čtvrtek 11. února 2021

Vychytávky na zimní výlety

V zimním období často slýchám, že na procházku je příliš chladno. Jak si výlety zpříjemnit a nezmrznout? Vzhledem k lockdownu, kdy nezbývá mnoho možností, co o víkendu dělat jiného, než vyrazit ven, je toto téma nanejvýš aktuální.

Jakožto nejvíce zmrzlý člen rodiny, kterému po chvilce venku i přes dvoje rukavice regulérně omrzají prsty u rukou a nohou, jsem vždycky v zimě trochu trpěla. Přesto se ven chodilo v každém počasí, na výlety i na dlouhé lyžování. A já si v předchozích letech našla pár vychytávek, jak se se zimou poprat a vydržet venku celý den v relativním komfortu i během chladných měsíců. 

Hřejivé polštářky

Můj největší objev! Malé polštářky jsou naplněné směsí železitého prášku, aktivního uhlí, vermikulitu a chloridu sodného. V okamžiku, kdy se polštářek rozbalí a zareaguje se vzduchem, začne uvolňovat teplo. Hřát vydrží zhruba 6 hodin, lze jej strčit do rukavic, bot nebo třeba pod tričko. Pravidelně mi zachraňuje promrzající ruce při lyžovačkách a letos i při delších výletech, kdy není možnost zahřátí v hospodě.

Polštářky kupuji buďto na eBay (heslo "hand warmers"), nebo v Decathlonu (odkaz). Ty druhé zmiňované je třeba aktivovat při pokojové teplotě, aby se pořádně rozehřály, ale skvělé jsou oboje. Trochu mě zlobí, že se jedná o jednorázový produkt, ale žádnou udržitelnou alternativu, která by pomáhala stejně efektivně, jsem zatím nenašla. 

Wedze polštářky do rukavic

Prošívaná sukně 

V posledních letech se rozšířily sportovní sukně, které neslouží ani tak jak kousek módní, jako ryze  praktický. Zateplovací sukně se hodí na jakékoliv kalhoty, když je krátká bunda a zima na zadek. 

Osobně mám Hannah Calanthe a je nejen velmi skladná, takže ji sbalím i do nejmenšího baťůžku, ale díky šikovnému dvoucestnému zipu ji lze rychle natáhnout až v průběhu výletu nebo při pauze během běžkování. Když jsem si ji před lety kupovala, tak mi "sukně na kalhoty" přišla jako zbytečně drahá sranda, ale teď ji pravidelně nosím nejen na zimní výlety, ale i na lyže, když jsou mokré sedačky u lanovek. Pro holky, co trpí na záněty močových cest, můžu vřele doporučit.

Hannah sukně

Jídlo s sebou

Termosku jsem letos už využila tolikrát, jako za předchozí roky dohromady ne. Pořádná termoska, co neprotéká a udrží čaj dlouho teplý, je na výletech bez hospod k nezaplacení. 

Co se jídla týká, naučila jsem se nosit sušené maso (jerky) v kombinaci s proteinovými nebo flapjack tyčinkami. Dodají hodně energie, v baťohu nezaberou prakticky žádné místo a jen tak se nezkazí. 

zimní dobroty

Funkční základ

Věřím, že na vycházky kousek za město není třeba vyrážet v lyžařské kombinéze, přesto však nad oblečením na zimní výlety více přemýšlím, zejména pak nad vrstvením. Nechci mrznout, ale ani absolvovat výšlapy zpocená. Nefunkční termoregulace mi v tomto ohledu moc nepomáhá.

Merino - na spodní vrstvu je merino vlna úžasná, maximálně funkční a přesto působí civilně, takže si ji lze vzít i do práce. Nezapáchá, udržuje tepelný komfort a v nižší gramáži lze nosit i v létě. Merino je sice drahé, ale tričko, které mám od Icebreakeru, vydrží 3 dny plné fyzické zátěže, aniž by smrdělo, takže na vícedenní akce už se vyplatí. Dobré zkušenosti mám i s Moirou nebo bambusovou viskózou (Bambutik, Reparáda), ale merino na zimu vede.

Termo vložky - ve všech zimních botách mám termo vložky s ovčí vlnou, zespod s hliníkovou fólií. Stojí pár korun, jsou krásně měkké a jako další izolační vrstva dělají skvělou službu.

Návleky na nohy - vadilo mi, že když mám úzké kalhoty, do bot snadno nasype sníh vrchem. A mokré boty... brr! Obyčejné pletené návleky na nohy tento problém snadno řeší.

co na sebe?

Jinak se tedy musím přiznat, že většinu zimních výletů jsem zatím odchodila v 11 let starých botách, ještě starší podzimní bundě, pleteném svetru z jehněčí vlny, tři generace starých rukavicích z beránčího rouna a i tak mi bylo skvěle. Letošní rok se zavřenými obchody mě více než kdy jindy nutí pracovat s tím, co už mám, a zbytečně si nevymýšlet. Přesto myslím, že by vás některé moje vychytávky mohly zaujmout a budu moc ráda, když se podělíte vy o ty svoje. 

Chodíte i v zimě na celodenní výlety, nebo čekáte, až se oteplí?

34 komentářů:

  1. Ty zahřívací polštářky jsme nosili na běžky jako děti! Ale měli jsme na více použití, luplo se plíškem a ony začaly hřát. Koukám, že tyhle jsou s octanem sodným, koukni se na třeba sem:
    https://www.terko.cz/cs/vyhrivane-polstarky-kapesni-ohrivace-24p
    Po návratu se chvíli povařily v horké vodě a daly se použít znovu.
    Ty zateplené sukně se mi ukrutně nelíbí. Až jednou udělají nějaké pěkné, budu šťastný člověk...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty nahřívací polštářky s plíškem jsem mívala taky, ale vydržely hřát stěží 15 minut. To bych jich musela tahat celý baťoh. :D Jednorázové hřejí 5-6 hodin a mnohem intenzivněji. Na webu mě ale zaujaly rukavice s vyhříváním na baterky. To je dobrá vychytávka!

      Vymazat
  2. Já chodím na zimní výlety ráda, ale poslední dva dny je taková zima, že by mě na výlet ven nedostalo nic :) Ale ty zhařívací polštářky se mi zdají super, sukni jsem ti už chválila :) A Jerky znám, ale nějak mě to neláká zkusit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poslední dny je to trochu extrém, jen co je pravda. Díky, Teri!

      Vymazat
  3. Já v zimě na celodenní výlety nechodím, počkám si, až se oteplí. Jsem hrozně zimomřivá, mrznu i cestou na autobusovou zastávku, kterou mám kousek od domu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně by příroda chyběla, ale úplně chápu, že každý to máme nastavené jinak. :)

      Vymazat
  4. normálne som aj zabudla na takúto veľkú zimu, keďže žijem v Australii my tu mame stále teplo no vlastne v zime sa stane že si zoberiem sem tam bundu na seba ..ale stále máme okolo 15-16 stupňov :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to věřím, že dnešních -12 °C se musí řadit do kategorie těžko uvěřitelných vzpomínek na dětství. :)

      Vymazat
  5. Na tělo mi bývá teplo, nepotřebuju nic moc speciálního, ale prsty, ty mi nezahřeje absolutně nic. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Tak o té sukni už nějaký ten pátek přemýšlím, jestli to není zbytečný, ale docela jsi mě nalomila, jdu se kouknout, co je na trhu :D Na zadek mi bývá vždycky největší zima :D

    Souhlasím s merinem, za mě nejlepší vynález a nejvíc fungující oblečení, ať už v létě nebo v zimě. Mám oblíbený český Senzor :)

    Ty návleky na nohy vypadají pěkně, sice mám doma takové ty nepromokavé od RockEmpire, ale takovéhle huňaté třeba do města nebo do práce by nebyly od věci :D Takže, díky za inspiraci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Senzor zatím neznám. Chtěla jsem si koupit ještě jedno merino triko s krátkým rukávem, tak mrknu na jejich nabídku. Díky za tip.

      Ty huňaté návleky mám cca 13 let. Kupovány v Takku za stovku a jak dobře slouží! :D

      Vymazat
  7. Páni, vůbec jsem netušila, co všechno existuje za vychytávky! Do terénu jsem vybavená hlavně do teplejšího počasí a v zimě vyrážím spíš jen na kratší vycházky, ale kdyby náhodou, tak je fajn vědět, že možnosti jsou a není jich vůbec málo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak.. A když je teplo na tělo, tak jsou i procházku v mrazu vlastně moc příjemné.

      Vymazat
  8. Funkční základ si budu muset pořídit, jsem podobně jako ty velká "zmrzlina", takže třeba i jen chodit venčit pejska v těchto dnech je pro mě výzva ;) Zaujaly mě i hřejivé polštářky, nevěděla jsem, že existuje i varianta, kdy vydrží hřát tak dlouho :) Pamatuji si, že před pár lety jsem měla něco podobného, kdy stačilo polštářek jakoby rozlomit a rozlilo se v něm teplo, jen tedy nevydržel hřát tak dlouho, spíš jen pár minut.. Plusem ale bylo, že se dal použít opakovaně, tuším, že se buď dal vyvařit do hrnce nebo na chvilku do mikrovlnky ;)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lupací polštářky jsem mívala jako děcko taky, ale přesně jak píšeš, nevydrží hřát více než pár minut. Ty, co používám já, jsou sice nerecyklovatelné, ale na celodenní výlety, když je pod nulou, mi to za to stojí. Menší zlo než řešit omrzliny.

      Vymazat
  9. Super tipy! Hlavně ta sukně mě zaujala. Ne že bych nějak zvlášť chodila na dlouhé přírody po přírodě, ale kdyby se tak stalo jednou a že bych vlastně ráda, tak si na to vzpomenu :-). Hřející polštářky znám, jen zase naopak nevím o těhle jednorázových, ale takových těch, co se na další použití musí povařit. Co se návleků týče, tak ty já nosím na podzim k sukni, kdy ještě není potřeba mít silnější punčocháče, ale silonky s návlekama a nějakýma lehčíma botama bohatě stačí :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty návleky mi doma leží ve skříni už asi 13 let. Původně jsem si je kupovala ke stejnému užití jako ty, ale nakonec se mi nejvíce osvědčily právě do sněhu. :)

      Jojo, lupací polštářky si taky pamatuji. Škoda, že nevydrží hřát déle než pár minut...

      Vymazat
  10. Já zimní procházky ráda, ale musí mrznout, svítit slunce a všude sníh. Někde jsem ty zateplené sukně zahlédla a přišlo mi to jako dobrý nápad. Návleky na nohy mě nikdy nenapadly nosit, ani jsem je snad u nikoho neviděla, ale po přečtení tohoto článku už je chci. Nicméně jsem teď teprve u domácího oblečení a zaseklá u šatů Ohana z Nepálu :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šaty Ohana jsou fakt teploučké, ráda je nosím. Snad brzy doskladní další barvy; ty hezké bývají hnedka pryč.

      Vymazat
  11. Toto je skvelý článok. Tie zohrievače do rukavíc milujem. Je to skvelá vec.

    xxAlexandra z MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
  12. Ať jdu kamkoli a kdykoli, nosím u sebe ještě náhradní ponožky. Už mnohokrát mi zachránily zdraví a nesčetněkrát pohodu. :D
    Jsem výrazně teplomilná, ak i ježdění s kočárkem teď nechávám na drahém nebo na babičkách... ale jakmile se oteplí, hned bude více chuti a energie. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tlapko, to věřím. Zimní boty mi celkem drží, zato v létě nosím na túry náhradní ponožky, abych vyměnila propocené za suché... Tak se zdá, že zima dlouho nevydržela, tak už budeš moct zase ven. :)

      Vymazat
  13. Dobrý večer, narazila jsem na tento blog a hned příspěvek o tak skvělých vychytávkách. Podám o tom info přítelkyni mého syna, protože té je nonstop strašná zima, asi že je maličká a hubeňoučká. Připomněla jsi mi (budu tykat, neva ?) hřejivé polštářky do rukavic - ty jsem kdysi měla, vozil mě je známý tenkrát z Německa. Používám funkční spodní prádlo a vlněné ponožky si pletu. Takže děkuju za super tipy, určitě využiju. S pozdravem Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za krásný komentář! Velmi mě těší, že článek potěšil i starší generaci.

      Vymazat
  14. Dobré tipy a jsem ráda, že ti pomohly. Ty hřejivé polštářky mě zaujaly, ty mě nenapadly.
    V těch mrazech, co teď byly pár dní by mě nikdo nikam dobrovolně nedostal. Ale je pravda, že poslední dobou se mi nechce vůbec nikam, není chuť a nálada courat někde venku. Možná se to teď zlepší, když má být tepleji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, hřejivé polštářky mi doporučila kamarádka loni v Alpách, jinak bych tam asi zmrzla. Od té doby na ně nedám dopustit.

      U nás už je úplné jaro. :)

      Vymazat
  15. Mně se na zmrzlé ruce osvědčilo chodit s trekovými holemi. Chvíli trvá, než se ruce zahřejí, ale pak už je to dobré. Teď o víkendu jsem si dokonce v půlce výletu sundavala rukavice :).
    Na prošívanou sukni jsem nikdy neměla odvahu - mám pocit, že bych v ní měla dvojnásobný zadek (a to už je fakt hodně :D). Navíc nejsem sukňový typ - nenosím je moc ani ve městě, natož do lesa ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, já si tento týden objednala outdoor softshellový kabát, čímž doufám, že můj problém s ledvinami a zmrzlým zadkem na výletech vyřeším jednou pro vždy. Prošívaná sukně je moc fajn, ale spíše k lyžařské bundě. Není to moc elegantní řešení...

      Trekové hole jsem ještě nezkoušela. Dává to smysl, že se ruce lépe prokrví.

      Vymazat
  16. Myslím, že to jsou fakt super tipy!
    Já právě zimu moc nemusím, do Vánoc to vždy nějak zvládám, ale pak je to pro mě velmi depresivní. Nemám ráda, když je mi venku zima a zároveň jsem nikdy nikde nenašla funkční a zároveň pěkné a ženské věci... Já vím, chtěla bych toho moc a jen vyjímečně najdu obojí :D
    V podstatě jsem to ale vyřešila, v UK takové zimy jako u nás zdaleka nejsou, a když napadnou i jen dva centimetry, je tu kalamita a vše stojí, školy se zavírají. Ale udělala jsem si loni před zimou radost (s tajným přáním, že je snad využiji na nějaký předvánoční výlet) a koupila si krásné rukavice, které jsou pletené a černé (a tedy se hodí i k elegantnějším outfitům), ale zároveň jsou kašmírové, takže opravdu zahřejí. Dlouho jsem po nich pátrala, ale zároveň za ně nechtěla dát 100 a víc liber, když jsem věděla, že je zas tolik nevynosím, a tenhle perfektní pár jsem našla náhodou v jednom outlet obchodu ve slevě. Kéž bych ale měla možnost nosit je víc...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že s Anglií jsi to vyhrála. Kamarádka, co žije ve Skotsku, už ale tvoje tvrzení o absenci zim úplně nesdílí. :D

      Kašmír a obecně všechny přírodní materiály jsou báječné, mám je taky velmi ráda a jednou za čas se ráda rozmazlím něčím luxusnějším. Třeba skotský svetr z jehněčí vlny tahám již 8. rokem na všechny výlety a patří mezi mé nejoblíbenější kousky šatníku.

      Vymazat
  17. Nefunkční termoregulace, promrzlé končetiny... celá já :- D Super tipy, tuhle zimu jsem sice celkem hibernovala, ale třeba někdy příště :- D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu!