čtvrtek 30. dubna 2020

Tančírna na hlavní třídě

Ku'damm, v češtině Tančírna na hlavní třídě, je vynikající seriál z prostředí Západního Berlína v 50. letech. 

Ač to v dnešní době není zrovna běžné, nejsem žádný seriálový fanoušek. Občas něco zhlédnu, jen výjimečně mě však seriál zabaví, abych dokoukala aspoň jednu sérii. Tady se to podařilo dokonale. Seznamte se s Tančírnou na hlavní třídě, seriálem, který mě nadchl natolik, že jsem jej slupla jako malinu, nedočkavě vyhlížím novou sérii a přemýšlím, nakolik je hloupé pustit si jej po měsíci celý znovu. 

Seriálová lahůdka režiséra Svena Bohseho nás zavede do taneční školy Galant, kterou provozuje ctižádostivá Catherine Scholacková. Catherine školu drží pevně v rukou, s elegancí se vyrovnává s nástrahami poválečného světa a totéž očekává i od svých tří dcer, které vede hlavně k tomu, aby se co nejlépe provdaly.

Zatímco starší Helga a Eva se matčinými radami aspoň na oko řídí, nemotorná Monika na sebe přivolává jeden průšvih za druhým. Její svět je opakem matčiny středostavovské smetánky, drahých rób a hodin slušného chování. Miluje svobodu, kterou jí dává rock 'n' roll, který je však dobovými konvencemi považovaný za přinejmenším nevhodný. Díky celoživotní taneční průpravě je jen otázka času, kdy v něm začne zářit a matce tím ještě více komplikovat život.

Seriál má aktuálně dvě série, Ku'damm '56 a Ku'damm '59, odehrávající se s tříletým rozestupem. Každá série má nestandardní formát pouhých 3 dílů po 90 minutách. Aktuálně probíhá natáčení třetí řady; těším se na ni velice. Na zhlédnutí je seriál např. na HBO GO.


Děj je poměrně jednoduchý, co však dělá celek, jsou detaily. Sledujeme přerod tří mladých dívek ve vdané ženy, jejich bortící se sny, přizpůsobování starší generace turbulentnímu světu okolo, boj za ideály i napjatou politickou situaci rozděleného Německa. Tvůrci se úspěšně vyhýbají klišé, postavy jsou plné rozporů, chybující a tak lidské, jak to jen jde. Seriál je perfektně odehraný, mnohovrstevnatý a zejména Sonja Gerhardt v roli Moniky exceluje. 

Velice mě bavila i propracovaná výprava. Dobová móda, účesy, interiéry i společenské konvence, kouzlo padesátek na té "lepší" straně Zdi. To vše okořeněné skvělou hudbou a tanečními kreacemi, nenásilnými historickými narážkami, ale i vážnými tématy, které Ku'damm rozebírá citlivě a s humorem.

Ku'damm '56

Německá tvorba po všech stránkách mile překvapila a je škoda, že se seriál netěší větší pozornosti jako počiny Netflixu nebo BBC.

Mimochodem, pokud by někomu stejně jako mně hlodalo hlavou, proč ten podivný název, tak Ku'damm je zkráceně Kurfürstendamm, hlavní berlínská nákupní třída, kam byla tančírna Galant umístěná. 


Znáte Tančírnu? A máte tipy na další historicko-společenské seriály? Budu ráda za vaše doporučení. Panství Downton  a Ságu rodu Forsytů už mám dokoukané.

11 komentářů:

  1. Děkuju za tip na seriál :) O seriálu jsem doteď neslyšela, ale zaujal mě a líbí se mi, že každá série má jen 3 díly, když se mi nějaký seriál zalíbí, tak jsem schopná sedět u něj celý den, což by se mi u tohoto nestalo :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  2. To zní zajímavě, byť já na seriály skoro nekoukám. Výjimkou jsou detektivky a i tam preferuji systém co díl, to uzavřený případ

    OdpovědětVymazat
  3. Se seriály tě chápu, také toho moc nesleduju a máloco dokoukám. Když už něco, tak většinou to jsou krimi seriály nebo zajímavý fantasy seriály.
    Ale tenhle mě zaujal, tak uvidím, třeba se podívám. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tančírnu vůbec neznám a vypadá fantasticky! Děkuji za typ :)

    Shades of Silvie

    Měj se krásně 🌷

    OdpovědětVymazat
  5. Seriál som videla a musím povedať, že ma tiež nadchol! Videla som len prvú sériu a úprimne som netušila, že to má pokračovanie. :) To ma však veľmi potešilo, takže si to hneď idem pozrieť. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, další taková! :) Mně se druhá série dokonce líbila více než první. Jsem hodně zvědavá na trojku.

      Vymazat
    2. To bud pisu na telefonu takze rychle chytla jsem to na německé TV Monice se bude dařit bohuzel prijde o manžela starsi da zbohem buzikovi a najde si nahradu a blonck?zabije manžela😂😂😂

      Vymazat
  6. Tak tohle zní jako něco, co by mohlo být přesně můj šálek kávy :) Taky nejsem seriálový nadšenec, popravdě mě moc neláká strávit u seriálů dlouhé hodiny, a většinou pak u těch plytkých, které se jen snaží šokovat diváka ... ale spojení historie, tance, a osudů žen v přijatelném rozsahu, to zná fakt skvěle, díky :)

    OdpovědětVymazat
  7. DÍKY VŠEM za milé ohlasy na seriál! Snad se bude líbit.

    OdpovědětVymazat
  8. Anoo, viděla jsem hned, jak to vyšlo (to bylo u nás myslím přesně před rokem na podzim) a vždy jsem napjatě čekala na další díl. Nová série snad bude brzy k vidění i u nás.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, taky se na novou řadu moc těším. Já na seriál narazila úplně náhodou, když jsem byla na návštěvě u rodiny. Hrozně mě pak zajímalo, jak to všechno dopadne...

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!