úterý 19. dubna 2022

Na Okoř je cesta

Zřícenina hradu Okoř se nachází jen 15 km západně od Prahy. Pro obyvatele metropole se tak přímo nabízí jako ideální bod na výlety.

Hrad najdeme ve stejnojmenné obci Okoř, překvapivě nikoliv na kopci, ale na louce u Zákolanského potoka. Dopravu zajistí linkové autobusy PID z Nádraží Veleslavín nebo z Dejvické, případně sem lze z Prahy dojet na kole po cyklostezce.

Okoř jsme navštívili už začátkem února, i když fotky můžou působit veskrze jarně. Vesnice Okoř je malebná, pěkně udržovaná, a nabízí posezení s kávou nebo oroseným půllitrem hned na několika zahrádkách.

Mysleli jsme, že si vzhledem k našemu načasování mimo turistickou sezónu Okoř jen z dálky obhlédneme a projdeme se po okolí, ale o to větší bylo překvapení, když jsme našli hrad otevřený. V sezóně hradem provází průvodci, my mimosezónní jsme namísto průvodce obdrželi jen tištěné materiály s historií a popisem jednotlivých částí. Vstup byl možný každou čtvrthodinu. 

Okoř byl založený ve 13. století. K první větší přestavbě došlo v polovině 14. století Františkem Rokycanským, který si díky svým konexím mohl dovolit vystavět rezidenci, jež snesla srovnání i s královskými hrady. Od konce 14. století se však majitelé rychle střídali. 

pohled na obytný palác nalevo, napravo věž

Hrad byl několikrát přestavěn s cílem zajistit mu lepší obranyschopnost, přesto byl během třicetileté války (1618–1648) značně pobořen a po ní už jej dobové prameny uvádí jako neobydlený. Koncem 17. století prošel částečnou opravou jezuity, kteří se zasloužili o obnovení svatováclavské kaple, řád však byl roku 1773 rozpuštěn a hrad dále pustl.

Ze spodní části hradu, vybudované koncem 15. století, se do dnešních dnů dochovala jen část opevnění se střílnami, bašta a zbytky první brány. Docela dobře zachovaná je naopak horní část hradu, která je paradoxně starší, a to zejména torzo pětipatrové hranolové věže se zbytky raně gotické kaple, jakožto i pozůstatky obytných paláců a 28 metrů hluboké studny. Na zdech západní části paláce lze dodnes vidět renesanční úpravy, např. sgrafita na fasádě.

věž, ve které se nacházela kaple

Zajímavostí je, že přímo v podhradí stával pivovar. Hradní sklepení u hlavní cesty proto dříve sloužilo ke skladování a chlazení piva.

Líbilo se mi i okolí hradu, zejména kamenný kruh pojmenovaný "Brána jednoho srdce", který údajně dokáže svojí energií léčit. Vznikl roku 2010 a je pěkně vidět i ze samotného hradu:

kamenný kruh

Oficiálně je hrad otevřený až od dubna, v létě se zde často konají festivaly nebo prohlídky rozšířené o šermířská či divadelní představení. Mile mě potěšilo, že když se krásný slunečný víkend vyvedl už v únoru, správa hradu vyšla návštěvníkům vstříc. A že se nás s myšlenkou procházky kolem Okoře nesešlo zrovna málo! 

Ráda se budu do těchto krásných končin vracet, příště třeba na delší výlet kolem Zákolanského potoka a blízkého rybníka. Znáte okolí Okoře?

Okoř v celé své kráse

Číst dál: výlety v okolí Prahy

12 komentářů:

  1. Ahoj Baru, na Okoř jsem nikdy nebyla. Tak aspoň takhle teď, s Tebou... Krásné místo. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, děkuji. Okoř jsem měla roky za humny, navštívila jsem jej až letos poprvé.

      Vymazat
  2. My jsme na Okoři byli tak před 20 lety, takže bych si výlet sem klidně zopákla. A vám tedy vyšlo parádní počasí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z Prahy je to na Okoř opravdu kousek a dokážu si představit, že teď tam ještě nebude tolik návštěvníků jako v letní sezóně. Doporučuji, je to krásný hrad.

      Vymazat
  3. O takhle krásném výletovacím počasí si teď v dubnu můžeme nechat tak akorát zdát :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou ty dubnové paradoxy... Ale zrovna teď je při pohledu z okna moc hezky! :)

      Vymazat
  4. Okoř je krásná, jen jsem čekala cestu do kopce a byla to pohoda :D

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poloha Okoře mě také překvapila. Přeci jen, hrad postavený v nížině u potoka se u nás moc nevidí. :)

      Vymazat
  5. Byla jsem kousek od Okoře a vypadalo to tam moc hezky. :) U těchto hradů mi připadá lepší prohlédnout si je bez průvodce. Je fajn, že bylo otevřeno a mohli jste se podívat, jak to tam vypadá. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mám raději s průvodcem, zvlášť když se sejde menší skupina. Průvodci většinou výklad okoření o zajímavosti, které v tištěných materiálech nenajdeme. Ale zrovna za Okoř jsem byla ráda, už jen že byl otevřený. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!