čtvrtek 30. září 2021

Léto v letu

Nějak rychle nám to léto uteklo, nezdá se vám? Tenhle pocit mívám každým rokem, jen teď je ještě intenzivnější než jindy.

Střihli jsme si dvě dovolené a nespočet výletů. V Praze jsem na víkend za poslední 4 měsíce zůstávala vlastně jen dvakrát, jinak jsme stále na cestách. Na jednu stranu si říkám, jaké mám štěstí, že můžu pracovat prakticky odkudkoliv, na stranu druhou už bych ráda někde zakotvila a měla svoje "doma". 

Home office jsem přes léto hojně využívala. Letos jsem si díky neomezenému internetu v mobilu poprvé vyzkoušela, jak se pracuje z chaty, ukryté v opečovávané zahradě mých rodičů, a bylo to skvělé. Práci za mě sice nikdo neudělal, ale motivace odpolední procházkou fungovala dokonale, takže jsem po 8 hodinách na minutu přesně mohla zaklapnout počítač a užívat si léta. Skoro jsem zapomněla, jak hezké jsou procházky kolem brněnské přehrady a hradu Veveří. 

Čas jsme trávili také u rodičů mého milého na Vysočině, kde máme slušné pracovní zázemí, a tak jsem si i já oblíbila sem jezdit. Žďár mám stále raději, je zde v porovnání s Prahou klid, blízko do přírody a zejména mě těší prázdné cyklostezky, po kterých je radost jezdit. Víkendy, kdy zrovna nepršelo, jsme tudíž strávili v sedle kol křižováním žďárského okolí. Zdejší lesy jsou zelené (co zelené, ultra zelené!) a okolní vesničky malebné. A co více, dojeli jsme až na úplný Konec světa!

Vysočina

Pomrkávání po novém bydlení nás zavedlo do Rosic, městečka kousek za Brnem. Dokázali bychom se přestěhovat někam, kde do vůbec neznáme? Namísto dohadů jsme vyrazili na celodenní průzkum, spojený s prohlídkou místního zámku. Renesanční zámek, toho času patřící pánům ze Žerotína, je velmi pěkný. Moc se o něm neví, přitom jej najdete jen pár minut po dálnici směrem z Brna na Prahu.

zámek v Rosicích

Prohlídka byla poutavá, ačkoliv jsme se nedostali do protiatomového krytu, vystavěného přímo pod zámkem, a bohužel ani do zahrad, kde se odpoledne konal koncert, a tak byly pro veřejnost zavřené. Namísto toho jsme si prošli město, navštívili zdejší cukrárnu a vydali se po křížové cestě k barokní Kapli Nejsvětější Trojice. Zdálo se mi, že i to bydlení by zde bylo fajn.

Rosice

V srpnu nás kamarádi pozvali do Jeseníků, kde měli pronajatou chalupu. Vyvezli jsme se v Koutech lanovkou, dali krátký pohodový okruh přes Rysí skálu, předháněli se v hledání hříbků a na závěr dne si zašli na výbornou pizzu. V Jeseníkách se nám s Radkem zalíbilo do té míry, že jsme se sem v září vraceli na regulérní týdenní dovolenou.

jesenická flóra

Na cestě zpět jsme se zastavovali v Králíkách, o kterých bude ještě článek, a na zámku v Doudlebách. Ten jsem toužila navštívit už delší dobu, protože právě zde žila hraběnka Eleonora Dujková, se kterou jsem se měla možnost "seznámit" při četbě její autobiografie Vzpomínání. Bylo zajímavé vidět v knize popisovaná místa jejího dětství. Zámek stále vlastní Eleanořina rodina. 

Doudleby nezklamaly, zámek je velmi pěkný a zrovna se tu při příjezdu konaly trhy, takže se nádvoří i park hemžily životem. Mimo klasickou prohlídku jsme si užili i zámeckou kavárnu a ochutnali v zámeckých vinicích pěstované víno, které mě mile překvapilo. Kdo budete mít cestu kolem Ústí nad Orlicí, Doudleby moc doporučuji!

Doudleby nad Orlicí

Stejně jako loni, i letos jsem se přihlásila na orient fusion, tance kombinující břišní s dalšími tanečními styly jako je balet nebo flamenco. Baví mě pro svou uvolněnost. Mám ráda orient, ale zároveň jsem líná drilovat techniku, a tady jí není tolik potřeba, více se improvizuje. Doufám, že tentokrát všechno v říjnu nezavřou. Po dlouhé době jsem také byla v kině. S Radkem chodíme rok, ale premiéru rande v kině jsme měli až teď v létě. Lepší film než Zátopka jsme vybrat nemohli! Silný, skvěle natočený snímek. 

Také jsem začala šít. K pořízení šicího stroje jsme se odhodlávala několik let, ale vždy mě zastavilo, že vlastně nevím, jaký stroj chci a co bych s ním v provizorním bydlení dělala, kam ho dala... Má dilemata vyřešila kamarádka, která se rozhodla koupit si technický stroj a svůj začátečnický Singer mi nabídla včetně rychlokurzu. Nitě už navleču, stehy jsou rovné. Nemůžu se dočkat, až se vrhnu na něco náročnějšího než závěsy, na kterých začínám.

Co dál? Nápadů by byly spousty, ale s plány jsem opatrná. I v létě jsem toho chtěla stihnout mnohem více. Doufala jsem, že bych se letos po dvou letech podívala za hranice Evropy, ale nakonec jsme Kostariku z důvodů covidových i zdravotních odpískali. Nedostali jsme se do Českosaského Švýcarska ani do Třeboně, kam jsme jeli na jaře na krátký výlet z chalupy známých a chtěli se vrátit aspoň na víkend. Možná je lepší prostě tolik neplánovat a o to více si užívat, co je. Vždyť houbaření na Vysočině může být mnohem zábavnější než honění se za další odškrtnutou exotickou destinací. Jak to máte vy?

z lesů a strání

Tak ahoj, podzime! 

16 komentářů:

  1. Taky jsme letos zvolili skromnější destinace a jsem za to ráda. Řešit pořád ty fluidně se měnící pravidla, testy, karantény a jánevímcoještě, to se mi opravdu nechtělo. A po zkušenostech z let minulých si na léto zásadně nedávám žádná předsevzetí ohledně toho, co bych chtěla stihnout. Protože to vždycky dopadlo velmi podobně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám každoročně diář plný tipů na výlety, ale ono to léto není nafukovací a letos navíc hodně víkendů propršelo. Bylo to nějaké krátké.

      Vymazat
  2. No já nevím, moct si vybrat mezi Kostarikou a houbařením, tak by to letošní červavé bedly asi nevyhrály ;)
    Ale moc se mi líbí, jak popisuješ tvůj homeoffice. Obecně ho nejsem příznivcem, protože je mi pohodlnější sedět v práci než doma, ale na chalupách v přírodě, to je jiná, to musí být skvělé.
    A o hledání bydlení bys měla udělat samostatný článek. Hrozně by mě zajímalo, jak takový proces probíhá a podle čeho si lidi volí výsledné lokality.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kostarika snad klapne na jaře. Teď by to skrze nedořešené zdravotní problémy stejně nebyl dobrý nápad, vyšetření mám teprve před sebou. Ještě o trochu víc ale doufám, že se světu otevřou Spojené státy a my budeme moct vyrazit na roadtrip po západním pobřeží. Tak uvidíme, je to ještě daleko :).

      Na home office jsem si zvykala ROK a samotné mi to doma vůbec nešlo. Užívám si to až teď, kdy s Radkem pracujeme společně, prokládáme práci povídáním, společnou přípravou oběda... A samozřejmě taky těmi výlety mimo Prahu.

      Myslím, že výběr lokality je hodně individuální záležitost. My chceme být co nejblíže buďto jedné, nebo druhé rodiny, a třeba dojíždění do práce tolik neřešíme, protože je reálné jezdit jednou za dva týdny nebo taky vůbec. Co naopak řešíme hodně je dostupnost (domy nejsou) a cena, protože už i byty běžně atakují hranici 10 mio.

      Vymazat
  3. Boudicko, zdravím. Taky mám pocit, že to rychle utíká a letos snad ještě rychleji. Stihla jsi toho hodně. Já si toho taky vždycky naplánuju víc, než stihnu, ve všem. Jsem na sebe moc přísná, byla jsem tak vychovávaná a to není ideální. Do Jeseníku jedu v pondělí na měsíc do lázní. Těším se každý rok, tam se starají všichni o mě a já relax. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je paráda! Přeji krásný pobyt v lázních. Je tam báječně čistý vzduch. :)

      Vymazat
  4. Hezké shrnutí léta.
    My jsme si týden dovolené předsunuli už do května, kdy jsme byli na chatě, v červnu jsme si dali pár dnů v Mariánkách a já pak téměř v zápětí byla na začátku července s mámou týden na chalupě. A teď se chystáme do Krušných hor - snad nám bude pršet míň než loni a snad taky hned po našem návratu do Prahy nevypukne jako loni lockdown.
    Cizinu jsme letos vzdali. Sice třeba Alpy jsou fajn, ale ty Krušné hory určitě taky (a v říjnu, na který se nám podařilo sladit dovolenou, budou asi, pokud jde o počasí, míň rizikové ;-) a nehrozí změna návratových podmínek)
    P.S. S čaji na tebe myslím, ale protože jsem byla v Holandsku na čajové burze a pořídila si nějaké přírůstky tam a taky jsem něco kupovala před burzou na výměnu, tak ještě tu odloženou hromádku rozšířím (byť to budou levné řetězcové značky, ale snad potěší aspoň přebaly).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, ty jsi byla na čajové burze v Maartensdijku? To je parádní! Jsem velmi zvědavá i na podrobnější report, pokud se rozhodneš o burze psát. To musel být zajímavý zážitek. Za čaje budu každopádně velmi ráda, předem děkuji.

      Děkuji i za tvoje shrnutí léta. My jsme nakonec zahraničí stihli (mimo Tenerife ještě Rujánu), takže si nestěžuji, i když jsem doufala, že se po neúspěšném loňském roce dostaneme i mimo Evropu. Krušné hory si užijte! Teď na podzim je budete mít sami pro sebe. :)

      Vymazat
  5. My jsme letos taky toho stihli celkem dost, ale bohužel jsme znova neopustili ČeskoSlovenské hranice :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nevadí! Co nevyšlo letos, vyjde příští (nebo jiný) rok. Však v Česku a na Slovensku je také krásně. :)

      Vymazat
  6. Kolem Žďáru je to krásný, Žďárský vrchy miluju a kdykoli jsem u našich doma, tak se tam snažím aspoň na chvíli zatoulat :)
    Jak jsi psala o vlastním bydlení a byly u toho fotky ze zámku, tak jsem už úplně přemýšlela, jestli jste neudělali nějakou VELKOU investici do baráku :D
    Stihla jsi toho letos obvýletovat spoustu! A souhlasím, než letět přes půl světa, jen abych "někde byla", tak radši sjedu Sázavu, nebo se potoulám u nás na horách, a užiju si to mnohem víc :) Je to lepší, než hrotit nějakou velkou cestu a pak si to ani neužít...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, ty jsi původem z Vysočiny? Máte tam opravdu hezky. Ještě jsem zdaleka neprošla celé okolí, ale trávíme tam poslední měsíce hodně času, tak je i prostoru na procházky a výlety dost.

      Investice do zámku mě pobavila. Budeme rádi za malý domek. :)

      Vymazat
  7. To je krásně sepsáno. Souhlasím, že letos to opět uteklo o něco rychleji něž loni, jakoby spíš frnklo před nosem... Sama jsem po dvou letech nemohla nikam, tak jsme čas využili k většímu průzkumu Anglie.
    Je skvělé, že sis takhle šicí stroj přivolala, já bych taky hrozně ráda začala šít, a stroj vybírám, ale teda mám z toho hlavu jako pátrací balón, a tím, že jsem to nikdy pořádně nezkoušela, tak pořádně nevím a stále si vše studuji a čtu.. Takže možná si ho nadělím sama sobě až pod stromek (ale doufám, že dřív :D). Držím palce a určitě se poděl o kousky, které se ti podaří ušít!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a nápodobně! Jsem moc zvědavá, co vybereš a jak ti to s tím půjde. Já mám štěstí, že mamka šije, takže technické základy, střihy apod. jsem dostala od ní a může mi pomoct s těžšími díly, kdybych si nevěděla rady.

      Vymazat
  8. Moc se mi líbí, že člověk, který toho zcestoval tolik jako Ty, dokáže ocenit různá zákoutí naší domoviny. :-) A ty fotky jsou krásné!
    Za šití tě obdivuju. To je přesně ta manuální činnost, která je tak užitečná a krásná... ale mně jdou ruce šejdrem, jen na ni pomyslím. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Tlapko. Co se ručních prací týče, myslím, že se podceňuješ, protože tvoje košíky jsou nádherné!

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!