pondělí 29. března 2021

Lockdown v zahraničí

Komu v posledních měsících neproblesklo hlavou, jak by bylo báječné trávit karanténu v teplých krajích? Tato představa přitom není vůbec odtržená od reality.

Je až s podivem, že nemůžeme vyrazit za rodinou do jiného okresu, ale odjezd do zahraničí je z hlediska stávající legislativy možný. I mně se začátkem března podařilo vycestovat. Tomuto kroku předcházela poctivá příprava a dvouměsíční sledování vývoje epidemie u nás i v zemích, které jsme pro útěk z covidového Česka zvažovali. Jak vybrat destinaci a jaká jsou specifika cestování během covidové pandemie? Shrnutí toho nejdůležitějšího.

Nebudu teď nutně mluvit jen o dovolené ve vlastním slova smyslu, ale i o možnosti práce na dálku z příjemnějšího prostředí. Pandemie posunula "home office" na úplně jinou úroveň a mnoho firem nabízí výkon práce odkudkoliv, kde se nachází připojení k internetu. Potkali jsme rodiny, co díky distanční výuce odcestovaly na měsíc a více i se školou povinnými dětmi.

Možná se ptáte, proč cestovat zrovna teď? Ze situace v Česku jsem byla dlouhodobě frustrovaná. Rok práce z domu a pobyt daleko od rodiny v malém pražském bytě, v jehož okolí se nedá nikam projít, mi zdravotně ani psychicky nesvědčily.

Situace ve většině okolních států je výrazně lepší než u nás, služby při zachování hygienických opatření fungují, nálada ve společnosti je optimističtější a hlavně je možné strávit celý den venku na čerstvém vzduchu. Změna prostředí mi velmi pomohla. Nabila jsem se energií, vyčistila hlavu přesycenou zpravodajstvím, dlouhými vycházkami nakopla imunitu. V Česku jsem poslední rok vnímala asi takhle:

vypůjčeno z Facebooku

Stav ke konci března 2021. Článek nebude aktualizován.

Jak vybrat destinaci?

Situace se mění příliš rychle na to, aby bylo možné psát doporučení na konkrétní státy. Proto tedy obecně:

  • Je do dané země možné z ČR vycestovat? Stačí negativní test, nebo je nutná karanténa, případně pobyt v detenčním zařízení? Nevyžaduje daný stát vakcinaci?
  • Jaká se nabízí letecké spojení a kde budou případné přestupy? Je možné přes všechny země bezpečně tranzitovat? 
  • Jaký je postoj ČR vůči cílové destinaci? (např. zákaz vycestování z ČR do některých afrických zemí)
  • Jaká jsou v dané zemi covidová opatření? Nezvažuje se jejich zpřísnění? Lze se pohybovat mezi regiony? Fungují služby v turistickém ruchu, a pokud ano, za jakých podmínek?
  • Jak přesně se plánuji izolovat? Jaká je úroveň zdravotní péče? Je zde dostatek zdravotnických zařízení, které mi udělají test před návratem do ČR? 
  • Jedu do zahraničí pracovně? Budu mít vhodné zázemí, kvalitní připojení, počítám s časovým posunem?
Pro zběžnou orientaci doporučuji přehlednou mapu na CestujLevně.com a poté ověření aktuálnosti údajů na webu Ministerstva zahraničních věcí.

Náš příklad: Na přelomu roku jsme chtěli do Kostariky, do které z Evropy běžně létá KLM přes Amsterdam a Lufthansa přes Mnichov. Letenkové vyhledávače nabízí i lety s přestupem v USA či jihoamerických zemích, přes které však není jistá možnost tranzitu. Když Lufthansa veškeré lety do Kostariky zrušila a Německo začalo uvažovat o úplném uzavření hranic, přišla nám Kostarika jako přílišný risk, že budeme mít problém dostat se zpátky do Evropy. 

Přeorientovali jsme se proto na bližší státy, kde je i koncem zimy teplo a slunečno. O Zanzibaru jsme přestali uvažovat ve chvíli, kdy na covid zemřel jeden z vysokých vládních představitelů. Na potvrzení o šíření jihoafrické mutace jsme nečekali; stačilo projít zpravodajské servery, které se shodovaly, že Tanzánie netestuje a covid v zásadě popírá, aby nepřišla o příjmy z turismu.  

Nakonec jsme vybrali Kanárské ostrovy, a to kvůli 1) stabilnímu počasí, 2) nízké míře šíření nemoci, 3) otevřeným službám, 4) západní kvalitě zdravotní péče, 5) přímému letu, 6) ostrovy spadají pod EU, a proto byla vysoká šance na bezproblémový návrat. Volba to byla skvělá, silně jsem však uvažovala i o kontinentálním Španělsku.

Tenerife - Garachico

Na co se připravit?

  • Vše je dražší. Levné tarify letenek odvál čas, doma na gauči vás nikdo cizí neubytuje a hostely se sdílenými pokoji jsou vesměs uzavřené. Navíc je nutné mít dostatečnou finanční i časovou rezervu pro případ, že se dovolená protáhne, ať už kvůli pozitivnímu covid testu nebo zrušenému letu.
  • Letové řády se mění každým dnem. Aerolinky lety přesouvají a kompenzace jsou nejisté. Ideální je proto kupovat letenky ne více než týden dva dopředu. Pokud máte let s přestupem, ujistěte se, že je přes danou zemi možný tranzit. K březnu 2021 např. USA tranzit stále neumožňují a ještě před pár týdny nebyl možný ani přes Německo, ne všechny vyhledávače letů to však reflektovaly. O dovolené autem jsme kvůli rozdílným požadavkům vůbec neuvažovali.
  • Aerolinky se ke covidu staví rozumně. Většina nabízí možnost storna nebo flexi přebookování bez příplatku (pouze za případný rozdíl v tarifu). Konkrétní podmínky se ovšem liší společnost od společnosti. My měli u Smartwings pouze možnost bezplatné změny termínu dokud nezačneme čerpat rezervaci (let tam), pozdější změna už byla za poplatek a bez možnosti refundace. Oproti tomu třeba KLM nabízelo možnost plné refundace letenek až do 24 hod před odletem i pro economy class.
  • Covid testy. Další dodatečný náklad i logistický prvek. Testy podstoupíte v závislosti na destinaci 3 nebo 4: před odletem na dovolenou, někdy další test hned po příletu, před odletem do ČR a pak znovu do 5 dnů po návratu. PCR ne starší než 72 hodin je sázkou na jistotu, s cenou 1500 - 1800 Kč za odběr však může dovolenou slušně prodražit. Některým zemím stačí jen antigenní test proplacený pojišťovnou, pak je ale nutné udělat si jej v den odletu (např. KLM vyžaduje pro vstup na palubu letadla test ne starší než 6 hodin). Aerolinky nebo tranzitující země můžou mít jiné požadavky na testy než cílová destinace. Nezapomeňte, že pro vycestování potřebujete mezinárodně uznávaný certifikát s negativním výsledkem, nestačí jen SMS zpráva. Certifikát je vázaný na cestovní doklad, na odběr si vezměte pas nebo občanku.
  • Podmínky vstupu do země. Některé země, např. Velká Británie, vyžadují karanténu při příletu z rizikových států  v detenčním zařízení (státem určeném hotelu) a na vlastní náklady. Těmto zemím bych se vyhnula velkým obloukem.
  • Karanténa v Česku. Po návratu z rizikových zemí je nutné nejen opětovné otestování na vlastní náklady, ale i 5denní karanténa, u extrémně rizikových destinacích 14denní. Rizikové červené skóre mají v současnosti skoro všechny státy, do kterých je možné vycestovat.
  • Zdravotní pojištění. Pohlídejte si, aby v cestovním pojištění covid nespadal do výluk. Některé pojišťovny nabízí i luxusnější připojištění s krytím nákladů na případnou karanténu v zahraničí.
  • Více papírování. Různé země mají různé požadavky: některé vyžadují vyplnění formuláře s detaily vaší cesty (Španělsko), jiné stažení trackovací aplikace (SAE) nebo třeba potvrzení od pojišťovny, že opravdu kryje i úhradu za covid (Kostarika). Vyplněný formulář pro okresní hygienickou stanici po příletu vyžaduje i ČR, odkaz zde.
  • Přesun na letiště je povolený. Pohyb mezi okresy, cestujete-li na mezinárodní letiště, spadá do povolených výjimek (stav k březnu 2021).

Tenerife - Malpais de Rasca

Co se rizika nakažení týče, i přes otevřené služby mi přišlo na Kanárských ostrovech výrazně nižší než v ČR. Cíleně jsme ale hledali ubytování v malých vesnicích, nosili roušky ve všech interiérech i na ulici, kde nebylo možné udržet rozestupy, nedružili jsme se, ani nechodili do barů. Kritické tak byly pouze oba lety.

Cestování v době covidové je dražší a náročnější, i když stále reálné. Doporučila bych jej ale jen dobrodruhům, které nerozhodí zrušený let nebo nečekané prodloužení. Výhodou jsou prázdné rezorty a možnost užít si památek i pláží bez davů, podpora místních ekonomik v regionech závislých na turismu, jakožto i případná práce na dálku v mnohem příjemnějších podmínkách. Chcete-li a můžete, jeďte. Pandemie tu s námi ještě nějaký pátek bude, nemá smysl čekat na její konec.

Doufám, že článek pomůže a povzbudí, pokud o zahraniční cestě uvažujete, a nenaštve, jestli spadáte do skupiny, pro kterou je vycestování v současnosti nereálné. I přes svůj odjezd na Kanárské ostrovy si totiž všech, co pracují v kritických povoláních už rok prakticky bez odpočinku, velmi vážím, a celou cestu jsme koncipovali tak, abychom sebe ani nikoho jiného zbytečně neohrozili.  

29 komentářů:

  1. Vzhledem k tomu, jak to tady v současné době vypadá, jste, myslím, vůbec neprohloupili. Jen je půvabně absurdní, že z okresu do okresu se nemůže, ale do zahraničí ano :-)

    OdpovědětVymazat
  2. U nás vycestování nepřipadá v úvahu zejména kvůli manželově práci. A i já, i když pracuju z domova, mám v dohodě klauzuli o povinnost dostavit se v případě potřeby na pracoviště osobně (což jsem tedy za současný lockdown musela učinit asi 5x, ale třeba v tom loňském jarním výrazně víckrát).
    Ale poloprázdné Kanáry bych si nechala líbit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem si vědomá, že cestování je teď dostupné jen pro menší část národa. Můžeme jen doufat, aby se možnosti dovolenkování brzy otevřely všem, a to alespoň v Česku. Osobně třeba snahu omezit pohyb v přírodě nechápu. To může fungovat možná u krátkodobého přísného lockdownu, ale my se v omezeních plácáme s párměsíční letní pauzou už rok. Vždyť co může být zdravějšího, než unavit tělo procházkou, pořádně se bez respirátoru nadechnout čerstvého vzduchu, nastavit tvář jarnímu sluníčku...

      Vymazat
  3. Souhlasím, a je podle mě super, že jsi jela. Na co čekat, žijeme teď a jak vidno zavírání lidí doma nebo v okresech ničemu nepomáhá...
    Já jsem ok s tím, že lidé můžou jet, i když za šílených podmínek, ale přijde mi nenormální, že lidé nemohou vidět svoji rodinu (to už ale je vina vlády, ne lidí), nemohou jet na výlet... Tak ať to všechno sakra zavřou anebo ať to nechají otevřené, stejně to nepomáhá!
    Já jsem v Anglii a nemohu domů. Pláču skoro denně, že nemohu svou rodinu vidět, Vánoce, kdy nám zrušili let asi 12 hodin před odletem ani nepočítaje... Moje nejlepší kamarádka má miminko, které se jí narodilo a já jsem ho ještě ani nemohla vidět, stále tu mám zabalené vánoční dárky pro rodinu a blízké, a šance na nějakou možnost jet domů absolutně nulová. Nehledě na to, že mám doma další věci, které bych si opravdu už potřebovala vyřešit a nikoho to nezajímá. Snažím se ale zaměřit na to, co mohu změnit a na to pozitivní, nic jiného ani dělat nemohu.

    Ale jinak je super, že jsi takhle odjela a navíc na Kanáry, má oblíbená destinace, také se tam s přítelem chceme vrátit, no obávám se, že letos to nebude, ale každý kdo může, ať jde a uteče tomu blázinci u nás!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám Baru, že tě článek moc nerozesmutněl. :(

      Ve Skotsku zůstala uvězněná moje dobrá kamarádka, takže jsem s britským řešením seznámená. Podobně to má třeba i Kanada, Filipíny... Z politického hlediska je mi řešení s nucenou karanténou blízké, protože na jednu stranu neomezuje možnost výjezdu/návratu, ale zároveň je systém natolik demotivační, aby nikdo necestoval, pokud to není nezbytně nutné. Z dlouhodobého hlediska je to ale katastrofa. Dokážu si představit, jak musí být poslední měsíce těžké pro všechny, co jsou odtržení od svých blízkých, aniž by věděli, kdy se znovu setkají. Držte se, myslím na vás.

      Vymazat
    2. Jsi hodná a neboj, naopak jsem cítila radost, že alespoň někomu se to podařilo a jsem za to, aby se tato situace řešila jinak, než zavíráním lidí doma. To totiž prokazatelně imunitu jen snižuje, takže jsi sama pro sebe udělala to nejlepší, co v dané situace jde.
      Kamarádky je mi líto, vím, jaké to asi je, snad se to ještě letos změní, přeji si to každý den. Dobrý kamarád mojí mamky minulý týden zemřel a jeho syn žije v Austrálii, nemohl ani na pohřeb, to mi přijde nehorázné, obzvlášť když naši vládní představitelé věčně něco beze studu porušují... Takže nezlobím se na lidi, kteří mohou a jedou (možná bych jela taky) ale na vládu, jak tímto lidi rozděluje a dává nesmyslná opatření.
      Jinak co já jsem viděla posledního, tak že z UK se už nesmí létat vůbec bez závažného důvodu, možná, že se to zas změnilo, už to radši nesleduju 😅

      Pokud ještě nejsi doma, užívej a ať nejsou žádné problémy na cestě zpět 🙏

      Vymazat
    3. Moc děkuji, Baru. Vrátili jsme se včera, cesta proběhla dobře. Teď už jen karanténa a poslední test. A ano, na opatření mám taky svůj názor. Kamarádka též nemohla do Česka na pohřeb, je to hrozné. Vždyť dnes se člověk oficiálně nedostane mimo okres ani na svatbu, jen snoubenci a svědci mají výjimku. Byla jsem samozřejmě vděčná, že se mi podařilo odcestovat, ale nemyslím si, že by toto nastavení bylo správné...

      Vymazat
  4. Barčo, kdybych nenastoupila do práce, tak bych reálně uvažovala o tom, že na čas odjedu. Ale přesně ty věci, co teď dělají cestování složitější by mě děsily. Proto teď pro mě cestování není, ale úplně chápu tvoji potřebu vypadnout :)
    P.S. Souhlasím s Marií Veronikou. Na druhou stranu, kdyby do toho všeho uzavřeli hranice, tak by se podle mě zhoršila o dost nálada ve společnosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono není nutné hned zavírat hranice, stačí omezení po způsobu Velké Británie, kdy při návratu do země následuje karanténa v detenčním zařízení na vlastní útratu. Cestování se pak samovolně omezí jen na nejnutnější přesuny.

      Samozřejmě jsem ale ráda, že mě nic podobného nečekalo a stačí jen "normální" karanténa :). I tak si ale každý hradí ze svého testy (v mém případě 3.500 Kč). Asi se shodneme, že kvůli týdenní dovolené se to úplně nevyplatí, zvlášť v případě vícečlenné rodiny...

      Vymazat
    2. Ani jsem nevěděla, co mají ve VB za opatření. Přiznám se, že situaci jinde (a ani tady) moc nesleduju. Kdyby tohle nařídili tady, zas by se našli křiklouni, kteří by mluvili o rozevírání nůžek mezi společenskými třídami. Těžko říct, co by bylo "správné" opatření.

      Vymazat
  5. Skvělé shrnutí možností a situace, úplně jsi mě teď nabudila, abych šla hledat letenky, což si už nějaký ten pátek zakazuju :D Zatím teda doma pořád cestujeme jen v podobě přednášek od "Kolem světa", ale s každou další už je to spíš větší a větší utrpení :D
    Myslím, že je super, že jsi odsud dokázala na chvíli vypadnout a oddechnout si! Doufám, že se mi to taky brzo povede, zmizet někam do neznámých lesů, pryč z města...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Jitt! Sama jsem hledala info na cestovatelských FB skupinách a mezi kamarády, co se taky vydali na lockdown pryč. Snad někomu článek se shrnutím mé zkušenosti pomůže v rozhodování. Akorát nevím, jak dlouho bude aktuální, podmínky se mění fakt každým dnem. Hodně štěstí, ať taky brzy někam vyrazíte! :)

      Vymazat
  6. Boudicko,dobře jsi popsala svoje zážitky ze současného cestování, člověk má aspoň představu co a jak. Já bych nejraději taky chtěla odcestovat, ale trošku se bojím - ne koronáče, ten jsem prodělala dost těžkej, ale toho všeho kolem, abychom někde neuvízli a člověk neví, co tady zas vymyslí a nařídí. Ale je pravda, že takhle bychom mohli sedět na zadku pořád...Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, moc děkuji a držím palce, ať se brzy zadaří vyjet, třeba i jen někam po Česku, až se opatření uvolní. Já už také covid prodělala, takže i u mě byly větší obavy z nečekaných změn nařízení než ze samotné nemoci. Hned po prvních dnech ale stres opadl a pak už jsem si jen užívala, jak bylo krásně.

      Vymazat
  7. Téda, tenhle článek mi upřímně tedy moc chyběl, protože mi přijde, že s tím, že se vládní opatření mění jak se to zrovna komu hodí, tak jsem měla v podmínkách pro cestování dost zmatek. Vy jste si to ale určitě museli bezvadně užít :) Plánuješ nějaký další výlet? :)

    Měj se hezky 🐰 🌿

    Shades of Silvie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Silvie, moc děkuji. Budu ráda, pokud někomu článek reálně pomůže, protože vyhledávání zkušeností přímo na oficiálních stránkách vlád nebo cestovatelských diskuzích zabere neskutečně času... Nápadů na další cesty bych měla plno, ale vzhledem ke covidu se spíše budu řídit aktuálními podmínkami.

      Přeji krásné velikonoční dny! :)

      Vymazat
  8. To je super, že vám to takhle vyšlo. Kanáry v zimě jsou tak trochu můj sen, a i když preferuju teď necestovat (a ani by to pro mě nebylo moc reálný), ráda jsem si početla i o těch praktických věcech :- )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Danielko. Je tam v březnu moc hezky, doporučuji. Příjemné počasí na výlety, ale za teplejších dnů už se dalo i koupat. Snad bude za rok nebo dva lépe, aby bylo cestování zase přístupné všem...

      Vymazat
  9. Nedovedu si představit, že bych v tuhle chvíli plánovala zahraniční dovolenou, protože mi to připadá jako přílišné riziko právě kvůli tomu, co za mutace bych mohla přitáhnout tam nebo domů. Na druhou stranu si dovedu velice dobře představit, že bych někam odjela a usadila se tam na pár měsíců, kdyby to moje práce dovolovala, protože česká nařízení jsou čím dál víc postavená na hlavu.
    Kanáry ovšem znějí dobře! Tam se jednou chci podívat... až se situace uklidní a až se třeba s očkováním dostane řada i na mě. Už aby to bylo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osobně vidím zásadní problém, že karanténa po návratu je jen 5 dní + PCR na vlastní útratu. Z hygieny zatím ale nevolali, výsledky nikoho nezajímaly a kdybychom na testy nešli nebo dali jen antigen proplacený pojišťovnou, nikdo se to nedozví. Osobně se teď nebudu s nikým vídat aspoň 14 dnů, pracuji stejně z domova a počítala jsem s tím. Dokážu si však představit, že plno lidí po těch 5 dnech nakluše mezi lidi, nebo že se i na testy po návratu vykašlou, když to vlastně "nikdo neřeší". Něco podobného, pokud si dobře vzpomínám, stálo za šířením jihoafrické mutace. Na testy se navíc chodí do pěti dní po návratu, což znamená, že pokud si člověk udělá test hned po příletu, nemusí se mu vir vůbec na testu projevit. Celé je to špatně nastavené.

      Jinak Španělsko včera schválilo nošení roušek všude (včetně pláží), takže jsem ráda, že nám to vyšlo, jak to vyšlo.

      Vymazat
  10. To tedy bylo, s prominutím, pěkné sraní :-)
    Ale chápu, že pro vás vypadnout a odfrknout si, bylo nad zlato. Doufám, že bude i nějaký víc dovolenkový a méně covidový článek :-)
    Já se těším až se situace uvolní a nebude všechno takový složák. Také bych se ráda nadejchala nějakého cizokrajného vzduchu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když člověk odjíždí na měsíc, tak se to papírování a testování dá vydržet, motivace byla silná :D. Ale souhlas, na týdenní válečku u moře bych taky raději počkala, až bude situace lepší.

      O Tenerife časem rozhodně napíšu více, moc se mi tam líbilo a měli jsme celou dobu půjčené auto, tak jsme toho i dost projezdili.

      Vymazat
  11. Docela vám to závidím, ale samozřejmě v dobrém. Hlavně tuhle dobu nějak přežít - a je jedno, jak a kde. Hlavně se nezbláznit.
    My jsme s přítelem v zahraničí po celou dobu covidu, ale víceméně se už těšíme, až se budeme moc bez papírování a testů a karantén a tak vrátit do ČR. Snad se dočkáme... Ten obrázek s tou horou je boží! :D
    Vlasta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všech, kteří jsou dlouhodobě v cizině, daleko od nejbližších, je mi moc líto. Já se teď s rodinou taky vídám minimálně, ale vždycky se dá sednout do auta a dojet, kdyby cokoliv... Jste stateční. Přeji hodně síly na další měsíce. Snad to brzy skončí a přesně jak píšeš, hlavně se nezbláznit a nějak to přežít.

      Vymazat
  12. Souhlasím s tím, co psala slečna nade mnou. Cestování vnímám jako riziko a tak bych ho nepodstupovala jen kvůli dovolené. Na obě strany, ať už že se nakazím nebo "něco" dovezu zpět. Když už, tak bych vyjela třeba na půl roku, aby to za ty komplikace stálo a taky abych se vymanila z nějaký situace, která mi nevyhovuje. Ale to holt většině lidí neumožní práce nebo nějaké jiné vazby (a mnohým ani finance). Ale samozřejmě nic proti vám, nekrizituju, přeju vám to. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fair enough! Cestování je určitě rizikové, nicméně věřím, že nebezpečí se dá výrazně snížit rozumným chováním. My jsme oba covid prodělali s docela lehkým průběhem, obecně jsme nerizikoví (klepu na stůl), což taky hrálo svoji roli. S dětmi bych si to ale spíše netroufla.

      Vymazat
    2. No, prodělaný covid s lehkým průběhem vás oba spíše ohrožuje, myslím, že z toho má vyplývat, že tělo nemá mnoho protilátek a lze to tedy chytit "úspěšně" znovu. Mám respekt, nemám kolem sebe moc hezké příběhy, i když se z toho samozřejmě nemá smysl jít v panice věšet, tím se to nezmění.

      Vymazat
    3. Souhlasím, je to ruská ruleta. Mně osobně pobyt s každodenními několika hodinami přirozeného pohybu na čerstvém vzduchu ohromně pomohl. Po prvním týdnu dvou začaly mizet zdravotní problémy, které bych v ČR řešila obíháním doktorů, o psychické pohodě ani nemluvě. Je na každém si toto vše zvážit.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!