čtvrtek 11. července 2019

Junktown festival 2019

Pustinou se prohání hrstka přeživších. Lidé se sdružují do kmenů, kabaret v malém městečku večer praská ve švech. Svět po nukleární apokalypse je docela jiný, než jaký jej známe dnes.

Vítejte na festivalu Junktown, čtyřdenní open air akci v postapokalyptickém duchu. Od klasických letních festivalů se Junktown více snad ani lišit nemůže. Každý účastník je nejen konzumentem zábavy, ale sám ji aktivně vytváří. I my jsme byli součástí těžko popsatelné atmosféry fiktivního města, které přežilo pád civilizace.

Příběh každoročně začíná již dlouhé týdny před samotnou akcí. Pro festivalovou crew v podobě stavění kulis města, pro řadové účastníky vytvářením postapo kostýmu, který je na festival nutností. Junktown jsem zažila již před 3 lety, do tehdejšího kostýmu bych se ale už nevlezla, a tak jsem vyrabovala second hand "vše za 15" a ze starých halenek si ušila dva nové postapokalyptické oblečky. Dva, protože trávit čtyři horké dny v jednom kostýmu jsem nechtěla.


Preferujete stylizaci do role děsivého válečníka, lehké děvy anebo tuláka pustinou? Postapo tématika neklade hranice. Zatímco moje kostýmy byly vcelku střízlivé, množství lidí postapem žije a jejich oblečení bylo vyladěné do nejmenších detailů, včetně dýmovnice v brnění nebo perutýna připevněného na holi:


Junktown je akce od fanoušků pro fanoušky. Zájem o festival je veliký, zato kapacita limitovaná, hrubým odhadem cca 1.000 účastníků. Vstup si každý musí buďto odpracovat na brigádě, nebo mít štěstí a vyklikat si jednu z mála placených vstupenek. Ty každým rokem mizí v řádu vteřin, a tak jsme byli s Matěm oba rádi, že se nám je podařilo koupit.

Akce se koná na bývalé raketové základně v Bratronicích. Těžko hledat lepší místo pro podobný festival! Betonové bunkry, dnes sloužící jako kryté stage pro koncerty, panelové cesty, po kterých poskakují rozhrkané postapo káry, staré kasárny, nyní "hotel" pro ty, co nemají kam složit hlavu. Potěšily mě dva autobusy, které pražské účastníky svezly až na místo, aniž by museli řešit spolujízdu nebo komplikované parkování před areálem.


Ačkoliv jsem od minula již tušila, co čekat, stejně jsem po vstupu do města zůstala koukat, kolik novinek za ty tři roky přibylo a kam se Junktown za naší nepřítomnosti posunul. Vznikla třeba i festivalová pošta! Nejvíce mě ale překvapilo množství "kmenů", organizovaných skupin, které si v areálu postavily vlastní stylová ležení. Ta byla nejenže volně přístupná, ale každý kmen navíc nabízel nějaké rozptýlení pro návštěvníky, od stanu s vodními dýmkami nebo deskohernu až po retro jukebox s hracími automaty z 90. let. Přímo na Junktownu jste se mohli nechat i ostříhat nebo potetovat.

Koncerty, přednášky, workshopy, fireshow, množství uměleckých představení a scének. Festival toho nabízí více, než kolik lze stihnout, součástí je dokonce i kino v jednom z krytů. Většina programu se drží postapo tématiky, ale já se třeba zúčastnila výborného workshopu první pomoci, jehož obsah je aplikovatelný i ve světě před apokalypsou. A taky jsem si zastřílela:


Moc mě bavila úniková hra, kdy jsme se při chabém svitu baterky snažili utéct z vojenského podzemí, kde na nás čekaly různé úkoly, připomínající pevnost Boyard. Pořádný nával adrenalinu jsem zažila hned v první místnosti, ve které nás uvaděči kovovými pouty přicvakli k železným trubkám, zhasínající baterku položili doprostřed místnosti a odešli. Vskutku intenzivní zážitek, zvlášť v kontrastu s "civilními" městskými únikovkami.

Maťo se zúčastnil celofestivalové role play hry, a tak se z něj stal velký renegát Čong. Za každou ulovenou oběť nám do společné kasy získával místní měnu, tzv. "zetka". Zatímco občerstvení a merch se daly koupit za peníze dnešní doby, na nadstandardní aktivity mimo hlavní program už byla potřeba zetka. Zetka se dala získat v casinu, výměnou za nález krystalů (další ceněné komodity) nebo plněním všelijakých drobných questů. Asi nikoho nepřekvapí, že většina zetek byla po večerech utracena v No Future klubu, místním kabaretu. :)


Taky jsme se za zetka mohli svézt na autě, protože k postapu patří i vytuněné mašiny. A že se bylo letos na co koukat!


Zde je Maťo řidičem jednoho z vozítek:


Program vygradoval v sobotu zápasem v juggeru (divácky vděčným postapo rugby) a povedenou večerní ohňovou show, kterou zakončil velký ohňostroj nad městečkem. Marně přemýšlím, který moment letošního Junktownu bych ohodnotila jako nejsilnější. Večerní party? Pohodová odpoledne strávená v deskoherně u vodní dýmky? Atmosféru davů na Plácku, atomovou mši, ježdění v postapo autě? Noční prohlídka základny se Světlonoši? Nevím.


Bylo to celé báječně a těžko popsatelné, protože jsme se na pár dnů přenesli do úplně jiného světla, kde se čas měří jinak a platí jiná pravidla. Stačilo jen tak se potloukat městečkem a vychutnávat si, jak jsou všichni naladění na jedné vlně. Junktown je jeden z mála festivalů, kam může jet člověk i bez doprovodu a ani na okamžik se nebude cítit sám. Užívali jsme si, i když počasí bylo všelijaké a po sobotním lijáku se z městečka stala jedna velká blátivá skluzavka. Bavila mě i festivalová kuchyně. Ke snídani kávu s kardamonem, k obědu Kasteel rouge, na večeři irský stout zajezený vynikajícím burgerem. Když se rozpršelo, chodila jsem se zahřát masalou s rumem do místní čajovny.

Junktown je totální únik od reality. Instagramová já starého světa jsme rituálně spálili na popel a nazpátek do dnešní doby se pak vracelo jen těžko. Další šance zúčastnit se svérázné atmosféry postapokalyptického světa bude až za 2 roky, příští ročník bohužel festival vynechá. A mně se na mysl vkrádá otázka - když nebude příští rok Junktown, co se vydat do Ameriky na Burning Man, ha?

Tak schválně, jakou nejulítlejší akci jste zažili vy? 

16 komentářů:

  1. Takové akce jsem se nikdy nezúčastnila, takže jsem si ráda nechala prostřednictvím tvého článku přiblížit její atmosféru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, jestli se mi podařilo festival aspoň trochu přiblížit. Moc mi nejde psát o těchto "zážitkových" akcích.

      Vymazat
  2. To je boží!
    Moje srdce starého postapokalyptologa jásá.
    A mám chuť oprášit Fallout :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fallout a na pozadí si pustit Mad Max. :) Jo jo, bylo to boží.
      Díky za návštěvu!

      Vymazat
  3. Přiznám se, že o tomto festivalu slyším poprvé. Hned bych sla na takovou akci! Nejradši bych byla jako bojovnice, zastřilela bych si... zní to fakt lákavě a určitě to stalo za to!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Junktown je v mnoha ohledech unikátní. Pokud tě ale podobný role play láká, zkus některý z výpravných LARPů (třeba od Rollingu), to jsou taky výborné víkendové akce.

      Vymazat
  4. Jak je možné, že o tomhle festivalu nyní čtu poprvé? Zní to naprosto .. postapokalypticky! :D Nikdy mě tahle tématika příliš nelákala, ale poslední dobou se nějakou náhodou dostávám ke stále více knihám, filmům a seriálům z tohoto prostředí a naprosto mě to fascinuje. Já aktuálně připravuji článek na festival Balaton Sound, který patří tedy k těm právě mainstreamovým a úplně jiným, ale osobně si myslím, že by mě bavilo i tohle. Hlavně těmi kostýmy .. to je prostě super nápad! :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to první festival, o kterém vím, že na něm panuje "kostýmová povinnost", tedy že účastníci v civilu nejsou vpuštěni. Zní to sice tvrdě, ale právě kostýmy dělají na celkové atmosféře hrozně moc, člověk se do akce vžije podstatně lépe, když je okostýmovaný stejně jako všichni okolo. Jsem ráda, že JT zaujal! Já teď pro změnu googlím Balaton Sound. :)

      Vymazat
  5. Wau, tak tohle je přesně akce, na kterou bych ani nepáchla. :D Vůbec to neber ve zlém, věřím, že je to pro dost lidí opravdu zábavné a zajímavé, ale já jsem spíše taková ta holka z města, ke které se tohle vůbec nehodí. :D I třeba ty únikové hry, o kterých jsi psala, mě absolutně nelákají.. Mám radši různé food festivaly nebo jednodušše festivaly s hodbou, kam ani nemusím vymýšlet žádný výstřední outfit. :D
    Fotky ale vypadají super a já moc věřím, že sis to užila. <3

    Tereza's journal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však to je úplně v pořádku, Teri! Zrovna Junktown se dost vyjímá i mezi alternativními festivaly. Já si obráceně ráda přečtu o více "konvenčních" akcích, protože na ty zase moc nejezdím já. :)

      Vymazat
  6. Tak tohle je pecka! Jakto, že já takovej milovník apokalyps a dalších podobných filmů na toto téma o tomhle festivalu čte poprvé?! :D Šla bych hned týjo, snad si na to za 2 roky vzpomenu a ulovím jednu ze vzácných vstupenek :) :D

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Informace o Junktownu se drží pod pokličkou a jen omezeně prosáknou mezi širší veřejnost. V Bratronicích se však nejedná o jedinou akci tohoto charakteru, na Facebooku se určitě brzy objeví další. Kdyžtak sleduj FB "RZB - raketová základna Bratronice". :)

      Vymazat
  7. Já jsem měla Junktown zarazený hlavně jako LARP, a helemese, jak je to komplexní akce. :) Je super o tom číst, ale stačí mi to. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak! Junktown pobaví i nelarpový svět. :) I když mě trochu mrzelo, že letos žádné komorní larpy na JT nebyly.

      Vymazat
  8. Tyhle festivaly zní velmi zajímavě, je fajn, že jste si to tak užili. :) Díky za přiblížení takového festivalu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu!