úterý 13. srpna 2019

Malebné Dolní Kounice

Do Dolních Kounic jsem se vracela již potřetí. Toto historické město v údolí řeky Jihlavy považuji za jednoho z nejkrásnějších míst, kam se z Brna můžete vydat na jednodenní výlet. 

Nejzajímavější památkou Dolních Kounic je klášter Rosa Coeli, dnes zpola rozpadlý a zarostlý břečťanem. Navštívit můžete i hrad a zámek v jednom, zvedající se nad městem, působivý židovský hřbitov, synagogu a křížovou cestu s několika kaplemi.

Z Brna se do Dolních Kounic dostanete buďto přímým autobusem z Modřic, nebo z Hlavního nádraží vlakem do Moravských Bránic, odkud je to do Kounic pěšky asi hodinu a půl přes pole a ovocné sady. My jsme zvolili pro cestu tam vlak a zpátky autobus. Jako první nás tak přivítala křížová cesta, na jejímž konci se tyčí kaple svatého Antonína s výhledem na město. Na úvodní fotce je to ta stavba vysoko na kopečku naproti.

kaple sv. Antonína

Nejvíce jsem se těšila na klášter Rosa Coeli, jež považuji za jednu z nejfotogeničtějších českých památek. Až pojedete do Dolních Kounic na návštěvu, doporučuji si počkat na komentovanou prohlídku. Po jejím skončení si pak můžete rozlehlý klášter projít ještě dosytosti sami a vylézt na vyhlídku na věž.

klášterní kostel a zdobený vstupní portál

Rosa Coeli nechal vybudovat Vilém z Kounic už ve 12. století, tedy ještě dříve než blízký hrad. Šťavnatý budiž fakt, že klášter měl být odpustkem za Vilémovo plenění kostelů při vojenském tažení, kvůli kterému na něj byla papežem uvalena klatba. Původně románský klášter byl později přestaven ve stylu vrcholné gotiky, a tato podoba se dochovala dodnes. Rosa Coeli, v překladu Růže nebeská, byl od počátku zasvěcen Panně Marii, které se takto přezdívalo. Většinu času sloužil jako ženský klášter.

pózujeme v křížové chodbě

Klášter je fascinující stavbou nejen díky romantickým zákoutím obrostlým břečťanem, ale hlavně pro svou neskutečnou energii, které z něj vychází v takové míře, až mi brněly prsty. Kdo ví, zda nebyl vystaven na místě nějaké pohanské svatyně... Těžko také říci, zda se jedná o energii pozitivní, nebo naopak otisk hrůz, kterých si klášter užil za svoji existenci nespočet.

čtvercový rajský dvůr

Historie Rosa Coeli byla totiž divoká. Klášter ekonomicky vzkvétal a zůstával jak pod patronátem papeže, tak, od roku 1268, i Václava II., českého krále. Mimo Kounice k němu bylo přidruženo ještě několik dalších vesnic. V 16. století se však stal proboštem ženského kláštera Martin Göschel. Aby nebyl svazován celibátem, přestoupil probošt na liberální luteránskou víru a oženil se s jednou z jeptišek. Jeptišky zde údajně navštěvovali i další muži a o jejich neřestném životě si špitali i vrabci na střeše, až musel být probošt suspendován a jeho manželka zazděna. Ovšem ani s příchodem nového probošta se poměry nezlepšily, a tak vzali spravedlnost do svých rukou obyvatelé Kounic. Zde se varianty téhož příběhu rozchází - jeptišky byly buďto vyvražděny, nebo se jim podařilo utéct, klášter však byl každopádně během následného řádění vypleněn. Ve zdivu byly při moderním výzkumu údajně nalezeny kostry novorozenců, a tak je dost možné, že zkazky o životě dolnokounických jeptišek nepřeháněly.

Rosa Coeli následně střídal majitele až do velkého požáru v roce 1703, po kterém začal definitivně upadat. Brzy sloužil jen jako levný kamenolom pro obyvatele města, dokud se jej začátkem 20. století neujal spolek na záchranu památek. Dnes už jsou jeho trosky jen smutnou a tichou vzpomínkou na dříve bohatý a mocný klášter.

pohled z věže na hlavní loď kostela

Za návštěvu stojí i hrad a zámek Dolní Kounice. Hrad byl vybudován na přelomu 13. a 14. století, a to přímo z prostředků kláštera, aby sloužil k jeho ochraně (nikoliv tedy obráceně, jak bývalo zvykem!). S Rosa Coeli jej spojovala podzemní chodba.

Hrad a zámek Dolní Kounice

V 16. století získal kounické panství Jiří Žabka z Limberka a původně gotický hrad se rozhodl přestavět na pohodlný zámek. Hrad si zachoval svůj pevností charakter, avšak s renesančními obytnými budovami. Nejzajímavějším pozůstatkem z období renesance je točité samonosné schodiště.

renesanční schodiště a obytný palác

Na zámku se poté vystřídali Drnovští z Drnovic, Dietrichštejnové a Herbersteinové. V polovině 19. století začal být využíván čistě k hospodářským účelům a do konce 20. století z něj zůstaly takřka ruiny. Dnes je zámek soukromý, avšak otevřený pro veřejnost. Majitelé jej postupně rekonstruují, pořádají zde spoustu akcí a také se zdejší prostory stávají častým místem svateb.

dříve rytířský sál, dnes svatební místnost

Naší poslední zastávkou byl bývalý židovský hřbitov. Židovské osídlení se v Dolních Kounicích datovalo již od 11. století. Po vyplnění města švédskými vojsky v roce 1623 si začali kouničtí židé budovat nové židovské ghetto, jehož součástí byla synagoga, dokončená roku 1656, a také nový židovský hřbitov. Hřbitov je dnes volně přístupný a nachází se na něm 852 náhrobků, nejstarší z roku 1688.


židovský hřbitov

Synagogu už jsme otevřenou nestihli, zato však víme, kam si v Dolních Kounicích zajít na oběd! Hotelovou restauraci Vinum Coeli můžu jen doporučit.

Dolní Kounice jsou krásné historické město, které zatím neobjevili zahraniční turisté ani milovníci Instagramu, takže si tu můžete vychutnat památky sami pro sebe. Tak to berte jako můj tajný tip, kam se ještě letos v létě podívat. Z Brna je to vážně kousek i bez auta.

Slyšeli jste už o Dolních Kounicích?

11 komentářů:

  1. Tip je to super. O klášteru už jsem četla, ale o zbytku ne. Jen škoda, že Brno mám trochu z ruky. Ale každopádně díky za pěkné fotky, ráda jsem se koukla. A třeba i ten tip nakonec někdy využijeme

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě pořád fascinuje, že se jedná o tak malé městečko, a přesto je zde tolik památek, že jsme je za celý den nestihli projít všechny. Z mého okolí přitom prakticky nikdo o Kounicích neví...

      Vymazat
  2. Moc krásné fotky a zajímavý článek. Až budeme někdy v okolí, zkusíme se zastavit, místo vypadá fakt kouzelně!:)

    OdpovědětVymazat
  3. Ja som o nich teda ešte nepočula, ale čím ďalej, tým som viac presvedčená, že Česko má nádherné miesta na každom rohu ! Keďže mi čoskoro začína v Česku štúdium,verím, že budem môcť občas podniknúť nejaký výlet a práve v Brne budem mať kamarátku, tak jej skúsim tento výlet navrhnúť :)

    OdpovědětVymazat
  4. Název mi něco říká, někde už jsem ho zaslechla. Vypadá to moc hezky, tyhle památky jsou hezkou vzpomínkou na historii. :)

    OdpovědětVymazat
  5. tak tady se chystám několik let..moc krásné fotky Sv.

    OdpovědětVymazat
  6. Díky všem za vaše komentáře. Rosa Coeli je magické místo, doporučuji.

    OdpovědětVymazat
  7. Na to, že mám Dolní Kounice prakticky za rohem a několikrát jsem tam i byla, jsem toho moc nenavštívila. Rosa Coeli byla zrovna zavřená a jinak jsem navštívila jen Antoníček a židovský hřbitov. Vypadá to, že pokud bude nějaký fajn podzimní víkend, tak si udělám ještě výlet :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, zvlášť, když to máš kousíček! Byla by škoda toho nevyužít, takové krásné místo hned za humny...

      Vymazat
  8. Zrovna nedávno jsme byli u Brna a přemýšleli jsme co dělat, tak aspoň pro příště víme. Ten klášter je parádní. Strašně se mi líbí! A máš pravdu, opravdu je velmi fotogenický a ty jsi tam pořídila krásné fotky :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Jsem ráda, že tip na výlet zaujal. Dolní Kounice opravdu stojí za návštěvu.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!