pátek 12. března 2021

Ohlédnutí za zimou

Zima byla letos nekonečná. Všechny příjemné aktivity v podobě předvánočních setkání, brouzdání po adventních trzích, lyžování, bruslení na kluzištích a víkendech na horských chatách byly osekané na naprosté minimum. 

Jako ultimátní lék proti psychické nepohodě jsme proto každý volný den vyráželi na dlouhé procházky. Utahané nohy, klidná mysl a jediné pořádné odreagování po celotýdenním koukání do monitoru. Mimo desítky (stovky?) nachozených kilometrů po Praze se podařilo uskutečnit i několik větších výletů, dokud to tedy naše milá vláda nezakázala. 

Šumavské slatě

Prosincový víkend na historické chalupě v jižních Čechách, než covid znovu nabral obrátky, jsme spojili s výletem na šumavské slatě, konkrétně na Soumarské rašeliniště. Přivítala nás krásně namrzlá příroda a pořádná zima. Na Šumavě jsem byla v zimním období poprvé a je to nádhera jako z Mrazíka!

Soumarské rašeliniště

Žďár nad Sázavou

Vánoční výlet, obnášející první návštěvu v rodině mého milého. Překrásný Santiniho kostel Svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře a dlouhé procházky kolem Pilské nádrže, které nikdo neřekne jinak než Pilák. Krásně na Vysočině bylo! Už se těším, až ji v létě celou projezdíme na kolech. 

Žďár nad Sázavou

Brno - rozhledna Holedná

Když jsem se na víkend otočila do Brna za rodinou, jedno podařené dopoledne jsme s Teri Glint strávily procházkou na novou brněnskou rozhlednu (mimochodem, vítězku soutěže o rozhlednu roku 2020) a okruhem po oboře Holedná. Měly jsme štěstí na výbornou viditelnost i první poprašek sněhu, co vydržel déle než pár hodin.

Pod Holednou jsem vyrůstala a musím říct, že pokaždé, když se do zdejšího lesa vracím, mě překvapí, jak rychle se tu všechno mění. Stromy jsou vykácené, jezírka vyschla, některé kdysi známé odbočky bych dnes úplně minula. Rozhledna je však moc pěkná, i když z ní místní příliš radost nemají, kolik lidu teď do dříve klidné obory míří.

Brno z Holedné

Svratka

Obora v Lánech

Výlet tentokrát 20 km západně od Prahy směrem na Lány, kde jsme prochodili místní lesy a oboru, údajně nejstarší v Evropě i na celém světě. Líbily se mi zdejší zamrzlé rybníky, které působily jako ze zimní pohádky. 

Lány

Křivoklátsko - rozhledna Máminka

Krásný okruh kolem Nového Jáchymova. Mrzlo až praštilo, viditelnost se blížila nule, ale přesto jsme si vylezli na rozhlednu Máminka, ze které byly vidět jen bílé špičky nejbližších stromů. Křivoklátsko máme z Prahy kousek a ještě jej nemám pořádně prochozené, takže se sem určitě zase brzy podívám.

Nový Jáchymov

Vyhlídka Máj

Sranda výlet na nejspíš nejpopulárnější vyhlídku v Česku. Psal se první jarní víkend, který jsem strávila jen v lehké mikině. Mimo obligátní výhled na meandr Vltavy jsme si udělali okruh lesem kolem Teletína, prošli se k Teletínskému lomu a dlouho si užívali jarní pohody na lesní lavičce.

Po dlouhé době jsem řídila. Jelikož Drobek je auto svérázné, po delším stání na mě pokaždé vymyslí nějakou kulišárnu -  tu vybitá baterka, tady přestane fungovat dálkové ovládání nebo svítit světla. Tentokrát mě však auto podrželo. Zatímco jsme si užívali čerstvého vzduchu, kolem oběda ještě docela normální parkoviště na louce se během několika málo hodin proměnilo v dějiště bahenního zápasu: rozježděné bahnité brázdy, navíc komplikovaný výjezd bokem a z kopce. Zatímco všechna SUV bylo nutné roztláčet (a pak se modlit, aby při driftování nesejmuly jiné auto), lehký postarší Drobek ani pořádně nezahrabal a vítězně se vyřítil ven. Báječné autíčko!

vyhlídka Máj a první jarní relax

Lom Velká Amerika

Druhý sranda výlet na jednu z nejznámějších procházkových tras za Prahou. Aspoň jednou za dobu, co v Praze bydlím, jsem se na tento vápencový lom chtěla jet podívat, ale přirovnání k "českému Grand Canyonu" poněkud pokulhávalo. Zajímala by mě prohlídka štol nebo aspoň sestup k vodě, dolů do lomu se však nesmí. Výhled byl hezký, ale lidí všude mraky a ...no, je to prostě lom. Mnohem příjemnější než samotný okruh kolem lomu tak byla odbočka mezi pole kolem vesnice Mořina.

Velká Amerika

Jara už se letos nemůžu dočkat! Těším se, až si aspoň při zastávce na benzínce s horkou čokoládou v ruce budu moct zase představovat, že je všechno v pořádku. Kam výletujete vy, když je možnost? 

36 komentářů:

  1. Šumava a Křivoklátskou jsou na fotkách skutečně okouzlující! A s Amerikou souhlasím. Prostě lom - a pokud člověk nemá kliku, tak lom se spoooustou lidí.
    PS: Jsem vždycky ráda, když natrefím na dalšího člověka, co se vyhýbá označení "přítel" a místo používá radši "milého" :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Křivoklátsko je skvělé! Šumava už je z Prahy docela z ruky, ale kopce Křivoklátska jsme si teď v zimě oblíbili. Loni jsem během letního lockdownu prochodila i Kokořínsko, tam je taky moc pěkně.

      Amerika jednou stačila, znovu tam už nemusím...

      Vymazat
  2. Vyhlídka Máj mě láka, snad jednou... Nedávno jsem něco podobného, v hodně zmenšené podobě, objevila za humny u potoka. :D
    Ta fotka z Lánů (Lán?) je moc hezká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Káji! Myslím, že Máj za výlet až tak úplně nestojí, pokud nebydlíš někde poblíž. Pěkná je prý i Solenická podkova, hezké meandry má také Dyje. Nebo jak říkáš, jít se podívat za humna. :D

      Vymazat
  3. Nám to letos výletově nevychází. Manžela nějak drtí práce a nikam se mu nechce (a já to nechci lámat přes koleno). Takže broudám sama sídlištěm, co není úplně fotogenické (i když Chodovská tvrz měla blogový úspěch :-)), občas vyrazím s mámou. S manželem jsme spáchali vlastně výlet jen jeden - do lesů k Benešovu.
    Jinak znám Máminku (taky jsme tam neměli úplně ideální počasí na výhled, ale bylo vidět víc než špičky stromů), stejně jako lom Amerika a vyhlídku Máj (my tenkrát při výletě stihli ještě i Smetanovu vyhlídku, ke které už je teď uzavřený přístup).
    Hezké výletnické jaro

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O Smetanově vyhlídce vím - škoda, že ji obehnali plotem. Ještě bych ráda stihla Solenickou podkovu, až bude někdy cesta okolo. Snad budete mít na jaře na výlety více štěstí, Stáni...

      Vymazat
    2. Doporučuji ještě Albertovy skály - na protějším břehu než jsou Smilovice a Morksko. Mám článek na blogu, tak se můžeš inspirovat :). A nalákala jsi mne na tu Solenickou podkovu :)

      Vymazat
    3. To jsem ráda! I já děkuji za tipy.

      Vymazat
  4. Slatě na Šumavě jsou opravdu krásná věc, před několika lety jsem tam byla na pár dovolených. Těch slatí je tam poměrně dost, a navíc, pokud zrovna není sníh, dá se v okolí jezdit na kole (v zimě na běžkách, s obojím mám zkušenost). Ale to je asi na delší pobyt. Plánuji to zopakovat, je to na seznamu, ale ještě o něco výš mám letní hory, po výšlapu už lačním několik let, dlouho se nepoštěstilo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šumavu znám právěže jen na kole a v létě. V zimě jsem tam byla v prosinci poprvé a byla jsem překvapená, jak jsou zpola zamrzlé slatě krásné. Ačkoliv ta kola bych si taky ráda zopakovala, dobře se tam jezdilo.

      Vymazat
  5. Krásne fotky. Zima je super. Ono sa zdá že bola nekončená ale keď si človek vezme že nasnežilo až v januári a teraz je marec tak to nebolo až tak dlhé. Ja si pamätám zimy keď nasnežilo už v novembri a bol sneh do toho marca a bolo to super. Aj príroda si musí oddýchnuť. Ale teším sa na jar. Tie kvety a vône.

    DENNÍK BÁBÄTKA // 3. MESIAC

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám za normálních okolností zimu ráda, baví mě lyžování a hory obecně. Jen letos jsem dost narážela, když jsou všechna ubytování i restaurace uzavřené. Na jednodenní výlety je to z Prahy do hor v zimním období daleko, brzké stmívání je velmi limitující. Spíše než na vyšší teploty se tak těším, až se prodlouží dny a bude možné trávit v přírodě více času bez obavy ze setmění.

      Vymazat
  6. Teda, ty sis výletila! Já teď absolutně nikam, navíc teď se ani nikam nedostaneme, že :D Na Velké Americe jsem byla, jako hezký, ale těch lidí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Praze bych se bez výletů asi zbláznila, nemám to tam moc ráda, takže vycházky za každého počasí byly víkendovou nutností...

      Vymazat
  7. Boudicko, tak jsi toho stihla ještě dost, na ty poměry. Já bych se moc chtěla podívat na kostel na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou, tam jsem nikdy nebyla. Snad někdy...Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zelená hora je překrásná, dýchá z ní úžasná energie... Snad se brzy zadaří. Děkuji a přeji krásný nový týden!

      Vymazat
  8. Fotky jsou krásné, věřím, že sis díky výletům zimu aspoň trošku užila a vrátily ti psychickou pohodu :) Já doufám, že s příchodem jara a snad i díky méně opatřením se s přítelem rozvýletujeme i my, chybí mi :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Těším se, až se protáhnou dny a bude možné zůstat v přírodě delší dobu. :)

      Vymazat
  9. Nádherné fotky! Moc mi chybí domov a tohle je pro mě jako bych se na chvíli přenesla domů. Opravdu jsi vybrala krásná místa!
    Je opravdu smutné, že jediné, co spoustě lidem ještě pomáhalo k psychickému zdraví, vláda zakáže. Myslím si, že to není správně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Baru! Ano, také si o aktuálních opatřeních myslím svoje...

      Vymazat
  10. Krásne fotografie ♥ Mne sneh nesmierne chýba 🌸

    Blog de la Licorne *

    OdpovědětVymazat
  11. To jsou krásné fotky. Do lomu Velká Amerika jsem se vždycky chtěla podívat, třeba mi to jednou vyjde :) Ale asi by mi vadily ty hromady lidí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, kde přesně bydlíš, ale lom je jen kousíček za Prahou. Musím ale říct, že není o moc zajímavější než jakýkoliv jiný zatopený lom. Chystala jsem se tam dlouho, tak jsem asi očekávala o trochu více. :)

      Vymazat
  12. Boží výlety a super inspirace, kam bychom mohli vyrazit my :-). Už léta chci na vyhlídku Máj stejně jako na lom Amerika a teď si připisuji i Lány, protože ta obora vypadá skvěle. My můžeme doporučit oboru v Průhonicích. Tam jsme byli během zimy my a moc se mi líbila. Byla celkem rozhlehlá, takže se tam i lidi celkem rozpustili po ploše :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Káji. Průhonice mám na seznamu už dlouho, jen mě ta cesta přes celou Prahu docela odrazuje.

      Vymazat
  13. Moc krásné fotky, díky za přiblížení míst. :)
    Velkou Ameriku znám, pohled to byl pěkný, ale my měli štěstí a tolik lidí tam nebylo, akorát to, že se nemůžu dolů je škoda.

    Kostel ze Žřáru nad Sázavou znám z filmu Santiniho jazyk, ale nebyla jsem tam.
    Nejvíce mě zaujaly Šumavské Slatě a Vyhlídka Máj. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zelená hora je fakt krásná, i celé okolí kostela - ideální na jarní jednodenní výlet z Čech, až bude zase možnost. :)

      Vymazat
  14. Ty si toho stihla riadne veľa. Najviac sa mi páči to prvé miesto Soumarské rašeliniště. (musela som to od teba skopírovať, lebo rozprávať po Česky by som zvládla, ale písanie už nie je moja silná stránka :D) Páči sa mi ako si to zhrnula. Veľa inšpirácie na pekné výlety pokope. Toto mám rada. Ja som necestovala skoro nikde, raz som za toto obdobie bola v Bratislave, čo sa moc neráta, ale na jar mám v pláne ísť pozrieť priateľa na Ukrajinu, tak verím, že to bude možné.

    xx Alexandra z 𝕄𝕊 𝔸𝕃𝕎𝔸𝕐𝕊 𝕃𝔸𝕋𝔼 / INSTAGRAM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Alexandro. Držím palce, ať ti výlet na Ukrajinu brzy vyjde.

      Vymazat
  15. Ty slatě musely být v zimě nádherné! A celkově máš moc lákavé fotky, hned bych někam vyrazila. I když teda Ameriku a Máj bych nepoznala, žes je nefotila v létě :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slatě mile překvapily, čekala jsem lehce zasněžený les a ona to byla taková nádhera! Jsou v zimě ještě hezčí než v létě.

      Amerika a Máj byly focené koncem února, jak byl ten přesně jeden teplý víkend, kdy se v Praze dalo jít jen v tričku. :)

      Vymazat
  16. Na Šumavě jsem v zimě ještě nebyla, ale dovedu si představit, že to musela být paráda... Doufám, že se mi tam povede vrátit alespoň v létě... A Máj a Ameriku mám taky na todo listu už pěkně dlouho, měla bych si tam konečně naplánovat výlet :D

    Ta rozhledna v Holedné je super, ale přes den nemá smysl tam chodit - jak jsme teď zavření ve městech, tak zrovna tohle je místo, kde je neskutečný kotel lidí. Nám se povedlo tam být asi 2 týdny po zpřístupnění a až po setmění a měli jsme ji celou víceméně pro sebe :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šumava v zimě mile překvapila! Rozhodně bych ráda výlety zopakovala příští zimu a klidně si na Šumavě střihla nějakou delší dovolenou.

      S rozhlednou souhlasím. Já jsem na ní byla dvakrát a lidí k ní míří opravdu hodně, zejména o víkendech.

      Vymazat
  17. Nádherné fotky krásných míst... Nad takovým článkem je snazší mít zimu rád. Ale i tak se přikláním ke tvému závěru - a hrozně se těším na jaro, teplo, zeleň. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna před chvílí jsem pozorovala chumelení za oknem a říkala si, že být to v lednu, budu se nad tou krásou docela rozplývat. V dubnu už poněkud méně. :) Děkuji, Tlapičko!

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!