úterý 19. října 2021

Za příjemnější menstruaci

Posledních pár let s povděkem sleduji, že téma ženského zdraví stále častěji rezonuje v mediálním prostoru a že se ekologické a šetrné menstruační alternativy začínají objevovat i v běžných drogeriích. 

Některé články musí uzrát jako víno. Já jsem svůj první na téma ženské cykličnosti psala v roce 2017, zveřejněný byl však jen na starém blogu a pod heslem. Tak tentokrát ještě jednou a pro všechny.

Jako většina holek v mém okolí jsem v dospívání brala hormonální antikoncepci. Menstruace zeslábla během užívání prášků natolik, že prakticky zmizela. Když jsem před 6 lety HA vysadila, čekalo mě hned několik překvapení. 

Nutno dodat, že menstruaci jsem nikdy nevnímala jako nepřítele. Jako malá slečna jsem byla hrdá, že jsem "dospělá", a o něco později jsem ocenila možnost zahrabat se do peřin s knížkou a neprůstřelnou výmluvou. Naučila jsem se, že čím více přijímám své tělo, tím méně menstruace bolí, a s určitým nepohodlím se smířila.

Když se mi menstruace po dvacítce vrátila v plné síle, velmi mě překvapila vlastní cykličnost. Týdny, kdy jsem kreativní a činorodá, se střídají se dny, kdy více než společnost ocením samotu, teplo a pohodlí. Rychle jsem si z toho udělala přednost a během menstruace se rozmazluji, jak jen to jde - vždyť to jsou moje dny!

Stejně mě však zarazila i intenzita krvácení, se kterým přišla docela banální otázka, jak s ním naložit. Vložky byly nepraktické a tampony jsem snášela čím dál hůře. Tlak v podbřišku přecházel do závratí, zimnice a silných křečí. Při hledání informací o syndromu toxického šoku jsem zjistila, že existují i jiná řešení než jen vložky a tampony, a nakonec jsem nemusela hledat dlouho, abych našla to ideální i pro sebe. Menstruační kalíšek jsem si doslova zamilovala. Proč je tak skvělý a jaké jsou další alternativy?

produkty značek Ladycup, Meracus, Kalu, Snuggs

Menstruační kalíšek

  • Správně zavedený kalíšek je natolik pohodlný, že o něm nevím. Vyrobený je z měkkého lékařského silikonu, který se přizpůsobí tělu a nikde netlačí. Osobně mi k maximálnímu komfortu pomohlo ustřihnout stopku, která je např. u Ladycupu úplně zbytečná.
  • Kalíšek je nejlevnější varianta ze všech menstruačních pomůcek. Pořizovací cena (350 - 550 Kč) se velmi rychle vrátí, protože životnost kalíšku je prakticky neomezená. 
  • Kalíšek se dobře se udržuje, stačí jej na konci periody vyvařit. Doporučuji koupit nějaký barevný, který na rozdíl od transparentních ani po letech nezmění barvu.
  • Objem se pohybuje od 20 do 35 ml. Většina značek nabízí dvě velikosti - malý pro mladé ženy, které nerodily, a větší vhodný po porodu nebo při oslabených svalech pánevního dna. 
  • Při slabší menstruaci stačí kalíšek vylévat 2x denně. Při opravdu silné periodě lze kalíšek kombinovat s látkovými vložkami nebo menstruačními kalhotkami. Kalíšek je vhodný i na noc a sporty včetně bazénu.
  • Díky tomu, že kalíšek uvnitř drží podtlakem bez přístupu vzduchu, tak se v něm nerozkládá krev, která může za vznik bakterií vedoucích k syndromu toxického šoku a infekcím. I proto jej není nutné měnit tak často jako tampony. Ze stejného důvodu při používání kalíšku nevzniká žádný zápach.
  • I po několika hodinách si užívám pocit sucha a čistoty. 
  • Nejlepší varianta na cesty, při které odpadá nutnost vozit s sebou zásoby jednorázových hygienických potřeb, stejně jako přepírání těch znovupoužitelných.
  • Nevýhody? Kalíšek nebude vhodným řešením pro velmi mladé dívky. I u dospělých žen se může stát, že kalíšek nesedne nebo netěsní. 
  • Zavádění a vylévání je potřeba natrénovat v domácím prostředí. Manipulace s kalíškem může být nepříjemná i na veřejných WC.
6 let využívám kalíšek od značky Ladycup a jsem z něj stále tak nadšená, jako když jsem jej objevila. Pokud patříte mezi šťastlivce, kterým kalíšek sedne, tak se jedná o famózní řešení: ekologické, ekonomické a hlavně maximálně pohodlné. 

Menstruační kalhotky
  • Menstruační kalhotky vypadají jako jakékoliv jiné kalhotky, uvnitř však skrývají savou vrstvu, která aktivně pohlcuje krev. Ty od značek jako Snuggs, Modybody, Sayu nebo Meracus lze nosit buďto samostatně namísto vložek či tamponů, nebo jako doplněk např. ke kalíšku při silné menstruaci.
  • Komfortní řešení pro mladé slečny a pro kteroukoliv ženu, co si nechce zavádět nic dovnitř. Kalhotky jsou vhodné i jako prádlo při lehké inkontinenci nebo pro ženy po porodu.
  • Dobře vybrané kalhotky těsní, neprotečou a zároveň jsou pohodlné. Neomezují v pohybu, jsou nenápadné, nevzniká pocit "plínky" jako u vložek, jsou skvělou volbou na noc.
  • Jaká je výdrž kalhotek? Savá vrstva se liší dle konkrétní značky a použitého materiálu. Většina značek nabízí několik úrovní dle síly krvácení, od lehkých, co slouží jako pojistka při kalíšku nebo tamponu, až po opravdu silné noční prádlo. 
  • Může vznikat pocit mokra nebo zápach. Kalhotky se také mimo domov špatně mění.
  • Použité kalhotky je nutné předeprat a odmočit. Někteří výrobci sice uvádí, že vyprání v pračce stačí až na konci periody na 40 °C, ale z hlediska hygieny bych tomu nevěřila. I běžné, krví neznečištěné prádlo peru na více stupňů.
  • Aby kalhotky stíhaly po vyprání schnout, je nutné vlastnit aspoň troje či čtvery. Pokud jedny stojí průměrně 500 - 600 Kč, jedná se o citelnou investici. Otázkou je také výdrž materiálu. Po roce dvou nošení si uživatelky některých značek stěžují, že kalhotky začínají protékat.
Menstruační kalhotky jsou přesně to, co bych pořídila mladé slečně při první menstruaci. Sama je ale nepoužívám, protože mi vyhovují jiná řešení. Reference jsem sesbírala z blízkého okolí.

Látkové vložky
  • Látkové vložky jsou zdravější, levnější a ekologicky udržitelnou variantou ke vložkám jednorázovým. Jsou prodyšné, pokožka se v nich nezapařuje a neobsahují chemikálie. 
  • Vyrobené jsou obvykle z bambusu, bio bavlny, froté nebo aksamitu. Některé můžou mít nepropustný PUL zátěr. Většina má malý patent, kterým se přichytí ke kalhotkám. Střihy a savost záleží od konkrétní značky a modelu - mrkněte na nabídku značek Meracus, Gaia, Breberky nebo Ladypad.
  • Výhodou můžou být pestré barvy a krásné vzorované látky. Menstruace s hezkými pomůckami je hned o kousek příjemnější.
  • Vložky jsou opakovaně použitelné a vydrží dlouhé roky. Po použití se ale musí odmočit a předeprat, což může být problematické při práci mimo domov nebo cestování.
  • Nevýhody jsou pak obdobné jako u jednorázových vložek: pocit mokra a zápachu, silná vycpaná vrstva na kalhotkách, možná viditelnost při obtaženém oblečení. Při sportu nebo větší zátěži se můžou vložky na kalhotkách pohybovat.
Sama 6 let používám látkové slipovky od značky Meracus, které nosím samostatně na začátku a konci periody a v kombinaci s kalíškem při silním krvácení. Intimky jsou malé, vkusné a na prádle prakticky neviditelné, tím spíše, že jsem si je nakoupila v barvě kalhotek. Díky tomu, že nedochází k většímu znečištění, nemusím řešit předepírání a peru je až s prádlem na 60 °C. S touto ekologickou alternativou jednorázových intimek jsem maximálně spokojená, jako doplněk ke kalíšku jsou perfektní.

Mořská houba 
zatím netestováno
  • Mořská houba je přírodní alternativou k tamponům. Díky svému původu neobsahuje chemikálie, nezpůsobuje podráždění, eliminuje záněty a navíc obsahuje tělu prospěšné látky. 
  • Houba je opakovaně použitelná, při správné péči vydrží 6 měsíců až rok. Nikde netlačí, je pohodlná a může se využívat při milování. Měkké houbičky jsou zvláště pro mladé dívky příjemnější než tampony, protože se lépe přizpůsobí tělu.

Volná menstruace 
  • Volná menstruace spočítá ve vědomé práci s pánevním dnem. Menstruační krev lze zadržet svaly a vyloučit až při návštěvě toalety. Mně to obstojně funguje na začátku a konci periody, kdy je krvácení slabé. V tomto období funguji jen s látkovými intimkami, které slouží jako pojistka.
  • Vědomá menstruace může vést ke zmírnění menstruačních bolestí.
  • Četla jsem zkušenosti žen, které tuto techniku zvládají natolik, že se díky volné menstruaci obejdou zcela bez menstruačních pomůcek. Nutný je však nejen trénink, ale i silné svaly pánevního dna - lze posílit jógou nebo používáním Venušiných kuliček.

BIO jednorázové pomůcky
  • Parfemace, absorbátory tekutiny, ftaláty a koktejl chemických bělidel, kterým vévodí chlór. Toto vše je obsažené ve vložkách a tamponech, které se dotýkají sliznic těch nejcitlivějších míst a mohou mít vliv na bolestivost menstruace, vznik chronických potíží i reprodukční zdraví.
  • Pokud vám vyhovují jednorázové pomůcky, stojí za to zauvažovat o takových, které byly vyrobené bez chemie z přírodních materiálů, typicky z organické bavlny nebo bambusu. Podívejte se např. na značky Natracare, Love Luna nebo Gentle Day.
  • Nevýhodou oproti běžným jednorázových potřebám je cca o 1/3 vyšší cena a horší dostupnost, oproti těm znovupoužitelným vznik odpadu.

Závěrem? Každá jsme jiná a každá máme jiné preference. Čím jsem starší, tím častěji si říkám, že ať už používáme za pomůcky cokoliv, nejdůležitější je stejně laskavost k sobě samé. Právě menstruace je ideálním časem na chvíli zvolnit a zaposlouchat se, co by tělo rádo. Samotné mi to nevyjde vždycky, ale mnohdy je volný večer jen otázkou priorit. Jak to vidíte vy?

Více čtení:
Kalisek.cz - web věnovaný menstruačnímu kalíšku a menstruaci jako takové (právě odtud jsem čerpala informace před lety i já)

14 komentářů:

  1. Díky za tenhle článek. Sama mám s nejednorázovými menstruačními pomůckami úplně čerstvou zkušenost a je rozhodně pozitivní. Kalhotky Meracus jsou znatelně levnější než třeba Snuggs, fungují výborně a jsou megapohodlné. Navíc mají dotykovou vrstvu z bavlny a jsou vyrobené v Čechách. Samé plusy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, to moc ráda slyším! Děkuji za sdílení zkušenosti.

      Vymazat
  2. Máš pravdu s tím přijetím těla a cykličnosit. Taky mi připadá, že jsem přestala s menstruačními bolestmi a dalšími nepříjemnostmi bojovat v době, kdy jsem je tak nějak přestala řešit. Cykličnost na sobě pozoruju, přijde mi zábavná. Hlavně když se mi do něčeho vůbec nechce a o něco později se zase nemůžu v činnosti zastavit. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zábavná, ano, to je to správné slovo! :) Byl to hlavní důvod, proč jsem se k hormonální antikoncepci už nevrátila, ačkoliv jsem ji původně chtěla vysadit jen na půl roku, aby se tělo pročistilo. Přišla mi škoda se o tuto část ženství připravit.

      Vymazat
  3. Moc hezký článek! Také jsem ráda, že se o tomto tématu začíná mluvit a začíná se řešit. Sama jsem zatím vyzkoušela jen kalhotky Snuggs, na které bych taky ráda napsala článek, s nimi jsem vesměs spokojená. Pak mě ještě celkem lákají ty houbičky, ale zatím jsem je nezkoušela.
    Kalíšek mě odrazuje asi nejvíc, z mnoha důvodů, též jsem četla, že není úplně vhodný ten podtlak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Baru! S tím podtlakem těžko říct... Mně kalíšek vyhovuje velice, zvlášť když jsem mimo domov. Doma si ale často vystačím jen s intimkami, viz volná menstruace.

      Na recenzi kalhotek jsem zvědavá!

      Vymazat
  4. SUper čtení, kalíšek jsem zvažovala ale furt se toho tak nějak bojím. Co se týče kalhotek, u těch mě zas odrazuje možný zápach a pocit mokra, jak píšeš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kalíšek nekouše. :) Pokud si jej pořídíš, doporučuji na první pokusy klid v koupelně a nosit jej první dny klidně jen doma. Jak získáš cvik, tak je následný komfort až neskutečný. Je skvělé, že může být zavedený podstatně déle než tampony, aniž by docházelo k náběhu na STS. Většinou vylévám jen ráno a večer, doma ve sprše, a výměnu na veřejných WC nebo v práci vůbec řešit nemusím.

      Vymazat
  5. Taky jsem moc ráda, že se toto téma vymanilo z pozice tabu a díky tomu se rozšiřuje povědomí o jiných možnostech. Když si vzpomenu na ryze dívčí besedy, kdy nám paní rozdávala vzorky vložek... to jsou vzpomínky jako z pravěku.
    Od operace se moje prožívání cyklu hodně změnilo, více, než pak po těhotenství. Zjistila jsem, že to nemusí TAK bolet, a hlavně na sobě mnohem více cítím pokles a vzestup energie během celého cyklu. Opravdu to hodně ovlivňuje mé nálady a činnosti, aniž by to bylo pro okolí zřejmé - chovám se normálně, ale já vidím, že fáze cyklu ovlivňuje třeba i to, kdy uklízím nebo co uvařím.
    Doteď jsem používala klasické pomůcky, ale myslím, že konečně nastal čas, abych se poohlédla po tom kalíšku. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně hlavně přišlo, že ty dívčí besedy přišly pozdě - v době, kdy už menstruaci většina ze spolužaček dávno měla a o přestávkách se celé třída bavila Bravíčkem a tím, na jaký objem můžeme nafouknout kondom. Ač zpětně oceňuji snahu školy, celé to sezení bylo trapné a bohužel i bezpředmětné.

      Ano, s cykly to mám stejně a přijde mi to dost zábavné. Už jsem se naučila plánovat si větší tvořivé projekty na první dvě fáze, kdy mám nejvíce energie a nápadů.

      Jsem zvědavá, jak ti bude kalíšek vyhovovat. V případě dotazů klidně napiš. :)

      Vymazat
  6. Jeden z mála článků které přečtu celé, ten kalíšek bych vyzkoušela ale zase si říkám co když mi nebude sedět? No ještě to promyslim, moc děkuji za tipy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Jani. Bohužel kalíšek z hygienických důvodů nelze ani vrátit, ani prodat dál jako nesedící boty nebo oblečení, takže je to trochu risk. Na druhou stranu, ženu, které nesedl natolik, že jej nenosí, znám jen jednu. Spíše třeba dochází ke slabšímu protékání.

      Vymazat
  7. Velmi zajímavý a inspirativní článek, děkuji Ti za něj. Co se týká menstruačního kalíšku, stále víc a víc se o něm spekuluje, že může způsobovat neplodnost... já bych to zas tak horce neviděla. :-) Stále mi to přijde jako nejlepší metoda, pokud zrovna není silnější krvácení a člověk to potřebuje řešit na veřejných záchodech - myslím, že ale stačí láhev s čistou vodou a o kalíšek je postaráno ve chvíli akutní potřeby. :-)

    S antikoncepcí s Tebou musím jenom souhlasit! Ne jen, že ženám škodí jak na psychické bázi (žena neovuluje, a tak nevytváří progesteron, ...), ale samozřejmě i na té fyzické. Být ženou je prostě krásné, jak fungujeme v cyklech a i v ročních období. Problém pak ale nastává s výběrem nehormonální antikoncepce. Jelikož tělísko zkrátka není menší zlo. Osobně mi přijde velmi vhodný pesar a tobolky pharmatex. :-)

    Hezký den přeji! Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář! Na články ohledně neplodnosti kvůli kalíšku jsem zatím nenarazila, ba naopak - mnoho žen si jej zavádí po sexu, aby naopak oplodnění podpořily. Každá jsme jiná, ale pro sebe určitě kalíšek vnímám jako menší zlo než chemicky bělené tampony. Protože přesně jak píšeš, i v cizím prostředí se to s ním dá zvládnout, ať už s láhví vody nebo prostě jen vytřením kalíšku toaletním papírem. Pořád je to pro mě jednodušší varianta než všechny ostatní.

      S názorem, že býti ženou je krásné, velmi souzním. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!