pondělí 25. března 2019

Podprsenková inspirace

Brafitting je věda! V minulém článku jsme se zaměřili na výběr správné velikosti, dnes vám představím inspiraci z hlediska různých střihů, materiálů a vychytávek. 

O tom, jak podprsenka sedí, totiž nerozhoduje jen správná velikost, ale do značné míry právě i střih. Tentokrát vás tedy čeká zejména množství obrázků a odborné terminologie. Vzhůru na lekci podprsenkového názvosloví!



Molded = vyztužené podprsenky

Většina podprsenek v obchodech bývá vyztužených. Neplatí, že výztuha musí nutně přidávat prsům objem navíc, pouze je pomůže hezky vytvarovat. Vyztužené podprsenky můžeme rozdělit do dvou kategorií - s lisovanými a šitými košíčky. 

Lisované košíčky jsou bezešvé a díky tomu neviditelné pod oblečením, proto se často tyto podprsenky označují jako T-shirt bra. Nevýhodou je jejich menší přizpůsobivost a větší náchylnost na poškození. Lisovaný košíček stačí při praní nebo cestou na dovolenou prolomit a na podprsence zůstanou ošklivé varhánky. Pokud hledáte bezešvou podprsenku, zkuste se podívat po materiálu zvaném spacer, který na těle působí jako druhá kůže a má schopnost se natvarovat přesně podle tvaru prsou. Lisované košíčky existují i v bezkosticové variantě (non-wired).

Šitým podprsenkám se budou pod oblečením rýsovat švy, ale zato se lépe přizpůsobí tvaru prsou a vydrží déle hezké. Sem spadá i většina vyztužených vyšívaných a krajkových kousků.

Soft = nevyztužené podprsenky
Nevyztužené podprsenky jsou šité bez vycpávek a často i bez kostic. Jednoduchá krajková bolerka najdete pod označení bralette. Zatímco braletky se hodí spíše pro menší prsa, protože nemají žádnou zpevňovací funkci, propracovanější soft podprsenky v klasickém číslování s přehledem udrží i velké poprsí. 

Já jsem si soft podprsenky (zejména v bezkosticové variantě) oblíbila hlavně na cestování; na delší přejezdy neexistuje nic pohodlnějšího. Praktické jsou i v horkém létě, kdy vycpávka nepřidává žádnou nežádoucí vrstvu navíc. Soft podprsenky se také lépe vyrovnávají s drobnými výkyvy velikostí např. v rámci cyklu.


Základní střihy:

U většiny podprsenek najdete v názvu modelu informaci o střihu. Ačkoliv mnoho výrobců má střihy upravené nebo vyrábí podprsenky někde na půli cesty, hodí se znát základní přehled.

Plunge: podprsenka s velmi nízkým středem a vyvýšením po stranách. Využijete ji zejména do výstřihů, protože i bez vycpávek vykouzlí přirozený push-up efekt. Díky tomu se plunge říká také "dekoltová podprsenka".

Half-cup: tvar plunge je zachovaný, ale střed není tak nízký. Švy jsou obvykle dva vertikální vedle sebe a ramínka se nachází na bočních stranách košíčků.

Full-cup: podprsenky zakrývající celá prsa. Často jsou v polovyztužené variantě, kdy je spodní část vyztužená a horní část ponechaná nevyztužená, aby se podprsenka snáze přizpůsobila. Ramínka jsou umístěná spíše ke středu košíčků, pokud jsou úplně ve středu, tak se jedná o tzv. triangle bra. Full-cup ocení zejména obdařenější ženy.

Balconette: košíčky tvoří horizontální linii, takže jsou ve středu i po stranách zhruba stejně vysoké. Balkonetky mívají často odepínací ramínka. Někdy se jim říká bardot podprsenky.

Longline: podprsenky s prodlouženou spodní částí, připomínající korzet. Často mají boční svislé kostice.

Bralette: měkká bolerka bez kostic a výztuhy, obvykle v číslování S-M-L, vhodná pro malá prsa. Obvykle bez zapínání.


Béžová = základ šatníku
Pokud je nějaká podprsenka "mush have", pak rozhodně tělová v bezešvé variantě. Právě tělová je pod oblečením zcela neviditelná, ať už na ni hodíte bílou halenku nebo tmavé triko. Oproti tomu bílé prádlo pod oblečením často svítí, pozor na něj. 

Mě osobně béžové prádlo nudí, ale podařilo se mi objevit pár hezkých modelů, které sice pořád plní svoji neviditelnou funkci, ale zároveň jsou nápadité samy o sobě.


Speciální podprsenky: 

Push-up & minimizer
Push-up, podprsenky "zvedačky", jsem schválně zařadila mezi podprsenky speciální, protože už jich v obchodech zdaleka nenacházím tolik jako před lety. A to je dobře! Push-up prsa ze strany zmáčkne a vyzvedne, což není ani pohodlné, ani zdravé, a při dlouhodobém pravidelném nošení push-up napomáhá vadnutí prsou. Srovnatelný výstřih vykouzlí i dobře vybraná plunge podprsenka s nízkým středem, která však prsa nedeformuje (bezkonkurenční jsou třeba modely Freya Deco nebo Cleo Koko).

Opakem push-up podprsenek jsou zmenšovací podprsenky zvané minimizer, šité tak, aby prsa opticky zmenšily.


Samodržící & multiway podprsenky
Silikonová ramínka jsou zlo největší, a tak pod letní topy a plesové šaty přichází na řadu podprsenky bezramínkové. Nejznámějším typem je nejspíš Wonderbra Ultimate Strapeless.

Zajímavým řešením pod šaty jsou i různé typy podprsenek s průhlednými zády a zapínáním vepředu nebo možností vést ramínka podle potřeby např. za krkem - hledejte multiway bra.

Pod letní topy s vykrojenými zády se hodí tzv. racerback podprsenky, což jsou normálně střižené podprsenky, kterým lze speciální sponkou stáhnout ramínka do kříže.


Sportovní
Na pořádnou sportovní podprsenku se často zapomíná. Přitom právě při sportu se prsa nejvíce natřásají, namáhají a při častém pohybu v nesprávné podprsence vadnou. Zřejmě nejprodávanější sportovní podprsenkou je Panache Sport, vyráběná v bezkosticové i kosticové variantě až do košíčků K.

Pooperační
Na bezkosticové podprsenky s možností vložení prsní epitézy se specializuje např. značka Amoena.

Kojicí
Krásné podprsenky pro maminky prodává Hot Milk. Od klasických podprsenek jsou k nerozeznání!



Zajímavé české značky:

Většina značek, na které jsem v článku dosud odkazovala, pochází ze zahraničí. Já jsem si zamilovala polský Comexim, který v Česku prodává Caresse. Jejich plunge podprsenky mi báječně sedí, jsou pohodlné a přitom designově propracované do poslední nitky. V posledních dvou letech mi ale přibyly i dvě britské Cleo, jedna Curvy Kate a spadeno mám také na Freyu Deco, která dělá opravdu božský výstřih. Krásné prádlo však umíme i v Čechách, a byla by škoda české značky zanedbávat.

Timo
Timo mě moc mile překvapilo! Tradiční česká firma, která drží krok s dobou. Timo nabízí velikou škálu velikostí - obvody 65-115 a košíčky až po M. V konfekčních velikostech je sice větší nabídka sezónních barev a vzorů, ale vybere si asi každá. Od Tima mám zatím podprsenku jednu a jsem spokojená jak s kvalitou materiálů, který je na pohled i dotek moc příjemný, tak i s pohodlím, které podprsenka nabízí. Vše krásně opracované, nikde nic netlačí. Výhodou je i široká dostupnost poboček. Kalkulátor velikosti na webovkách je dobře udělaný, zkušenosti přímo s bra-fittingem ale u Tima nemám.


Werso
Značku Werso jsme s mamkou objevily na veletrzích. Nabízí luxusní, zejména krajkové a vyšívané kousky včetně longline polokorzetů. Škoda slabšího marketingu a chybějícího obchodního zastoupení. Značka má potenciál a podprsenku, kterou jsem si na veletrhu koupila, nosím i po 2 letech moc ráda. Paní, které prádlo prodávaly, navíc na první dobrou skvěle odhadly střih i velikost, takže plusové body i za bra-fitting!


PAGE je můj nejnovější objev. Často řešíme udržitelnou módu a přírodní materiály, ale kdo se na totéž zaměřuje i u spodního prádla? Na Fleru funguje několik švadlenek, které šijí i podprsenky, většinou se však jedná o braletky nevhodné pro větší prsa. Bára Severin, stojící za značkou Page, je v tomto ohledu výjimkou. Podprsenky šije bezkosticové, z bambusu i nebarvené biobavlny, a to ve střizích, co pojmou i velká a kojící prsa. Všechny podprsenky vznikají na míru přímo pro svoji nositelku. Aktuálně čeká Bára další miminko, tak je nabídka omezená, ale věřím, že se bude firmě v budoucnu dařit. Moc projektu fandím.


Kam pro podprsenku? 

Jednoznačně do obchodu, kde nabízí kvalitní bra-fitting! Při první návštěvě řeknete svoji představu a pak už vás jen obskakují hodné víly, které vám nosí na vyzkoušení první poslední a zároveň konzultují velikosti, barvy a střihy. Bra-fitting je skvělý způsob, jak se ve 20 minutách stát o mnoho krásnější a sebevědomější. :)

Odzkoušené obchody:
Caresse (Praha, Brno, České Budějovice)
Madam podprsenka (Brno, Bratislava)
Správná podprsenka (Praha, Jihlava)
Určitě jich je více, ale u dalších nemám osobní zkušenost ani ověřené reference.

Když má člověk přehled, tak není problém ani s objednáním podprsenek online (zejména výprodeje na britském Brastop nebo Figleaves bývají lákavé), ovšem u podprsenek je to vždy trochu sázka do loterie. Stejná značka, stejný střih a stejně je často velikost rozdílná.

Pár poznámek závěrem: 

O hezkou, sedící podprsenku je potřeba se pěkně starat. Jak dlouho má podprsenka vydržet? Záleží na frekvenci nošení, agresivitě potu a způsobu praní. Podprsenky pereme buďto ručně v teplé lázni, nebo v pračce, kde je ale nutné pohlídat několik podmínek - podprsenky patří zapnuté do pracího pytlíku, perou se bez aviváže a na jemný program (30°C, nízké otáčky).

Pokud si koupíte podprsenku s příliš úzkým obvodem, na prvních pár nošení, než se podprsenka vytáhne, lze v galanterii koupit prodlužovátko na obvod:


Když se mi zvětší prsa a musím část jinak zachovalých podprsenek odložit, je to jediná část oblečení, kterou nenosím na charitu, ale nechávám je doma "zazimované". Je totiž dost pravděpodobné, že když zhubnu, podprsenky mi budou zase sedět.

O podprsenkách (a prádlu obecně) vzniklo několik samostatných blogů, kde holky jednotlivé značky recenzují a testují. Moc ráda jsem sledovala českou Abracabra, která už sice nové články nepřidává, ale blog je stále aktivní a nadupaný zajímavými informacemi. Při objednávání online se hodí také Bratabase, mezinárodní databáze podprsenek, kde si k jednotlivým modelům můžete načíst recenze, doporučení a podívat se na reálné fotky.


Při hledání podkladů pro článek jsem vyčetla, že průměrná Američanka má doma 6 podprsenek, z nichž jedna je bezramínková. Tak se pochlubte, kolik jich máte doma vy? 

15 komentářů:

  1. Já mám s podprsenkami hroznej problém, ne každá mi sedí a mám pocit, že jsem ještě stále nenašla tu pravou, která by se mi líbila materiálově a hlavně by mě dobře seděla, bohužel tam kde existují poradny, si člověk musí připlatit a ne málo a také tato místa nejsou všude.... Jinak chválím článek, ani jsem nevěděla, že je tolik druhů.

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ony ty podprsenky, které nabízí výše zmiňované bra-fittingové obchody, stojí téměř stejně i při objednání napřímo u výrobce. Jsou to drahé materiály a náročné šití jak na množství švů, tak i na přesnost. Značky, které jsem zmiňovala v článku, šijí v Evropě, takže se už z podstaty věci nemůžou dostat na cenu asijské výroby.

      Na druhou stranu, když víš, co přesně hledat, tak lze občas natrefit na příjemné doprodeje, kde je cena leckdy poloviční. :)

      Vymazat
  2. Podprsenek mám více, než reálně vynosím. :D Po loňském nákupu v Caresse (mimochodem, první podprsenka, kterou jsem si tam zkoušela, byla právě Freya Deco) už je prostě nosit nemůžu, ale ještě jsem ty původní nevyhodila. Ale při tradiční letní čistce už asi holt poletí. :)
    Při brafittingu jsem se naučila jednu věc - zkoušet, co vám do kabinky dostanou. Protože i podprsenka, která se mi na první pohled vůůůůbec nelíbila, může padnout jako ulitá a nakonec se stát tou nejoblíbenější. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je zajímavý poznatek! Já už to mám asi "v oku", takže co se mi líbí na fotkách nebo na věšáku, to je obvykle fajn i v reálu.

      Kdysi jsem si zkoušela Freya Deco Spotlight s puntíčky a dodnes mě trochu mrzí, že jsem ji nevzala, teď už je k nesehnání. Ale tak zase mám jiné. :)

      Vymazat
  3. Tak fajn, už vím, na co si v budoucnu brousit zuby, až budou zase nějak peníze nazbyt :-).
    Rozhodně potřebuji sportovní, a pak dám šanci zase nějaké pěkné. Už mě neba jednoduché černé :-).
    Jinak podprsenek mám poměrně dost, správně padnoucí však jen jednu :-).
    Děkuji za skvělý přehled, budu se sem vracet, protože v těch modelech podprsenek mám strašný bordel a tys to udělala moc pěkně přehledně, SUPER! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší, děkuju. Já si v úterý vyzvedla vínovou Cleo a teď mám na dlouhou dobu stop stav. Tak jsem zvědavá, jak dlouho to vydržím.

      Vymazat
  4. Já mám to štěstí, že nejsem obdařená, a můžu si proto dovolit se tímto kusem oblečení vůbec nezabývat. Snad s výjimkou toho sportu, kdy je nějaké zpevnění určitě jen k dobru :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, i tento přístup je zcela v pořádku. :))

      Vymazat
  5. Zrovna jsi sem dala jednu, co mám - Timo Lovely Bra. Ale stala se mi strašná věc - při oblékání v šatně u bazénu jsem si na ní náramkem natrhla krajku :-(
    Ty Werso podprdy jsou hodně pěkné. Nicméně já zůstávám věrna Timu. Chtělo by to ještě jednu bezramínkovou, ale ty Timo ve větších velikostech bohužel nenabízí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, Timo je fajn. Snad půjde ta natržená krajka zašít.

      Curvy Kate Strapless má bezramínkové do britského J, to by možná mohlo stačit? Kdybys tedy měla chuť zkusit i něco nového.

      Vymazat
  6. Tak na sport osobně používám sportovní podprsenku - pěkně měkkou, ale s lehkým vystužením. Mám totiž větší poprsí. Kupovala jsem ji tady a je velmi pohodlná. Jinak klasickou podprsenku si musím vyzkoušet - tu mám z lindexu.

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji moc za suprovou inspiraci. Já jsem si kupovala takové docela hezké spodní prádlo z eshopu lanotte a to hlavně proto, že jsem narazila na velice přívětivě recenze na heurece - můžeš se dočíst zde . Takže to je jeden z důvodů, proč jsem sáhla zrovna po nich :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Já používám jak hezké, tak sportovní. Hodně záleží, jestli jdu ven nebo sportovat. Nebo o víkendu jsem doma a nemám potřebu nosit utáhlou podprdu. Jinak já si je obnovuju pravidelně na těchto stránkách a jsem moc spokojená.

    OdpovědětVymazat
  9. Ano, ano, ano :) S tímhle článkem naprosto souhlasím a podepsala bych se pod všechno, co zde píšete. Je to opravdu smutné, že většina žen v dnešní době nosí nevhodné a nepadnoucí prádlo a může to často znamenat i zadělávání si na nějaký vážnější zdravotní problém. Já mám za sebou tento zákrok, jelikož jsem měla tak veliká prsa, že mi způsobovaly spoustu problémů (nejen se zády). A tak jsem se od téhle operace rozhodla nosit perfektně padnoucí prádlo a články jako ten váš s osvětou žen v tomto směru opravdu vítám.

    OdpovědětVymazat
  10. Já co se týče podprsenek, tak nijak neexperimentuji. Našla jsem si tvar a velkost, která mi sedí a jiné si neobjednávám. Dalo mi to docela dost práce, protože ze všech mi prsa vykukovala, tak jsem ráda, že už mám konečně podprsenky , které mi sedí. Kupuji si akorát jiné barvy, abych neměla všechny úplně stejné :-D .

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu!