čtvrtek 2. ledna 2020

Silvestr na Ještědu

Posledních několik prosincových dnů obvykle trávíme u známých na chalupě v Jizerských horách. Letošek neměl být výjimkou, ale Maťo onemocněl a my jsme odjezd na poslední chvíli rušili. 

V práci nahlášené volno, já v Praze bez nálady a jako na jehlách. Těšila jsem se na sníh a po náročném období plném vánočních návštěv a setkávání jsem netoužila po ničem jiném než po pořádném výletu do přírody. Inu, nezbývalo než se hecnout a vyjet sama aspoň na otočku.

Vzpomněla jsem si na předchozí roky, kdy jsem vždy trochu litovala, že se mnou na Nový rok nikdo nechtěl vylézt na Ještěd. Proč si na něj nezajet letos? Vždyť do Liberce z Prahy jezdí Regiojet, pod Ještěd vede linka MHD a ač mám z hor respekt, zrovna tato trasa je dostatečně frekventovaná na to, abych se ji ani v zimě nebála jít samotná. 

A tak jsem využila dovolené v práci, na silvestrovské ráno si přivstala, nasoukala se do zimního oblečení, do batohu sbalila černý čaj, toasty, mandarinky a jela. Regiojet mě po hodince jízdy vysadil v Liberci na Fügnerové, odkud hned za rohem jezdí tramvaj č. 3 směr Horní Hanychov. Po dalších 20 minutách jsem se ocitla přímo pod Ještědem. Spojení je sem z Prahy opravdu výborné, auto netřeba. 

Horní Hanychov, v dáli Ještěd

Většina turistů míří na vrchol lanovkou, což nebyl můj případ. Původně jsem plánovala obejít si Ještěd po modré turistické značce, ale minula jsem její začátek, a tak jsem se nechala strhnout davem a došla až pod lanovku, která je součástí lyžařského areálu se skokanskými můstky. Doufala jsem, že se mi podaří napojit aspoň na zelenou, která někde v polovině svahu měla začínat, ale ani s navigací v ruce se mi ji nedařilo najít. Až když jsem neúspěšně prochodila všechny možné odbočky a rezignovala, že nezbývá než to vzít nahoru přímo pod lanovkou, jsem zelenou konečně objevila. Začínala přímo na sjezdovce, kam jsem kvůli lyžařům nechtěla lézt, ach ouvej.

pohled na Liberec

Zbytek výstupu mi ale krkolomný začátek hravě vynahradil. Prošla jsem celou naučnou stezku Padáky, na které jsem nejenže nikoho nepotkala, ale vedla krásnou přírodou a celá byla sympaticky udělaná. Navíc jsem mohla jít pomalu dle svého tempa, aniž bych někoho omezovala, a tak jsem si užívala i to 85% stoupání.

Padáky

Klid zimního lesa, vrzání sněhu pod nohama a křupání zamrzlých kaluží. Úžasné to bylo. Jen jsem byla ráda, že jsem šla směrem nahoru, protože pěšina klouzala natolik, že v opačném směru by ji bylo možné leda tak sjet po zadku.

Kudy se vineš, cestičko?

Počasí se příliš nevyznamenalo, ale silná mlha začínala naštěstí až těsně pod vrcholem. Návštěvníci, co se nechali vyvézt lanovkou, museli být nazlobení, protože z Ještědu nebylo vidět prakticky nic. Mně to nevadilo, nahoře jsem byla už dříve a výhled znám.

Ještěd, 1012 m.n.m.

Vzhledem k počasí mě překvapilo množství lidí nahoře. V bufetu jsem se tak jen rychle zastavila na teplou klobásku a otočila to zase dolů. I při krátkém sezení jsem pěkně vychladla, a ač jsem na sebe naskládala veškeré erární oblečení, ruce začaly připomínat rampouchy, jen co jsem vylezla z hájemství vysílače. Rovnou jsem tedy přehodnotila hledání modré značky a vydala se dolů po silnici, ze které jsem brzy odbočila na jednu z neoznačených stezek. 

Cesta dolů se mi líbila. Nebyla příliš strmá a téměř nikoho jsem na ní nepotkala. Minula jsem Malý Matterhorn, Vířivé kameny a Ptačí kámen, a v samém závěru jsem trefila modrou značku, která mě vyvedla do Horního Hanychova. Netuším, kolik jsem toho ve výsledku ušla, vzhledem k mé zálibě odpojovat se a znovu napojovat na značené cesty, ale nohy jsem včera cítila pořádně. Celkově jsem na trase strávila necelé 4 hodiny. 

samospoušť a batoh namísto stativu

V Liberci mě čekala už jen pořádná porce horké čokolády a autobus zpátky do Prahy. Doma jsem byla dostatečně brzy, abych stihla nechat nachladit šampaňské, vyrazit s Matěm na silvestrovskou večeři a ještě před začátkem nového roku dokoukat první sérii Zaklínače.  

Parádní výlet to byl! A ke konci roku svým způsobem i symbolická akce, že je občas potřeba jít své spokojenosti aktivně naproti. Ne nadarmo se říká, "jaký si to uděláš, takový to máš".

Vše nej do nového roku i vám! A nebojte se cestovat sami, když kamarádi nebo rodina zrovna nemůžou.  :)

16 komentářů:

  1. Super nápad vyrazit si takhle sama...mám to taky tak..kdybych měla pořád čekat na někoho, kdo půjde/pojede se mnou, nikdy bych se nikam nepodívala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak! Obecně jezdím raději na výlety a dovolené ve dvou, ale někdy to tak vyjde, že společnost dělá jen kniha nebo čtečka. :D

      Vymazat
  2. Hezká výprava, parádní fotky. V suché Praze je těžko uvěřit, kolik je tam sněhu - úplně ti závidím.
    Všechno nejlepší do nového roku - spoustu štěstí i zdraví! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Eithné. Tobě taky vše nej! Hlavně ať noha a rameno už nezlobí, ať se můžeš zase sportovně realizovat. :)

      Vymazat
  3. Bezva nápad, bezva výlet. Já byla na Silvestra v práci a na Nový rok jsme si vyšlápli jen u nás na sídlišti (manžela bolí koleno, tak se citíl jen na rovinu).
    Hodně štěstí do r. 2020

    OdpovědětVymazat
  4. Máš můj obdiv, na jednu stranu chápu ta pozitiva sólo výletu, ale zrovna názory v zimě bych si sama prostě netroufla, ani na frekventované trasy. Já jsem sdílecí typ, čas o samotě trávím radši doma, kde se nic neděje, nebo někde poblíž. :-D
    Ale vypadá to nádherně, u nás sníh napadl letos poprvé až dnes v noci. Hned to venku vypadá jinak... Máme to navíc bez mlhy, tak výhled na sousedův barák mám tak krásný. :-D
    Držím palce do nového roku, aby sis pořád umělá takhle jít za svým! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás se doma děje pořád něco, klid tam pořádně nemám - pro ten si musím ven.

      V Praze zatím sněžilo jednou a sníh se neudržel ani jediný den. Takže trochu závidím! :)

      Vymazat
  5. Ty jo, jsi úžasná, že jsi to takhle zvládla sama! Já jsem na tohle hrozný lenochod, sama se nedonutím, radši sedím doma a skuhrám, že nemám s kým jít. Asi bych se mohla v novém roce taky trochu víc hecnout a něco zkusit! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani pro mě není snadné se odhodlat... Já měla problém ráno se vstáváním, jak jsem byla zvyklá během Vánoc vyspávat až do oběda. O to lépe jsem se pak ale ve výsledku cítila, že jsem se opravdu donutila, překousla všechny výmluvy a šla, ačkoliv se mi ráno strašně nechtělo.

      Vymazat
  6. Tak to je skvělý tip na výlet a krásné fotky:) Taky mi letos už hodně chybí sníh a chci vidět hory :) Plánuji též sólo výlet na hory, kamarádky nechtějí tak razím sama :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Doufám, že Ještědem jsem letos zimní sezónu neskončila, jen bez auta jsou ty možnosti jednodenních výletů z Prahy docela omezené. Držím palce, ať se single výletování vydaří! :)

      Vymazat
  7. Já tě obdivuji, že takhle vyrážíš sama. Já sama leda tak do města nebo někam, kde to znám (například do Prahy) :D
    Takhle zimní Ještěd vypadá moc krásně a myslím, že to vynahradilo i ten výhled. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V zimě je to s počasím vždycky sázka do loterie. Byla jsem ráda, že mi nebyla moc zima (jen na vrcholku bylo pod nulou), nepršelo a viditelnost byla většinu času taky obstojná, takže žádný problém. Výhledy si holt musím přijít užít v létě. :)

      Vymazat
  8. To jsi dobra, ze jsi se vydala takto sama :) Jested jesuper . uplne jsem si tim clankem pripomnela, jak me tam pritel vzal, a presne jsme lezli tou cestou pod sjezdovkou jsme zacali a lezli to nahoru, to stoupani jsem si rikala, to je jak za trest nebo nejaka zkouska vztahu :d nadavala jsem neskutecne :D ale zvladla jsem to a nahore to bylo skvele. i kdyz viditelnost temer zadna, zima a osklivo :) ale i tak jsem byla ráda, ze jsem to nakonec vylezla :)
    jsi super, ze jsi takto jela sama na vylet :) velky palec nahoru. jsi hold dobra :) a jeste jsito vsecko krasne stihla :) no nekdy bych to taky chtela udelat a takto nekam jet :) i treba na par dni do ciziny...
    jinak krasny novy rok :) at se ti dari a splni se ti vse o cem snis :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten začátek u sjezdovky byl fakt krušný! Pěkně jsem se zpotila. Úplně vidím, který úsek máš na mysli. :D Naštěstí se to zlomilo, jakmile jsem se napojila na naučnou stezku, a pak už se mi šlo dobře.

      Sama v cizině, to byla taky zajímavá zkušenost, ale s někým milým jako doprovod mi to přijde stále o kus lepší... :)

      Děkuji a taktéž přeji krásný nový rok, Veru.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!