čtvrtek 9. listopadu 2023

Jak se kupuje domek? 2/2

Pokračování příběhu o hledání nového bydlení. Předcházející díl najdete k přečtení zde.

Rovnou se vrhneme na závěrečnou fázi nákupu, a aby to nebyla nuda, přidám i několik bubáků, co na nás vyskočili, protože bez nich by to nebylo to pravé dobrodružství. Každopádně, když už přesně víme, co chceme, jak na to, aby nám kýžená nemovitost neutekla? 

    Třetí fáze intenzivní

    Úvodem několik rad, které se při dlouhém hledání osvědčily:

    • Nastavit automatické upozornění na nové inzeráty na Sreality, iDnes reality a další
    • Objeví-li se vyhovující inzerát, nečekat a hned na něj volat 
    • Rozházet sítě po kamarádech, známých a místních realitních kancelářích. Mnoho nemovitostí se na větší inzertní servery vůbec nedostane.
    • Nastudovat územní plánování lokality, znát záplavová a zátopová území 
    • Návštěva katastru nebo městského úřadu v případně jakýchkoliv pochybností (věcná břemena, budoucí výstavba v okolí...)
    • Uvědomit si, že cena z inzerátu, resp. při první prohlídce, je orientační - dá se usmlouvat dolů, pokud majitelé na prodej spěchají, a naopak při větším množství zájemců může ještě výrazně poskočit

    Musím říct, že za ty dva roky se z nás stali znalci Městečka. Věděli jsme, v jaké době se které ulice stavěly, kde jsou problémy s podzemní vodou, jak hlučné jsou které silnice, i kudy pravděpodobně povede plánovaný obchvat kolem města. Jestli bych něco vřele doporučila, tak je to právě poznat sousedství a třeba se do něj i na nějakou dobu nastěhovat do nájmu, jako jsme to udělali my. Bylo to mnohem praktičtější, než prohlídky řešit na dálku z Prahy, neměli jsme takový pocit tlaku a rychle jsme si ujasnili, ve kterých čtvrtích se cítíme dobře.

    K inzerátům jsme přistupovali víc a víc kriticky. Dům postavený hned vedle paneláků byl nabízený jako "luxusní vila v rezidenční zástavbě", oblíbeným trikem prodávajících bylo určení pouze "přibližné lokality na mapě", o typickém "info o ceně u RK"  ani nemluvě.

    Často jsme také diskutovali finance. Několik spekulantů využilo zamrzlé nabídky a začalo nemovitosti nabízet za výrazně nadsazené částky, mnohdy o 50 - 60 % vyšší než před rokem či dvěma. Ačkoliv jsme si hypotéku raději nechali předschválit vyšší, tohle už by pochopitelně nepokryla. Jak moc chceme bydlet ve vlastním? Stojí nám to za to? Shodli jsme se, že ne, a to hned z několika důvodů. Financování jsme dimenzovali tak, abychom:
    • Hypotéku zvládli splácet i v případě výpadku jednoho příjmu nebo rodičovské dovolené
    • Nerozhodilo nás případné (ač již nepravděpodobné) navýšení úrokových sazeb
    • Nevyčerpali jsme veškeré volné peníze na koupi, ale ponechali si rozpočet na rekonstrukci
    • I s hypotékou a případnými dalšími splátkami mohli normálně žít, zajít si do restaurace nebo jet na dovolenou.

    A tak nezbývalo než čekat. Spočítali jsme si, ve které situaci můžeme něco přihodit, aby nás někdo nepřeplatil jako u prvního poptávaného domu, a kdy má naopak smysl o ceně licitovat směrem dolů. 

    Hurá, našel se domek!

    Nakonec sehrála roli náhoda - v den, kdy se objevil inzerát na "náš" domek, jsme původně měli být pracovně v Praze. Během dvou hodin od zveřejnění Radek volal makléři, který už v tu chvíli měl jiného vážného zájemce (bývá to fakt rychlost!), ale nakonec ho ukecal na prohlídku ještě týž večer. 

    Na místě jsme si plácli snad po 15 minutách a o den později už řešili rezervační smlouvu. Párkrát jsem slyšela, že až narazíme na "náš" dům, tak to poznáme. Byla jsem skeptická, Městečko nabízelo omezený výběr a každá nemovitost obnášela kompromis. Pak jsme ale přišli sem a v tu chvíli nebylo co řešit. Nemuseli jsme diskutovat pro a proti, jen jsme na sebe kývli a věděli, že to je přesně to, na co celou dobu čekáme. Rozumná cena, vyhovující velikost i vnitřní dispozice, ideální lokalita, kolaudace koncem 90. let, díky čemuž jsme nemuseli investovat do nové střechy, zateplení nebo rozvodů, plastová okna... Menší zahrada už byla jen příjemný bonus.

    Po překotném začátku přišla fáze čekání a neustálých prodlev ze strany prodávajícího. Kupní smlouvu jsme podepisovali až po sedmi měsících, a to v době, kdy už jsme byli v domě nastěhovaní, protože nám v mezičase skončil nájem bytu. Do rekonstrukce jsme se trochu riskantně pustili už v době, kdy domek ještě nebyl náš, a jen tiše doufali, že vše dobře dopadne.

    Jako u každého staršího domu jsme i my čekali, kolik na nás vyskočí kostlivců ze skříně, a několik se jich opravdu našlo: prasklý světlík, který při deštích protéká, vyrvané topení v přízemí, nový plynový kotel, který ale neumí ohřev vody, nezaizolovaná elektřina v jednom z pater, zahrada plná kovového šrotu a skla, chybějící výlez na střechu, pochybně zazděný komín nebo třeba garáž, do které se Radkovi nevleze auto, takže nás čeká její rozšiřování... Už jsme si zvykli, že na co sáhneme, to nám zůstane v ruce, a žádný úhel zde není pravý. Dům byl dlouhé roky obývaný dělníky, kteří jej patřičně vybydleli, ale fungovat se zde dá, část oprav už je hotová a zbytek zvelebování nás čeká v dalších letech. Ani fáze papírování dokončením prodeje neskončila, ale čekalo nás ještě oběhat evidenci obyvatel a živnostenský úřad kvůli rušení trvalých pobytů a odhlášení podnikání, která se na adrese historicky nacházela.

    A tak jsme tu. Po dlouhých 2,5 letech jsme spokojení, vděční a nachystaní začít novou etapu. Rekonstrukce je náročná, ale přesto (nebo i právě proto) mě těší každá věc, kterou se společnými silami podaří dotáhnout do konce, i když se často jedná jen o malé drobnosti - sjednocené zásuvky, dokončené vestavěné skříně nebo vyměněná záchodová mísa za novou, co nesmrdí. Zpětně viděno jsem ráda, že jsme se neunáhlili, ale počkali si na správnou příležitost - ačkoliv zde bez výhrad platilo, že té příležitosti musíme jít sami naproti. Velké poděkování také patří oběma rodinám, bez jejichž podpory by to nešlo.

    Je něco, co vás ke koupi nemovitosti zajímá? Schválně jsem se nerozepisovala o podmínkách získání hypotéky, které se neustále mění, ani o přesném procesu nákupu, který sice může být poměrně svižný, ale taky se táhnout jako sopel... Každopádně držím moc palce každému, kdo se vrhne do vod realitního trhu!

    Na fotce vlevo první týdny v novém, bez skříní, zato však se strategicky umístěnými kyblíky, které při bouřkách odchytávaly vodu z protékajícího světlíku. Napravo nekonečné čekání, až uschne stěrka na podlaze v ložnici, aby se na ni mohl položit finální vinyl, a otázka za zlatého bludišťáka, jak se po mokrém betonu přemístit přes celou místnost, abych otevřela okno?


    Jaký příběh se schovává za vaším bydlením?

    14 komentářů:

    1. My bydlíme v bytě 3+1, který jsme vyměnili můj původní 1+1 trojsměnou s manželovými rodiči a manželským párem z Plzně (manželovi rodiče byli plzeňáci a chtěli se na důchod do rodného města vrátit, zatímco my jsme byli s manželem pracovně vázaní v Praze - manžel pracoval v metru, já na ústředním úřadě v oboru, který se v regionech v podstatě nedělá). Bylo to na začátku divokých devadesátek, kdy se měnil občanský zákoník, takže to bylo po právní stránce taky trochu dobrodrůžo.
      Bydlím na nejprofláknutějším sídlišti v Praze (Jižní Město) a jsem tu spokojená a asi tu už zůstaneme :D. Je to i velikostí paneláku (8 bytů ve vchodě) a jeho polohou (okna do slepé ulice a do parku, kousek od metra, všechna vybavenost v dosahu, do lesa pár minut pěšky ...)
      Tak ať váš příběh s bydlením má samé pěkné další kapitoly.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Stáni, to je paráda, že jste s bydlením spokojení. Mám ráda tvoje články z okolí Jižního Města, je to pro mě úplně nový pohled na Prahu. Děkuji a ať se daří doma i vám.

        Vymazat
    2. Moc se mi líbí to pojetí, že si "ten váš" domek poznáte. S lidmi to funguje nádherně a s mnohými jinými věcmi taky, ale na nemovitosti by mě to vůbec nenapadlo uplatnit. Možná to bude těmi katastrofickými historkami z mého okolí, kdy lidi buď stavěli (a tady následuje žánr nejčistšího hororu) nebo na nic, co by bylo "jejich" nenarazili a museli brát těžké kompromisy.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Já jsem ráda, že jsme si počkali, protože teď máme bez přehánění radost pokaždé, když odemčeme dveře, a opravdu se domů těšíme, i když to tu zdaleka není dokonalé... Na druhou stranu, bylo to místy dost dlouhé a frustrující čekání.

        Vymazat
    3. Opět super článek, moc ráda jsem si početla :)

      Smile Thess

      OdpovědětVymazat
    4. Když jsem byla poprvé v našem (pořád ještě snad) budoucím bytě, neosvítilo mě nic. Přišla jsem si tam jako doma, protože jsem fakticky byla doma, a musela jsem počkat až po prohlídce na Mikuláše, aby mi řekl, jestli to vidí podobně jako já.
      Nicméně to bydlení na zkoušku já si střihla vlastně většinu života, aniž bych to tušila. :-) Člověk v tomto případě skutečně nekupuje zajíce v pytli, zvlášť, když kromě lokality zná dobře i samotný dům. Hodně moc nám to pomohlo v rozhodování, zda do toho jít či nikoli. Protože byt je jedna věc, ale znalost územního plánování (ale i historie) zas druhá.
      Držím palce s rekonstrukcemi, hlavně aby během nich nevypadlo moc dalších kostlivců. Jako třeba nový plynový kotel neovládající ohřev vody je fakt bezva. :-D Už se těším, až mně v kuchyni u nového bytu třeba v ruce zůstane páčka od baterie a podobně.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Nová baterka naštěstí není tak drahá jak ten kotel. :D

        Strašilko, moc vám držím palce, ať se koupi podaří dovést do zdárného konce. Jak píšeš, že víte, do čeho jdete a že znáš okolí, to je úplně super.

        Vymazat
    5. Víš, jak se to říká. Co je tvoje, to si tě najde. Je dobře, že nakonec vše dobře dopadlo. Křivé zdi ničemu tak moc nevadí, znám pár lidí, kteří v takových domech bydlí (a to i cca 15 minut chůze od centra Brna) a dá se na to eventuálně zvyknout. :)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Katy, díky moc. Křivé zdi vadí hlavně řemeslníkům. U nábytku na míru nebo jen hloupému lištování podlah se u nás docela nadřou, vše se musí doměřovat postupně až během procesu, ale s tím už holt nic nezmůžeme. :)

        Vymazat
    6. Prostě co máš mít, to dostasneš.....do života si přitáhneš to, co opravdu chceš :-)
      giveaway

      OdpovědětVymazat
    7. Barunko hodně štěstí v novém domově! Pozdravuju, Lenka

      OdpovědětVymazat

    Děkuji za návštěvu!