neděle 26. prosince 2021

Šití: vánoční sukně

Krásné Vánoce všem! Stále jste svátečně naladění? Já jsem si místo pečení cukroví a chystání výzdoby letos vánoční přípravy okořenila ušitím své první kolové sukně. 

Projekt to byl ambiciózní. Nejenže se jednalo o moje první větší samostatné šití, při kterém mi neasistovala mamka, ale hlavně jsem si poprvé i vytvářela vlastní střih. Na výsledek jsem pyšná, v sukni plánuji strávit celé vánoční prázdniny a v hlavě mám hned několik dalších módních návrhů, které čekají na ušití.

Po vlastním šicím stroji jsem toužila několik let. Přání mi splnila kamarádka, které Singer, na němž začínala, přestal dostačovat, pořídila si technický model a Singer mi přenechala. Na seznámení jsem si na něm na podzim ušila závěsy. Látka byla tuhá a nepoddajná, jehlu jsem zlomila hned v prvních několika minutách, ale alespoň jsem se se strojem naučila manipulovat, měnit nitě a jehly, vyzkoušela jsem různé stehy a napětí. Brzy jsem zatoužila vytvořit na něm něco na sebe.

Vánoční sukni jsem po obchodech hledala dlouho, tak proč si ji neušít? Toužila jsem po červeném vánočním káru, ale sesazování tak náročného vzoru by byla přílišná výzva. Nechtěla jsem investovat do dražších látek, když jsem netušila, jak šití dopadne, a tak jsem po dlouhém procházení obchodů vybrala obyčejné plátno s drobným zlatým vzorem, co připomíná jmelí. A protože plátno se má tendenci lepit na punčocháče, jenže klouzavá podšívka by se mi špatně všívala, rozhodla jsem se ušít k sukni ještě samostatnou tylovou spodnici.

přípravy, šití, finalizace

Dlouho jsem hledala střih na kolovou sukni, který bych pouze přenesla na látku, ale žádný vyhovující jsem nenašla, a tak nezbylo než si vytvořit vlastní - se zipem do pásku a hlavně s kapsami! Prostudovala jsem několik návodů, koupila roli čistého balicího papíru, načrtla si schématický plánek s propočty a pustila se do práce. Vytváření obřích kružnic na papíru položeném na chlupatém koberci nebyl žádný med. Nezdá se to, ale kolová sukně potřebuje opravdu hodně látky - a tedy i hodně prostoru, kterého se v malém bytě nedostávalo.

Samotné šití už šlo relativně snadno. Švové přídavky jsem nechávala raději větší, aby se dala sukně případně upravit, protože jsem si nebyla jistá, zda vše odhadnu na první dobrou. Šířku jsem nakonec o 3 cm zužovala, což znamenalo párání celého zadního švu, ale sukně teď perfektně sedí, nikde neodstává ani netáhne. U těžších částí, jako byly kapsy nebo šití zipu, což jsem obojí dělala úplně poprvé, mi ohromně pomohla Youtube videa. Jak moc obdivuji všechny ženy, co se učily šít samy doma bez internetu!

můj první zip

I přesto jsem měla hned několik záseků. Hodně jsem se zapotila u vlizelínu, kterým jsem vyztužovala pásek. Výztuha se vžehlí na látku, na kterou se má přilepit. Mně se vlizelín úspěšně přilepil jen na žehličku, ze které jsem lepidlo drhla dobrou hodinu. Vtipný byl i moment, kdy jsem si do spodního lemu všila špendlíky, a poněkud frustrovaná jsem byla ze zasazování zipu zároveň do sukně i do pásku, protože mi sukně vyšla na dvou stranách nestejně dlouhá. Návod od Sartoru (odkaz dole) byl sice do začátku skvělý, ale v několika místech jsem se od něj potřebovala odchýlit a pak jsem si lámala hlavu, zkoušela, špendlila a stehovala o to více.

Zábava byla i se spodnicí. Našla jsem si úžasně jednoduchý návod, ve kterém se tyl pouze přehne, v přehnutí se po celé délce spodničky ušije tunýlek, kterým se provlékne guma, oba konce gumy se sešijí, jakožto i volné konce tylu, et voilà, rychlá spodnice je na světě, stačí jen zkrátit na potřebnou délku. Zelený tyl, který jsem objednala, aby ladil k látce sukně, došel v naprosto nepoužitelném odstínu. Koupila jsem proto ještě univerzální béžovou a pustila se do druhého pokusu. Bodrá Američanka v návodu pracovala s 9 metry, já s přimhouřením oka objednala 8, pročež výsledkem byla rokoková róba aspirující na ples století, jak byla spodnice naducaná. Polovinu jsem tedy musela odstřihnout a teď mi bude, spolu se zeleným tylem z první várky, strašit nevyužitý doma. Tyl sice vytváří krásnou retro figuru, ale na nošení není tak pohodlný, protože je neskladný a i přes punčocháče trochu kouše. Na sváteční sukni to bylo vhodné řešení, nicméně příště budu spodnici řešit spíše jinak.

hotová sukně a spodnice

Šití mě ohromně bavilo. Byla jsem ráda, že se mi sukni podařilo dokončit do Vánoc, takže ji můžu ještě letos pořádně vynosit, a pokud bych do budoucna změnila konfekční velikost, lze ji snadno rozšířit. I když má své mouchy, jsem na ni hrdá a dělá mi velkou radost. Je správně slavnostní, lehce vintage a hlavně vytvořená s pořádným nadšením. Střih mám uschovaný, stejně jako podrobný postup, takže příští pokus půjde o to snáze. Docela se teď nabízí ušít si nějakou letní variantu kolové sukně s všitou acetátovou podšívkou a těžším vzorem. 

Zde jsou ještě odkazy na manuály, které jsem používala nejvíce:


celý vánoční outfit

Šijete? A kdy naposledy jste se pustili do nějakého nového koníčku nebo si jinak splnili sen?

Do nového roku všem přeji jen to nejlepší!

34 komentářů:

  1. Báro, krásný vzor, moc se mi líbí. Já jsem trohu šila kdysi, ale oblečení na sebe pomálu (můj nejsložitější kousek byla asi šusťáková větrovka), spíš takové to šité v domácnosti (závěsy, záclony, povlaky na polštářky) a pak nějaké drobnosti na syna, když byl malý. Teď už jsem stroj neměla dlouho vytažený - kdoví jestli bych uměla ještě navléct nitě ;-). Za sukni máš můj obdiv.
    Hezký zbytek rok

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, moc děkuji a nápodobně přeji jen to nejlepší do nového roku!

      Myslím, že práce se strojem se nezapomíná. Vždyť já u něj taky pár let neseděla. :)

      Vymazat
  2. Nádherná sukně, sluší ti. Moc se ti povedla, obdivuji tě, že se do toho pouštíš. :)
    Nešiju, protože nejsem na takové věci moc zručná, ale na splnění svého snu se snažím pracovat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katy, moc děkuji a přeji, ať se ti v tvém snu daří pokračovat! :)

      Vymazat
  3. Smekám cylindr, sukně je nádherná! Na tohle bych neměla nervy :D Mým největším šicím výkonem byl před X lety plášť ala Pán Prstenů, který jsem dokázala ušít na tátově stroji - a dodnes nechápu, jak je možný, že u toho všechno nevybuchlo a neletělo oknem :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Jitt! Mě naučila základům šití mamka, tak jsem to měla o to jednodušší...

      Vymazat
  4. Wow. Každý manuálně zručný člověk má můj obrovský obdiv, protože jsem v tomhle ohledu úplné střevo (takže mě to i brutálně nebaví). Jsi opravdu šikovná a moc ti to sluší. Klobouk dolů - až k zemi! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jsi šikulka, smekám :) Já jsem nikdy nic neušila. Maximálně jsem vyšila iniciály na kapesník do tanečních.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Teri. Vyšívání zase obdivuji já, taková titěrná práce!

      Vymazat
  6. Wow, strašně ti to sluší, dobrá práce! :) Držím palce se všemi dalšími ambiciózními projekty v roce 2022! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Vlasti, a do 2022 ti přeji totéž! :)

      Vymazat
  7. Je nádherná, dokonale se k tobě hodí a moc se mi líbí látka, jakou sis vybrala :) Držím palce, aby se to povedly i další tvoje ambiciózní projekty :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Domi. Šicích plánů mám v hlavě hned několik.

      Do nového roku přeji jen to nejlepší!

      Vymazat
  8. Mazec, jsi moc šikovná! Sukně ti velmi sluší:)

    OdpovědětVymazat
  9. Moc pěkné! Obdivuju ty ambice a ještě víc, že se výsledek opravdu tak povedl ;-) Já se dala na háčkování a vytvářím si zásoby čepic na příštích sto let. Sice je skoro nenosím, ale jednou určitě začnu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Háčkování je taky super! To zase já neovládám, skončila jsem u řetízku. A děkuji moc za pochvalu. Mám ze sukně opravdu velkou radost. :)

      Vymazat
  10. Krásná sukně, líbí se mi látka i střih. Já nejsem schopná udělat ani rovný steh, takže máš můj obdiv!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Silwiniel. Mě až překvapilo, jak stroj krásně frčí a až na nějaké těžší úseky, kde se prošívalo více vrstev, pracuje vlastně sám. :)

      Vymazat
  11. Táto sukňa je skutočný skvost! Látka i prevedenie. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji, Katko. Z látky jsem byla nadšená, když přišla. :)

      Vymazat
  12. Teda, ty jsi opravdu nesnkutečná! Už na instagramu jsem byla z té sukně paf, je opravdu nádherná!
    Také bych si ráda pořídila šicí stroj a naučila se šít si věci a vím, že to bude ještě trvat, ale tenhle článek mě úplně dostal do té správné nálady a snad už nějaký brzy vyberu a objednám. Doufám, že budu alespoň z poloviny tak šikovná, jako jsi ty!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Baru! Už když jsem sukni šila, tak jsem si říkala, že by se ti mohla líbit. :) Myslím, že zakoupení stroje od někoho, kdo přechází na profi šití a kdo ti může při prodeji ukázat obsluhu včetně navlékání nití, výměny jehel, patek apod., je ideální cestou. Z manuálů to bude o kus těžší. Já třeba vůbec netušila, že musím rozlišovat jehly na jersey a tkaniny, nebo že existuje nějaká zipová patka na snazší všívání zipu.

      Dobře se začíná na domácím textilu (polštářky, závěsy) a v případě oblečení na nepružných látkách s nesymetrickými vzory, které spíše zamaskují chyby. Na Facebooku je plno šicích skupin, sama občas zavítám do "Šití, co tě chytí". Většina je spíše inspirace, ale lze tam narazit na dobré fígle a odkazy na střihy.

      Držím moc palce! Je to zábava a ta radost nosit něco, co jsem si sama vytvořila! :)

      Vymazat
  13. Super sukně! Ten vzot je moc hezký, mám ráda tenhle odstín zelené :-) Tmavovláskám, jako jsi i ty prostě tenhle odstín sluší. Obrovský obdiv, že se ti to povedlo dokončit a v tak super kvalitě, když vzpomínám, jak jsi nám vyprávěla o té tylové sukni :-D Ráda bych se také něco naučila šít, ale jelikož jsem na tohle nemehlo, budu ráda za závěsy do dětského pokojíčku a povlaky na polštáře či běhoun na stůl :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Káji! Závěsy a polštářky jsou na začátek ideální. A ta tylová spodnice byla mor. :D

      Vymazat
  14. Smekám, protože ta sukně je opravdu nádherná a parádně ti sedne. Takový článek mě vždycky nadchne, že by to stálo za to zkusit, ale pak se uklidním, vzpomenu si na své pokusy v rámci pracovní výchovy a pokorně se vrátím k jiným činnostem. :-D To programování nebo i pletení košíků mi přece jen jde lépe od ruky. :-D
    Krásný nový rok i Tobě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tlapko, děkuji a také přeji tobě i celé rodině jen to nejlepší. Tvoje pletené košíky jsou úžasné! Zatím mi přijde, že u šití převážná část úspěchu spočívá v přeměřování, stehování problematických švů a hlavně ve zkoušení. Sukni jsem zkoušela tak 15x, než jsem se dobrala výsledku. Uvidíme, co budu říkat, až se vrhnu na úplety. :D

      Vymazat
  15. Jsi šikovná. :) Tohle bych teda nezvládla. :D Pokud chceš trénovat, možná si od tebe nechám něco ušít, vypadá to, že máš přirozený talent.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Katy. Vzhledem k počtu zkoušení, kterých bylo kolem dvacítky, aby sukně seděla, to v následujících letech se šitím na zakázku nevidím. :D

      Vymazat
  16. Bezva nápad i s tou spodničkou, ta sukně vypadá super! :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu!