čtvrtek 26. září 2019

Rubinato & Diamine

Rubinato a Diamine, potěšení z psaní. 

Za poslední dva roky se mi doma nastřádalo hned několik parádních kousků z oblasti psacích potřeb, které by si byla škoda nechat jen pro sebe. Plnicí pero používám již dlouhá léta, ale pero kaligrafické? To byla novinka i pro mne. 

Musím říct, že papírnictví mě fascinovala už od dětství a ani s věkem drobná vášeň pro psací potřeby i deníky všech barev a velikostí neodezněla. Moji nejbližší to dobře vědí, takže občas dostanu něco nového do sbírky.

Naposledy mě překvapila má sestra s namáčecím perem od italské značky Francesco Rubinato. Ta se zaměřuje hlavně na kaligrafické potřeby s historizujícím vzhledem. Moje pero je celokovové, s propracovaným zdobením a klasickým EF hrotem. 

V kabelce nosím plnicí pero od Parkera, takže jsem na psaní inkoustem zvyklá. Jak jsem však brzy zjistila, ke kaligrafickému peru je třeba přistupovat úplně jinak. Před každým psaním nachystat inkoust, pohodlně se uvelebit a připravit si pořádnou dávku trpělivosti. Po každém slově či dvou je totiž třeba pero znovu do inkoustu namočit. 

Rubinato

Že to zní neprakticky? Ano, a přesně proto mě s ním psaní baví, člověk si totiž krásně vyčistí hlavu. Kaligrafické pero vám při psaní nedá šanci myslet na nic jiného. Osobně jsem si však namáčecí pero oblíbila hlavně díky možnosti jednoduše střídat různé barvy inkoustů. Zatímco u Parkera musím při změně inkoustu celé pero vyčistit a nechat jej přes noc odmočit, Rubinatu stačí omýt hrot a voilà, můžeme pokračovat. 

Jestli teď aktuálně po něčem toužím, tak jsou to pasující kaligrafické hroty, čímž by pero dostalo zase úplně nový rozměr a já si konečně u ozdobných nadpisů nemusela vypomáhat redisperem určeným na tuš.

Rubinato

S příchodem nového pera se objevila i potřeba dalších inkoustů. Jeden, klasický tmavě modrý od Rubinata, jsem dostala k peru. Jenže pak jsem zjistila, že má Penshop v doprodeji inkousty Diamine ve skleněných 80 ml kalamářích za stejnou cenu, za kterou se běžně prodávají 30 ml plastové lahvičky. V tu chvíli mi bylo jasné, že u jednoho odstínu nezůstane.

Britskou značku Diamine mám velmi ráda. Jejich inkousty jsou úžasně pigmentované, za rozumnou cenu a v cca 80 odstínech. Teď jsem nově vyzkoušela i kaligrafický zlatý inkoust na pryskyřičném základu (na fotce níže úplně napravo) a ten mě naopak neoslovil vůbec. Barví zcela minimálně, zato délka schnutí je velmi dlouhá. S klasickými inkousty na vodní bázi jsem však spokojená převelice.

Diamine & Rubinato - sklo

Malé plastové lahvičky, které jsem si doteď od Diamine kupovala, jsem měla docela ráda, protože se dobře skladovaly. Když však došlo k plnění pera, vždy jsem tiše trpěla (a pak si dlouhé minuty drhla ruce od inkoustu). Ve skle je to zkrátka o něčem jiném, nehledě na mnohem lepší stabilitu. Namáčecí pero a plastové lahvičky byly nebezpečné kombo. Na krásné skleněné kalamáře jsem tak přesedlala s nadšením.

Diamine 30 ml - plast

Zde je má současná sbírka Diamine inkoustů. Pořád se nemůžu rozhodnout, zda je mým favoritem krvavě červený Syrah, nebo tmavě fialový Grape.

Diamine vzorník

A do třetice všeho dobrého i jeden praktický kousek. Aby to nebylo plnicímu Parkerovi líto, pořídila jsem mu nové kožené pouzdro Portallapis z Ateliéru Blaha. Kvalitní zpracování a výroba v Česku potěšily. V kabelce se vyjímá mnohem lépe než dosluhující látkové. 

Portallapis a Parker Urban Night Sky Blue CT

Příště se budu těšit u bullet journalu, který právě pod mýma rukama ve volných chvílích vzniká, a možná bych mohla konečně přihodit i recenzi na letošní diář, protože už zbývá jen několik málo dnů a my se pomalu přehoupneme do posledního čtvrtletí. Že to letos pořádně rychle utíká!

Pochlubte se, jak to máte s papírnickými radostmi vy?

12 komentářů:

  1. Panebože, ja neverím že ešte niekto má podobnú obsesiu týmito vecami ako ja! Krásne, úžasné, nádherné kaligrafické pero!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Myslím, že nás je spousta, aspoň já tedy znám plno nadšenců i mimo zdejší blogový a instagramový svět. Pero jsem nechtěla nazývat přímo kaligrafické, když mi k němu pořád chybí kaligrafické hroty, ale krásné rozhodně je. Byl to od sestry skvělý dárek.

      Vymazat
  2. Krásné kousky - jak pero, tak skleněné lahvičky s inkoustem. Mám papírnické věci taky ráda, ale zrovna pro plnicí pera slabost nemám. Dost často se mi potí ruce (ať už v důsledku přechodu ze zimy do tepla nebo z nervozity) a to je s inkoustem dost vraždné kombo :-). A taky nemám ruku a trpělivost na ta krásná písmenka...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je to i o zvyku, nerozmazat si napsaný text. Zvlášť leváci to mají v tomto ohledu těžké. Vždyť ono kolikrát jen stačí pořádně si neutřít umyté ruce...

      Osobně si myslím, že s plnicím perem se píše mnohem snáze než s propiskou. Pero lépe klouže po papíře a krásná písmenka se tak kouzlí takřka sama. S propiskou i já strašně škrábu. :)

      Vymazat
  3. Veľmi si chcem zaobstarať pero na atrament – je to ekologickejšie a hlavne to má isté čaro ❤
    SIMPLY BERENICAFacebook PageREAD ABOUT "BERENICADESIGNS • NEW IN"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to kouzlo a nádech starých časů jsou na tom to nejlepší. :)

      Vymazat
  4. Hrozně ráda vidím, že nejsem jediná, komu se při pohledu na všechny pera, inkousty a krásné ruční psaní (které me osobne moc nejde :D) rozbuší srdce i oči radostí. Je to prostě krása!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak! Malé drobnosti, co dokáží zpříjemnit den.

      Vymazat
  5. To je nádhera! Papírnictví je pro mě lákavější než jakýkoliv jiný obchod - v posledních letech už trumflo i knihkupectví a outdoorové obchody. Na plnicí i namáčecí pera jsem vždycky mlsně koukala, ale neviděla jsem pro ně žádné praktické využití, protože píšu primárně na klávesnici. Ale ty barevné inkousty! Jako dítě jsem si hrozně vyhrála s tušemi, které měli rodiče, a tohle je ještě vyšší level. Nádhera.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si píšu perem diář, cestovní a literární deníky. Mohla bych všechno vést elektronicky, ale takhle mě to baví více. Jinak už toho ručně taky moc nenapíšu, jen občas nějaké poznámky v práci. Za časů univerzitních jsem však do pera inkoust doplňovala každý den. Z barevných inkoustů jsem nadšená, jinak bych asi zůstala u praktičtějších bombiček...

      Vymazat
  6. Nádhera, to je čtení pro mě, se kterým se dokážu ztotožnit a od srdce si zaóchat. :D S mým prasopísmem a celkovou úpravou by byla škoda do těchto věcí investovat, takže já osobně si jedu strozejší styl, ale hrozně se mi to líbí a trošku závidím každému, kdo má ten dar a trpělivost. Inkousty jsou nádherné, takové odstíny se budou i dobře kombinovat.
    A hrozně se těším na tvé pojetí bullet journalu. Doteď mi vyhovoval předtištěný styl, ale možná se to teď na mateřské změní... každopádně i moje BuJo by bylo ne tak zdobné. Ale ráda se kochám, to zase jo. :-D Znáš na FB skupinu Planner lovers? Je tam spousta inspirace...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Tlapko! Já si dělám základní bullet velmi jednoduchý, hlavně abych měla k dispozici agentu nejen na příští měsíc, ale i na několik následujících. Zdobit budu až během daného období. Sama se s tím zatím sžívám a vychytávám co a jak, tak uvidím, jak dlouho mi nadšení vydrží a co z bulletu nakonec vznikne. :D

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!