sobota 5. června 2021

Čajové ochutnávky XI

Ač se v kalendáři píše červen, léto přichází teprve nesmělými krůčky. Není tedy divu, že se mi za chladné jarní měsíce nastřádalo hned několik zajímavých nových čajů. 

  • Yogi Tea - ajurvédické čaje
  • Bright Tea - English Breakfast
  • Grešík - kvetoucí čaj Červánky
  • English Tea Shop - Organic Coffee Cream Tea


Yogi Tea - chai čaje

Mám-li chuť na kořeněný, chuťově výraznější čaj, obvykle sáhnu po některém z ajurvédických neboli "chai" čajů. Značka Yogi Tea je jednou z mých nejoblíbenějších. Pochází z amerického Oregonu, kde byla založena v 80. letech, a mimo klasické chai směsi nabízí i další kombinace bylin a zeleného čaje.

Na ochutnávku jsem odložila 6 různých příchutí, které na mě vykoukly v degustační krabičce Yogi Tea Finest Selection. Ta stála asi 90 Kč a obsahovala celkem 18 nálevových sáčků.

Yogi Tea

Classic - naprostá klasika mezi ajurvédickými čaji. Skvěle vyvážená směs skořice, kardamomu, zázvoru a dalšího koření, která lehce pálí na jazyku a silně prohřívá celé tělo, a tak se hodí spíše do chladnějších dnů. Velmi oceňuji, že směs neobsahuje černý čaj, který je v yogi častý, díky čemuž je nápoj vhodný i na večerní popíjení.

Licorice (lékořice) - lékořici v čajích nevyhledávám, a tak bylo předem jasné, že tato směs asi pomyslnou korunku vítěze nevyhraje. I bez cukru je čaj přirozeně sladký, s typickým lékořicovým dozvukem. Pít se dal, ale doporučila bych ho jen fajnšmekrům.

Green Tea Matcha Lemon - vynikající lehký zelený čaj s limetkou a bylinkami. Citrusové tóny ve směsi hrají dominantní nótu, takže je celý nápoj příjemně osvěžující, vhodný i do teplejších období roku - výborný je i vychlazený. Jak sáčkové matcha čaje běžně nemusím, protože bývají chuťově ploché, ten od Yogi Tea jsem si užívala. Matcha u něj ale neslouží jako základ, převažujícím čajem ve složení je japonská tencha.

Lemon Ginger (citron a zázvor) - povedená kombinace zázvoru s citronovým dozvukem. Čaj není přehnaně pálivý, ale zázvor v něm cítit je, a díky přidanému koření je o dost zajímavější než zázvorové čaje, které jsou u nás běžně k dostání.

Turmeric Chai (kurkuma) - nemám moc ráda kurkumu, ale teplý kurkumový čaj k mému překvapení nebyl tak špatný, jak jsem čekala. Na mě dost nasládlý (opět díky lékořici), ale vypila jsem ho s potěšením. Krásná žlutá barva nálevu bonusem.

Women's Balance (ženský čaj) - jemný nálev z ajurvédických bylin, který by měl pomáhat u rozličných ženských potíží. Po pár sáčcích jeho účinky nemůžu posoudit, z hlediska chuti však byl dobrý. Cítit v něm byly spíše bylinky, koření jen minimálně. 

Jasnými vítězi jsou pro mě Classic a Matcha Lemon, u kterých si brousím zuby na celé krabičky. Byla jsem však mile překvapená, že i čaje, po kterých bych běžně nesáhla (typicky cokoliv s kurkumou) mi ve variantě od Yogi Tea chutnaly. Vyhovuje mi, že všechny čaje jsou dost silné a zvládnou i 0,5 l konvičku.

Yogi Tea

Bright Tea - English Breakfast

Tento vzorek mi dovezl někdo ze známých. Malý netradiční sáček s plastovým otevíráním mě zaujal svým designem - bude uvnitř čaj sypaný, nebo se objeví jednorázový pytlík? Poprvé bych byla ráda za návod, jak se do čaje dostat, ovšem ani strýček Google neporadil. Plastový uzávěr se mi nepodařilo otevřít, šel leda odtrhnout, a tak jsem zadní část prořízla nožem, abych neměla čaj rozsypaný po kuchyni. 

Bright Tea

Et voilà! Dole se skrýval látkový pytlík a nahoře čaj. Předpokládám, že jde o balení do nějaké chytré mašinky na způsob kávovaru. Výrobce Bright Tea je pro mě zcela neznámý a mnoho jsem toho o něm nenašla.

Výsledný nálev byl vcelku chutný černý směsový (blend) čaj, který byl tak akorát intenzivní a nehořkl. Ideální na šálek k snídani, ale že bych po něm zatoužila podruhé, to zase ne. Každopádně zajímavá zkušenost, jak netradičně může čajový sáček vypadat.

Bright Tea

Grešík - zelený kvetoucí čaj Červánky

Kvetoucí čaje se za dávných časů připravovaly pro potěchu čínského císaře a jeho dvora, my si však tento kousek umění dnes můžeme vychutnat i doma, kdykoliv se nám zachce. Čajové kuličky jsou ručně svazovány z lístků zeleného nebo bílého čaje, ke kterým se přidávají květy jasmínu, chryzantém, měsíčku, ibišku a dalších jedlých květin. Po vhození do horké vody se nevzhledné kuličky začnou pomalu rozvíjet, aby z nich po pár minutách vznikly nádherné čajové květy a výborný nápoj.

Značka Grešík je na českém trhu dobře známá. Založena byla roku 1990 a dnes se řadí mezi největší české výrobce bylinných čajů, koření a potravinových doplňků. Jejich sáčkové čaje mám ráda, kvetoucí jsem však měla poprvé. Nabízí celkem tři druhy s romantickými názvy: Červánky, Orientální krása a Vycházející slunce. V balení se schovávají 4 čaje a jeho cena se pohybuje kolem 140 Kč.

Ač jsou Červánky zelený čaj z mladých čajových lístků, překvapilo mě doporučení zalévat vodou 90-100 °C. Využila jsem vodu 80 °C a zalévala do větší konvičky (0,5 litru skleněnou holt doma nemám). Čaj je vícenálevový, lze zalít dvakrát až třikrát. Ve složení se mimo zelený čaj objevuje i pestrovka a jasmín. 

Grešík - kvetoucí čaj

Prvních pár minut se kouličce moc rozvíjet nechtělo, což bylo možná způsobené příliš chladnou vodou, nakonec se však rozvinula do krásného květu s bílo-růžovým středem. Louhovat jsem čaj nechávala zhruba 10 minut. Výsledný nápoj byl lehký až nevýrazný a trochu mi chyběla osobitější vůně. Druhý nálev už chutnal o poznání více - už jsem použila méně vody, vyšší teplotu a nechala čaj louhovat 15 minut, což mu jen prospělo.

Když srovnám Grešíka a Veltu, od které jsem měla kvetoucí čaje minule, ty od Velty mi přišly výraznější. Nevýhodou příliš výrazných čajů však je, že rychleji hořknou (zejména v kombinaci s příliš horkou vodou). Příprava kvetoucího čaje, aby byl nejen krásný napohled, ale i využil potenciál kvalitních čajových lístků, je holt trochu alchymie. Za to krásné pokoukání však stojí! Pokud kvetoucí čaje neznáte, tak velmi doporučuji, je to nádhera, kterou fotky jen těžko zachytí. 

Grešík - kvetoucí čaj Červánky

English Tea Shop - Organic Coffee Cream Tea

Můj čajový objev měsíce (resp. objev mojí sestry, která mi jej donesla). Jak chutná čaj s kávou? Na to jsem se zvědavě ptala mojí oblíbené značky English Tea Shop. Jejich čaje mám ráda - chuťové kombinace jsou neotřelé a balení více než roztomilá. Čaje jsou certifikované jako bio a fairtrade, přesto jsou však cenově dostupné. Krabička níže s 8 nálevovými sáčky vyšla na 28 Kč.

Ze složení jsem byla v prvé chvíli rozpačitá: černý čaj (54 %), káva (24 %), kakao, skořice a další koření. Rozpaky však vystřídalo nadšení. Vůně čaje je sladká, karamelová, lahodná na první přivonění. Čaj skvěle chutná a nálev je tak akorát silný, aby zvládl i menší konvičku (do malého hrnku by ho asi bylo příliš). Chuťově je dobře vybalancovaný a díky přidané kávě není přehnaně sladký, ač by k tomu koření svádělo. Určitě bude skvělý i s mlékem. 

Coffee Cream Tea je rafinovaná směs, která díky značnému obsahu kofeinu opravdu povzbudí. Něco podobného už jsem dlouho nepila a doufám, že na čaj brzy někde narazím, protože bych ho velmi ráda zařadila do stálých domácích zásob.

English Tea Shop - Coffee Cream Tea

Co jste popíjeli zajímavého za poslední měsíce vy? Dali byste si směs čaje s kávou? A jaké máte zkušenosti s kvetoucími čaji?

Více článků o čajích

12 komentářů:

  1. Já bych z tvé dnešní čajové ochutnávky sáhla po kvetoucích čajích (ty od Grešíka jsem ještě neměla) a po černém čaji (obal vskutku zajímavý, takový jsem ještě neviděla). Ajuverdské čaje v oblibě nemám (do sbírky se snažím přebaly od Yogi měnit, abych je nemusela kupovat) a protože nemám ráda kafe, tak čaj s kávou mne taky neláká.
    Já se teď propíjím hromadou ruských čajů - měnila jsem se sběratelkou z Ruska a ona mi je poslala všechny plné. Ale tohle fotit nestíhám. Dokupovala jsem si teď nějaké čaje v Rossamannovi (měnili design přebalů), tak asi bude článek o nich. Příhodím od každého jeden na hromádku odložených čajů pro tebe. Až budeš mít stálou adresu, tak se ozvi, pošlu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajurvédické čaje jsou buďto láska, nebo kategorie "ani omylem". Já takto příliš nevyhledávám čaje ovocné, tam mi přebaly nosí kamarádi. Děkuji, myslím na to!

      Vymazat
  2. Kvetoucí čaje jsou efektní. Joo, hned bych si dala.
    Ale vítězí zelení Japonci... :D

    OdpovědětVymazat
  3. Ten poslední čaj by mě asi porazil. Od nešťastného nápadu dát si kapučíno, po kterém měla pocit, že to se mnou do pěti minut sekne, jsem rezignovala na cokoli, co kolem kávových zrn byť jenom prošlo. Ale taková masala... tu zvládnu a velmi ráda :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vida, přitom tradiční masala se dělá ze silného černého čaje. Člověk by řekl, že reakce by měla být podobná jako na kávu... Také mám masalu ráda, zvláště v zimě při posezení v čajovně.

      Vymazat
  4. Tyhle články u tebe miluju, protože miluju čaje a ochutnávat nové je prostě skvělý! :D Čaj s kávou by teda asi nebyl úplně pro mě, protože jí piju opravdu jen jednou za čas a moc tu chuť nemusím:/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Ady! Ta káva v posledním čaji vlastně ani tolik cítit nebyla, příchuť byla spíše karamelová, smetanová. Ale chápu, že pokud někomu kafe tolik nechutná, asi to nebude jeho první volba. :)

      Vymazat
  5. Musím říct, že jsem nikdy nepátrala, jak se kvetoucí čaje vyrábí a že se vlastně vyrábí :-D. Super info, jsem zase o něco chytřejší ;-D. Sama jsem kvetoucí čaj měla ale jen asi jednou. Grešík je má oblíbená značka - je to obchod, kde nejraději nakupuji bylinkové čaje. Objednávám na jejich eshopu a pokaždé mi přihodí alespoň malinkou ochutnávku nějakého čaje. Za větší objednávku posílali jako dárek i celou krabičku. Nevěděla jsem však, že dělají i kvetoucí čaje, tak až někdy budu objednávat (což mě čeká velmi brzo), tak nějaký přihodím :-). Čaj s kávou mi zní velmi zajímavě. Mám ráda jak kávu, tak čaj, kolikrát se nemůžu rozhodnout, co si dát, tak asi ideální adept, co si sehnat :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Grešíka mám taky moc ráda. Též se snažím tyhle poctivé české značky podporovat, jak to jen jde. Mají i moc fajn koření.

      Vymazat
  6. Zaujal mě yogi tea, kořeněné čaje mám ráda, takže až poněkud umenším obří zásobu čajů, které mám doma, nejspíš si ho zkusím pořídit. A děkuji za tip na čaj s kávou, netušila jsem, že něco takového existuje, ale myslím, že to bude skvělý dárek pro mou sestru, která má ráda čaj i kávu. :)
    Mimochodem, inspirovala jsi mě a myslím, že rozjedu na blogu podobnou sérii článků, snad ti to nebude vadit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naopak, budu jen ráda! A třeba i narazím na nějaké zajímavé tipy, po čem sáhnout příště. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!