pátek 28. října 2022

Čajové ochutnávky XV

Podzim je tu a s ním i nálož čajových ochutnávek. Od posledního čajového článku uplynulo skoro půl roku, tak snad vás dnešní výběr zaujme o to více.

  • Pu-erh Yunnan Pu Huang
  • Curtis - kolekce Spicy Men's Tea
  • Keto tea - Spiced Chai
  • Zlatý doušek - Reishi kávovinový nápoj


Yunnan Pu Huang pu-erh

Roztomilé kuličky ve zlatém alobalu vypadají na první pohled spíše jako bonboniéra než čaj, že? Jedná se však o mini balení pu-erhu, výrazně fermentovaného černého čaje lisovaného do tradičních "hnízd", které mají tvar zespod useknutých kuliček. Přiznávám se, že už netuším, jakým řízením osudu se mi toto balení čínského čaje z provincie Yunnan dostalo domů, tak aspoň touto cestou dodatečně děkuji dárci. 

Yunnan Pu Huang pu-erh

Pu-erhy jsou dost specifické čaje. Vyrábí se dodatečnou fermentací z černého čaje, po níž jsou následně lisovány právě do hnízd nebo cihel. Jedná se o tradiční čínský způsob zpracování starý více než 2000 let, který je navíc mimořádně praktický - čaj se snadno skladuje, převáží a slisovaný zabere minimum místa. Navíc při vhodném skladování vydrží dlouhé roky i desetiletí, kdy se, oproti běžným sypaným čajům, zráním jeho chuť změkčuje a vybrušuje. Čerstvé pu-erhy jsou silné, hořké, často nesou zemitou či kouřovou stopu. Tento druh čaje je nejen chuťově zajímavý, ale i velmi zdravý; funguje totiž jako přírodní antibiotikum.

Jednotlivě balené pu-erhy jako tento jsou skvělé, protože obsahují množství tak akorát na jednu konvičku, aniž by bylo nutné lisovaný čaj složitě drtit. Tmavé pu-erhy se zalévají vřelou vodou. První nálev je zpravidla "oplachový" a nepije se, jen se při něm nechá hnízdo lehce rozvinout. U druhého nálevu dostal čaj i po slabých 15 sekundách louhování odstín černé kávy. Vůně byla typicky zemitá, připomínající podzimní listí, chuť klasická a i na první pokus překvapivě dobrá. Výrazná, přesto lehká, trochu kouřová, ale potěšilo mě, že čaj nehořkne ani není zbytečně natrpklý, jako někdy pu-erhy bývají. Nálevů jsem dělala pět, zvládl by však i více. Yunnan Pu Huang si zaslouží poctivou přípravu, takže určitě nejde o čaj, který by nahradil ranní Earl Grey. Na odpolední popíjení se však jedná o velice příjemnou změnu od běžných sypaných čajů. Od první ochutnávky před pár týdny po něm sahám pravidelně.

Yunnan Pu Huang pu-erh

Curtis - Spicy Men's Tea

Značku Curtis sice znám delší dobu, ale jejich čaje jsem doma měla snad poprvé. Vím, že jedná o ruský brand, pracující s čajovými lístky z Číny a Srí Lanky, ovšem více se mi toho nepodařilo dohledat. Na kolekci s netradičním názvem jsem narazila na jednom českém e-shopu s čaji. Protože mám pálivé příchutě ráda, byla jsem zvědavá, s čím se výběr čtyř sáčkových čajů předvede. Všechny čaje s výjimkou mátového jsou černé.

Curtis - Spicy Men's Tea 

Black & Spices - černý čaj s kořením. Líbila se mi příjemná nasládlá vůně kardamonu a skořice, která se však po zalití horkou vodou neudržela. Louhovala jsem předepsané 3 minuty v klasickém 250 ml hrnku, ale bylo to příliš. Základ byl zbytečně hořký, koření naopak mdlé a nezajímavé. Čaj neurazil, nenadchnul.

Ginger & Lemon - po zkušenosti s předchozím čajem jsem tentokrát využila větší 0,4 l konvičku, což byla jedině správná volba. Čaj už nehořkl a lépe se rozležel. Vůně byla opět nijaká, ale chuťově se tento kousek povedl - zázvor dodá černému čaji říz a kapka citronu jej osvěží. Dobře se mi pil. Čím déle jsem jej nechala louhovat, tím více nabíral zázvor na síle.

Chilli & Orange - Tenhle čaj byl také vcelku podařený. Chilli bylo cítit jen decentně v dozvuku, spíše jsem jej tam musela cíleně hledat, zato pomeranč čaj dochutil a dodával nálevu netradiční říz. Rozhodně však nejde o žádnou pálivou specialitu, spíše bych jej označila za běžný černý čaj.

Double Mint - Jestli jsem někdy hledala pořádný mátový čaj v sáčku, tak jsem právě našla. Intenzivní vůně máty se rozvoněla snad celou kuchyní a chuť byla přesně taková, jakou od mátového čaje očekávám - osvěžující, plná, s dozvukem připomínající žvýkačky. Čaj by byl skvělý i jako základ na marocký touareg. Za tento kousek dávám plný počet hvězdiček.

Curtis v závěru hodnotím spíše průměrně. Sada 20 sáčků vyšla na 160 Kč, což je na sáčkové čaje dost, a ačkoliv mi mátový čaj i zázvor s citronem chutnaly, zbylé dvě příchutě trochu sráží hodnocení dolů. Čaje rozhodně nejsou nijak pálivé, jak název napovídá, a označení, že se jedná o mužskou záležitost, je v dnešní době přežitek. Aspoň obaly se však povedly na výbornou a má sběratelská duše zaplesala.

Curtis Black & Spices

Keto Tea - Spiced Chai

Znáte keto dietu? Spočívá v příjmu nízkosacharidových a současně vysoce proteinových jídel, kdy tělo začne samovolně pálit tuky. Doplněk stravy Keto Tea od značky It Works! jsem objevila v Americe na jednom z hotelů. Protože jsem už v minulosti narazila na zmínky o "keto čajích", do kterých je přidáváno např. máslo a sůl (tradičně se tak pije čaj třeba i v Nepálu), byla jsem dost zvědavá.

Náš Keto Tea nese kořeněnou příchuť Spiced Chai a je oproštěn od kofeinu. 40 % ze složení dělají nasycené tuky - kokosový olej, máslo, MCT olej a kolagenové peptidy. Dále je zde zastoupen bezkofeinový černý čaj, koření, himalájská sůl a další. 

Keto Tea - Spiced Chai

Čaj-nečaj měl konzistenci béžové mouky. Před zalitím jsem cítila máslo a kardamom, po zalití nevoněl vůbec a příliš se nechtěl rozmíchat, i když jsem zvolila větší 300 ml hrnek. Po chvíli se na hladině vytvořila mastná oka.

Chuť byla ...strašná. Ať má být nápoj zdravý sebevíc, po pár loknutích se mi začal kroutit žaludek. Kombinace ostrého koření a oleje je ultimátně nepříjemná a navíc na jazyku nechává nakyslý dozvuk. Čaj naopak není v chuti cítit vůbec. Upřímně nechápu, jak může toto někdo dobrovolně pít. Ochutnával i Radek a v názoru, že je Keto Tea opravdu nechutný, jsme byli jednotní.

Keto Tea - Spiced Chai

Zlatý doušek - kávovinový nápoj Reishi

V angličtině mě baví pojem "comfort food", označující hutná, nezdravá, mnohdy sladká jídla, co zvlášť v zimě nebo při deštivém počasí prohřejí a potěší. Osobně mezi ně řadím i kávu a některé výrazné druhy čaje, zejména když jsou servírované na anglický způsob s mlékem. Večer, kdy na ně mám chuť nejvíce, se už ale kofeinu vyhýbám. Často proto sahám po některé z kávovinových alternativ - čekankové nebo pampeliškové kávě, kávě z ječmene... Nejrozšířenější je asi Melta nebo Caro, ale existují i jiné, chutnější varianty. Ani tohle tedy nebude typická ochutnávka, ale kdo ví, třeba někoho zaujme.

Nejraději mám asi Coffree od značky Goodie nebo směsi od české značky Zlatý doušek, které kombinují ječmen, rýži, čekanku a zpravila jsou obohacené nějakou superpotravinou. V tomto případě je to houba reishi, které je ve složení vyhrazeno 5 %. Reishi přirozeně stimuluje imunitu, působí jako antioxidant, tlumí únavu, deprese a pomáhá při nejrůznějších civilizačních nemocech. Inu, ne nadarmo se jí v Asii přezdívá "houba dlouhověkosti".

Zlatý doušek Reishi

Instantní směs se rozmíchá v horké vodě nebo mléku, já preferuji vodu. Výslednému nápoji oproti kávě chybí ona specifická vůně, holt káva to není, ale i tak je nápoj chuťově objímající a připravený k nejrůznějšímu dochucení - je libo mléko, smetanu, sladký sirup? Reishi směs je trochu nahořklá, ale protože i kávu nejraději piji černou, nápoj mi chutná tak, jak je. Cikorku považuji za objev roku, protože se jedná o skvělou bezkofeinovou alternativu kávy nebo černého čaje. Zlatý doušek ji vyrábí v různých variantách, já mám doma už asi čtvrté balení. I teď, při korektuře článku, stojí hrnek Reishi vedle mě.

Zlatý doušek Reishi

Na jaký nápoj máte chuť? Pijete i čekankovou kávu?

17 komentářů:

  1. Báro, já z tvé dnešní ochutnávky měla tu sadu od Curtisu (jo - byla na sáčkové čaje trochu dražší, ale neodolala jsem kvůli krásným přebalům). Mně z ní nejmíň zaujala ta máta - já prostě na bylinky nejsem. Pu-erh v oblibě nemá a kafe ani jeho náhražky taky ne.
    A pokud si budeš chtít udělat radost nějakým čajem, tak budu mít pokračování spolupráce s čajovým e-shopem (a rozšílřil portfolio o čaje z Litvy s hezkým přebaly ;-)) a zase slevový kód. Jen musím napsat článek :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Stáni, pohlídám si to. Minulá objednávka byla moc fajn a Litva zní dobře. :)

      Vymazat
    2. Článek s kódem už dneska konečně vyšel .)

      Vymazat
    3. Paráda, děkuji za zmínku!

      Vymazat
  2. A věděla jsi, že v japonštině existuje speciální slovo pro situaci, kdy chceš něco sníst ne proto, že máš hlad, ale protože se tvoje pusa cítí osamoceně? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je krásné! Maruško, díky za sdílení této lingvistické perličky. :)

      Vymazat
    2. Já bych prosím hrozně nutně potřebovala vědět, jaké slovo to je! Ideálně přepsané do latinky, nejlépe s výslovností. Protože tohle slovo ve svém životě potřebuju...

      Vymazat
  3. Barunko, tyto čaje pije můj nejstarší syn a pu-erhy jsou jeho oblíbené. a tak mě dává ochutnávat. Děkuju za ukázky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pu-erhy jsou svérázné, ale při správné přípravě můžou být vynikající, každý je chuťově jiný, i když pocházejí ze stejného regionu... Je to pro mě malý svátek, udělat si nový neznámý pu-erh. :)

      Vymazat
  4. Pu erhy mám moc ráda. Musím doplnit zásoby!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ani nepředpokládala, že se tu sejde tolik milovníků pu-erhu! :)

      Vymazat
  5. Já teď piju takovou svojí směr, pěkný článek :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  6. Caro a bezkofeinová káva (kamenujte mě, ale zakotvila jsem u mleté Jihlavanky) u mě doma mají nezpochybnitelné místo, právě kvůli večerům, které si přímo říkají o kávový nápoj k filmu, knížce nebo háčkování. Dřív jsem si kupovala i nějakou čekankovou věc, od které jsme kdysi měli vzorek v Normě, ale pak to přestali mít v Bille a já ztratila stopu, co to bylo. Takže díky za tip, zkusím tvé doporučení.
    Jinak mě dost zaujala ta ketověc o odstavec víc. Jak to může obsahovat máslo? Jakou to má trvanlivost? Máslo je tuk (90 %) a bílkoviny (10 %; liší se podle kvality, tohle je nejkvalitnější možnost), a tuk se přece kazí a žlukne. Jak to funguje v instantní variantě?
    Ale čaj s máslem jsem měla jak v indickém Ladakhu, tak v čínských horách. Ach, vzpomínky. V Kyrgyzstánu jsem ochutnala i kumys, a mám pocit, že nic divnějšího na světě už neexistuje :-D
    Pu-erh jsem ráda pila ve své dospívající etapě, když jsem měla kamarádku, která pracovala v čajovně. Přezdívali jsme mu "louhované ponožky" a připadali si děsně cool. Teď už mi nechutná (a nepřipadám si cool). (Jenže teď už nepiju ani černé čaje.) (A po tomhle komentáři si najednou připadám hrozně stará.) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eithné, ještě jsem složení kontrolovala vůči pytlíku, jestli jsem do článku nenapsala nějakou blbost, ale fakt je máslo uvedené hned jako první. Těžko říct, jak to připravují, asi podobně jako instantní smetanu? Každopádně výsledek byl odporný, tak asi raději nevědět.

      Louhované ponožky, to mě pobavilo. :D Jednou za čas dostanu na pu-erh chuť a pak se hodí mít doma železnou zásobu těchto mini hnízdeček. Těší mě sdílená láska ke Caru a čekankové kávě, mám ji mnohem raději než klasickou bezkofeinovou.

      Vymazat
  7. Na prvý pohľad som si naozaj myslela, že je to čokoláda. 😀V čajoch sa príliš nevyznám, moje srdce už dlhé roky patrí skvelej káve. Skúšala som aj bezkofeinové alternatívy ale jednoducho to pre mňa nemá tú správnu arómu. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, já bezkofeinovou kávu také nemám ráda, přijde mi, že je v ní buďto cítit chemie, nebo jí úplně chybí aroma. Proto raději večer piji tyto čekankové kávovinové nápoje, které jsou kategorie sama pro sebe a na klasickou kávu si snad ani nehrají. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!