřuje hlavně na ruský trh, občas ji ale potkáte i u nás. Hyson nabízí i pytlíkové čaje, ale je to škoda, když můžete mít za stejnou cenu vynikající sypané. Velké balení vychází na cca 120 Kč. 

Hyson green soursop tea

Hùng Phát - Trà Tim Sen
Lotus Plumule Tea

Jak chutná lotosový čaj? Zajímavě. Ve složení čaje dělá lotos celých 40 %, o zbytek se dělí lékořice uralská a jemně drcený zelený čaj. Tato netypická směs před zalitím neohromí žádnou vůní, naopak jde o velmi chudě vypadající pytlíček, o to více mě však čaj zaujal chuťově.

Hùng Phát - Trà Tim Sen

Čaj se po zalití kouzelně rozvoní svéráznou, květinově-oříškovou vůní. Nálev je nažloutlý, dost v něm cítím zelený čaj. Kombinace lotosu a lékořice je chuťově velmi specifická, s nahořklým dozvukem, a polechtá chuťové pohárky i větším čajovým znalcům než jsem já. Čaj je lehký, zároveň však dostatečně výrazný, aby vynikl i k jídlu. Od mamky jsem lotosového čaje dostala celou krabičku, příliš se u mě však neohřála, jak mi nový čaj zachutnal. Značku Hùng Phát lze sehnat na asijských tržnicích nebo ve vietnamských večerkách, stojí za zkoušku.

Jaké čaje máte přes zimu nejraději vy?

12 komentářů:

  1. Já na zimu mám nejraději stále mátový s citrónem a nebo zelený, černý, ale momentálně jsem objevila čaj, který jsem pila jako malá a jmenuje se Magic moments od Teekanne a piju ho v práci momentálně pořád :D


    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to je přesně ten, co v článku zmiňuji jako svůj oblíbený vánoční čaj. Z těch Teekanne ovocných mi přijde chuťově nevydařenější. :)

      Vymazat
  2. Moc pěkný článek, v tomto počasí se úplně hodí. :)
    Pu-erh jsem měla sypaný,co si tak vybavuji a byl dobrý. Teekanne je jeden z mála pytlíkových čajů, které si kupuji, protože čaje má dobré, ale tyhle, co o nich píšeš neznám.
    A co se týká dalších dvou, ty mi vůbec nic neříkají, ale ten poslední mě zaujal hlavně díky té lékořici kupovala jsem si takhle na nachlazení čaj, kde byla lékořice a byl o dost lepší, než ty bez ní. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně lékořice v čaji chutná jen v malém množství, sama o sobě je divně nasládlá, evokuje mi to zubní pastu s cukrem. Ale přiznám se, že už nevím, co to tehdy bylo za značku. Určitě jsem ale měla lékořicový čaj doma na ochutnání opakovaně.

      Taky mám raději Teekanne než třeba Pickwick, přijdou mi chuťově o chlup lepší.

      Vymazat
  3. Zaujal mě hned ten první čaj! :) Já teď piju karamelový čaj od značky Lord Nelson, který seženeš v Lidlu :D Nahrazuje mi chuť na kafe :)

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Karamelové aroma mám v černém čaji velmi ráda, podobně jako vanilku nebo oříšky. Na zimu ideální volba.

      Vymazat
  4. Mně se hodně líbí ten čaj od Teekanne, hlavně ten Alpenkräuter. To složení vypadá hodně dobře, něco podobně nakombinovaného už jsem měla a stálo to za to. Já mám ale celkově ráda pyramidové sáčky, jednak máme průhlednou konvici a vypadá to v ní hezky (:-D) a jednak zatím všechny pyramidové čaje, které jsem měla, byly dobré, tak to mám asi zafixováno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty pyramidové čaje bývají lepší než klasické pytlíky, protože větší sáček umožňuje více prostoru pro rozvití čaje. Nesype se do nich jen drť, ale celé lístky nebo kousky ovoce, podobně jako bys měla čaj sypaný. Taky po nich občas v obchodě sáhnu. :)

      Vymazat
  5. Jsem moc ráda, že jsem narazila na čajový článek. Vím, že reklamy nemá nikdo rád, ale moc ráda bych Tě pozvala ke mně na Instagramový profil @outcryblog , kde právě probíhá soutěž o sypané čaje a na konci měsíce bude probíhat další o brože bypolak. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Co čaje Basilur? Já už si snad jiný ani neudělám, je to moje srdcovka ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Basilury mám velmi ráda, miluji jejich mléčný oolong. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!