středa 27. května 2020

Srí Lanka: praktický průvodce 1/2

Letos si zřejmě exotických dovolených moc neužijeme, přesto bych však ráda sepsala praktické postřehy z mé první cesty do Asie. 

Jak se připravit na backpacking po své vlastní ose, s čím počítat a na co nezapomenout? První díl bude věnován spíše obecným informacím o historii a podnebí Srí Lanky. Přikládám také inspiraci naším itinerářem, ačkoliv budu později k jednotlivým destinacím sepisovat i samostatné články. V druhé části průvodce se zaměřím na konkrétní doporučení pro cestování přímo na Srí Lanku. 

Co od Srí Lanky čekat? Na malém ostrově nacházejícím se 64 km jižně od Indie najdete jak písečné pláže omílané Indickým oceánem, tak i 2.500 m vysoké hory s vodopády, čajovníkové plantáže, safari se slony a také kulturní památky, stará opuštěná města a chrámy okupované opicemi. Ostrov přitom není nikterak rozlehlý, má jen 65.610 km2, což je o trochu méně než naše republika, a během dvou tří týdnů jej tak hravě můžete procestovat celý.

zdroj: Maphill.com

Historie a bezpečnostní situace:

Srí Lanka je zemí dvou národů: majoritních buddhistických Sinhálců a hinduistických Tamilů. Obě etnika přišla z Indie. První nezávislá království zde existovala už od 4. století př.n.l.

Začátkem 17. století ostrov kolonizovali Evropané. Jako první přišli Portugalci, později Nizozemci a nakonec od roku 1802 Britové. Ačkoliv název ostrova "Seilen" používali už Portugalci, až poangličtený Ceylon se ujal nejen jako název kolonie, ale i jako obchodní známka kvality. Právě Britové na ostrově zavedli pěstování čaje, kaučuku a kokosových palem. Vystavěli železnici a další páteřní infrastrukturu, rozvinuli školství a státní správu.

Roku 1948 Cejlon získal nezávislost jakožto prezidentská republika. Geografické jméno ostrovu zůstalo, ale nový na něm se rozkládající stát již nese původní sinhálský název Srí Lanka (alternativně psáno Šrí Lanka). Snaha nacionalistických extremistů učinit nově vzniklou Srí Lanku národním státem však přerostla v občanskou válku mezi Sinhálci a Tamily. Ta trvala více než 20 let - od roku 1983 až do 2009.

Srí Lanka je z hlediska turismu tak trochu prokletá země. Již v době kolonizace byla místem rekreace bohatých Britů. Místní jsou na zápaďany zvyklí a dokáží nabídnout evropské standardy ubytování. S občanskou válkou byl ale rozvoj moderního turismu násilně přerušen. Ještě před jejím koncem pak přišlo v roce 2004 zemětřesení, které následovala devastující vlna tsu-nami.

Od roku 2010 se turismus postupně obnovuje, další ránu však dostala pomalu se probouzející ekonomika během atentátů na Velikonoční neděli roku 2019. Série šesti výbuchů byla zorganizována sebevražednými radikály z místní islámské buňky. Islám má přitom na Srí Lance jen necelých 10 % zastoupení, nejde o žádný muslimský stát! Pokles turismu byl v loňské sezóně více než citelný, v nejvíce zasaženém Kandy místní hlásili 50% snížení. Raději si nechci představovat následky letošního koronaviru.

Na Srí Lance jsme se cítili bezpečně, ačkoliv jsme se trefili do citlivého období prezidentských voleb.  Otázka bezpečnosti a rozvoje turismu je pro Srí Lančany naprosto zásadní. Po útocích byly výrazně posíleny policejní kontroly; zažili jsme důkladné šacování před vstupy do chrámů i pět kontrol na letišti, přičemž první z nich se odehrávala ještě mimo budovu. Po tom, čím si země prošla, se zde bezpečí rozhodně nebere na lehkou váhu.

Ambuluwawa

Klima a počasí:

Srí Lanka se nachází v tropickém podnebném pásmu. Oblast netrpí na hurikány a navštívit ji tak lze celoročně. Teploty se pohybují na pobřeží po celý rok mezi 25-30 °C, v horách 15-18 °C.

Hlavní zimní sezóna trvá od prosince do dubna, vedlejší letní od května do září. Na jaře a na podzim přichází monzunové deště, které ale nebývají dramatické. Prší-li, tak jen navečer a v noci. Pouze výjimečně prší naráz na celém ostrově, a tak se lze v případě nepřízně počasí přesunout do slunnější části.

Povzbuzeni těmito informacemi, riskli jsme dovolenou na přelomu října a listopadu. Štěstí jsme neměli, nad celou Srí Lanku se nasunula tropická cyklóna a první týden propršel v takové míře, až se místní podivovali, že takový nečas několik let nezažili. Déšť jako takový by mi ani nevadil, hodně jsem však bojovala s vysokou vlhkostí vzduchu. Veškeré oblečení jsem měla propocené, zmoklé nebo mokré od moře a nebylo možné jej nikde usušit, a to ani pod klimatizací. Jedinou variantou bylo sušit oblečení přímo na sobě nebo využít služeb veřejných prádelen. Tehdy jsem rychle pochopila, proč v pokojích nebývají skříně - oblečení by v nich zplesnivělo.

Po zbytek dovolené už jsme měli ukázkově. Na výlety jsme se naučili vyrážet brzy ráno, kdy bylo počasí nejstabilnější. Po poledni se začaly nasouvat mraky, někdy doprovázené deštěm nebo bouřkami. Cestování mimo sezónu i za cenu horšího počasí velmi fandím - minimum turistů, nižší ceny a místní si nás předcházeli.

Tangalle

Co navštívit:

Srí Lanka je ideální zemí pro cestovatele, co neradi plánují. Je zde levno, bezpečno a přejezdy mezi jednotlivými oblastmi nezaberou více než pár hodin, což je ta nejlepší možná kombinace.

Že pojedeme právě na Srí Lanku jsme se s Matěm rozhodli jen asi 10 dnů předem a na přípravu itineráře tak nezbývalo moc času. Dohodli jsme se proto jen na několika základních bodech (Maťo chtěl zkusit surfování, mě zajímaly čajové plantáže a safari) a zbytek jsme nechali otevřený, že se rozhodneme až na místě. První upršený týden jsme nakonec doslova a do písmene prolenošili. Protože jsme ale nebyli fixovaní cestovním plánem s pevně danými přesuny, i přes nepřízeň počasí jsme si to velice užili a nebyli nazlobení, že jsme něco nestihli. V dalších týdnech jsme pak sbírali doporučení od místních i dalších cestovatelů a dostali se tak i na zajímavá místa mimo hlavní tah turistů. Celkem jsme na Srí Lance strávili necelé tři týdny.

The Nine Arch Bridge, Ella

To nejzajímavější:

  • Colombo: největší a nejrušnější město Srí Lanky.
  • Pláže a surf: letoviska Hikkaduwa, Mirissa, Tangalle, Wadduwa, Trincomalee... Celá Srí Lanka je jedna velká pláž. V Hikkaduwě lze pozorovat mořské želvy, někde nabídnou výlety za velrybami. 
  • Galle: město specifické holandskou koloniální architekturou 17. století.
  • Srílanská vysočina: spojnice mezi Kandy a Ellou je oblastí plnou výhledů na zamlžené hory, vodopády a nekonečné čajové plantáže. Do mnoha čajových továren vás místní rádi vezmou na prohlídku. Mezi Kandy a Ellou se navíc vine nádherná scénická železnice a už jen kvůli ní stojí za to vysočinu navštívit.
  • Nuwara Eliya: střed vysočiny, nejvýše položené město Srí Lanky a "malá Anglie". Oblast, kde podnebí natolik připomíná anglické klima, že si zde Britové v době kolonizace stavěli honosná dovolenková sídla, aby se vrátili do domoviny aspoň tímto způsobem.
  • Kandy: zajímavá oblast s množstvím chrámů, přičemž nejhonosnějším z nich je Chrám Buddhova zubu. Poblíž se nachází Ambuluwawa, asi nejkrásnější religiózní komplex, který jsem kdy viděla.
  • Kulturní trojúhelník: města Kandy, Anurádhapura a Polonnaruva s bohatou historií.
  • Dambulla: oblast zaujme nejenom jeskynním chrámovým komplexem, ale hlavně skálou Sigiriya - mystické rozvaliny města, které ve starověku vyrostlo přímo na stolové hoře.
  • Sloní safari: národní parky Yala, Udawalave, Wasgamuwa, Minneriya a další. Návštěvu naplánujte dle sezóny, sloni rádi migrují. Oblíbené jsou i sloní sirotčince, kde je možné přijít se slony do bližšího kontaktu.
  • Adamova hora: poutní místo buddhistů, křesťanů, hinduistů i muslimů. Výstup na posvátnou horu je údajně nejlépe absolvovat v noci a užít si východ slunce (nenavštívili jsme).
  • Horton's Plains: národní park s výhledem na "konec světa" (nenavštívili jsme).
  • Sinharaja: původní deštný les (nenavštívili jsme).
zdroj: Heritage Tours

Obvyklá trasa cestovatelů vede z Colomba směrem do centrální provincie a na vysočinu, poté přesun vlakem Kandy - Ella a závěr dovolené na pláži. Nám se neplánovaně podařilo hlavní část trasy otočit, což se ukázalo být moc fajn. Nejenže bylo příjemné si hned po příletu pár dnů odpočinout v plážovém letovisku a připravit se na náročné přesuny s krosnou, ale užívali jsme si i minima cizinců cestujících v našem směru. Na slavný "blue train", na který se mnohdy stojí hodinové fronty na lístky, nás nastupovalo všehovšudy asi osm bělochů.

Jak jsme tedy cestovali? Po příletu do Colomba jsme rovnou přejeli do Mirissy na jih země, kde mělo být nejlepší počasí (nebylo). Až se deště uklidnily, pokračovali jsme na vysočinu (Ella, Nuwara Eliya, Kandy), kde se mi líbilo asi nejvíce. Postupně jsme se posouvali směrem na centrální provincii. Poté, co jsme se nabažili starých chrámů (za nejpovedenější považuji Sigiriyu a Ambuluwawu), přesunuli jsme se na východní pobřeží za surfováním. Cestou jsme stihli i moji vytouženou zastávku na safari. Po cestě zpátky do Colomba jsme si udělali zajížďku do Galle. Sever země ani západní pobřeží jsme neviděli, ale i tak mám pocit, že jsme toho za necelé 3 týdny stihli víc než dost. Tak třeba budeme někoho inspirovat!


4 komentáře:

  1. Díky za zajímavé nahlédnutí do země kam už se asi nepodívám.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezky zpracovaný článek. Na Srí Lanku se chci už dlouho podívat. Letos to nebude možné, tak snad příští rok a to doufám, že tvůj článek využiji :))
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těší mě, že článek zaujal, a ještě více, pokud shrnutí opravdu najde využití! :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!