pátek 24. ledna 2020

Pražské muzeum iluzí

Optické iluze barev i perspektivy, stereogramy a jiné netradičně pojaté umělecké instalace v Praze. 

Illusion Art Museum Prague (IAM) se nachází přímo na Staroměstském náměstí. Když jsem se do něj chystala, nečekala jsem nic než průměrnou expozici zaměřenou na turisty. Prohlídka mě však vtáhla a z muzea jsem odcházela plná dojmů. Tak si pojďte poškádlit hlavu i vy! Líbit se tu bude jak dětem, tak dospělým.

Muzeum se nachází v krásném prostředí měšťanského domu z 15. století s výhledem na pražský orloj. Hlavní část výstavy je věnovaná velkým obrazům ve stylu trompe-l'oeil, do kterých může divák dle libosti vstupovat a interagovat s nimi.


Nechybí ani "klasické" druhy iluzivního umění jako jsou stereogramy (prostorové obrázky s ukrytými objekty), hrátky se zrcadly a také obří instalace z předmětů denní potřeby poskládaných natolik důmyslně, že při pohledu z určitého úhlu vytvoří dokonalý 3D obraz.

S většinou exponátů se lze dle libosti fotit. Ráda bych ocenila, jak byly asistentky v muzeu všímavé a samy aktivně nabízely pomoc, aby si návštěvník prohlídky odnesl mimo vzpomínky i pár zábavných snímků. Také mě potěšilo, že se IAM nevydalo cestou vnucování předražených "oficiálních" fotek od profi fotografů, jako to v množství podobně interaktivních muzeí ve světě bývá zvykem.


Expozice v druhém patře byla za naší návštěvy věnovaná Česku. Ačkoliv už se nejednalo o iluze v pravém slova smyslu, nápadité ztvárnění významných momentů z českých a slovenských dějin formou velkoformátových obrazů, tzv. storyboards, se mi hodně líbilo.


V nejvyšším patře pak byla expozice od Petera Herela pracující s iluzí barev, konkrétně odstínů sytě modré a červené, které se v přírodě na velkých plochách nevyskytují a lidské oko na ně tudíž není zvyklé. Na zhlédnutí výstavy bylo zapotřebí nasadit speciálně upravené brýle, aby se nám z barevně vymalovaných místností netočila hlava. Provedení výstavy bylo vskutku netradiční, ale přiznám se, že toto patro mě v porovnání s předešlýma dvěma zaujalo nejméně. Předpokládám, že výstavy v druhém a třetím patře jsou dočasné, a tak na vás nejspíš bude čekat zase něco jiného.

Pražské muzeum iluzí IAM hodnotím jako milý tip na upršený víkend. Díky interaktivnímu prostředí se zde snadno zabaví i děti, zároveň zde však ani o víkendu nebylo nijak nacpáno. Prohlídka nám zabrala lehce přes hodinu. Plné vstupné do IAM vyjde na 150 Kč, muzeum však často mívá akce na Slevomatu, takže se do něj lze dostat i levněji. Už jen kvůli tomu krásnému výhledu na orloj to stojí za to!


16 komentářů:

  1. Zajímavý tip - jsem z Prahy a o tomto muzeu jsem nevěděla. Ale je pravda, že já pracuju v místech, kde člověk zakopává o turisty sotva vystrčí nos ze dveří, tak odtud docela prchám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také to tak mám. Kdyby mě do IAM nevzal přítel, vůbec by mě nenapadlo tam jít.

      Vymazat
  2. Do tohoto muzea chceme také už nějakou dobu jít, tak jsem zvědavá, kdy se nám to podaří :). Díky za připomenutí!

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo. Jsem pak zvědavá na zhodnocení. :)

      Vymazat
  3. Tohle vypadá na výstavu podle mého gusta, na jedné podobné už jsem byla a hrozně jsem si to užila. Už jen kvůli fotce se surikatami věřím, že stála za to! :-D
    Díky za tip, až pojedu zase někdy do Prahy, určitě se ji pokusím zařadit do plánů. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To budou spíše mormoti než surikaty, ne? :D

      Muzeum je příjemné a ne moc rozsáhlé, zvládnete jej i s mrňousem.

      Vymazat
  4. na tuhle vystavu uz si brousim zuby delsi dobu, ale pritel z toho moc nadseny nebyl, asi mu to prislo detinske nebo nevim :D ale zkusim ho jeste premluvit, protoze me se libi jak o tom pises :) chtela bych tam jit, je to zas jiny druh vystavy, a nas obecne vystavy bavi. :) snad mi to doma projde. : )))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak uvidíš, jestli se nakonec vypravíte. Pokud ano, budu zvědavá na report. :)

      Vymazat
  5. Tak tam bych se chtěla někdy podívat, věřím, že to musí být skvělý zážitek! :)) Moc hezké fotky!

    OdpovědětVymazat
  6. Už jsem o něm slyšela z více stran jak kladné, tak záporné recenze, sama jsem ještě nenavštívila :) Ale až v Praze nebude vědět kam, tak možná zajdu :)

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý tip. Starší dítě touží vidět orloj v akci, takže by to šlo spojit. :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Už som o tomto múzeu počula i videla neuveriteľné fotky. :) Ale priznám sa, že zatiaľ som si nenašla naň čas. Musím to zmeniť. :) Vďaka za tip. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Už dlouho bych se tam chtěla mrknout a teď jsi mě nevnadila ještě víc! :-) Tak snad mi to brzo také vyjde :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Díky za milé komentáře, dámy! Budu se těšit na vaše případné reportáže. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Jé, s kamarádkou se tam chystáme, dostala jsem to od ní jako poukaz k Vánocům. Vypadá to zajímavě! :) Článek jsem chtěla jen tak rychle prolétnout, abych nepřišla o překvápko, ale díkybohu jsi sem nedala moc fotek. :D Těším se tam jako malá! :)
    Michelle B :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je paráda! :) Ano, snažila jsem se vybírat fotky tak, aby neprozradily příliš. Pokud jsem to dobře pochopila, tak ta horní patra jsou dočasné výstavy, takže vy už dost možná budete mít něco jiného.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!