úterý 1. srpna 2017

Letní dobroty

Čím je venku tepleji, tím méně toužím po čokoládě a namísto toho se poohlížím po čerstvém ovoci nebo něčem, co mě osvěží. Sepsala jsem proto recepty na mé tři oblíbené letní sladkosti, které jsou úžasně jednoduché na přípravu: frappé hotové za 2 minuty, ledové smoothie a domácí banánové nanuky. Dobrou chuť přeji!

Frappé (bez shakeru!)
Příprava 2 minuty

Moje ledová káva od ostatních odlišuje tím, že je velmi úsporná na čas a nádobí. Nepotřebujete na ni shaker ani mixér, vystačíte si s malou skleničkou od marmelády nebo dětské výživy. Pro ještě větší zážitek doporučuji přidat Baileys nebo vaječňák. Spokojenost zaručena.

Potřebujeme: instantní kávu, mléko, skleničku s vrškem, led, Baileys, něco na doslazení, sladíte-li

Postup: Dvě lžičky kávy a případný cukr nasypat do skleničky, skleničku zalít cca do poloviny studenou vodou, zavřít a pořádně protřepat. Do sklenice na kávu naaranžovat pár kostek ledu, zalít půl panáka Baileys a přidat rozšlehanou kávu. Zbytek skleničky dolévám mlékem, které chuť zjemní. Servíruji s brčkem.



Smoothie na ledu
Příprava 5 minut

Smoothie určitě nemusím představovat. Snadno si jej můžete připravit i doma, stačí malý mixér. Jediné, co je třeba pohlídat, je správná volba ovoce - mělo by být zralé a měkké, aby si s ním mixér poradil. Zkuste banány, pomeranče, broskve, nektarinky nebo blumy, naopak třeba jablku nebo ananasu je lépe se vyhnout.

Potřebujeme: 2-3 kousky ovoce, já mám nejraději banán s pomerančem nebo banán s broskví

Postup: ovoce nakrájíme na kousky, nasypeme do mixéru a chvilku mixujeme. Pak přilévám cca půl skleničky až sklenici vody a znovu lehce promixuji, tak, aby bylo smoothie tekuté. Servíruji s ledem. Osvěžující, šťavnaté, zdravé!


Domácí nanuky
Příprava 15 minut

Domácí nanuky jsou tuze lahodná záležitost, navíc mnohem jednodušší na přípravu než klasická zmrzlina, která nesmí přemrznout. Na domácí ledňáky je nutné pořídit speciální tvořítka na nanuky. Pokud váháte s typem, doporučuji ty s hladkým povrchem, kde je každý ledňáček samostatně. Hotová zmrzlina se z nich dobře vytahuje, stačí je otřít vlažnou vodou. Já už takto jedna tvořítka vyhodila: byla spojitá a navíc vroubkovaná, takže z nich ledňáky nešly dostat. Současná tvořítka mám z Tescomy.


Potřebujeme: 2-3 měkké banány, zakysanou smetanu nebo tvaroh ve vaničce, něco na doslazení (datlový nebo javorový sirup, med, cukr...)

Postup: Banány vidličkou rozmačkám na kaši, přidám tvaroh nebo kysanou smetanu v poměru 1:1 a dosladím - raději více než méně, v ledovém stavu je potřeba sladkost trochu "přepálit". Nejraději mám na slazení datlový sirup ze zdravé výživy, ledňáky díky němu navíc mají dobrou konzistenci. Rozmíchanou směs pak už jen stačí nalít do tvořítek a nechat cca 12 hodin zmrznout. Vyzkoušet můžete i variantu s jahodami nebo broskví, cokoliv vás napadne.


Co přes léto nejraději mlsáte vy? 
Vyzkoušíte některý z receptů, nebo už je dávno znáte? Podělte se o svoje!

11 komentářů:

  1. To vypadá úžasně a v těchto pařácích, co začaly, se tyhle typy hodí. :) Bohužel musím nahrazovat klasické mléko buď některým rostlinným nebo bezlaktózovým a to mi kolikrát přijde škoda kupovat, protože ho pak ani celý nezdělám.
    Takže já spíše zůstávám u takových těch vodových nanuků, nejlepší jsou ty, co se kupují nezmražené, super na osvěžení. :) A teď mamka udělala meruňkovou dřeň a to je taky výborný. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozdělané mléko v lednici znám také až příliš dobře. Používám ho jen na vaření, a tak jej taky často nezvládnu dopotřebovat. Měli by začít vyrábět i menší balení, co?

      Nemražené ledňáky jsme kupovali domů, když jsem byla malé děcko. Vůbec bych nečekala, že to ještě existuje! A dřeň si plánuji udělat příště. Jen jsem se ještě nerozhodla, jestli to vyhrají jahody, nebo broskve. :)

      Vymazat
  2. To by mohly, hned bych si koupila. :)
    Každý rok začátkem léta je prodávají v Kauflandu, ale jsou rychle pryč. :D A my jsme potom na ně narazili v Kiku, tam mají velké balení a už jsem si je tam přes léto koupila 2x, posledně dvě balení. :D
    Jahodová dřeň je taky super, z broskví jsem jí ještě nedělala. A jelikož jsme se potřebovali zbavit meruněk, kterých letos bylo nějak hodně, tak jsme dělali jen meruňkovou. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Frappé si také občas dělám, ale používám na to NutriBullet - nebaví mě šejkrovat s tou zavařovačkou, jsem moc pohodlná (čtěte líná jako veš :-D). Nikdy mě ale nanapadlo do toho dá vaječnák nebo jiný likér, chyba chyba :-D. Místo toho tam ale dávám třeba kopeček zmrzliny a to je taky mňamka. Domácí zmrzliny mi ale nikdy moc nejely :-D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já žádný profi shaker doma nemám a z mixéru je moc nádobí, nerada to pak umývám, takže ta sklenička je dobrá alternativa. Se zmrzkou je frappé taky super, o tom žádná! :)

      Vymazat
  4. Tvojí verzi Frappé asi navrhnu babičce. Jak sama říká, obědvá jen proto, aby si pak to Frappé mohla udělat. :D Kdysi jsme jí na to koupili speciální šlehač, od té doby ale stihla oddělat už asi čytři. Sice si jí moc nedovedu představit, jak třese se skleničkou od přesnídávky, ale konkrétně Baileys zní docela zajímavě, to tam nedává. Tak uvidím, co mi na to poví. Snad mě neobviní, že ji podněcuji k alkoholismu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není dobrého frappé bez Baileys nebo zmrzliny! 8-)

      Vymazat
  5. Léto je asi jediné období, kdy si občas dám kafe - ledové a se spoustou zmrzliny. :-D
    Smoothie nemusím, s takovými mixovanými věcmi mám problém, ale nanuk jo, to bych si dala říct. :-D Pro mě k létu patří ještě grilovaný sýr, toho bych se ujedla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee a zrovna grilovaný sýr jsem letos měla snad jen jednou, ačkoliv na grilovačce jsem byla několikrát. Budu to muset ještě napravit. :)

      Vymazat
  6. Ahoj, zajímavé recepty, vyzkouším je.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu!