pátek 7. května 2021

Čtenářský deník XVIII

Pravidelné zhodnocení přečtených knížek. 

  • Farma zvířat - George Orwell
  • Velká čtyřka - Agatha Christie
  • Dusím se ve vlastní šťávě - Betty MacDonaldová
---------------------------------------------------------------

Farma zvířat

autor: George Orwell
zařazení: dystopie
čtené vydání: Edice Expedice (samizdat), 1979
původní název: Animal Farm
poprvé vydáno: 1945
překlad z angličtiny: Gabriel Gössel

"Všechna zvířata jsou si rovna, ale někteří rovnější." 


Farma zvířat je kniha, co předběhla svoji dobu. Ústřední motiv není třeba dlouze představovat: zvířata, žijící na Panské farmě, jednoho dne vyženou svého majitele, příležitostného alkoholika, a začnou si vládnout sama. Po "revoluci" se cítí svobodné a radostně pracují sama na sebe. Vedení přirozeně přebírá několik prasat, která jsou ze zvířat nejchytřejší. Problém nastává, když postupně začnou soustředit moc, diktátorsky vládnout a užívat si toho, co sama dříve v lidech nenáviděla.

Kniha, tvářící se na první pohled jako bajka pro děti, beze slov vybízí k tomu, aby si čtenář na místa zvířat dosadil lidské pokolení a vládu pomalu sílícího teroru. Je nadčasovým varováním před komunismem, politickou propagandou a diktátorskými režimy. Vynikající čtení.

ukázka:
Šířily se neurčité a zkreslené zvěsti o nádherné farmě, odkud byli vyhnáni lidé a kde jsou zvířata pány, a během toho roku proběhla venkovem vlna nepokojů. Vždy poslušní býci divočeli, ovce ničily živé ploty a spásaly jetel, krávy kopaly do díží s mlékem, koně se při honech zastavovali před překážkami a shazovali jezdce. A navíc se všechna zvířata v okolí seznámila s melodií i slovy písně Zvířata Anglie. Píseň se šířila neobyčejnou rychlostí - když ji zaslechli lidé, nedokázali ovládnout vztek. Předstírali však, že jim připadá směšná. 

---------------------------------------------------------------

Velká čtyřka

autor: Agatha Christie
zařazení: detektivka
čtené vydání: Palm Version (čtečka)
původní název: The Big Four
poprvé vydáno: 1927
překlad z angličtiny: Karla Andělová

Pátá kniha ze série Hercule Poirot a moje první detektivka od Agathy Christie.


"Velká čtyřka" je označení zločinecké organizace, ovládané čtyřmi velikány. Jediný, kdo je dokáže zastavit, je belgický detektiv Hercule Poirot, takřka superhrdina, a jeho přítel kapitán Hastings, z jehož pohledu je příběh vyprávěn. 

Tato útlá knížka mě vůbec nechytla. Iritovalo mě, kolik v příběhu umíralo svědků, zatímco Poirot stále zůstával dobře naladěn a šprýmoval s ustaraným Hastingsem. Slabá byla i dějová linka.

ukázka: 
Podle Poirota šlo všechno natolik dobře, aby prohlásil, že po celou dobu sbíráme informace a vytváříme si vhled do myslí našich soupeřů. Já osobně měl pocit, že bychom měli získat nějaký hmatatelnější úspěch, než je tohle. Od okamžiku, kdy jsme přišli do kontaktu s Velkou čtyřkou, gang spáchal dvě vraždy, unesl Hallidaye a Poirot i já jsme jen o vlásek unikli zabití. My jsme v této hře doposud nezískali ani bod. 

---------------------------------------------------------------

Dusím se ve vlastní šťávě

autor: Betty MacDonaldová
zařazení: humoristický román, autobiografie
čtené vydání: Argo, 2017
původní název: Onions in the Stew
poprvé vydáno: 1955
překlad z angličtiny: Eva Marxová

O životě na odlehlém ostrově s humorem a lehkostí.


Poslední z Bettiných románů líčí život na americkém ostrově Vashon v západním koutě Washingtonu. Domek na ostrově, kam se nelze dostat jinak než přívozem, sdílí s manželem Donem a dvěma pubertálními dcerami. Kniha laskavě a vtipně líčí trable s dospívajícími dětmi, špatnou dostupnost ostrova a nepřívětivost tamějšího počasí, jakožto i podivné sousedy a návštěvy, co k Betty jezdí na regulérní dovolenou. Úsměvné a výborně přeložené čtení na dlouhé večery.

ukázka: 
   Po rukou a kolenou jsem se plazila místy, kde jsem tušila stezku. Ke dveřím kuchyně jsem dolezla, zrovna když Don s dětmi vyšel na schody. Pomohli mi na nohy, stáhli mě do kuchyně a při svíčce do mne vlili hlt whisky. "Elektrika nesvítí a telefon nefunguje a všechny trubky zamrzly," vesele mi oznámil Don. "Škola je zavřená," trylkovala Anka. "Bude zavřená asi celou zimu." 
   "To je báječné, ten sníh, viď!" řekla Janka.
   Byli jsme zaváti čtrnáct dní. 

Četli jste některou z knížek? Jak se vám líbila?

20 komentářů:

  1. Četla jsem Dusím se ve vlastní šťávě, mám ji doma a miluji ji. Hlavně kapitolu o dcerách v pubertě jsem pročetla mnohokrát, když syn tímto obdobím procházel, protože Betty to fakt trefila dobře.
    Velkou čtyřku jsem kupodivu nečetla, i když jsem velká milovnice Agáty.
    No a na Farmu zvířat už se dlouho chystám, ale pořád jsem se k ní nedostala. Přitom je to taková klasika...
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Betty je skvělá a báječně nadčasová, že? Co se Agathy týče, včera jsem po napsání článku koukala na recenze a vesměs se všichni shodovali, že Velká čtyřka je výrazně slabší než ostatní díly Poirotovské série, tak bych ji na tvém místě s klidem v duši přeskočila. :) Díky a krásný víkend!

      Vymazat
  2. Já jsem četla Farmu zvířat v rámci povinné četby na střední :) Knížka se mi líbila a je pořád aktuální.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tak... Já jsem se k ní na střední nedostala, ale moc se mi líbila i na "normální" čtení.

      Vymazat
  3. Boudicko, moc Tě zdravím. Z Tvého deníku jsem četla Farmu zvířat, to je opravdu nadčasový titul. A Dusím se ve vlastní šťávě jsem četla opakovaně, mám takový druh knížek ráda. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, moc děkuji za pozdravy a komentář. K Betty MacDonaldové se také ráda vracím, její knihy jsou jako pohlazení po duši. Krásnou neděli přeji!

      Vymazat
  4. Farma zvířat mi připadá ještě o stupeň děsivější a mrazivější než 1984. Tam to občas sklouzávalo až k jistému satirickému vtipu (například moje oblíbené každodenní Dvě minuty nenávisti), ale ubohá a bezbranná zvířátka... tam už není na odlehčenou absolutně nic.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na mě bylo 1984 už dost náročné čtení - jedna z těch knížek, které jsou sice výborné, ale jednou je přečíst stačilo. Div jsem z toho neměla noční můry. Farma mi přišla vynikající právě v tom, jak je jednoduše dějově načrtnutá, až místy připomíná čtení pro děti, a přitom v té své jednoduchosti geniálně pravdivá. Obě knihy jsou skvělé, ale každá úplně jiná.

      Vymazat
  5. Bohužel jsem žádnou z těchto knih nečetla, zaujala mě Farma zvířat, ale nevím, zda bych si čtení užívala, kvůli náročnému tématu, jak jsem citlivá, tak mě hned všechno hrozně ovlivňuje :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna Farmu zvířat bych se nebála doporučit ani dětem, není v ní žádný explicitní obsah, kterého by se člověk měl bát. Ta kniha je vynikající právě díky tomu, že je vlastně celá hodně jednoduchá :).

      Vymazat
  6. Knihu jsem nečetla ani jednu. Ale zaujaly mě obě, které více doporučuješ. Moc pěkně napsaný článek. Asi si v blízké době nějakou z knih brzo pořídím, nejspíše prvně Farmu zvířat, kterou již mám v plánu dlouho - víceméně od doby kdy jsem četla od Orwella knihu s názvem "1984". Pěkné recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katie, moc děkuji. Od Orwella jsem také četla obě tyto knihy a obě mi přišly vynikající, přitom je však každá jiná. Snad se ti Farma zvířat bude také líbit.

      Vymazat
  7. Farmu zvířat mám na svém seznamu už dlouhou dobu, ale ještě jsem se k titulu nedostala. Naopak Betty a její Vejce a já jsem četla nedávno, ale to víš sama, jelikož jsi mi knihu komentovala na mém blogu :-). Jsem si jistá, že i na tuto knihu se určitě ta nějakou dobu vrhnu, jelikož Vejce a já je nezapomenutelné :-). Naopak detektivky nečtu vůbec, ale dala jsem si letos za úkol, že nějakou detektivní knihu prubnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Detektivky taky nečtu, toto byla výjimka po dlooouhé době a vidíš, jak dopadlo hodnocení. :D

      Jsem moc ráda, že tě Betty bavila! Patří k mým nejoblíbenějším spisovatelkám.

      Vymazat
  8. Skvělý tip článku! :) Farma zvířat je dokonalá kniha, která je stále aktuální. Což je fascinující... A děsivé!

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím. Farma zvířat je naprosto nadčasová - zvlášť, když vidíme, jak se historie stále opakuje...

      Vymazat
  9. Četla jsem akorát Farmu zvířat a už je to dost dlouho, někdy bych si měla dát re-reading. Plus mám v plánu letos přečíst něco od Bety McDonaldové. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od Bettynky moc doporučuji Vejce a já. Ač to byla prvotina, tak dodnes zůstala jejím nejznámějším počinem a je to i moje nejoblíbenější kniha od ní. :)

      Vymazat
  10. Farmu zvířat si chci přečíst už hodně dlouho. Kdysi na střední jsem na tom byla v divadle, jenže to byla akce naší angličtinářky "hele máme příležitost jet na anglický divadlo, holky notak!" a tak jsme jely, i když jsme s naší tehdejší angličtinou prakticky vůbec nerozuměly, co se na jevišti říká, takže bych si to přečíst asi měla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tímto stylem četla v prvním roce, co jsem měla francouzštinu, Královnu Margot od Dumase. Sice byla ve zjednodušené verzi, ale i tak jsem rozuměla snad jen pozdravům. Ale jak se říká, někde se začít musí, a dnes na to ráda vzpomínám. Tak snad to máš s anglickým divadlem podobně. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!