čtvrtek 17. března 2022

Rujána: lesy a křídové útesy

V pokračování z německé Rujány se podíváme nejen do národního parku Jasmund, ale také do Prory - bývalého nacistického letoviska, u kterého dnes stojí povedená stezka korunami stromů.

Národní park Jasmund se rozkládá na 30 km² v severovýchodní části ostrova Rujána. Založen byl roku 1990 a jeho hlavním lákadlem jsou vysoké křídové útesy, dosahující až do výšky 160 metrů. Většinu parku pokrývá  les, vhodný nejen pro dlouhé procházky, ale také vyjížďky na kole. 

Do NP Jasmund je možné vyrazit buďto z města Sassnitz, nebo z vesnice Hagen. My jsme byli ubytovaní v Sassnitzi, se kterým národní park přímo sousedí. Nevím, jak v Hagenu, ale v Sassnitzi se nachází několik cyklopůjčoven a doprava kolmo je tu natolik populární, že dokonce i do Jasmundu vede cyklostezka. My jsme do něj nakonec vyrazili hned dvakrát, ale v obou případech pěšky, abychom mohli i na pláže.

Osobně mě uchvátil les, do kterého jsme se hned při vstupu ponořili. Obří buky a úseky zarostlé břízami, to byla nádhera. Místy stromy přecházely v mokřady, po kterých vedly dřevěné lávky. Zhruba půlhodiny chůze ze Sassnitze jsme narazili na návštěvnické centrum, kde jsme si dopřáli kafe a dort, a dál už se rozkládala jen příroda.

NP Jasmund

Nejzajímavější je projít si pěšinu vinoucí se přímo nad útesy, ze kterých se co pár desítek metrů otevře nějaký hezký výhled. Křídové útesy na první pohled můžou připomínat známější útesy v Doveru - ty jsou o něco vyšší, ale nejsou zalesněné. Společné mají to, že jsou relativně nestabilní a při deštích se mají tendenci bortit do moře. I proto jsou místy až zářivě bílé, jak se křída neustále drolí. Vyhlídky nejsou nijak zajištěné, a tak je třeba dávat pozor, aby návštěvník nešlápl do prázdna.

dvě tváře Jasmundu

Nejpopulárnějším bodem národního parku je 118 metrů vysoký KönigsstuhlZe Sassnitze je to k němu cca 3,5 hodiny, z Hagenu zhruba hodinku. U útesu se má nacházet větší vyhlídka a muzeum s expozicí vývoje přírody. První den, kdy jsme plánovali ke Königsstuhlu dojít, nás ale půl hodiny před cílem otočila blížící se bouřka, a další den jsme využili teplého počasí a šli se vyvalit na pláž.

NP Jasmund

Osobně mi přišlo, že nejvíce útesy vyniknou právě zespodu, z pláží. Na několika místech dolů vede dřevěné schodiště, jinak zde však jakékoliv elementární vybavení chybí - vodu a jídlo s sebou! Ač jsou pláže v Jasmundu kamenité a často zanesené řasami, našli jsme i pěkné čisté úseky, kde navíc mimo nás nikdo nebyl. Do vody se mi zprvu moc nechtělo, Balt je i v létě řádně studený, nicméně odměna ve formě výhledu na majestátní bílé skály, čnící nad mořem, za otužování stála.

pláže s křídovými oblázky

Dalším cílem pro výlet do přírody byla poměrně netypicky Prora, vzdálená ze Sassnitze asi 20 minut autem. Proč netypicky? Prora je známá především jako Hitlerovo nacistické letovisko. Chátrající megalomanský komplex ze 30. let má na délku 4,5 kilometru, což z něj dělá nejdelší budovu světa, a ubytovat měl až 20.000 hostů. Pro dovolenkovou lokalitu byla zvolena laguna s písčitými plážemi, kolem které mělo být vystavěno moderní zázemí. Během 2. světové války se ale práce na prázdninovém středisku zastavily a po roce 1945, kdy území převzala Rudá armáda, již dostavené budovy sloužily jako vojenská základna. 

Od 90. let komplex víceméně chátral, s výjimkou přijíždějících turistů, kteří si jeli nedokončené nacistické veledílo prohlédnout. Dnes už ani to není pravda - komplex skoupili developeři, kteří jej přebudovávají na moderní apartmány. Moc si nedokážu představit, kdo by chtěl dobrovolně trávit dovolenou na místě s takovou historií, navíc v sousedství chátrajících budov s vysklenými okny a posprejovanými betonovými zátarasy, ale budiž, Němce to sem stále láká. Mně se Prora nelíbila, a tak jsme se dlouho nezdrželi a pokračovali do stejnojmenné přírodní rezervace.

Prora, staré vs. nové

V docházkové vzdálenosti od nacistického komplexu stojí povedená stezka korunami stromů, Baumwipfelpfad im Naturerbe Zentrum Rügen (též Adlerhorst NEZR). Podobných staveb i na českých horách v posledních letech přibývá jako hub po dešti. Mě tato turistická lákadla obvykle míjí, ale na Rujáně jsme byli turisty tak jako tak, ani jsem Radka nemusela k návštěvě dlouho přemlouvat. 

Adlerhorst NEZR

K čemu "stezka korunami stromů" slouží? Jedná se napůl o rozhlednu, ze které je možné kochat se výhledem do okolí, a napůl o vzdělávací centrum. Na Rujáně stezka nestojí na vrcholku žádné hory, ale na úzkém pruhu pevniny mezi mořem a zálivem, a musela jsem ocenit, jak stavba přirozeně zapadá do okolní přírody - z dálky rozhledna prakticky není vidět, ale přitom výhled z ní je ohromný.

Rujána, mezi mořem a mořem

Při pozvolném stoupání do vyšších pater je možné pozorovat lesní porost ve všech výškách. Informační tabule nás naváděly, jak se mění např. skladba živočichů, zejména ptáků a hmyzu. Sama jsem se dozvěděla plno zajímavostí, třeba že jsem vysoká jako 16letý buk. Někoho by mohlo odradit vstupné, 12 EUR za dospělého, ale zase jsem ocenila, že k samotné rozhledně přiléhá i interaktivní expozice a velká herna pro děti, takže zde rodiny můžou strávit klidně celý den. 

Kdyby nás nevyhnal déšť a zima, tak bychom okolí Prory prochodili intenzivněji. Celá oblast DBU Naturerbefläche Prora je typická vřesovišti a mokřady, na kterých rostou divoké orchideje a rákosy, a také původními listnatými lesy. Jsem proto ráda, že jsme stihli aspoň netradiční rozhlednu.

Co vy, vypravili jste se už na některou stezku v korunách stromů, třeba co máme v Česku?

pohled shora na kapradí a nižší stromy

Související články:
Předchází: Poklidný Sassnitz
Následuje: Lázeňská města Binz a Sellin

17 komentářů:

  1. Tyhle výlety by se mi taky líbily. Mně by se asi líbila i ta Prora - ráda prolézám opuštěné budovy. A výhled z té stezky v korunách je krásný.
    Já v Čechách ještě na žádné stezce v korunách nebyla - já k nim mám takový hodně odtažitý vztah. Přijdou mi trochu jako pouťová atrakce a většinou mi přijdou do krajiny trochu monstrózní. Ale třeba je to předsudek vyvolaný fotkami front na stezku v korunách v Dolní Moravě - my v těch místech byli, ještě než ji tam postavili a byl tam božský klid, na výletě jsme celý den skoro nikoho nepotkali (což nám vyhovuje)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prora by asi byla zajímavá ještě před pár lety. Dnes už je vše obehnané ploty a do staré části se návštěvník dostane jen s průvodcem, takže žádný urbex. Překvapilo mě, kolik tam bylo lidí.

      Pro mě byla ta stezka v korunách stromů, co je na Rujáně, také první navštívenou. Přesně jak píšeš, v českém podání je to taková "hrr" atrakce pro rodiny z měst. Tady se mi líbilo, jak stavba naopak splývala s okolím. Vstupné bylo drahé, ale jsem ráda, že jsme šli, bylo to zase něco nového.

      Vymazat
  2. Tahle část mi zatím připadá nejzajímavější. Křídové útesy vypadají krásně, Prora mi připadá fascinující (já bych ty zchátralé části hrozně ráda prolezla uvnitř) a bukový les je nádherný i na fotkách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Nic zajímavějšího už z Rujány vskutku nebude. :)

      Jsem celkem přesvědčená, že do staré Prory se člověk sám jen tak nedostane. Bylo tam na to příliš návštěvníků, příliš plotů a příliš průvodců. Také by mě vnitřek zajímal, ale vzhledem k tomu, že baráky fungovaly do 90. let jako kasárna, tak nevím, zda je tam opravdu co k vidění. Prora mi přišla jako jedno z těch míst, co působí fascinujícně ve svém popisu, ale naživo pak vlastně nic moc.

      Vymazat
  3. Ty původní listnaté lesy musejí být úžasné. Od doby, co jsem přečetla Tajný život stromů mě podobná místa naprosto fascinují :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu knížku jsem dávala o Vánocích rodině, musím si ji konečně půjčit a přečíst! :)

      Vymazat
  4. Barunko, paráda. Moc se mi to líbí ! Na žádné stezce korunami stromů jsem nebyla, nedělà mi to dobře. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář, Leni! Krásný zbytek víkendu.

      Vymazat
  5. Wow krásná příroda! Já na stezce v korunách stromů byla! Ale teda tady v Česku. A moc se mi to líbilo, klidně bych jela zas :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná dám po fajn zkušenosti s Rujánou šanci i nějaké české stezce v korunách. :) Přiznám se, že mě hodně odrazují ty davy, co se kolem nich obvykle srocují.

      Vymazat
  6. Závidím ti tolika výletění :-) my, co jsem byla těhotná a ted s miminkem moc necestujeme, ale už se těším, že v létě snad budeme :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, vždyť určité "uzemnění" k tomuto životnímu období patří. Jak drobeček povyroste, tak si to zase vynahradíte. :)

      Vymazat
  7. Ten les a útesy v NP Jasmund jsou krásné! Taky se mi při pohledu na fotky vybavily útesy v Doveru :D
    Na žádné stezce v oblacích jsem zatím nebyla, nějak mi vždycky přišlo zbytečný na ně lízt :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně taky, ale na Rujáně nebylo tolik možností na chození po kopcích (čti: žádná :D), a tak byla stezka v oblacích fajn zpestřením.

      Vymazat
  8. Chystáme se na Rujánu, někde jsem našla zmínku o tom, že se dá jít právě kus cesty pod útesy že Sassnitz a pak vylézt nahoru a vrátit se po stezce horem zpět... Jen nemůžu nikde najít, v kterých místech se dá dostat na útesy nahoru... Nemáte, prosím, tip? Děkuju Sylva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Sylvo, když půjdete ze Sassnitze podél útesů, tak jsou to ty dřevěné schody a chodníčky na jedné z fotek. Není jich mnoho, ale vedou na ně turistické rozcestníky, tak by je člověk neměl minout. Z kraje města je to na větší pláž, ze které jsou fotky, zhruba hodinku a půl chůze. Projít to celé zpátky po pláži jsme nezkoušeli, takže teorii potvrdit nemůžu, ale určitě byly nějaké schody na pláž i blíže k městu. Ony ty křídové útesy se hodně sypou, takže jeden rok pláž průchozí být může a druhý nemusí...

      Zkuste si předem stáhnout Rujánu na Mapy.cz do telefonu v offline verzi (není tam moc signál), ty turistické pěšiny jsou v nich dobře vyznačené. Krásnou dovolenou!

      Vymazat
    2. Super, moc děkuji za radu 😉

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!