úterý 3. května 2022

Rujána: lázeňská města

Binz je s 5,5 tisíci obyvatel významným přímořským letoviskem Rujány. Z 15 km vzdáleného Sellinu do něj zajíždí parní vláček.

Na německém ostrově Rujána jsme strávili letní dovolenou v loňském červenci. Do lázeňských měst Binz a Sellin jsme podnikli dva samostatné výlety a při druhém z nich se svezli i oblíbenou parní lokálkou. Pojďme se vydat za dalšími místy s atmosférou chladného, avšak malebného Baltu!

Města Binz, Sellin a Sassnitz (o posledním jmenovaném jsem publikovala samostatný článek před pár týdny) vyrostla koncem 19. století. Kolem roku 1870 začala být lékaři vyzdvihována prospěšnost mořské vody na lidský organismus, což odstartovalo popularitu ozdravných kůr spojených s koupáním ve slané vodě. V místech původních rybářských osad proto začaly vznikat přímořské lázně, na které navázala výstavba kolonád, lázeňských domů, hotelů a železnice. Zajímavostí je, že se nekoupalo přímo v moři, ale ve speciálních bazénech, kam se voda z moře čerpala. Ty byly zprvu pro muže a ženy oddělené, až s počátkem 20. století se mohly rodiny koupat společně. Zatímco v Sassnitzi již žádné lázně nefungují, Binz i Sellin stále nabízí několik spa hotelů s lázeňskými procedurami. 

Na severu Německa je architektura přímořských lázní specifická bílými bohatě zdobenými budovami, s mnohými sochami, balkony a věžičkami, kolem kterých vedou kolonády. Stejně jako jinde na Rujáně, i zde jsme dost bojovali s parkováním. Parkovacích míst je nedostatek a stání zpravidla nelze platit kartou.

Binz

Jako první jsme prozkoumali Binz, kde jsme kvůli neustávajícímu dešti začali návštěvou kavárny Torteneck. Abych vyzkoušela další místní specialitu, dala jsem si baumkuchen, "stromový dort". Na fotce je to ten vlevo dole, má tvar dřevěného polínka s letokruhy zalitého v čokoládě. Dezert mi chutnal, i když známější schwarzwaldský dort s višněmi udržel prvenství.

Torteneck Cafe

Binz měl zvláštní atmosféru. Ačkoliv má poloviční počet obyvatel než Sassnitz, kde jsme byli ubytovaní, lázeňské městečko pulzovalo životem a i přes nevlídné počasí se hemžilo turisty v pláštěnkách. Jak jsme se po celém dni courání Binzem těšili "domů" do klidného Sassnitzu!

Jak Binz, tak Sellin se honosí krásnými písčitými plážemi. Právě v Binzi jsem poprvé spatřila plážová lehátka, kterými je Rujána pověstná. Často zde fouká, proutěná lehátka na Rujáně jsou proto zastřešená a před otravným větrem, nesoucím s sebou písek a kamínky, výborně krytá. Pláže se zde dělí na textil-strand, vstup s plavkami, a FKK pro nudisty, kterých je překvapivě dost i poblíž měst.

Binz a lehátka

Obě lázeňská letoviska trochu připomínala Disneyland. Kýčovité, dokonale udržované domy, všude honosné zdobení a zástupy turistů. Zde je třeba fotka mola v Binzi ve chvíli, kdy se od něj vzdalovala velká plachetnice. Scéna skoro pohádková.

Binz

Oblíbenou místní atrakcí je parní vláček, propojující městečka Putbus, Binz, Sellin, Baabe a Göhren. Úzkorozchodná trať je v provozu již od roku 1895. Původně byla součástí rozsáhlé ostrovní železnice, ze které se dodnes dochovala jen malá část. Na dráze jezdí původní, krásně zrenovované lokomotivy a vagóny, a to jako otevřené, vhodné na obdivování krajiny, tak klasické, do kterých je možné se schovat při nepřízni počasí. Vlak se jmenuje Rasender Roland a můžete v něm dokonce i převážet kola.

Mám ráda zajímavé železnice, takže tahle část výletu se mi velmi líbila. Parní vlak čmudil, natřásal se, houkal a dělal velkou radost nejen dětem, ale i dospělým, co se měli možnost na chvíli vrátit v čase o 100 let nazpět.
 
Rasender Roland

Cesta mezi Binzem a Sellinem zabere 20 minut. My jsme si ji dali oběma směry, přičemž zpáteční jízdenka vyšla na 9,60 EUR. V Binzi jsme nechali auto a pak se pro něj odpoledne vraceli. 

Vystoupili jsme už v Baabe, což byl na začátku omyl, ze kterého se však vyklubala krásná procházka, že bychom lepší trasu nevymysleli. Prošli jsme se podél pláží směrem k Sellinu, kde bylo nejzajímavějším bodem vysoce fotogenické molo zvané pier, které se rozkládá kousek od centra. Celé se dá obejít a uvnitř jsou restaurace. 

pier v Sellinu

Na jídlo jsme skočili do Kleine Melodie, malé plážové restaurace s krásným výhledem, která se cestou přímo nabízela. Poté jsme prošli historickou část Sellinu a vrátili se na vlak, tentokrát už ze zastávky Sellin Ost

Sellin Ost

Sellin má historické centrum s promenádou menší než Binz, a tak působil o poznání klidněji. Hned vedle něj se nachází jezero Selliner See, kolem kterého vlak projížděl. Celá tato část Rujány byla pěkná, až bych zde ještě několik dní vydržela, stačilo se jen vyhnout nejlidnatějším ulicím. V příštím článku však již Rujánu opustíme a přesuneme se do hanzovního města Stralsund, které jsme navštívili cestou k berlínským jezerům. 

Südstrand Sellin

Související články:

Předchází: NP Jasmund - Lesy a křídové útesy
Následuje: Hanzovní město Stralsund

16 komentářů:

  1. Molo v Binzi si mě tedy získalo. Skutečně téměř pohádková scenérie :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavá procházka lázeňskými místy (já mám tu lázeňskou trochu "načinčanou" architekturu docela ráda). Ten pier v Sellinu je boží - vypadá jako domeček pro panenky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, tohle přirovnání mě nenapadlo, a přitom se opravdu vybízí. Mě napadl jen ten Disneyland. :D

      Vymazat
  3. Krásné fotky, mám chuť se tam hnedka taky vydat! Ten stromový kulatý dort mi připomíná podobný zákusek, který jsem objevila v Japonsku: jde o slabonké těsto zamotané kolem dokola, s dírou uprostřed. To těsto se nejspíš motá až po upečení, protože na řezu zákusku je pak vidět světlé a tmavé proužky, takže to vypadá jako letokruhy stromu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pruhovaný řez zákusku má i německý stromový dortík. Zajímavé, že je tentýž dezert populární v tak vzdálených končinách. :)

      Vymazat
  4. Miluji tahle cestování po zahraničí, mají úžasné kouzlo. Každá malá kavárnička, každý koutek muzea. Mám takových vzpomínek fůru, nechávám si i lístky, vstupenky, vše co mi t zážitky připomene...
    Trošku závidím krásné toulky. Užívej...

    P.s.Pokud budeš mít čas a chuť, stav se prosím na blogu a můžeš nám dát s Toníkem hlas v blog soutěži 😊
    Děkujeme a přejeme pěkný start do nového týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já si vstupenky lepím do cestovního deníku, který vozím s sebou a průběžně do něj sepisuji zážitky. Jinak bych s půlročním či ročním odstupem už články nenapsala.

      Děkuji za návštěvu a přeji hodně štěstí v soutěži!

      Vymazat
  5. Krásné fotky:) Tohle cestování po městech zbožňuju

    OdpovědětVymazat
  6. Baru, moc hezké místo a fotografie. A Tobě to moc sluší ! Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Krásné fotky, vypadá to na parádní místo :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, je to příjemná alternativa od klasických přímořských destinací. :)

      Vymazat
  8. Krása! Kdo by to byl do toho severu řek?
    Kuba to sice není :-)))) ale vůbec by mi takový výlet nevadil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sever pěkný, ale chladný. V Baltu se moc koupat nedalo. :))

      Vymazat

Děkuji za návštěvu!