pondělí 14. února 2022

Rujána: Arkona a dávní Slované

Bývalá NDR na letní dovolenou? Ano, prosím! Rujána je malebná, snadno dostupná, plná historie i tipů na výlety.

Poté, co nám loni v červenci kvůli covidu propadly letenky do Portugalska, jsme vyhodnotili, že chceme na dovolenou hlavně někam, kam se dá dojet po vlastní ose. Žádná věčně se měnící pravidla pro vstup, žádné obavy, zda nás pustí do letadla. Německá Rujána sice nenabízí natolik teplé počasí, aby se dala považovat za typicky plážovou destinaci, ale my jsme byli přehřátí z rozpálené Prahy a Rujána skýtala příjemnou možnost si od veder odpočinout.

Ostrov Rujána, německy Insel Rügen, se nachází v Baltském moři na severovýchodě Německa ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko, nedaleko od hranic s Polskem. Za minulého režimu to byla jedna z mála možností, jak se podívat k moři, a tak se stačí zeptat starší generace na zážitky z Baltu - a že jich bude! I když dnes Rujána není na letní dovolenou příliš rozšířená, má bohatou tradici. Výhodou je snadná dostupnost, z Prahy jsme zde byli za 7 hodin a na ostrov vede z pevniny most, takže není třeba řešit trajekt. 

Rujána na mapě

Počasí se v červenci pohybovalo kolem příjemných 20 °C, ale dost pršelo. Náš týdenní program proto spíše než v plážovém polehávání spočíval ve výletech za historickými zajímavostmi, přírodními rezervacemi a roztomilými lázeňskými městy, doplněných o pořádnou porci odpočinku a dobrého jídla. Ubytovaní jsme byli na pět nocí ve městě Sassnitz, o kterém se více rozepíšu příště, a poslední dva dny, kdy mělo na Rujáně vytrvale pršet, jsme se přesunuli na jih k berlínským jezerům. 

První výlet, na který jsme vyrazili, vedl na takřka nejsevernější cíp Rujány - mys Arkona (Kap Arkona), zajímavé a historií pulzující místo. Rujána byla od 6. do 12. století obývána slovanským kmenem Ránů, kteří právě na Arkoně vybudovali významnou svatyni. Pro polabské Slovany byl chrám zasvěcený Svantovítovi důležitou baštou pohanství i v době, kdy většina Evropy již byla křesťanská. Svatyně odolávala až do roku 1168, kdy Arkonu vyplenil dánský král Valdemar I., který donutil Rány přijmout křesťanství. Mimochodem, právě po Ránech se celá Rujána i jmenuje.

Znáte Slovanskou epopej od Alfonse Muchy? Slavnost Svantovítova na Rujáně je mým nejoblíbenějším obrazem celé série. Možná se budete smát, ale právě kvůli němu jsem Rujánu chtěla už před lety navštívit.

A. Mucha - Slavnost Svantovítova na Rujáně

Byla jsem trochu zklamaná, když jsem se dočetla, že po dávných Slovanech se toho na Arkoně moc nedochovalo, neb se celá část útesu, na které chrám stál, již před staletími zřítila do moře. Zůstaly pouze viditelné valy po starých opevněních, archeologické naleziště uzavřené pro veřejnost a také moderní umělecká díla věnovaná slovanským předkům.

Dnes je Arkona známá hlavně díky trojici majáků, které z ní dělají zajímavou procházku i pro ty, kteří historii neholdují. Při příchodu směrem od silnice jakoby vystupovaly ze zelených polí. Moře zůstalo schované za travnatými valy bývalého hradiště.

majáky na Arkoně

Osamocený Peilturm (na fotce nalevo) dříve sloužil jako radionavigační věž. Dohlédnout z něj lze při dobré viditelnosti až do Dánska. Dnes je z majáku rozhledna a malá galerie, v nižších patrech se prodává oblečení a doplňky z And - to jsem na severu Německa nečekala! 

Další dva majáky stojí jen pár metrů od sebe. Vyšší z nich má 35 metrů a stále slouží svému účelu, nižší Schinkelturm z počátku 19. století se pyšní titulem druhého nejstaršího majáku na Baltu. Sloužil do roku 1905, kdy za něj službu přebral vyšší kolega, a dnes je z něj muzeum. Reputace stavitele Schinkelturm, K. F. Schinkela, byla tak vysoká, že si starý maják nikdo nedovolil zbourat, a tak dodnes stojí vedle sebe. Vystoupat lze na všechny tři, my jsme zvládli dva vyšší.

výhled z majáku

Sejít na pláž je možné samý kousek od majáků, čehož jsme využili a kolem mysu si udělali pěkný procházkový okruh. Balt byl nevlídný a plný chomáčů tmavých řas, ale přesto měl vzduch prosycený slanou vůní svoje kouzlo, které si jakožto správný Středoevropan pokaždé velmi užívám.

Baltské moře

Zajímavostí je, že na Arkoně až do 90. let sídlilo velitelství 6. Flotily NDR. Po vojácích zde zůstalo množství vojenských bunkrů, schovaných za ploty a železnými dveřmi, a také různé pozůstatky obřích bójek a betonových krytů poházených po pobřeží.

Podél pláže lze pokračovat k vesnici Fischerdorf Vitt. Plochá ostrovní Rujána je rájem cyklistů a Arkona bývá oblíbeným výletním cílem. Stezka k Vittu proto byla plná kol, a tak jsme z ní sešli a vydali se podél moře. Místy jsme pochodovali přímo pod křídovými útesy, když cesta zůstala vysoko nad námi, a já se trochu bála, že nás útes zasype a zda bychom mezi jednotlivými plážemi zůstali uvěznění, kdyby přišel příliv. Naštěstí jsme se po hodince svižného poskakování po kamenech vynořili v civilizaci.

pozůstatky po vojácích i křídové útesy

Bývalá rybářská vesnice Vitt se chlubí domky se slámovou střechou, plážovým stánkem s rybami v housce (zřejmě nejpopulárnější severoněmecké jídlo vůbec) a množstvím turistů. Vesnice je to malebná, ale lidí zde bylo opravdu hodně. Holt prázdninový víkend, úplně jsem si odvykla cestovat v hlavní turistické sezóně. Dlouho jsme se nezdrželi a pokračovali přes pole a louky do vesnice Putgarten, kde jsme dopoledne nechali auto.

Fischerdorf Vitt - přístaviště

Domky se střechou ze slámových došek jsou na Rujáně populární. Nemohla jsem se vynadívat!

Fischerdorf Vitt

K samotnému mysu Arkona žádná silnice nevede. Auto je nutné zaparkovat na placeném parkovišti ve vesnici Putgarten, odkud pro zájemce vyjíždí silniční vláček. Pěšky je to však k majákům jen příjemné 2 kilometry. Stejně jako v sousedním Vittu, i zde je plno krásně udržovaných chaloupek. Také jsme využili zdejší posezení na kávu a zákusek - Putgarten určitě k zastavení doporučuji více než Vitt, je tu větší konkurence a návštěvníci se lépe rozptýlí. 

Putgarten

Až příliš pozdě jsem se dozvěděla, že se kousek od Putgartenu nachází neolitický kamenný kruh (Großsteingrab Riesenberg), který bych bývala ráda navštívila, ale ten si budu muset nechat zase na příště. Cestou jsme natrefili aspoň na krásný kostelík, louky s vlčími máky a pasoucí se koně.

okolí Arkony

Okruh Putgarten - Arkona - Vitt - Putgarten má v základu kolem 10 km a lze jej hravě zvládnout i na kole nebo s kočárkem, vede po pěkné asfaltce. Rozšíření formou výletu na pláž vřele doporučuji, protože pochodování pod útesy bylo na celém dni nakonec asi to nejhezčí. Davy výletníků mě trochu překvapily, ale na druhou stranu, není se co divit. Každý si na výletu do Arkony najde to svoje.

Související články:
předchází: Berlínská jezera
následuje: Poklidný Sassnitz

13 komentářů:

  1. O polabských Slovanech se toho všeobecně moc neví, což ovšem našim buditelům vůbec nevadilo, poněvadž si toho mohli o to víc vymyslet :-) A Rujána pro mě skutečně funguje jako takové synonymum luxusní socialistické dovolené (spolu s Jugoslávií). Co ti budu povídat, není to moc sexy nálepka. Ale tvůj článek to přece jenom trochu kompenzuje :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se líbilo, že si Němci na nic nehrají. Rujána je autentická a když pominu ten jeden vytížený víkend, kdy jsme jeli na Arkonu, panoval tam náramný klid. Příjemná změna od klasických přímořských destinací.

      Vymazat
  2. Zdravím! Krásně sepsané! Na Rujáně jsem byla hned několikrát a je to má oblíbená destinace.

    Mimochodem, máš krásnou mušelinovou halenku - odkud jí máš, prosím pěkně? :)

    Hezké úterý!
    Aiofe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Aiofe, děkuji. Zavazovací halenku mi vytvořila šikovná švadlenka z Big Bros. V létě ji nosím samostatně, když je chladno, tak s tílkem, aby netáhlo na záda. K vyšším džínům nebo pouzdrové sukni je skvělá, zajímavá, pohodlná a přitom praktická. :)

      https://www.bigbros.cz/?product=halenka-zavazovaci

      Vymazat
  3. Báro, díky za zajímavé nahlédnutí k Baltu, kde jsem nikdy nebyla. Vypadá to zajímavě, škoda, že moje drahá polovice preferuje spíš hory a lesy, než moře, pláže a louky. Ale ono na nás dojde (až na ty kopce nevyfuníme, bude i mému muži balt dobrý :D).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U Baltu je i v létě svěží příjemný vzduch a procházek do lesů jsme tam také absolvovali dost... Myslím, že zrovna tam by se vám mohlo oběma velmi líbit. :)

      Vymazat
  4. It looks a nice place.Thanks for sharing.
    I invite you to visit my last post. Have a good week!

    OdpovědětVymazat
  5. Baru, ahoj. Já bych chtěla taky někdy k Baltu, nikdy jsem tam nebyla. Když jsem si přečetla Tvůj příspěvek, tak chci zas víc! Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, článků bude více, jen je mít čas sepsat... Je tam báječný klid. Hezkou neděli, Lenko!

      Vymazat
  6. Na Rujáně mě vždycky lákala Prora - mám hrozně ráda podobné opuštěné veliké komplexy. Ovšem po přečtení článku jsem horkotěžko přemýšlela, jestli jsem vůbec někdy naživo viděla maják. Ale jo, uf, myslím, že v Norsku jednou jo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Proře jsme byli taky a opuštěná už není ani zdaleka, původní paneláky se opravují a budou z nich moderní apartmány. To místo ale dýchá hrozně nepříjemnou energií a nedokážu si představit, kdo tam může chtít pobývat. Vůbec se mi tam nelíbilo. :D

      Vymazat
  7. Ten domek v Putgartenu mi připomněl vesničky v jižní Anglii, tam takových podobných byla spousta :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? Já jsem tento typ doškové střechy snad ještě nikde neviděla. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!