čtvrtek 18. července 2019

Čajové ochutnávky VI

Dáte si čaj i v létě, nebo patří šálek horkého nápoje čistě k zimnímu koloritu? U mě asi nikoho nepřekvapí, že čaje vyhledávám celoročně, a tak bych se s vámi opět ráda podělila o novou várku ochutnávek.

  • touareg z Maroka
  • Twinings Gingerbread & Salted Caramel
  • Sonnetor lipový čaj 
  • McCoy pyramidové čaje

Marocký touareg

Z Maroka jsem si mimo koberec dovezla i několik krabiček sypaného čaje. V jednom ze stánků jsem k nákupu jako pozornost k nákupu dostala skleničku s marockými motivy (foto úplně nahoře) a reklamní vzorek neznámé značky. Ten svým balením podezřele připomínal asijské granulované nápoje, a tak jsem byla velmi zvědavá, co se z něj vyklube.

marocký zelený

Že se jedná o čaj zelený jsem identifikovala dle francouzsky psaného složení, zbytek však zůstával záhadou. Vykoukl na mě úžasně voňavý 100% čínský zelený čaj v příjemné, nepříliš nadrcené konzistenci, v množství, které vyšlo cca na 3/4 litru. Louhovala jsem 3 minuty v 80 °C vodě, rychle slila a přidala čerstvou mátu, protože právě s ní se v Maroku čaj pije nejčastěji. 

Silný zelený čaj s mátou a cukrem se nazývá touareg. Máta i ve vedrech příjemně chladí a navíc působí pozitivně na trávení. Maročani čaj neslévají horkou vodou jako my, ale nechávají čaj i s mátou pár minut povařit, načež do něj přidávají velké množství cukru, který zjemní hořkou pachuť přespříliš silného čaje. Namísto míchání lžící se pak čaj opakovaně přelévá z konvice do skleničky a zpátky, čímž se jednotlivé složky nejen promísí, ale zároveň čaj i trochu vychladne. Takováto příprava čaje funguje v celém Maroku jako důležitý společenský rituál.

Já jsem si připravila evropštější, ne tak tradiční verzi, a cukr přidala až do druhé sklenice, když jsem si už dostatečně užila čaj čistý, neslazený. Čaj byl velmi kvalitní a mně přišla škoda jej "zabít" cukrem. I tak to byl příjemný návrat na dovolenou!

marocký zelený

Twinings Gingerbread & Salted Caramel

Kdo by neznal britskou čajovou značku Twinings? Založena byla v Anglii před více než 300 lety a od počátku 19. století se pyšní výsadou dodávat čaj britské královské rodině. Osobně mám čaje Twinings ráda. Jejich směsi jsou chuťově výrazné a spíše silnějšího charakteru, a ačkoliv většinu nabídky tvoří britská klasika, značka se ve svých limitovaných edicích nebojí vybočit, což byl i příklad zeleného čaje s perníčkem a slaným karamelem.

Twinings

Na Gingerbread (perníček) a Salted caramel (slaný karamel) jsem se hodně těšila. A nezklamaly! Louhovala jsem 2 minuty dle doporučení, voda 80 °C.

O něco více mi chutnal perníčkový čaj - nasládlý a s kořeněným dozvukem, naprosto bezchybně umíchaná kombinace, i když bych tento typ příchuti čekala spíše u černého než zeleného čaje. Velice chutnal i mému partnerovi. 

Karamelový čaj byl také nasládlý, ale jemnějším způsobem a bez výraznějšího aromatu, takže bych v něm karamel vlastně ani nehledala, tím spíše ne "slaný karamel". Oba čaje ale hodnotím jako podařené. Ve stejné edici vyšel ještě kokos s čokoládou, ten se mi zatím pod ruku nedostal. 

Mimochodem, u Twiningsu mě hodně baví i jejich detailní návody k přípravě, napsané na zadní straně každého pytlíčku, zejména trefná hláška "always best enjoyed without milk". V Británii totiž čaj jinak než s mlékem na mnoha místech vůbec neumí! 

Sonnentor - lipový čaj

Sonnentor se soustředí na bylinné produkty v BIO kvalitě, zejména čaje a koření. Jedná se sice o původně rakouskou značku, ale bylinky jsou zpracovávány v Čejkovicích na jižní Moravě a do výrobny si dokonce můžete zajet na zážitkovou exkurzi. Sonnentor je mně svojí filozofií blízký a jejich čaje se mi objevují doma pravidelně. Tentokrát jsem dostala dárkové balení sušeného lipového květu k přípravě lipového čaje.

Sonnentor lipový čaj

Bylinkové čaje popíjím často. Má babička bylinky sbírá a suší, takže mám zásobu domácích čajů na všechny možné neduhy. Lípu jsem však neměla ani nepamatuji, a přitom je na čaj vynikající. Pije se odvar z květů (ty jsou sbírány i s listy), léčivé účinky má ale také kůra stromu.

K čemu je lípa dobrá? Léčí zejména nachlazení. Díky své schopnosti zesilovat pocení se hlavně dříve lipový čaj používal k přirozenému tlumení horečky. Pomáhá ale i při suchém kašli, potížích s močovými cestami, nechutenství a nespavosti. Ne nadarmo je všeléčivá lípa symbolem Slovanů a také stromem plodnosti a lásky.

Čaj z květů lípy voní po medu a už sama vůně je tak uklidňující, až uspává. Také musím souhlasit s tvrzením, že lipový čaj dost výrazně prohřívá, na léto tedy úplně vhodný nebude. Teď v méně teplých dnech si jej občas připravuji navečer lehce doslazený medem. Co se balení týče, mile mě překvapila velikost listů - žádné zbytečné drcení, jen to nejlepší z přírody. Čaj od Sonnentoru je již tradičně vysoce kvalitní.

Sonnentor lipový čaj

McCoy Teas

Čaje značky McCoy mě zaujaly nápaditými obaly, které mi chyběly ve sbírce, a tak jsem si z malého obchůdku s keramikou odnesla od každé příchuti jeden na ochutnávku. I přes názvy evokující ovocné směsi se jednalo o dva černé čaje a jeden zelený, balené do moderních pyramidových pytlíků, ve kterých mají čaje dostatek prostoru na rozvinutí lístků. Louhovala jsem dle návodu 3 minuty do menší konvičky, na zelený čaj vodu 80 °C, na černý 95 °C.

McCoy Teas

First Blush je lehký zelený čaj bez umělých dochucovadel. Přirozená vůně zeleného čaje byla doladěna růží a vanilkou a dohromady se jedná o harmonickou letní kombinaci. Tato příchuť mi sedla nejvíce, ráda příště sáhnu po celé krabičce. 

Youth Berry mě unesl jemnou kombinací borůvek a černého čaje. Jemný, trochu šťavnatý a překvapivě lehký černý čaj, který potěší i v létě. Apple Cinnamon je oproti tomu klasická zimní kombinace černého čaje se skořicí a jablkem, která krásně prohřívá. Zatímco v teplém počasí bych ji znovu nezvolila, v zimě bych určitě byla nadšená.

Shrnuto a podtrženo, z výsledných nápojů jsem byla mile překvapená a značku McCoy jsem doma určitě neměla naposledy. Palec nahoru za kvalitní a přitom cenově dostupné čaje! Plná balení pyramidek se pohybují kolem 70-90 Kč.

Jaký dobrý čaj byste mi doporučili na příště?

10 komentářů:

  1. Já osobně čaje miluju a celý podzim i zimu nepiju nic jiného. Tyhle druhy vypadají zajímavě, zvlášť ten zázvor a slaný karamel! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, ty byly z ochutnávek nakonec asi nejzajímavější.

      Vymazat
  2. Já do sebe liju čaje jak v zimě, tak v létě. <3 Z tvé čajové ochutnávky mě nejvíce zaujal ten Gingerbread a Salted CarameL - to bych si hned dala!
    Já jsem si v poslední době oblíbila zelené čaje, které jsem si přivezla ze Spojených arabských emirátů. :)

    Tereza's journal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, arabské národy s čajem opravdu umí...

      Vymazat
  3. Tak ten lipový by mě hodně zajímal, ten jsem ještě neměla. Naposledy jsem dostala krabici čajů od kamarádky, kdy tam jsou různé příchutě, chutnala mi Levandule a také Růže, obojí jsem pila poprvé a byly výborné. :)
    Tvé vyhledávání čajů celý rok naprosto chápu, také čaje piju po celý rok. Hlavně ráno k snídani musím mít čaj. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Levandule a růže musí být zajímavé, to bych sama ráda zkusila! :) Jinak já taky čaj potřebuji ráno k nastartování dne...

      Vymazat
  4. Jé, to je článek přímo pro mě:D Čaje miluji, nejvíc asi zelený všeho druhu, hlavně tedy dobré sypané, ale i pytlíčkové, ty piju častěji, protože jsem kolikrát líná to cedit a do nového domova jsem ještě nepořídila pořádnou konvičku se síťkou. I teď v létě piju hlavně čaje:) Ještě miluju anýzový a nebo z čerstvé máty ze zahrádky <3 Super článek, je pravda, že arabské čaje jsou moc dobré, mamka mi dovezla loni z Emirátů a ten byl skvělý. Ještě mají dobré čaje na Ukrajině:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anýz mi k srdci nepřirostl, zato na mátě a zeleném čaji se shodneme. Ukrajinské čaje zní zajímavě, já zatím zkoušela jen z ruského samovaru, ale jinak se přiznám, že vůbec netuším. :)

      Vymazat
  5. Tak mne zrovna ty Twiningsy moc neoslovily ani jeden. Dostala jsem celé krabičky, když byli moji chlapi v Anglii na fotbale a většinu jsem rozdala (samozřejmě bez přebalů :-D).
    Mně teď chuťově docela zaujal zelený čaj se zázvorem a mangem od Teekanne - zajímavá chuťová kombinace

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je zajímavé, jak každého zaujme něco jiného. Já takovéto "divoké" kombinace moc nevyhledávám, zvlášť v kombinaci se zeleným čajem (černý toho snese víc :D), tak snad proto mě chuť Twiningsů velmi mile překvapila. Perníčkového bych si hned koupila celou krabičku.

      Ze zelených Teekanne cíleně vyhledávám Senchu Royal, ostatní mi neutkvěly v paměti, i když je mám doma často. Zázvor a mango ani nevím, zda jsem vůbec zkoušela. Díky za tip, zaměřím se na něj!

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!