pátek 17. září 2021

Západ Tenerife: výlety

Na Kanárských ostrovech, konkrétně v jižní části ostrova Tenerife, jsme na jaře strávili téměř měsíc. I když nemám pocit, že bychom viděli vše, co se zde vidět dá, stihli jsme toho dost. 

Na výlety nebo aspoň kratší procházky jsme vyráželi prakticky každý den. Psát o každém navštíveném místě by nás unudilo všechny, a proto jsem se do článků rozhodla vybrat jen to nejzajímavější. Dnes se zaměříme na turisticky atraktivní místa na západě ostrova: horská vesnice Masca, útesy a přístav v Los Gigantes, historické městečko Garachico a životem pulzující Puerto de la Cruz.

Jedním z "must see" na Tenerife je vesnice Masca, malá fotogenická osada nacházející se v pohoří Teno. Masca mě nadchla pitoreskními kamennými domky a krásnými výhledy na okolní přírodu, překvapivě úrodnou a plnou barev, což je na vyprahlém jihozápadě výjimkou. Vesnice prý kdysi sloužila jako útočiště pirátů a přístupná byla pouze úzkou soutěskou od moře nebo přes hory na mule.

Masca

Roztodivné ovoce dozrávající přímo na stromech, palmy obrostlé netřesky, zahrady s papájou a banány, malá pole na terasovitých svazích a pohled na moře mihotající se v dáli. Masca mimo propad v časoprostoru nabídne i pár restaurací a dobře zásobený obchod se suvenýry. 

K Masce vede úzká silnice plná nádherných výhledů, ale také šílených serpentýn a prudkého stoupání. I naše svižné auto vyjíždělo 5 km do kopce na jedničku, div se nezavařilo, o vyhýbání se v zatáčkách s ostatními ani nemluvě. Navíc jsme sice jeli ve všední den v době covidové, kdy bylo na Kanárských ostrovech minimum turistů, ale i tak jsme měli problém s parkováním. Příště bych volila dopravu autobusem nebo fakultativní výlet přes cestovní kancelář. 

uličky v Masce a netřesky na palmě

V Masce začíná krásný trek skrze stejnojmennou soutěsku, ústící u pláže Playa de Masca. Trasa je však už několik let zavřená z důvodu rekonstrukce trati a jiná cesta dolů momentálně nevede. Na pláž se tak dá dostat pouze lodí z Los Gigantes.

Přístavní městečko Los Gigantes přitahuje návštěvníky ohromným skalním masivem, pod kterým se rozprostírá přístav a pláž s černým vulkanickým pískem.

Los Gigantes

Přístav v Los Gigantes byl nejhezčí, co jsme na Tenerife viděli. Vyplouvají odsud lodě cestovních kanceláří, lze si zde domluvit výlet podél pobřeží nebo pozorování delfínů. Los Gigantes bylo příjemnou zastávkou už jen díky množství lákavých kaváren.

Los Gigantes

Až se na Tenerife nabažíte pláží, vydejte se do městečka Garachico, kde na vás dýchne kouzlo starých časů. Ostatní města mi přišla živá, moderní, nabízející jen malé historické centrum, zatímco převážnou část zástavby tvořily novodobé apartmány a hotely. Svérázné Garachico tomuto osudu uteklo a zachovalo si malebný pomalý ráz. 

Garachico

Garachico bylo založeno již v 15. století a brzy se stalo nejdůležitějším přístavem celého ostrova, přes který se dováželo zboží z Jižní Ameriky do Evropy. Roku 1706 však město zasypala láva proudící ze sopky Trevejo. Garachico bylo sice v průběhu následujícího století znovu vybudováno, ovšem Fénix vstávající z popela se z něj nestal, jelikož většina obchodních aktivit se mezitím přesunula do sousedního Puerto de la Cruz a ze zářící perly Tenerife se stala vesnice věnující se rybářství a zemědělství.

Garachico

Z městečka tak vznikl živý skanzen s překrásnou architekturou, kombinující prvky od 16. do 20. století. Dlážděné ulice, domy s velkými dřevěnými balkony a květinami na terasách, kostely s typicky španělskými věžičkami, malé zapadlé taverny. Zároveň všude panující klid a pohoda, neboť moderní výstavba se Garachicu vyhnula, a tak zde spíše než turisté bydlí starousedlíci.

Velmi pěkný je park Puerta de Tierra, kde lze uprostřed bohaté džungle vidět dochované zbytky z původního Garachica - starou městskou bránu a pevnostní zdi. 

Garachico, vpravo park

Další zastavení najdeme u moře, kde je možné prohlédnout si obrannou pevnost Saint Miguel ze 16. století, a to včetně vnitřku a původních děl. 

Saint Miguel

Hned vedle se navíc nacházejí přírodní bazénky El Caletón, ve kterých se studená voda od oceánu snadno ohřeje a vytváří tak oblíbené místo na koupání. Bazénky jsou tvořeny lávou, která při erupci sopky dotekla až do moře.

El Caletón

My jsme Garachico spojili ještě s prohlídkou nedalekého Puerto de la Cruz. Puerto už je větší město a významný přístav, který po výbuchu Treveja navázal na tradici Garachica. Nadvládu zde přebrala novodobá komerční výstavba s hotely a apartmánovými domy, přesto však město nabízí pěkné historické centrum, kvůli kterému se sem vyplatí zajet. Konkrétně se mi líbily pestrobarevné domy, kterých jsou v Puertu celé ulice a jež jsem v takové míře nikdy dříve neviděla. Je to nádhera a celé centrum díky barvám působí vesele a živě.

Puerto de la Cruz

Z parku Taoro, vystaveného z visutých zahrad, je krásná vyhlídka na město, u které si navíc přímo nahoře můžete posedět nad šálkem dobré kávy. Barevné a životem pulzující Puerto de la Cruz toho jistě nabízí mnohem více, i když my jsme jej jen prolétli. Nelze zapomenout na Loro Parque, jednu z největších zoologicko-botanických zahrad v Evropě, nebo třeba bazény se slanou vodou Lago Martianez. Tak na viděnou příště!

vyhlídka z parku Taoro

Související články:
předchází: Sever Tenerife
následuje: Jih Tenerife
všechny články z Tenerife

8 komentářů:

  1. Ty barevné domky mi na první pohled připomněly Hundertwasserhaus ve Vídni. Pravda, jsou na to ještě trochu moc rovné a nerostou z nich žádné stromy, ale ten půvab je dost podobný :-) A města, která byla kdysi megadůležitá a pak upadla v zapomnění, jsou podle mě jeden z turisticky nejvděčnějších cílů vůbec. Bývají nezvykle jednotná, nepokažená moderními zásahy a prostě půvabná - zkrátka jako Garachico :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě uličky v Puertu působily docela jako z Karibiku. Sice jsem tam nikdy nebyla, ale přesně takto bych si jej představovala. :)

      Díky tomu, že jsme na Tenerife měli tolik času, tak jsem si dopředu o zajímavých místech nic moc nezjišťovala, protože jsme věděli, že kdekoliv se nám zalíbí, můžeme se ta ještě vrátit. A zrovna Garachico bylo krásným překvapením.

      Vymazat
  2. To je taková nádhera! Neskutečně se těším, až se tam taky podívám. My budeme v říjnu objevovat Itálii :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to přeji krásnou dovolenou! Itálie bude určitě krásná. Mě už letos nic většího nečeká, tak nezbývá, než se těšit na příští rok. :)

      Vymazat
  3. Já se zas opakuju, ale to je tak krásný! Ta příroda je opravdu neskutečná:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příroda i města, každý si přijde na své. Čekala jsem to jednotvárnější.

      Vymazat
  4. Hezké výlety. Škoda toho zavřeného treku, to mohlo být zajímavé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vykompenzovali jsme si to následující den na sopce Teide. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!