neděle 10. ledna 2021

Domácí balzámy na rty

Před Vánoci jsem se vrhla do přípravy domácí kosmetiky. Jako první bych vám ráda přiblížila výrobu medového balzámu na rty. 

Mile mě překvapilo, že je příprava domácí kosmetiky docela jednoduchá a není na ni nutné kupovat žádné speciální přípravky. Pokud jste zvyklí používat přírodní kosmetiku, tak si balzámky snadno vyrobíte z toho co, máte zrovna doma po ruce. Využití nakonec našly nejen pro mou vlastní potřebu, ale i pro okolí jakožto drobné dárky pod stromeček.

Základní poměr surovin:

1/3 vosku (včelí nebo kandelilový)
1/3 tekutých olejů (ricinový, arganový, mandlový, olivový...)
1/3 másel nebo tuhých olejů (bambucké máslo, kokosový olej, kakaové máslo...)

Volitelně:
med (vůně, výživa a přírodní konzervant)
vitamin E (výživa a přírodní konzervant)
esenciální oleje (vůně)
přírodní pigmenty nebo kousek přírodní rtěnky (barva)

Osobně jsem zkombinovala včelí vosk (zbytkový materiál u každého včelaře), kokosový olej a bambucké máslo za kategorii tuhé složky a vanilkový olej za složku tekutou. Dále jsem přidávala už jen lžičku medu. Med sám o sobě balzám ovoní a navíc funguje jako přírodní konzervant. Vegani a alergici nahradí včelí produkty kandelilovým voskem a vitamínem E. 

Zcela zásadní je použití kvalitních a hlavně čerstvých surovin, aby balzámy nežlukly. Potom při běžné pokojové teplotě vydrží rok i déle. Osobně jsem, s výjimkou včelího vosku, na balzámy nemusela shánět žádné speciální suroviny. Veškeré ingredience běžně používám v péči o pokožku.

Jaký zvolit obalový materiál? Můžete využít tyčinky z již dopotřebovaných balzámů na rty nebo třeba malé dózy z kosmetických testerů. Osobně jsem chtěla balzámy věnovat jako vánoční dárky, a tak jsem nakoupila nové vysouvací tuby na e-shopu Ekokoza. Při předchozím testovacím pokusu jsem však balzámy lila do ořechových skořápek a kelímků, které jsem zrovna našla doma.

Samotná příprava balzámů je velmi jednoduchá: ve vodní lázni rozpustíme nejprve vosk a poté přidáme další složky, které pořádně promícháme (pozor, směs nesmí vařit). Přes trychtýř nebo lžičkou opatrně nalijeme do obalu a necháme pár hodin ztuhnout. Poté jsem už jen tyčinky očistila od rozlitých zbytků a voilà, bylo hotovo.

V jakém množství balzám připravit? Standardní tuba na balzám má objem cca 4 ml, což odpovídá méně než jedné čajové lžičce. Klidně proto začněte s jednou lžičkou za každou z kategorií (vosk, tuhá másla, tekuté oleje) a půl lžičkou medu. Navýšit množství můžete vždycky, důležité je jen zachovat poměry. 

Správnou konzistenci odzkoušíte tak, že trochu směsi kápnete na podložku a necháte ztuhnout. Je-li příliš mazlavá, přidejte vosk. Pokud se špatně roztírá, tak trochu oleje.


Domácí balzámy jsou nejen zdravé a šetrné k přírodě, ale kvalitou plně srovnatelné s kupovanou kosmetikou. Skvěle hydratují, voní, sladce chutnají a díky čistě přírodnímu složení jsou vhodné i pro děti. Příjemná je i cena - nejdražší byl obalový materiál (16 Kč za tyčinku), obsah vyšel na méně než 10 Kč na balzám.

Osobně se budu k receptu rozhodně vracet, jsem s balzámy velmi spokojená. Už mám vymyšlených několik drobných obměn na příště. A co vy, zkoušeli jste někdy vyrábět domácí kosmetiku? 


27 komentářů:

  1. Tak pustit se do výroby domácí kosmetiky mne nikdy nenapadlo. Kdybych chtěla začít, tak bych musela nakoupit všechno od začátku... Jinak oceňuji, že máš u návodu i info o množství a o tom, kde koupit obal (nenapadlo by mi, že se prázdné obaly na balzámy dají koupit).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Domácí přírodní kosmetiku jsem plánovala vyzkoušet několik let a nakonec jsem byla až překvapená, jak moc je to snadné - rozhodně snazší než pečení buchet! :)

      Vymazat
  2. To je opravdu zajímavé, já doma zatím žádnou kosmetiku nevyráběla. Návod ale nevypadá zase tak složitě, překvapilo mě, že je i takový rozdíl v ceně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud by si měl člověk nakoupit všechny ty oleje a másla jen kvůli tvoření, tak to bude docela pálka - na samotné balzámy se přitom spotřebuje jen troška. Takže ideálně opravdu využít to, co už máme doma, a pak je to nejen rychlovka, ale i velmi levná. :)

      Vymazat
  3. To vypadá hodně dobře, někdy nejspíš zkusím balzám vyrobit :) Doma jsem ještě přírodní kosmetiku nevyráběla, max vonítka ze zbytků svíček. Je to tím, že jsem asi neměla potřebu, když mám blízko Přírodno, Bioo... A přitom to nevypadá tak složitě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdysi jsem sledovala blog jedné slečny, co vymýšlela vlastní recepty na přírodní kosmetiku. Hrozně mě to bavilo číst a moc jsem to chtěla zkusit, ale sama jsem se k tomu dostala až teď po letech. :)

      Vymazat
  4. Mě překvapilo, že používáš kokosový olej na péči o pokožku. K čemu je dobrý? A neucpává póry? Já ho používala jen na vaření, a to mi vadilo, že při pokojové teplotě tuhne - na tepelnou úpravu mi ho bylo líto a na studeno se nedal.
    Jinak je to zajímavý tip. Až se jednou budu nudit.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kokosák se mi nejvíc osvědčil na mokré holení; je mnohem lepší než všechny holicí pěny světa. Občas ho používám i jako vlasovou masku, když jsou vlasy vysušenější. No a v kuchyni na palačinky. Mám tyto víceúčelové produkty moc ráda. :)

      Vymazat
    2. Skvělý tip, vyzkouším, díky! Teda nedám dopustit na vlasové oleje a palačinky nejradši dělám se špenátem, kam by se nehodil, ale na holení mě nikdy nenapadl :-)

      Vymazat
  5. Tatam jsou ty doby, kdy mě podobné návody nadchly a já si řekla, že něco pěkného přírodního také vyrobím (což se samozřejmě nikdy nestalo) :-))) Ale! Zas mě to nakoplo ke koupi nějakého olejíčku na pleť/vlasy. Zítra skočím do DM :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ooo, tak tohle vypadá dost dobře! Sama tahám jelení loje v každé kapse a baťohu, protože mi často vysychají rty a praskají, a tohle by byl skvělý způsob, jak zaplnit ty vypotřebované tubičky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli doma najdeš prázdné obaly, tak máš půlku hotovou. :)

      Vymazat
  7. Díky za inspirativní článek! Zrovna včera jsem si říkala, že bych mohla něco podobného zkusit, takže vidět, že je to takhle jednoduché, mi opravdu přišlo vhod :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Je super, že jsi se do toho pustila. Dělat domácí kosmetiku mě nenapadlo, vypadá to jednoduše. :) Ale doma nic z toho nemám. Nad kokosovým olejem jsem uvažovala, ale pak jsem si stejně říkala, že bych ho asi na moc věcí nevyužila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že kupovat veškerou přírodní kosmetiku jen kvůli tvoření vlastních balzámů asi úplně smysl nemá, hodně by ti jí zůstalo... Leda že bys jí našla ještě jiné využití. :)

      Vymazat
  9. Jsi moc šikovná a ty balzámy vypadají skvěle! Vůbec by mě nenapadlo, že tvoření domácí kosmetiky může být tak snadné :-). To se moc nedá říct o mýcj jedlých dárcích, občas to je pěkná makačka. Především na oči - nakrájet cca 5 kilo cibule na utopence a hermelíny, panečku... to je věc! :-D Snad příště také budu dělat kosmetiku, u té snad nebudu brečet :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě domácí kosmetika mile překvapila, že na ní vlastně nic není. Na hermelíny se chystám příští zimu, nestraš. :D

      Vymazat
  10. Moc díky za tip! Poznačila jsem si ho do svého nového bujo diáře ;-) a určitě se sem před Vánoci vrátím a pustím se do toho. Tyto Vánoce jsem debutovala s domácími nakládanými hermelíny, tak příště zkusím něco více pro dámy. Snad to opravdu nebude taková věda, ve tvém podání to vypadá tak snadno! No, přinejhorším z toho bude komický článek na blog. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zvládneš, Tlapko! Mnohem jednodušší než naložit hermelíny, fakt. :)

      Vymazat
  11. Lákalo by mě to zkusit, balzámy vypadají skvěle. Takový dárek určitě potěší...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Příprava je opravdu jednoduchá, lze zapojit i děti...

      Vymazat
  12. Tak to je pecka! Už chci balzámy zkusit delší dobu, říkám si, že se do toho pustím až mi dojdou zásoby, ale asi jich mám hodně :D Každopádně děkuji za recept a inspiraci, ráda takhle něco tvořím!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám doma balzámů taky hromadu, ale tyto se opravdu povedly a používám je raději než kupované. Většinu jsem ale nakonec stejně rozdala. :)

      Vymazat
  13. Tenhle balzám na rty bych od tebe klidně zkusila. :) Vypadá to moc dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Catherine! Až bude možnost setkání v Brně, ráda donesu vzorek. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!