pondělí 29. listopadu 2021

Ekologické balení dárků

Každý rok si při balení vánočních dárků říkám, že bych se měla více zaměřit na to, aby balení neslo co nejmenší ekologickou zátěž. Toho zbytečně využitého papíru a plastu! 

Výroba barevných křídových papírů je energeticky náročná a navíc je často nelze recyklovat, o to hůře, pokud jsou polepené plastovou izolepou nebo potištěné metalickými potisky, které při recyklaci uvolňují škodliviny. Dárkové tašky sice v rodině necháváme kolovat až dokud se nerozpadnou, ale chybí jim přidaná hodnota. Balení je pro mě stejně důležité jako vlastní obsah, a navíc může být originální způsob zabalení dárkem i sám o sobě.

Balení do látek

Tahle myšlenka mě nadchla už před lety. Plánuji, že až budeme mít děti a Vánoce se budou slavit doma, nikoliv v rámci širší rodiny, každému našiji tašky z vánoční látky. Tašky se dají kombinovat se saténovými stužkami, látky různě aranžovat a hlavně se dají používat dlouhé roky stále dokola. Pokud má navíc každý člen rodiny vlastní látku, i malé děti rozpoznají, které vánoční dárečky patří jim a které sourozencům. Představuji si jak látkové pytlíky se zavazováním, tak i něco takového: 

zdroj: butterflyandbloom.com

Pro inspiraci, jak dárky hezky zabalit do kusu látky, googlete japonskou metodu balení do látek furoshiki. Na furoshiki se dají zužitkovat starší utěrky, zbytky látek z šití nebo dokonce i hezké liché ponožky. Luxusně poslouží také staré záclony.


Balení do toho, co je doma

Kdo řekl, že je třeba utrácet za balicí papír? Zajímavou variantou je využít namísto něj staré mapy, noty, noviny nebo kalendáře. Samotnou mě překvapilo, jak skvěle takto zabalené dárky mohou vypadat.

zleva: thechalkboardmag.comkidsbury.comevohe.com.au

Já ráda využívám i hezké papírové krabičky, plechovky a jiné předměty, které se mi doma za uplynulý rok nashromáždily a jinak by se vyhodily. Hezkou inspirací můžou být i nevyužité zavařovací sklenice nebo jutové pytlíky od rýže, stačí přidat mašli, perníček nebo nějakou jinou vánoční drobnost na ozdobu. Voilà, maximálně udržitelné balení je tu.

zleva: diyhowto.orgRetro komnata , ahomemadeliving.com


Balení do recyklovaného papíru

Další alternativou ke křídovému balicímu papíru je využití papíru recyklovaného (kraftového). Čistý kraft papír je možné potisknout razítky nebo pomalovat, případně jen doplnit o větvičky a poklady z lesa v puristickém přírodním stylu:

zdroj: paperchase.com

Pro inspiraci na balení do recyklovaného papíru doporučuji nakouknout ke Babi Lence na článek Balení vánočních dárků, kde krásně zpracovala i jednorázové papírové tašky a lepenkové krabice.

V papírnictvích lze také koupit již potištěné recyklované papíry, ke kterým jsem se začala uchylovat nejen na Vánoce, ale i na narozeniny. Až mě mile překvapilo, jak hezky v nich zabalené dárky vypadají. S kraft papírem se navíc o dost lépe manipuluje, méně se totiž mačká. Vánoční dárky ještě ukazovat nemůžu, tak alespoň ty z narozenin: 

Namísto lepící pásky používám papírové washi pásky, v tomto případě barevné, nebo papírovou izolepu. 

Podobně i místo plastových mašliček jsem začala používat recyklované papírové šňůrky nebo raffia stuhy z lýka. V případě, že se nedá příliš malý nebo pomuchlaný papír použít pro další balení dárků, alespoň se znovu a jednoduše celé balení zrecykluje bez přemýšlení nad mašlemi a lepítky.

Recyklovaný papír a příslušenství vídám už i v supermarketech. Já jsem naposledy nakupovala v Tescu produkty od českého výrobce Albi, nabízí je však spousta papírnictví. Do čeho balíte dárky vy? A přemýšlíte i nad otázkou udržitelnosti?

Související články: 
Triky při balení dárků
Další tvoření


31 komentářů:

  1. Kouzlu nepotištěného hnědého i bílého papíru jsme propadli už před nějakou dobou. Ono když se to převáže něčím pěkným a popíše nebo pokreslí, může výsledek opravdu stát za to. Zaujaly mě ale hlavně ty staré mapy, noty nebo kalendáře. To vypadá moc dobře - a nikdy mě to nenapadlo, přestože mám doma starých not kotel!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě taky ne, a přitom je to tak super nápad! Mě letos asi čeká premiéra balení do látek, mám tu přemíru zeleného tylu a nevím, co jinak s ním, tak asi najde využití právě na dárky...

      Vymazat
  2. Balit do látkového pytlíku/tašky je super nápad, to začnu taky praktikovat! U rodičů teda stále dominuje klasickej baličák, ale zase si všichni dávají při rozbalování pozor, aby se nic neroztrhlo a stejný papír tak u našich vidí několikery Vánoce. Mnohdy na jednom dárku pak člověk najde víc jmenovek a nastává hromadné přemýšlení, pro koho ten balíček vlastně je :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! :D Vyrábím každý rok nové vlastní jmenovky (vlastně i papír mám pokaždé nový, protože ten loňský zůstává u rodičů) a zejména taťka ty moje jmenovky pak rád používá dále. A tak občas vznikají zábavné kolize, od koho komu vlastně balíček putuje.

      Vymazat
  3. Boudicko, ahoj. Prima tipy na balení dárků. Už jsme se domlouvaly s Jani, přítelkyní mého syna, že na příští Vánoce taky našijeme látkové sáčky na dárky pro opakované použití. Díky za reklamu o:)o:)o:) Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvůj článek se mi ohromně líbil a může inspirovat spoustu dalších čtenářů, takže velmi ráda! :)

      Vymazat
  4. Tohle je rozhodně skvělý nápad. Také jsem kdysi balila dárky do novin, přidala ještě nějaké malůvky, poslední roky dávám přednost balícímu papíru a taštičkám, vím, že nejsem moc eko ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba aspoň najdou papíry a taštičky užití i podruhé nebo potřetí? :)

      Vymazat
  5. Líbí se mi ty látky.
    Jedu ale ve stylu milionkrát použitých tašek a klasického dárkového papíru, který teda taky využiváme vícekrát. Jednou je na velký dárek, později na dva menší, pak se do zbytků zvládnou zabalit drobnosti... :D

    OdpovědětVymazat
  6. Krásné :-) někde jsem viděla balení dárků do novin s různou dekorací a vypadalo to nádherně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také obdivuji, jak se z úplných přebytků v domácnosti, které se normálně vyhazují, dají s trochou zručnosti a fantazie vytvořit zázraky.

      Vymazat
  7. Já se musím přiznat, že pokud jde o balení dárků, jsem velmi neeko. Snad jen opakované využití dárkových tašek trochu naplňuje princip udržitelnosti. Ale my doma třeba moc starých papírů (z kalendářů starších balíčků a tak) neschováváme (putují rovnou do tříděného odpadu, takže nevím, jestli bych doma sehnala materiál. Ale třeba to balení do hnědého papíru mi přijde zajímavé a vyloženě k němu pasují obyčejné hnědé moutouzy.
    Budu o tom přemýšlet :)

    P.S. Čaje už jsou konečně na cestě k tobě (tentokrát doporučeně, tak se snad nebudou toulat jako loni)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem také někde "na pomezí" mezi klasickým balením a hledáním udržitelného směru. Ty lesklé krásné papíry jsou pod stromečkem prostě krásné... Když však vidím o Vánocích haldy zmuchlaného balicího papíru u popelnic, tak si vždycky říkám, že i každý malý krok bude pořád lepší než žádný.

      Moc děkuji za čajíky! Těším se. :)

      Vymazat
  8. Balit dárky do látky je super nápad, který určitě v budoucnu vyzkoším :D U nás se balí dárky do klasického vánočního papíru, ale není zvykem ho piř orzbalování strhávat, škubat, naopak hezky a pečlivě rozbalit. Následně se balícíc papír složí a používá pořád dokola. Co znamená, že naše pětičlená rodina kupuje jednu roli každý rok na větší dárky, ale jinak se pořád točí papíry z let minulých. A ano, některé papíry si troufám říct, že budou staré třeba dvacet let a pořád slouží :D Stužky a mašlíčky se u nsá používají plastové a často jsou tam zacuchané, že se nedají použít znovu...Je pravda, že to bychom mohli změnit a to i díky tvému článku :D děkuji za inspiraci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ještě bych málem zapomněla - loni jsem využívala i "balící papír", co by natištěn na papírové tašce z Rohlíku. Měli tam nádherný motiv a hlavně se mi líbilo dvojí využití! Šlo to po pár uprávcáh použít nejenom jako balící papír, ale klidně i vcelku jako dárková taška :D

      Vymazat
    2. Z Rohlíku neobjednávám, ovšem toto zní jako skvělý nápad, jak udržitelně využít papírové tašky, které by se jinak vyhodily. Palec nahoru pro Rohlík i pro všechny, co přírodní baličák využívají! :) Jinak naprosto souhlasím s točením stále stejných papírů a mašliček. Já však bojuji s tím, že loňské balení zůstává u rodičů, a protože sama bydlím jinde, tak musím řešit každý rok nové.

      Vymazat
  9. To je super nápad :) Moc se mi líbí to balení do látek.

    OdpovědětVymazat
  10. děkuji za tento suprový článek ♥ určitě vyzkouším

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář a budu ráda, pokud tipy poslouží. :)

      Vymazat
  11. Jee, to je krásné!
    Sama nad tím přemýšlím, nekupuji vyloženě zbytečnosti, ale miluji lesklé stuhy a krásné barevné papíry, takže jsem asi těžce neeko. Jediné, co používám znovu jsou tašky na dárky, ty mi přijde prostě zbytečné vyhazovat, dokud slouží a vypadají hezky.
    Když nad tím ale přemýšlím, tak ale třeba i mašle a občas i ten papír schovávám do dalších let, mašle jsem tak několik let nekupovala, přítel vždycky dostane přes prsty, když chce vyhodit papír, na kterém je mašle :D

    Balení do látek je super a i to hezky vypadá, ale bohužel doma žádné nemám. Možná se to změní, až si konečně pořídím ten šicí stroj, haha :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám ty lesklé balicí papíry taky moc ráda a trochu se to ve mně bije, mít dárky co nejtřpytivější, nebo ekologické. Poslední roky jsem ale už dojížděla staré role a nové už kupovat neplánuju, jen recyklované kraft. :)

      Myslím, že je na balení dárků do látky fajn právě využít různých zbytků z šití. Nové látky bych nekupovala, leda jen na plánované balíčky/tašky, o kterých bych věděla, že se budou používat stále dokola po mnoho let. Jinak to postrádá udržitelnost, protože bavlna je na výrobu mnohem náročnější než papír.

      Vymazat
  12. Nielen užitočné tipy, ale aj balenia ♥ Moji kamaráti aj rodina si sami "recyklujeme" aj darčeky, ktoré nám náhodou nevyhovujú a fungujeme takto už niekoľko rokov :) Veď prečo vec nepodarovať niekomu, kto ju využije 🌸

    𝓑𝓵𝓸𝓰 𝓭𝓮 𝓵𝓪 𝓛𝓲𝓬𝓸𝓻𝓷𝓮
    𝒴𝑜𝓊𝓉𝓊𝒷𝑒

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Ano, s tím nelze než souhlasit, že lépe, než aby nechtěné dárky ležely nevyužité doma, to je raději poslat někomu, komu udělají radost. :)

      Vymazat
  13. Uf, když si uvědomím, kolik stojí noty (a upřímně, i co symbolizují), tak mě úplně bolí dívat se na dárek v nich zabalený. Ale jinak to jsou hezké nápady, nad recyklovaným balicím papírem podumám, až mi dojdou současné zásoby. Díky za tip, podobné články mám od tebe nejraději!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Eithné. Já bych ze stejného důvodu nebalila do knížek, které se taky občas doporučují - raději knihy odnesu do knihobudky nebo antikvariátu, aby si je ještě někdo užil. Cílem by mělo být využít to, co by se jinak vyhodilo do popelnice. :)

      Vymazat
  14. Tohle je skvělý článnek, díky na něj, byť se k němu dostávám až po Vánocích. U nás se používá balicí papír klasický, ale snažíme se ho při rozbalování nepoškodit, nebo papírové tašky či krabičky. Jednou jsme balili i do starých plakátů, co zbyly strejdovi z polepu, byly to ty obrovské na billboardy, takže ani nebylo poznat, co to původně bylo - balíčky byly povětšinou prostě hezky jedno-dvobarené. :-D
    Až dojdou zásoby, určitě se podívám po tom kraftovém papíru. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tlapko, ty billboardy jsou perfektní způsob, jak zklikvidovat domácí přebytky. Snažím se s věcmi, co můžou ještě něčemu/někomu posloužit, nakládat stejně. Toto je každopádně velmi inspirující příklad. :)

      Vymazat
  15. Abych pravdu řekla, tak jak se v poslední době o ekologii trochu zajímám (i když ne přímo, teď jsem si objednala MS kalhotky, zajímám se o plýtvání kosmetikou, nakupuju především v SH atd.), tak při balení dárků tohle neřeším. Vždy si koupím 2-3 balicí papíry, které k sobě ladí a z toho mám největší radost. Ale nápady jsou to pěkné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, je to jen jedna z možností jak zužitkovat domácí přebytky. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!