úterý 13. července 2021

Sever Tenerife: výlety

Severní část ostrova Tenerife nabízí nejen hlavní město Santa Cruz, ale i malebnou přírodu v horách Anaga, na zdejší podmínky překvapivě plnou zeleně.

V první části tipů na výlety po Tenerife, největším z Kanárských ostrovů, se zaměříme na jeho severovýchodní část: města Santa Cruz a Candelaria, horský masiv Montañas de Anaga a pitoreskní městečko Taganana, rozložené v horách daleko od civilizace.

Santa Cruz de Tenerife není hlavním městem v pravém slova smyslu, Kanárské ostrovy totiž spadají pod Španělsko. Santa Cruz je však sídlem místního parlamentu, soudů, administrativní tepnou i největším přístavem na ostrově, kam míří zaoceánské lodě. Název nese po španělských conquistadorech, kteří v 15. století město založili a původní Guanče, domorodé berberské kmeny, obrátili na křesťanství. 

Santa Cruz, Barranco de Santos

Nejzajímavější stavbou Santa Cruz je bezesporu auditorium, dílo španělského architekta Santiaga Calatravy. Dokončeno bylo roku 2003 a je krásným příkladem moderní španělské architektury, ačkoliv já v něm vidím i lehkou inspiraci ze Sydney. Když neřádí covid, každou zimu se zde koná hudební festival.

auditorium

Kolem budovy auditoria vede pěkná kolonáda a pokud se z ní vykloníte směrem k oceánu, zjistíte, že kameny u auditoria na sobě mají namalované portréty známých hudebníků. 

Santa Cruz jsme navštívili hned dvakrát. Město nabízí příležitosti na nákupy, které jinde na Tenerife chybí, a také se zde každoročně na jaře slaví velký karneval. Kulturní a společenský život jsme si však, vzhledem k načasování návštěv během březnové koronavirové vlny, raději odpustili. Trochu mě to mrzí, protože se Santa Cruz chlubí mnoha galeriemi a muzei. 

street art pod auditoriem

Ještě o něco více se mi líbilo v městečku Candelaria, ležícím jen pár minut jízdy pod Santa Cruz. Candelaria je hlavním poutním místem na Kanárských ostrovech, a to díky Panně Marii Candelárské, zdejší patronce, jejíž socha je umístěná v Bazilice Panny Marie. K sošce se váže zajímavá historie - podle legendy našli Guančové na pláži černou sochu ženu, připomínající Věstonickou venuši, nejspíše vyplavenou ze ztroskotané lodě Evropanů. Umístili ji do jedné z jeskyní a celý kmen ji začal uctívat. Když na místo přišli Španělé, místní svatou si "vypůjčili" pro potřeby křesťanství jako Panenku Marii a v 16. století na místě jeskyně postavili kostel. Ten však smetla v roce 1826 přílivová vlna, při které se soška ztratila. Stávající bazilika pochází až z 20. století, je však postavena na půdorysu původního kostela, a nová socha má s původní soškou shodnou jen barvu kůže, jinak odpovídá křesťanské tvorbě. 

Bazilika Panny Marie v Candelarii

Před kostelem se nachází náměstí lemované sochami, znázorňující domorodé krále. Možná se ptáte, kdo vlastně Guančové byli zač? Světlovlasé europoidní kmeny s modrýma očima, které na Kanárských ostrovech žily po několik tisíciletí v naprosté izolaci. Guančové přebývali v jeskyních primitivním způsobem života, ale měli vlastní jazyk, zvyky i náboženství, mumifikovali například své mrtvé. Během 14. století byla populace Guančů vybita a hispanizována. Jejich odkaz dnes žije jen na několika málo památných místech a v původních zeměpisných jménech.

interiér baziliky a sochy Guančů

V Candelarii mají výbornou zmrzlinu a fajn obchody s plážovým oblečením a suvenýry. Kousek severně od Santa Cruz se nachází také ikonická pláž Tenerife, Playa de Las Teresitas. Katalogově krásná, rozlehlá, písečná, což se na Tenerife jen tak nevidí, lemovaná palmami a horami v dálce.

Playa de Las Teresitas

Kopce za pláží patří k pohoří Anaga. Sever ostrova je geologicky starší, díky čemuž jsou hory méně strmé a obsypané bujnou vegetací. Rozdíl oproti jihu, kde jsem byla u pobřeží zvyklá leda na kaktusy, byl pořádný. Větší část pohoří Anaga je chráněna jako biosférická rezervace Parque rural de Anaga. Severní pohoří je díky snadné přístupnosti a krásné krajině skvělé na menší i větší túry; turistickými stezkami je doslova protkané. My jsme to sem ale měli z ruky, a tak jsme v horách zvládli jen dva výlety.

vavříny v Montañas de Anaga

Prvním byla naučná stezka z vesnice Chamorga na Casas de Tafada. Pěšina začíná u jedné z usedlostí, odkud se vine směrem do kopců a nabízí poučné tabule s informacemi o oblasti spolu s výhledy na údolí a vesnici. Procházeli jsme lesy s vavříny, které jen o kousek dál vystřídaly kaktusy deroucí se mezi obřími pampeliškami, zvonky a koberci drobných květin. A pak to přišlo - najednou se přímo před námi otevřel pohled na oceán, tříštící se o útesy pod námi. Příroda se zde opravdu vyřádila.

cesta k Casas de Tafada

Pěšina končí u ruin Casas de Tafada, což jsou rozpadlé (a nepříliš fotogenické) kamenné domky užívané v 19. století jako sklady píce pro dobytek nebo jako dočasný příbytek pastevců. Odtud lze pokračovat dále a sejít k pobřeží nebo se napojit na jiný z treků. My jsme si trať ještě kousek protáhli a pak se vraceli nazpátek stejnou cestou do Chamorgy, kde jsme nechali auto. Vesnička je na procházku zajímavá sama o sobě, zejména proto, že se nachází v odříznutém místě hor a končí u ní silnice. Úplný konec světa...

pohled od Casas de Tafada

Druhým výletem byla procházka v Tagananě. Osada, rozkládající se v prudkém kopci, svažujícím se až téměř k pobřeží, je dostupná jen náročnými serpentýnami přes okolní hory. Díky tomu však v sobě nese malebné kouzlo starých časů, neb věřím, že i před 100 lety vypadala prakticky stejně, a zároveň je důležitým historickým bodem ostrova  - jedná se o jednu z nejstarších obcí na Tenerife.

Taganana

Úzké uličky a domky svérázných tvarů, bramborová pole, kočky slunící se na zápraží, dřevěné sloupy elektrického vedení a stará auta, jež už nikdy nevyjedou přes serpentýny zpět do civilizace. Kladla jsem si otázku, jak se asi v Tagananě žije - hodinku autem do hlavního města, a přesto celou věčnost od moderního městského života. Předpokládám, že dnes Taganana profituje zejména z turismu. Restaurací a kaváren je zde hned několik, my doporučujeme Bibi y Mana.

Taganana

Taganana je pěšinou propojená s ještě menší vesnicí Tachero, která se nachází přímo u pobřeží, vydaná doslova napospas vodnímu živlu (jen podívejte na ty malé domečky takřka na úrovni moře!). Vodní tříšť, rozbíjející se o útesy, se nesla stovky metrů daleko. Pohled na Tachero však byl v brzkém podvečeru vskutku divukrásný.

Tachero

Malé Tenerife mě ani po měsíci nepřestávalo překvapovat svými výhledy a barvami. Příště se budu těšit s pokračováním z jihu ostrova, který jsme projezdili výrazně důkladněji.

Související články:

Jaké je Tenerife?
Vzhůru na sopku Teide
Další tipy na výlety na Tenerife

20 komentářů:

  1. Panejo, v městečku Tachero bych vážně nechtěla bydlet. Takhle na fotce je to nádhera, ale zblízka z toho musí lehce běhat mráz po zádech, o vodní tříšti nemluvě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem nechápala. Stačí pár větších vln a mají moře v obýváku...

      Vymazat
  2. Moc pěkné výlety. A moc se mi líbí hora nad Tagananou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Všechny ty kopce v Montañas de Anaga byly na pohled moc pěkné.

      Vymazat
  3. To je taková nádhera! Vidím to moře, pobřeží a už cítím slaný vzduch a energii, kterou u moře vždy cítím. Okamžitě bych si sbalila kufřík a také někam vyrazila, což je aktuálně nemožné, tak děkuji aspoň za milé zprostředkování. Tanagana vypadá tak krásně, obzvlášť ty domečky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Domečky byly opravdu zajímavé, takové "co dům dal" v místy extrémním pojetí, ale vlastně v té divokosti vytvářely krásně spořádaný celek. :)

      Vymazat
  4. Boudicko, ahoj. Moc krásné... Máš spoustu zážitků, viď.Těším se na další pokračování. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Z fotek jde úplně skvělá energie, strašně bych teď sedla na letadlo a prostě letěla kamkoliv k moři :D

    OdpovědětVymazat
  6. Wau, nádherné fotky! Hneď by som tam išla tiež :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
  7. Moc hezké fotky ♥ To autditorium je zajímavá budova, sice moderní, ale to se mi právě moc líbí. Ta naučná stezka musela být moc fajn :)

    OdpovědětVymazat
  8. Nádhera! Líbí se mi, že necestuješ jen kvůli fotkám, ale že si to fakt užíváš a prožíváš to. :) Moc mě baví tvoje články pak číst. Třeba bys taky někdy mohla napsat průvodce. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Vlasti. To je asi úplně nejkrásnější pochvala, co jsem na své cestovatelské články kdy četla. :)

      Vymazat
  9. Tohle je taková nádhera. Hezky jste si to užili. Díky za přiblížení velice zajímavých knih. :)
    Neuvažovala jsi o psaní knihy? Vždycky mě to tvoje psaní o výletech zaujme. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katy, děkuji, to je krásný komentář a moc si ho vážím! :)

      Vymazat
  10. Panejo, ta poslední fotka vypadá, jako kdyby to bylo někde na Havaji! Překvapuje mě, jak je Tenerife rozmanité, tu moderní město, tamhle zapomenutá vesnička, skály, porost, kaktusy... Krásné místo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, pestrost Tenerife překvapila i mě. Je tam fakt krásně.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!