středa 7. prosince 2022

Čtenářský deník XXIV

Čtvrtý letošní přehled přečtených knížek, mimo beletrie po dlouhé době i literatura naučná. 

  • Lovec draků - Khaled Hosseini
  • Berlínská zeď - Frederick Taylor
  • The Island Nurse - Mary J. MacLeod
------------------------------------------------------------

Lovec draků

autor: Khaled Hosseini
zařazení: psychologický román
čtené vydání: LEDA, 2009

poprvé vydáno: 2003
původní název: The Kite Runner
překlad z angličtiny: Eva Kondrysová

Silný bolavý příběh ze současného Afghánistánu.


Román nás zavede do Kábulu 70. let, kde autor sám vyrůstal. Příběhem provází chlapec Amír, potomek bohaté vážené rodiny, a jeho neodlučitelný kamarád Hasan, syn rodinného sloužícího. Chlapci spolu vyvádí klukoviny, až na ně jednoho nešťastného odpoledne dopadne rána tak hluboká, že se jeden druhému odcizí. 

Namísto, aby si k sobě hledali cestu zpátky, však v důsledku vojenské invaze Amír s otcem emigrují a Hazár je ponechán napospas počínající válce. Amír má sice naději na nový a lepší život bez neustálého strachu, ale desítky let v něm pulzuje pocit zrady, bolest po ztraceném příteli, který mu byl bratrem, a obavy, zda je Hasan stále naživu.  

Smutná, dusivá kniha, která nejenže výborně líčí vojenský konflikt a jeho dopad na civilní obyvatelstvo, ale i psychologii hluboké viny a nezdolnou vůli žít aspoň nějaký život okolnostem navzdory. Ačkoliv druhá část knihy je o něco slabší než její začátek, Hosseinovy afghánské příběhy hodnotím jako velmi zdařilé.

ukázka: Tiskli jsme se takhle k sobě až do časného rána. Střelba a výbuchy netrvaly ani hodinu, ale vyděsilo nás to k smrti, protože jsme ještě nezažili, aby se na ulicích střílelo. Tentokrát to pro nás byly zvuky zcela cizí. Generace afghánských dětí, které nepoznají nic než dunění bomb a střelbu, se ještě nenarodila. Čekali jsme spolu v jídelně, až vyjde slunce, a nikdo z nás netušil, že jistý způsob života skončil. Náš způsob života.

------------------------------------------------------------

Berlínská zeď

autor: Frederick Taylor
zařazení: naučná literatura
čtené vydání: BB/sro s.r.o., 2008

poprvé vydáno: 2006
původní název: The Berlin Wall
překlad z angličtiny: Petruška Šustrová

Dějiny rozděleného Německa v letech 1961 - 1989.


Poutavě sepsaná historie politického konfliktu, který vedl k rozdělení nejen Berlína a celého Německa, ale ve výsledku i k rozpoutání studené války. Zeď, která vyrostla i zmizela za jeden jediný den, 28 let rozdělovala celé rodiny a jen svou existencí zabila kolem 200 lidí.

Kniha jde hodně do minulosti, ačkoliv chybí rozebrání první světové války. Zajímavý byl "boj" mezi nacisty a komunisty, kapitola věnující se leteckému mostu o Berlín nebo popis fungování politbyra, luxusního tajného sídla pro stranické pohlaváře. Kniha čtenáři přinese spoustu nových informací, přesto zůstává poutavá a čtivá. 

ukázka: Ulbricht měl pravdu. Bez zdi nemohl stát, jejž se svými ruskými ochránci vytvořil, existovat. Se zdí měla NDR - byť strašně a soustavně kompromitovaná před tváří mezinárodního veřejného mínění - aspoň šanci. Po postavení zdi se životadárný příliv pracujícího obyvatelstva z NDR do Západního Německa skoro zastavil.

------------------------------------------------------------

The Island Nurse

autor: Mary J. MacLeod
zařazení: autobiografie
čtené vydání: Mainstream Publishing Company, 2012 (1. vydání?)
české vydání: zatím nevydáno

Vzpomínky zdravotní sestry ze skotské divočiny 70. let.


Byl to pořádně bláznivý nápad, vzdát se s celou rodinou pohodlného života na jihu Anglie a přestěhovat se na ostrov Papavray na severozápadě Skotska, kde byly ještě v 70. letech splachovací záchod a televize vzácností, o nemocné se staral jediný ostrovní doktor a život tu plynul takřka stejně jako v 19. století.

Zdravotní sestra Mary sepsala své příhody dlouhé kariéry ostrovní sestry, šťastné i méně úsměvné historky o soužití s pacienty i svéráznou místní komunitou, ale také vlastní rodinou, která najednou řešila úplně jiné problémy než ve městě. Jednotlivé kapitoly můžou splývat, ale užívala jsem si jejich laskavý humor, pěkné vypointování, popisy přírody i jedinečný skotský dialekt, kterým je kniha protkaná. 

ukázka: The grass remained stubbornly dormant until about May, when the lengthening days and warmer temperatures stirred it into sudden, burgeon life. Sheep were let out onto the hillsides, lambs appeared, and people began to look thinner as they shed a layer or two of winter clothing.

Zaujala vás některá z knížek?

10 komentářů:

  1. Báro, zaujala mne The Island Nurse, ale se svou chatrnou Aj ji určitě nedám (zvlášť pokud je tam ještě skotský dialekt :D), takže se musím počkat, jestli vyjde v Čj. Zajímavě vypadá i Berlínská zeď.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Angličtina je v knížce docela jednoduchá a kapitoly na sebe nenavazují, takže bych naopak řekla, že je vhodná i pro mírně pokročilé. A opakující se skotské výrazivo má vzadu překlad do angličtiny, jen já to objevila až v polovině. :)

      Vymazat
  2. To zní jako dost temné kombo. Nejvíc mě zaujal Lovec draků, byť to bude asi hodně deprimující... ale připomněl mi film Breadwinner (nevím, jak je to česky). Ten by se ti, myslím, mohl opravdu líbit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ostrovní sestřička byla naopak velmi příjemná a pohodová, autorka umí i nesnáze podat humornou formou - trochu ve stylu Betty MacDonald.

      Maruško, díky za tip na film! Mám poznačeno. :)

      Vymazat
  3. Barunko, děkuju za ukázku knih. Já se teď nějak nemůžu na čtení pořádně soustředit, snad se to zlepší, protože čtu moc ráda. Ale papírové knihy, čtečka mě nevyhovuje. Měj se hezky a užij si advent. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, děkuji. Papír je papír, čtečku taky nevyhledávám, jen na cesty po ní sáhnu ráda. Možná by pro Tebe audioknihy mohly být řešením?

      Vymazat
  4. Jestli se ti líbila sestřička, dovoluji si připomenout svého oblíbeného Jamese Herriota. Je to stylem podobné, akorát bohatší o zvířátka. :-) První a druhý díl se odehrává ještě před válkou a z celé série jsou nejlepší, i když i ty další byly fajn. Každopádně k těm prvním se vracím nejraději.

    OdpovědětVymazat
  5. Mě zaujala ta The Island Nurse a Berlínská zeď. :-) Já toho teď moc nepřečetla, měla bych to zlepšit. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, to jsme se akorát hezky sešly s knižními články. :) Co jsem začala šít, také už nečtu tolik co dříve.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!