sobota 4. března 2023

Dokumenty z Netflixu

Pětice dokumentů aktuálně dostupných na platformě Netflix.

Začátkem týdne mě sklátil covid. Když ustoupily horečky a já zvládla přesně o špetku více než jen spát nebo koukat do zdi, došlo i na Netflix, konkrétně na několik dokumentů, na které jsem byla delší dobu zvědavá, ale nikdy si na ně nenašla čas, protože televize mě za běžných okolností míjí velkým obloukem. V posledních třech dnech jsem už stihla něco z přírody, umění, psychologie i jeden investigativní dokument o drancování oceánů.

.

The Greatest Painters of the World: Paul Cézanne (2016)

Z několikadílné série věnované největším světovým malířům přelomu 19. a 20. století jsem si vybrala toho, jehož dílo mi svou velikostí delší dobu unikalo. Cézanne zažil klasický akademismus 60. let 19. století, stal se důležitým představitelem impresionismu a v závěru života je považován za otce abstraktní tvorby, inspirující  další umělce včetně Picassa, který Cézannovu geometrii přetvořil v kubismus.

Hodinový dokument mi pomohl lépe pochopit podstatu Cézannova díla i lásku k rodnému Aix-en-Provence, kde nejraději maloval. Francouzština byla na poslech příjemnou změnou oproti americké angličtině, která na Netfixu převládá. Film se mi velmi líbil a už se těším na další díly - čeká mě Gaugin, Degas, Pissarro a další.

.

Babies (2010)
v češtině jako: Mimina

Jak se liší výchova nejmenších dětí v různých částech světa? Časosběrný snímek francouzského režiséra Thomase Balmèse mapuje první rok života čtyř miminek z různých koutů planety - Namibie, USA, Japonska a Mongolska. 

Kamera je tichým pozorovatelem života ve čtyřech domácnostech, do kterých přibyl nový přírůstek, a formou úsměvných momentů ukazuje, že ať se rodiče snaží více, méně nebo vůbec, přesto všechny děti začínají v podobném období interagovat, lézt, mluvit a chodit. Zajímavý byl hlavně kontrast spokojené holčičky v africkém kmenovém společenství, vychovávané tlupou dalších dětí, a bezprizorního chlapečka z mongolské stepi, o kterého jsem se místy docela bála. Moc pěkný a nenucený snímek.

.

The minimalists: Less is now (2021)
v češtině jako: The Minimalists: Méně je teď a tady
vlastní produkce Netflix

Hledala jsem dokument o fast fashion, ale tohle bylo šlápnutí vedle. Obsah, který by se dal shrnout několika málo větami, je zde zabalený do  dojemného hodinového tlachání o ničem. Čekala jsem více prakticky orientovaný obsah: základní pilíře fungování minimalismu, tipy, jak omezit konzum a tak podobně, to ovšem snímek nenabídne. Ztráta času. 

.

Seaspiracy (2021)
v češtině jako: Seaspiracy: Pravá tvář udržitelného rybolovu
vlastní produkce Netflix

"Když zemřou velryby, zemře i oceán. Když zemře oceán, zemřeme i my."

Investigativní snímek, který v mém okolí vzbudil velké emoce, začíná docela fádně - problematikou znečištěného oceánu. Co když ale skutečným problémem nejsou plastová brčka, ale více než polovinu odpadu tvoří rybářské sítě? Režisér Ali Tabrizi odkrývá úskalí masivního rybolovu, který decimuje populaci ryb a mořských savců. Vybíjení delfínů, sekání ploutví žralokům, problematika vedlejšího úlovku, kdy při lovu jednoho druhu ryb v sítích umírají další druhy úplně zbytečně, "cruelty free" licence, u kterých dodržování stanov nikdo nekontroluje, nesmyslnost rybích farem, novodobé otrokářství a kritika celkové neudržitelnosti moderního rybaření.

Příliš mi neseděl formát dokumentu, který skákal od jednoho tématu ke druhému a byl přehlcený emocemi, ale na druhou stranu jsem ráda, že podobná díla vznikají a mají úspěch. Sama jsem neměla tušení, jak moc oceány vymírají.

.

Fantastic Fungi (2019)
v češtině jako: Zázračné houby

Na tento dokument jsem dostala doporučení, jinak by mě asi úplně minul, což by byla škoda. Houby jsem nikdy moc neprožívala, dokument mi je však ukázal v novém světle - jako chytré a přizpůsobivé organismy schopné přežít miliony let.

My totiž pouhým okem vidíme naprosté minimum. Většina hub se nachází pod našima nohama, kde složitá podhoubí pomáhají rozkládat mrtvé části lesa, čistí životní prostředí a stromům usnadňují komunikaci. Na světě  existuje přes 1,5 milionů druhů hub, některé tvořící podhoubí stará tisíce let, a mnohé z nich mají léčivé účinky. Dokument se částečně věnuje životu hub a částečně právě využití v moderní medicíně např. při léčbě rakoviny. Film by mohl jít do větší hloubky, ale líbil se mi i tak. Už jen záběry rostoucích houbiček byly kouzelné.

Viděli jste nějaký? Co mi doporučíte dál?

23 komentářů:

  1. Já na dokumenty koukám zcela nesystémově, když na něco náhodou narazím při probírání kanálů na TV. A na Netfix nekoukám vůbec (moje mizerná Aj je hlavní důvod).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většinou to mám podobně, když jsem někde na návštěvě. Teď se mi jich ale sešlo více, na které jsem měla doporučení. Jinak Netlix má dneska velkou nabídku už i v češtině a prakticky všude je aspoň možnost českých titulků.

      Vymazat
  2. Ja sa momentálne veziem na vlne dokumentov o sériových vrahoch a nemôžem sa od toho odtrhnúť. Tento víkend ma skolila viróza, takže mám aspoň zábavu. Ale zázračné huby? To ma teda ako biológa rozhodne zaujíma, takže hneď po dopozeraní aktuálneho idem na to :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, jestli tam pro tebe bude něco nového, ale přinejmenším je ten dokument vizuálně podařený, takže úplná ztráta času by to být neměla. :)

      Vymazat
  3. Jo, Fantastic Fungi jsou super! Kdybych na ně ale nedostala dost nadšené doporučení, nejspíš bych taky jenom povytáhla obočí a přešla je. My jsme v poslední době zkoukli Cunk on Earth. Je to hodně prdlé a moc se z toho nedozvíš, ale pokud ti sedí suchý britský humor, tak se náramně pobavíš :-)
    Každopádně lehký průběh a brzké uzdravení přeji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, děkuji. Na Cunk on Earth jsem četla různorodé reakce, tak tomu možná dám šanci.

      Vymazat
    2. Ano, Cunk on Earth musíš vidět. Takový trochu Borat v sukních :)))

      Vymazat
  4. Viděla jsem pouze - Seaspiracy (2021). Jinak nic jiného ze zmíněných. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Seaspiracy bylo jednu dobu hodně populární, což je dobře, vzhledem k osvětě, kterou dělá. Jak bys film hodnotila? :)

      Vymazat
  5. Ze všeho jsem viděla jen Seaspiracy a je to už delší dobu, tak asi nedokážu bát dost objektivní, ale tenkrát se mi líbil a vlastně mě docela šokoval a nějakou dobu jsem neměla chuť ryby jíst :-D. Zaujal mě ale ten dokument o výchově, na ten se podívám a teda něktetá ta prostředí znějí až děsivě k výchově dítěte :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káji, na Babies se určitě podívej, s vlastním mrňouskem to bude mít úplně jinou rovinu. :) Seaspiracy mě překvapil. Já ryb (a obecně masa) jím velmi málo, ale je zde krásně vidět, že hlavní změna musí jít od spotřebitele, protože korporace i státní představitelé mají zájmy úplně někde jinde.

      Vymazat
  6. Ahoj Barunko, já tv téměř nesleduju, ale když tak dokumenty o zvířatech, přírodě, cestování. Hlavně se brzy uzdrav, to Ti přeju nejvíc, ať jsi brzy v cajku ! Zdravím, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Leni. Teď po týdnu už je výrazně lépe.

      Vymazat
  7. Dokumenty na Netflixu mám moc ráda, ale koukám většinou na různé krimi případy apod. :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, to už jsi tady druhá. Já koukat na krimi, tak bych nespala. :)

      Vymazat
  8. To jsou super tipy! Můj zájem o Netflix už nějak vyšuměl. Vždy tam děsně dlouho hledám, co si tak pustit, a pak koukám, že jsem si moc dobře nevybrala. Takže tvoje tipy vítám. Pustím si houby, moře a mimina. Houby jsou hustý. Vedou bohatý underground život :) A na mongolského chlapečka se těším děsně moc. Mám ráda vhledy do pro nás takto vzdálených a odlišných kultur.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Jsem ráda, že výběr zaujal! Mimina byla asi nejlepší.

      Vymazat
  9. Babies zní jako něco, co bych si mohla pustit, až budu mít krizi ohledně svých rodičovských schopností. :-D
    Netflix nemáme, ale určitě bych si z této nabídky vybrala. Je skvělé, jaká široká škála témat se tam nabízí, a že jsi nám je zprostředkovala. Vidím, že houbičky podceňujeme tak nějak kolektivně. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Babies si určitě pusť! Pro rodiče malých dětí to musí mít úplně jiný náboj než pro nás bezdětné. A zrovna tento dokument se dá najít i mimo Netflix. :)

      Vymazat
  10. Dokumenty, ty já můžu, zrovna nedávno jsem si stěžovala, že jsem dlouho nic neviděla :D Asi začnu Houbama, pak to proložím umělcema (dám si to jako malé opáčko) a mimča to taky jistí, když zbyde čas :D Seaspiracy jsem viděla, to bylo jednu dobu hodně diskutované. Byla jsem hodně překvpaená, spoustu věcí jsem nevěděla, ale klidně bych uvítala, kdyby to nebylo tak dojímavě pojaté. Vím, že jsou to zvěrstva, že chtěli lidi zasáhnout, aby si uvědomili, že je to fakt problém, ale já jsem ustrašená povaha a moje představivost mi tyto dojáky umocní často až tak, že pak z toho mám noční můry :/ Proto se třeba od střední vyhýbám filmům o holokaustu, často mi stačí knížka a psychicky mě to vydeptá na půl roku x/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A klidně víc takových článků, příjde mi, že tipů na dokumenty moc k mání není ;)

      Vymazat
    2. Děkuju, Tvořilko. Doufám, že další dokumenty nebudou zase až při příští nemoci. :) Mám to podobně, horory a válečné filmy taky nedávám. Někde jsem četla, že mozek nedokáže rozlišit, zda koukáme na realitu, nebo je to "jenom" film.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!