sobota 12. listopadu 2022

DOX, současné umění v Praze

Pražský DOX je nejen netradiční galerií se zaměřením na soudobé umění, ale i místem širšího vzdělávání a setkávání.  

Své brány veřejnosti otevřel díky soukromému investorovi v roce 2008 na místě opuštěné holešovické továrny. Mekku současného umění jsem se chystala navštívit celé 4 roky, co jsem v Praze bydlela, ale nakonec jsem to zvládla až po odstěhování při jedné z víkendových návštěv. Hned první dojem, který na mě DOX dýchl, byl na galerii nezvyklý ruch a život.

DOX umění nezprostředkovává formou klasických exponátů, které by měl návštěvník tiše obdivovat, ale celým rozsáhlým areálem proplouvá živelný náboj inspirace a propojování uměleckých směrů. Pojďme se podívat na aktuální výstavy, které v době mé návštěvy před třemi týdny probíhaly, a na další možnosti, které DOX nabízí.

(Ne)Moc
3.6. - 6.11.2022

Návrh na rozsáhlou výstavu mapující různá pojetí touhy po moci vznikl již několik let před covidovou pandemií a válkou na Ukrajině, které však toto náročné téma posadily do úplně nové roviny.

Expozice byla vynikajícím souborem děl různých umělců, věnujících se aktuální politické a společenské tématice, ale také nechávala prostor na úplně jiné úhly pohledu, třeba kontrolu země skrze kartografii nebo ovládání času pomocí kalendária. Velký prostor byl také věnován domácím představitelům tzv. art brut, okamžitého umění, vycházejícího z autorovy niterné potřeby sebevyjádření. Celkově byla výstava skvěle koncipovaná a díky většímu rozsahu si na ní každý mohl najít něco svého.

covidová instalace od Marka Schovánka

Stavitelé chrámů 
13.10.2022 - 29.1.2023

Velkolepá tvorba studia JSD, tvořícího nadrozměrné instalace z již nepoužívaných domácích potřeb. Aktuální výstava se ohlíží k uctívání smyšleného boha Mladýho Svatýho. Z nábytku a běžných předmětů denní potřeby jsou zde vybudovány svatostánky a podivná zákoutí, které doplňují zvukové nahrávky příjemně dokreslující atmosféru. Expozice mi silně připomínala LARP nebo zážitkové divadlo, kdy návštěvník tají dech, co přinese další místnosti za překvapení. Neskutečné, že i staré židle se dají přetvořit na perfektně fungující umění!

Bohatí rytíři Mladýho Svatýho

Vladimír Doležal, Ztracen v...
13.10.2022 - 8.1.2023

Dílo Vladimíra Doležala, špičkového českého restauratéra středověkých maleb, jsem dosud neznala. Menší výstava je věnovaná jeho autorské tvorbě, silně expresivní, abstraktní. Pěkná, spíše klasičtější výstava.

Vladimír Doležal

Součástí galerie je i unikátní architektonická perlička, vzducholoď Gulliver, do níž lze vystoupat a prohlédnout si interiéry. Vzducholoď navržená Martinem Rajnišem je nejen zajímavým ozvláštněním střechy DOXu, ale i místem, kde galerie přesahuje do dalších rovin umění, kupříkladu se zde konají literární večery. 

uvnitř Gullivera

Líbilo se mi, že DOX slouží nejen jako klasická galerie, ale celý je příjemně interaktivní, se spoustou míst k posezení a objevování. Mimo výstavy nabídne i dílny pro děti, skvěle vybavené knihkupectví, obchod s užitým uměním nebo kavárnu s milou obsluhou a výborným chai latté. Mezi výstavami je tak možné v klidu vstřebat dojmy nebo si sem zajít na netradiční rande. Oproti klasickým galeriím DOX tepe životem a to se mi na něm líbilo asi nejvíce. Ačkoliv totiž současné umění příliš nevyhledávám, zde je tak dobře zpřístupněné široké veřejnosti, že si z DOXu snad každý musí odnést příjemný zážitek. Vstupné je taky rozumné, pro dospělého za 250 Kč.

Znáte DOX, nebo jste o něm dnes slyšeli poprvé? Kamarádka, se kterou jsem se sem vypravila, byla nadšená stejně jako já.

Umělec je mrkev, Jiří Petrbok


Související články:
Galerie, muzea a výstavy
Tipy na výlety po Praze

7 komentářů:

  1. Napodruhé už to asi nemá ten punc příjemného překvapení, když člověk ví, kam jít a co čekat, ale i tak bych se do DOXu ještě chtěla vrátit. Jsem ráda, že jsi měla z první návštěvy stejné dojmy. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Barunko, zdravím. Galerie a výstavy navštěvuju moc ráda a o Doxu jsem jen četla. Takže děkuju za prohlídku s Tebou, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Já teda na moderní umění nejsem, vůbec mu nerozumím, ale z těhle ukázek se mi líbí paradoxně nejvíc covid, ty kouličky zavěšené na stropě vypadají pěkně a vesele. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moderní umění se špatně fotí, lépe si jej "zažít", ohmatat všemi smysly. Hodně dělá i umístění. Že zaujaly zrovna covidové kouličky úplně chápu, byla to zdařilá instalace, a to se mi celá místnost ani nevlezla do záběru. :)

      Vymazat
  4. Já o DOXu taky zatím jen četla a ráda jsem si teď přečetla i tvé dojmy.
    P.S. Napiš mi svou aktuální adresu - pošlu zas nějaký čaj na ochutnání a do sbírky:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu!