pátek 18. září 2020

Wellness v Harrachově

Začátkem září jsem si vzala dva týdny dovolené. I když už bylo cestování dosti omezené, dovolenkovala jsem jako o život, až z toho ani nestíhám sepisovat články.

Jedním z výletů byl i třídenní wellness pobyt v Harrachově, na který mě vytáhla kolegyně Danča. Takticky jsme se rozhodly nikoliv pro víkend, ale pro středu až pátek, abychom se vyhnuly davům. Vychytaly jsme krásně teplé počasí, úplné babí léto, a užily si tři dny příjemného odpočinku v Krkonoších.

Ubytované jsme byly v hotelu Svornost, který už má nejlepší časy za sebou a mezi německými důchodci jsme výrazně snižovaly věkový průměr. Obsluha však byla milá a hotel má obstojně velký bazén, kam jsme si chodily zaplavat před večeří. Měly jsme polopenzi a výběr jídel se sice omezoval hlavně na tradiční českou kuchyni, ale co jsem zkusila, to mi chutnalo, takže spokojenost. 

Ve středu jsme využily krásného počasí a hned po příjezdu jsme vyrazily na Mumlavský vodopád. Vodopád, dosahující 10 metrů na šířku i výšku, je jedním z největších vodopádů v Česku. Známý je zejména díky své dobré dostupnosti, protože leží jen asi kilometr od Harrachova.

Mumlavský vodopád

Po okolí vodopádu vede několik nápaditě udělaných naučných stezek. Zajímavý je celý tok řeky Mumlavy, která ve svém korytě vytváří "čertova oka", nazývané také "obří hrnce" - prohlubně vybroušené vodou do žulového podkladu. Symetrická kamenná jezírka lákala ke koupání, voda je tu však ledová a z hrnců se musí špatně dostávat ven, jak jsou kameny dokonale vyhlazené.

Kochaly jsme se barevnými lesy, houbami, které jsme cestou nacházely, i malebným okolím Mumlavy. Kolem řeky jsme pokračovaly po modré značce až ke Krakonošově snídani, budce s občerstvením, u které se trasa větví směrem na Labskou a Voseckou boudu. Zatímco ke kiosku vede asfaltka s pozvolným stoupáním, dál už začíná pořádný výšlap. A protože už bylo pozdě odpoledne a my chtěly ještě stihnout bazén a večeři, tak jsme to po pivu otočily zpátky na hotel. I tak jsme ušly přes 15 km.

Na čtvrtek jsme měly naplánovanou prohlídku harrachovské sklárny, pivní koupele a masáž. Sklárna Novosad a syn je nejstarší dosud fungující sklárnou v Čechách, dost možná i na světě. Založena byla roku 1712 hrabětem Harrachem a od samého počátku je zaměřená výhradně na ruční výrobu, dnes zejména nápojového skla. Sklárna nabízí komentované prohlídky, při kterých je možné sledovat skláře v akci. Hlavně foukání skla bylo fascinující, vydržela bych na něj koukat celé hodiny. Žasla jsem, jak skláři zvládají pracovat jen v sandálech, triku a s pivem nalitým v číši na víno. Celé Čechy bývaly sklářskou velmocí a je úžasné, jak Harrachov pokračuje v této tradici.

Hlavní pec topí 24 hodin v kuse. Křemičitý písek se dováží z blízkého Českého ráje. Barvení skla v případě zakázkové tvorby probíhá oxidy kovů. Ve sklárně dodnes funguje 100 let stará brusírna, poháněná původní vodní turbínou. Dneska už ale broušené sklo tolik neprodává, a tak dílna, kde dříve pracovalo 50 brusičů, zaměstnává už jen dva pány.

provoz sklárny Novosad a syn

U sklářských dílen dříve běžně stávaly pivovary. Muži pracující u výhně rychle ztrácejí minerály, které se právě slabým pivem nejlépe doplňují. I dnes proto existuje výjimka v zákoníku práce, že dělníci ve slévárnách a hutích mohou při práci konzumovat tzv. "ochranný nápoj" na snazší doplnění tekutin a minerálů (typicky sklářská osmička). Sklárna Novosad v roce 2002 vaření piva přímo v hlavním areálu obnovila a otevřela zde minipivovar a pivní lázně.

Prohlídka byla docela zběžná (vzpomínám, že když jsem tu byla před lety poprvé, tak výklad byl o dost podrobnější), ale součástí je i expozice v přilehlém muzeu skla, sleva do obchodu a poukázka na čerstvě navařené pivo zdarma, takže jsme si rozhodně nestěžovaly. Podobným exkurzím do výroby moc fandím. Nadšené jsme byly i ze sklářské cukrárny s pořádnými zákusky, kam jsme se šly schovat před zimou, co pomalu vytahovala drápky.

sklárna zvenku

Odpoledne nás čekaly pivní lázně, které jsou také součástí areálu sklárny. Na podobné procedury si moc nepotrpím, a tak jsem neměla žádné větší očekávání a byla o to více mile překvapená. S Dančou jsme dostaly každá svoji vanu s vířivkou, do které bylo napuštěno pivo s trochou drceného chmele, a zhruba 40 minut jsme se cachtaly v úžasně voňavé lázni (vůbec bych nevěřila, že pivo bude tak hezky vonět!), načež jsme se přesunuly do odpočinkové místnosti na relaxaci a skvělou masáž. Milý pán nám v mezičase nosil skleničky s vynikajícím tmavým pivem, které je součástí procedur, neb léčit je třeba i zevnitř. Můžu potvrdit, že uváděné zvláčnění ponožky bylo po koupeli znatelné. Detoxikaci organismu takto od boku nevyhodnotím, ale vcelku bych jí věřila. Na hotel jsme šly z lázní rozesmáté a s pořádně těžkýma nohama.

Ve zbytku dne jsme ještě pořádně prošly celý Harrachov a podívaly se ke skokanským můstkům. Překvapilo mě, že se původně nejednalo o jedno městečko, ale několik dodatečně propojených osad (vlastní Harrachov, Nový Svět, Ryžoviště a Mýtiny). 

V pátek nás čekal odjezd do Prahy. Ačkoliv mě lákalo podniknout pořádnou túru po Krkonoších, ležela před námi dlouhá cesta domů, a tak jsme se shodly jen na kratší zastávce v Českém ráji. O tom však až zase jindy.

Které lázně byste doporučili na příště?

9 komentářů:

  1. Super výlet! V Harrachově jsem před lety byla s mamkou a taktéž jsme byly ve sklárně - super zážitek. Pokud si dobře pamatuji, byla u něj i restaurace a jídlo tam měli výborný. Na vodopád bych se také někdy ráda jukla :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My byly místo v restauraci v jejich cukrárně a taky jsme byly hodně spokojené. Harrachov je na podobné párdenní akce úplně ideální.

      Vymazat
  2. Jestli se chceš ještě jednou poráchat v pivu, tak můžete vyrazit do Chodové Plané u Tachova. Součástí pobytu v pivních lázních Chodovar byla kromě pivní lázně a masáže ještě exkurze do pivovaru. Je tam zajímavá restaurace Ve skále a v okolí je třeba klášter Kladruby nebo Tachov se zámkem a nedalekou rozhlednou (o obojím jsem psala na blogu). Prima je taky Bečov nad Teplou (zámek s relikviářem sv. Maura a v okolí různé turistické trasy)
    Já byla v Krkonoších loni (na Rýchorách) po spoustě let (párkrát jsem tam byla jako holka a pak na školení od práce, ale to už je taky asi 20 let :D)
    Jsem zvědavá, kam jsi zavítala v Českém ráji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za tip! Tachov znám zatím jen z tvého vyprávění. Zvlášť do toho pivovaru bych se vypravila moc ráda. :)

      Vymazat
  3. Tak my byli přesně v tom hotelu naproti (Orea Reosrtu) koncem srpna. :D Tam zas bylo hodně rodin s dětmi. Ten hotel je právě na děti zaměřený.
    A Mumlavské vodopády jsou přístupné i pro lidi s pohybovým omezením, protože tam 3x za den jezdí vyhlídkový vláček. Akorát je tam přestávka jen 20 minut. Pak se ještě jede na skokanské můstky a pak zpět do Harrachova, což my jsme využili.
    Ve sklárně jsme taky byli a bylo to moc hezké sledovat. :)
    Pak ještě tam měli hezký minigolf. Chystám se na sepsání článků. :)
    Je super, že jste si to užily.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O vláčku jsem nevěděla, díky za doplnění! Myslím, že 20 minut na vodopády úplně stačí. Jak píšeš, pro rodiny s dětmi nebo handicapované je to skvělá věc.

      Minigolf jsme viděly, šly jsme okolo. Já chtěla na bobovou dráhu, ale byla ten den zrovna zavřená... Těším se na tvé články! :)

      Vymazat
  4. Ta pivní lázeň, byla teplá? Protože já si dát ve vaně pivo, navíc tmavé, které bývá silnější, tak mě asi vynesou nohama napřed. Kór teď, když už jsem rok a půl bez alkoholu. :D
    Vypadá to ale na báječnou dovolenou, fotky z přírody překrásné a exkurze do sklárny by se mi líbila moc. Sklo je spolu se dřevem můj oblíbený materiál a jeho tvorba má specifické kouzlo.
    Když tady zazněl Bečov nad Teplou, musím zmínit Teplice nad Bečvou. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pivní lázeň teplá byla, ovšem čepované pivo ve sklenicích měli parádně nachlazené. :D Výpary jsem příliš nevnímala, zato jsme se bohatě prolévaly zevnitř, takže ta následná omámenost byla dána spíše vlastní konzumací než válením se ve vaně. Až na pivní lázně někdy narazíš, tak vřele doporučuji!

      Vymazat
  5. Jojo, taky jsem si na podzim se ženou říkal, že potřebujeme relaxovat a načerpat energii? Koukali jsme proto na web www.slevovykupon.net a hledaeli slevy na wellness a kosmetické služby. Našli jsme pak jedny super pivní lázně kousek od naší milované Olomouce, kterou máme fakt moc rádi, protože jsme tam oba dva před několika lety studovali, a užili jsme si tam krásný víkend. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu!