sobota 4. července 2020

Interiérové květiny jinak

Kokedamy, mechové obrazy, řasokoule nebo závěsná aerária pro pokojovky. Jaké nezvyklé květinové dekorace v interiérech obdivuji?

Je to týden, co jsem si domů přinesla svoji první kokedamu. Udivené reakce, když jsem se s novou kytkou chlubila kamarádům, mě navedly k napsání dalšího článku, po delší době zaměřeného na bydlení a interiérový design.

Mechové obrazy

Mechové obrazy, ve větším měřítku celé mechové stěny, jsou nejen krásným osvěžením bytu, ale i ideální variantou pro ty z nás, kteří mají květiny rádi, ale zároveň se o ně nedokážou plnohodnotně postarat.

Obrazy jsou ručně vytvářeny z plochého a kopečkového mechu, který může být doplněný o lišejníky. Mech je mumifikovaný, díky čemuž vydrží i bez zalévání a rosení 5 až 10 let krásně zelený a svěží. Poté postupně začne blednout. Díky své bezúdržbovosti jsou mechové obrazy skvělé do kanceláří, restaurací a podobných prostor.

Kastanova.cz

mechové hodiny: Zmechu.com

Mechové obrazy jsem obdivovala několik let, než jsem si aspoň jeden malý pořídila i domů. Ohromně se mi líbí i mechové hodiny, ale to už by byla výrazně větší investice...

přerostlé avokádo a mechový obraz

Kokedamy

Japonské slovo kokedama v doslovném překladu znamená "mechová koule". Jedná se o květinu, která namísto v květináči roste v kulatém balu z mechu a hlíny. Tradiční japonské kokedamy se vyvinuly z bonsají pravděpodobně v 17. století, dnes slaví velký úspěch i u nás. Kokedamy můžou buďto ležet na plochém květináči, nebo, a kvůli tomu si je lidé pořizují častěji, zavěšené na provaze levitovat v prostoru.

Zahrada na niti.cz

Jak se o kokedamu starat? Záleží, jaká kytka je do mechu zasazená - setkala jsem se se vlhkomilnými asparágusy a parožnatkami, ale i olivovníky nebo citrusy, které snesou sucho a přímé slunce. Jednou za týden až dva každopádně stačí kokedamu na noc položit do misky s odstátou (!) vodou a nechat bal nasáknout.


Když jsem si nedávno šla do obchodu pro svoji první kokedamu, překvapilo mě, že na fotkách roztomilé kuličky jsou ve skutečnosti pořádně těžké koule. Jak mi paní zahradnice vysvětlila, kokedamy pod 12 cm průměru balu neberte, málokdy totiž přežijí. Můj asparágus tak aktuálně visí v koupelně, protože se na původně plánované místo nevlezl. Nejedná se o zrovna fotogenické umístění, ale dělá mi radost a to je hlavní.

asparágus v koupelně

Květiny v teráriích a aeráriích

Moderním způsobem pěstování kytek je i jejich instalace do skleněných baněk různých tvarů, které můžou buďto zůstat naaranžované někde na polici, nebo být zavěšené na tenkém vláknu přímo v prostoru.

Aerária jsou ideální především pro malé rostlinky, které nepotřebují hlínu a stačí jim jen pravidelné rosení, například tillandsie nebo orchideje.

aerária od Harasim.cz

Zajímavé je i vytvoření si vlastního "mikrosvěta" v dekorativním rostlinném teráriu: miniaturní džungle nebo třeba pouštní krajiny se sukulenty.


Řasokoule

Řasokoule zelená, latinsky Cladophora aegagropila nebo Aegagropila linnaei, je zábavná vodní rostlina, která tak trochu nahradí i domácího mazlíčka. Aby byla stále krásná, je potřeba ji jednou za čas pomazlit nebo aspoň lehce pošťouchnout.

rasokoule.eu

Zelená řasa se přirozeně vyskytuje v horských jezerech na Islandu, ve Skotsku a v Japonsku. Roste rychlostí cca 1 cm ročně a svůj typický kulatý tvar získává povalováním po dně. Doma ji můžeme pěstovat v akváriu spolu s rybičkami, ale také samostatně v jakékoliv skleněné nádobě, ve které se bude občas lehce nadnášet. Řasokoule je docela bezúdržbová - přelít ji nelze, pár dnů vydrží i nasuchu a stačí jí jednou za dva týdny vyměnit vodu.

rasokoule.eu

Jaké zelené bytové dekorace jste si oblíbili vy?

20 komentářů:

  1. Tak o mechoobrazech a řasokoulích jsem nikdy neslyšela. Znám kokedamy a aerária, hlavně aerária se mi líbí. Takže dík za zajímavý článek a rozšíření obzorů:(
    Doma zeleného nemám plánovatě nic, neplánovaně mini vánoční hvězda, kterou jsem dostala na Vánoce od mámy a ona kupodivu nenásledovala řadu mých předchozích květin a nechcípla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna vánočním hvězdám se u mě nikdy moc nedařilo, ačkoliv jinak mám doma kytek dost. Tak je super, že se kvítku drží.

      Aerária si teď plánuji tvořit, už mám doma ty správné sklenice a napěstovávám do nich kytičky :).

      Vymazat
  2. Já se o kytky moc starat nedokážu, takže takový mechový obraz, co vydrží bez zalévání 10 let, vypadá jako parádní nápad :D. Kokedamy se mi moc líbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mechové obrazy mě taky zaujaly už ve chvíli, kdy jsem na ně na Pinterestu narazila poprvé. Tím spíše, že se o ně člověk nemusí starat.

      Kokedamy jsou docela citlivky, navíc je podobná kytka dost drahá sranda, ale jsou nádherné! :)

      Vymazat
  3. Tak to jsou zajímavé věci, ani je neznám. Líbí se mi mechový obraz a aerária. A ještě mě zaujal ten kokedam. Vypadá to hodně zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kokedamy jsou dost citlivky a na údržbu jsou určitě náročnější než běžné pokojovky. Mechové obrazy naopak žádnou péči nepotřebují. Aerárium ještě doma nemám, tak tam uvidím. Už mám nachystaný materiál a jen to osadit...

      Vymazat
  4. Trefila ses do dekorací, které se mi už dlouho moc líbí.
    Mechoobrazy jsem u tebe viděla poprvé, ale zato mám už hrozně dlouho v plánu někde zkusit vytvořit exteriérový mechoobraz sama - inspirovalo mě k tomu jedno video s popisem, jak na to. Defacto je potřeba rozšlehat mech s vodou v mixéru, přidat hnojivo a rozprašovačem nastříkat přes šablonu na nějakou plochu. Nutně to potřebuju vyzkoušet :-)
    Řasokouli má kamarádka a ta se mi líbí moc, ale četla jsem, že kvůli náhlé popularitě skoro vyhynuly přirozeně v přírodě, tak jsem proti nim doma trochu zaujatá.
    Ale květiny v teráriích zavěšených ve vzduchu! Pořád nemůžu přijít na to, kam je doma zavěsit, ale jednou, jednou na to přijdu!
    Moc pěkná inspirace :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten mechoobraz, který mám já, je tvořený z mechu "vcelku". Stabilizuje se glycerinem a jsou to opravdové kopečky natrhané v lese nebo napěstované přímo pro tyto účely.

      Řasokouli si chci koupit do práce. Je pravda, že rostou hodně pomalu, a tak si dokážu představit, že je každý raději posbíral již narostlé v přírodě... Přiznám se, že ekologické dopady mě v případě řasokoule vůbec nenapadly.

      Vymazat
  5. Moc se mi tyhle květiny líbí a zaujaly mě mechové obrazy! O těch jsem neměla tušení! Kdybych se nebála, že už v tak dost vlhkém bytě by tyhle květinky nepřežily, zainvestovala bych :( ale tak snad časem v jiném bytě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teri, zrovna mechoobrazy přežijí kdekoliv. Mech je stabilizovaný glycerinem, takže zůstane dlouhé roky zelený i bez jakékoliv údržby. Podobně ani řasokouli vlhkost nevadí, když žije ve vodě. :)

      Vymazat
  6. Snad poprvé znám všechny položky ze seznamu a nepřipadám si jako barbar. :-D Jsou to všechno moc pěkné věci, zkušenost mám jen přes mamku - koupila si dvě kokedamy, držely se, držely, ale pak jedna po druhé dost rychle odešly. Aerária už tu mám dlouho na liště v záloze jako dárek pro kamarádku, ale čekám na vhodnou příležitost, tak ještě nevím, jestli budou životaschopnější. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mamčina kokedama taky odešla. Chyba může být v zalévání neodstátou vodou, mech to nemá rád. Také platí, že čím větší koule, tím větší šance na přežití. Do malé kokedamy bych nešla, rychle vyschne.

      Aerária záleží, co se do nich zasadí. Spoustě rostlinek stačí jen pravidelné rosení, takže bych se poohlédla po nich.

      Vymazat
  7. Já mám tedy doma 5 rostlin v obyčejných květináčích a jsem docela v šoku, že ještě žijou. :D Moc mě ale zaujaly ty květiny v teráriích a aeráriích, to se mi hrozně líbí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A přitom je to docela snadné na výrobu, stačí jen hezká skleněná nádoba a člověk si tam může zasadit cokoliv dle svého vkusu. :)

      Vymazat
  8. Ty mechové obrazy by se mi hodily, fakt nedokážu rostliny udržet naživu. I když teď se snažím, v nouzovém stavu jsem se do nich nějak zabrala a mám doma pár květinářů, kde se jim daří, ale na druhou stranu krom levandule a jedné, u které nevím, co to je, jsou to samé bylinky a ty fakt není těžké vypěstovat, pokud zakoření, tak stačí jen zalít, hlavně taková máta roste jako šílená, když je na slunci, a ani nepotřebuje té zálivky tolik.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna bylinky mi přijdou na pěstování docela náročné právě kvůli pravidelné zálivce. Já na to často zapomínám a zatímco ostatní kytky zalévám co 2 týdny i normálně, bylinky by tou dobou už byly seschlé natroud. :D

      Vymazat
  9. Zbožňujem tieto nové rastliny! Machové obrazy som si všimla najmä v priestoroch súkromných kliník a vyzerajú veľmi dobre. Na riasoguľu sa zas chystám už niekoľko mesiacov, veľmi si ju chcem kúpiť. :) Super článok! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si chci řasokouli koupit do práce. Tím, že je prakticky bezúdržbová, by se jí mohlo dařit i v náročnějších kancelářských podmínkách. Sestra ji měla doma a úplně jsem se do ní nadchla. :)

      Vymazat
  10. Z těchto zmíněných mám Kokedamu. Dostala jsem jí od manžela za promoci a je to teda zajímavá rostlinka. Mám ji tedy už přes tři roky a líbí se mi moc. Jen musím přiznat, že ten mech už není, co býval a je už přez něj dost vidět ten provázek. Už dlouho plánuji že zajdu do obchodu a zeptám se na nějakou výživu nebo něco, abych ho zas chudaka poradne nakopla a oživila.
    Avokado mame doma taky ale takhle prerostly ne. A doufam, ze takle moc nevyroste, to by byl mazec :D ale je to taky takova rostlina, která si žije, nebo spis preziva svym zivotem :D nejdriv to byl jen pul metrova rostlinka bez jedineho listu, nyni jich ma asi 7, ale postupne nejaky odpadne a naroste jiny. jako zatim drzi a doufam, ze jeste nejaky ten patek to zvladne. casem bych si chtela zasadit dalsi :)
    hrozne se mi libi i ty mechove obrazy a ruzne rostliny ve zdech, rostliny po cele zdi, co maji vetsinou firmy v kancelarich a v halach a vypada to proste skvele.... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mé milé avokádo zatím roste průměrnou rychlostí 1 metr ročně. Ještě chvíli a nevím, co s ním budu dělat, protože se probourá k sousedům. :D

      Paní z obchodu s kokedamami mi říkala, že je běžné, že mech po čase zhnědne. Důležité je, jak se daří kytičce. Mech jen drží kouli pohromadě.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!