sobota 1. října 2022

Devínský hrad v mlze

Zřícenina majestátního hradu Devín se nachází na samém okraji Bratislavy. Pojďme se společně vydat na sídlo, které hrálo zásadní roli ve slovenské historii.

Hrad se vypíná na ostré skále přímo nad soutokem řek Dunaje a Moravy. To vytváří nejen krásná panoramata na obě řeky i blízkou vesnici, ale zejména strategickou obrannou pozici nad místy, kudy už za starověku a raného středověku procházely hned dvě kupecké stezky. 

Krajina dnešní Bratislavy byla osídlená již v mladší době kamenné a archeologické výzkumy ukazují, že rozsáhlé hradiště na hradní skále stávalo už v době halštatské. Devín zažil karavany putující po Jantarové stezce, boje Keltů s Římany i stěhování národů. 

Za dob Sámovy říše a Velké Moravy tvořil Devín jedno z nejdůležitějších hradišť celé země, jakýsi nárazník proti výpadům Franků. Další rozšíření hradiště, a to už i na sousední svahy, přišlo za knížete Rastislava v 9. století. Z tohoto období pochází i první dochovaný kostel v hradním areálu. Zaujalo mě také, že už tehdy Devín nesl svoje jméno - toho času Dowina, v překladu "dívka".

Devín - spodní hrad

Pozdější vývoj se již nevymyká většině hradů v okolí. Devín často měnil majitele a sloužil jako malá pohraniční tvrz, kolem které kvůli špatné dostupnosti nikdy nevzniklo žádné větší osídlení. Převažující gotický hrad se dělí na dvě části - dolní hrad, který můžete vidět na panoramatické fotce výše, a horní hrad na fotce níže, ten se tyčí na nejvyšším místě skály s výhledem na soutok řek. K vidění jsou ale i pozůstatky staveb z římského a velkomoravského období.

Devín - horní hrad

Tehdejší stavitelé nejen maximálně využili obranného potenciálu místa, ale i skály jako takové, která je provrtaná přírodními krasovými jeskyněmi, z nichž nejdelší má na délku 12 m. Dnes jsou v jeskyních vystavovány artefakty nalezené přímo na Devíně. Zajímavá byla i výstava věnovaná geologii hradní skály. V období třetihor byla celá oblast pod hladinou moře, a proto dnes archeologové nachází nejen starověké a středověké předměty denní potřeby, ale i nejrůznější druhy mušlí a fosilií, které bychom na Slovensku nejspíš nečekali.

gotické železné klíče ze 14. a 15. století

Koho nezajímá dějepis, tak hrad stojí za návštěvu už kvůli krásnému výhledu na soutok Dunaje a Moravy. Na fotce níže vidíte nejen obě řeky, ale i osmibokou strážní věž, nesoucí jméno Panenská vežička podle pověsti o nešťastné lásce hradního pána Mikuláše a krásné Markéty z Korutanska. 

Panenská věžička

Pro unikátní roli ve slovenské historii byl Devín památkou, kterou jsem měla delší dobu na svém cestovatelském seznamu. Při návštěvě Bratislavy nás proto neodradila ani předpověď počasí, strašící na celé odpoledne přeháňkami. Bohužel, výlet opravdu do značné části propršel, ale aspoň jsme měli hrad i historické expozice sami pro sebe. 

O prázdninových víkendech se v areálu hradu často konají přednášky nebo jiné doplňkové programy. Přímo pod hradem se pak nachází restaurace a příjemná hospoda, kam jsme se uklidili na vývar a mátový čaj, než přešel nejhorší slejvák. Vstupné vyjde v letní sezóně na 6 EUR na osobu a otevřeno je celoročně.

nivní louky Moravy

Cesta z Bratislavy je nejjednodušší linkovým autobusem č. 29, který od zastávky Most SNP do Devínské Nové Vsi dojede za 20 minut. Na autobus navázala krátká procházka podél nivních luk a močálů vytvořených tokem řeky Moravy. Zde by se určitě dal výlet příjemně rozšířit a projít i oblast NPR Devínska Kobyla, i když v našem případě tomu počasí nepřálo. Co ještě stojí za zmínku, Dunaj na Devíně tvoří přirozenou hranici s Rakouskem (Vídeň je odsud jen 40 km!), pročež byl za minulého režimu dostupný jen omezeně. Jsem vděčná, že dnes můžeme cestovat zase volně.

Jaký zajímavý hrad jste letos navštívili vy?

soutok Dunaje a Moravy

10 komentářů:

  1. Škoda toho počasí. Ale když jsou místa opravdu krásná, člověk si je užije i za mlhy a deště. Vzpomínám si na výlet do San Marina, odkud mají být dechberoucí výhledy do Itálie. Místo toho přišel akorát lakonický komentář "napravo San Marino v mlze, nalevo mlha v Itálii". Nu, je z toho aspoň vtipná historka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, větru dešti neporučíme. My jsme měli štěstí, že když jsme byli v horní části hradu, tak na chvíli pršet přestalo a mlha se protrhala. Ale brzy budu psát článek z loňské návštěvy Českosaského Švýcarska a jak jsme s kamarádkou lezly na Pravčickou bránu v takové mlze, že brána nebyla vidět, ani když jsme stály přímo pod ní. :D

      Vymazat
  2. Barunko, ahoj. Hrad je na krásném místě, to jsou panečku panoramata ! Jak to tehdy stavěli, to mě hlava nebere. Měj se dobře, zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to rozsáhlá stavba a výhledy byly ohromné, i když jim počasí nepřálo. Rozhodně z nejzajímavějších hradů, které jsem navštívila. Děkuji a měj se krásně, Leni.

      Vymazat
  3. Nikdy jsem tam nebyla, ale vypadá to moc krásně. Mám ráda zámky a hrady. Tyto toulky po historických místech :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já taky. Když bude cesta do Bratislavy, tak Devínský hrad určitě stojí za zastávku.

      Vymazat
  4. Vypadá to tam moc krásně, škoda počasí, ale i tak to bylo určitě super. My jsme měly zase s mamkou super mlhu, když jsme lezly na Říp, naštěstí se pak vyjasnilo a výhled byl nakonec parádní, ale celý výšlap to vypadalo, že uvidíme leda houby :D

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady to bylo podobné - když jsme stáli nahoře, tak na chvíli pršet přestalo, takže jsme si vyhlídku užili. Těsně před i po bychom viděli leda tak závoje deště. Výlet na Říp jsem absolvovala nedávno se sestrou, to je taky pěkný výletní tip. :)

      Vymazat
  5. Mám ráda zřiceny, zvlášť ty s výhledem. Tady jsem ještě nebyla. MMCh zdá se mi to, nebo Slováci při údržbě památek nešetří betonem? Když jsme byli na Strečně, tak tam na můj vkus bylo beton skoro moc, a tady se mi to zdá trochu podobné.
    Jinak my letos zvládli zříceniny dvě - na sklonku zimy zříceninu Kynžvart (ta tedy byla totál bez výhledu) a teď v zříceninu hradu Rychleby (tam výhled byl).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, v případě toho "náměstí" to není beton, ale mokrý písek, co se jen jako beton tváří. Osobně bych ale řekla, že zrovna na Devínském hradu je použití výztuží celkem pochopitelné, hrad je na skále provrtané jeskyněmi, takže by se jinak rozpadl. Samotné obě části hradu (horní i dolní) ale nijak zvláště betonované nejsou, spíše jsou použité kovové výztuhy - už jen kvůli archeologickým průzkumům...

      Zříceniny Kynžvart ani Rychleby osobně neznám, jen z tvých článků. Zvláště ten druhý zmiňovaný mě zaujal.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!